ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΝΙΓΜΟΣ 11ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα...

Από το 2005 οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν για τις συνέπειες από τις ελλείψεις σε προσωπικό και την υποχρηματοδότηση

Το οξύτατο πρόβλημα υποχρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού στα νοσηλευτικά ιδρύματα, που έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, ήρθε στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο, το περασμένο Σάββατο, με τον πνιγμό από ασφυξία στη διάρκεια του ύπνου ενός 11χρονου παιδιού που νοσηλευόταν στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων Κομοτηνής. Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού, εδώ και περίπου 15 χρόνια, εξακολουθούν να χρηματοδοτούν το Θεραπευτήριο, καλύπτοντας από 40% μέχρι - στην καλύτερη των περιπτώσεων - το 80% των προϋπολογιζόμενων λειτουργικών εξόδων, ενώ ταυτόχρονα δεν προχωρούν στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

Ολα αυτά τα χρόνια, χρηματοδοτούνται τεχνικά έργα, δημιουργούνται κτιριακές υποδομές και εκσυγχρονίζονται οι παλιές. Ομως, το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού εξακολουθεί, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην υπάρχει εργοθεραπευτής, ψυχολόγος, κλπ., να υπάρχει μόλις ένας φυσιοθεραπευτής και, φυσικά, να είναι ελάχιστο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Συνολικά απασχολούνται 25 εργαζόμενοι (ιατρικό, παραϊατρικό, τεχνικό, κλπ. προσωπικό) για τη φροντίδα 50 παιδιών, από τα οποία τα 31 είναι τετραπληγικά. Στη νοσηλευτική υπηρεσία απασχολούνται 10 άτομα σε τρεις βάρδιες (3 το πρωί και από 2 απόγευμα και βράδυ), ενώ θα έπρεπε σε κάθε βάρδια να εργάζονται τουλάχιστον 5.

Οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν

Μέχρι το Σεπτέμβρη του 2005, τα παιδιά ήταν διανεμημένα σε 3 μεγάλους θαλάμους στο ισόγειο του κτιρίου. Το πρόβλημα με την επίβλεψη των παιδιών εντάθηκε μετά το Σεπτέμβρη του 2005, όταν το υπουργείο Υγείας πίεσε τις τοπικές υγειονομικές αρχές να αποφασίσουν μεταφορά των παιδιών σε 9 μικρότερους θαλάμους που κατανέμονται σε δύο ορόφους. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και προειδοποίησαν τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας πως αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα και θα αυξήσει τους κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων, που, έτσι κι αλλιώς, υπάρχουν. Πως θα δημιουργήσει πρόβλημα ακόμη και στην απλή οπτική επίβλεψη. Το 2006 το ΔΣ του Θεραπευτηρίου, προκειμένου να «αντιμετωπίσει» το πρόβλημα, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε προσλήψεις, πρότεινε να τοποθετηθούν κάμερες για την παρακολούθηση των παιδιών. Πρόταση που δεν πέρασε κάτω από τις αντιδράσεις εργαζομένων και γονέων.

Εργαζόμενοι εκτιμούν πως δεν αποκλείεται η συνειδητή πολιτική υπονόμευσης του Θεραπευτηρίου να προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίησή του ή την παραχώρηση της λειτουργίας του σε κάποια μη κυβερνητική οργάνωση. Εξάλλου, μεθαύριο Κυριακή, το Θεραπευτήριο θα φιλοξενήσει ημερίδα, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί και το θέμα «κοινωνική πολιτική, κοινωνική προσφορά και ιδιωτική πρωτοβουλία»...

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στα νύχια των κερδοσκόπων όλη η χώρα!

Το «πράσινο φως» για την ανεμπόδιστη εφαρμογή των επενδυτικών σχεδίων του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, που επιδιώκει να κερδοσκοπήσει «σπέρνοντας» αιολικά πάρκα σε όλη τη χώρα, δίνει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Το Σχέδιο αυτό θα δοθεί για δίμηνη δημόσια διαβούλευση, ενώ στη συνέχεια θα νομοθετηθεί.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν έκρυψε τους πραγματικούς στόχους του ειδικού αυτού πλαισίου. Οπως είπε, θα συμβάλει: «Στην απλοποίηση και συστηματοποίηση των προϋποθέσεων χωροθέτησης των έργων ΑΠΕ, στην ενίσχυση της επενδυτικής ασφάλειας και στην άρση των εμποδίων και της γραφειοκρατίας. Στον περιορισμό των πεδίων συνδιαλλαγής, των συνεπαγόμενων τριβών μεταξύ διοίκησης, επενδυτών και τρίτων και στην επιτάχυνση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών. Στο να ξέρει κάθε επενδυτής τι μπορεί να κάνει και πού». Μάλιστα, ο υπουργός απείλησε τις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας ότι «τυχόν εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ από το σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο δε θα επιτραπούν, αλλά θα αντιμετωπιστούν σε κεντρικό επίπεδο»! Κι όλα αυτά στο όνομα της πρόληψης του φαινομένου του θερμοκηπίου και ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παίρνει θέση υπέρ της δασοκτόνας αναθεώρησης του άρθρου 24!

Ο υπουργός δήλωσε βέβαιος ότι μέχρι το 2010 η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - και κυρίως από αιολικά πάρκα - θα αυξηθεί κατά 500% τουλάχιστον, επισημαίνοντας ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Ιάπωνες, Αμερικάνους, Γάλλους και πολλούς Ελληνες επιχειρηματίες.

Με το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο τίθενται κάποιοι ελάχιστοι περιορισμοί (αποστάσεις από οικισμούς, δρόμους, μνημεία, κ.ά.), οι οποίοι όμως δε θα αφορούν όσους έχουν ήδη λάβει άδειες εγκατάστασης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για τους πυρήνες εθνικών δρυμών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους η εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα ...«κρίνεται κατά περίπτωση»! Για τα αιολικά πάρκα τίθενται τρεις Περιοχές Προτεραιότητας. Ωστόσο, όλες σχεδόν οι περιοχές της Ελλάδας μπορούν να κριθούν κατάλληλες. Ακόμη και περιοχές της Αττικής, όπως της Πάστρας, του Πάνειου, τμήμα του Λαυρεωτικού Ολύμπου και η περιοχή της Μερέντας Μεσογείων...

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Μονόδρομος ο αγώνας με το λαό της πόλης

Μαζική ανοιχτή συγκέντρωση χτες, νέα κινητοποίηση σήμερα για τα οικονομικά του δήμου

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση
Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση
Ο δρόμος της διεκδίκησης είναι μονόδρομος και όλοι μαζί, δήμος, εργαζόμενοι και κάτοικοι ενωμένοι πρέπει να διεκδικήσουμε αποτελεσματικές λύσεις από την κυβέρνηση για να βγει από το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Νίκαιας. Με αυτά τα λόγια, ο Στέλιος Μπενετάτος, μιλώντας χτες βράδυ στη μαζική ανοιχτή λαϊκή συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Δήμος στην πλατεία Αγίου Νικολάου, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών στις 12 το μεσημέρι. Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, τόνισε, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η πολιτεία που τα δημιούργησε οφείλει να δώσει λύσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα μηνιαία έσοδα από τα Δημοτικά Τέλη και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους είναι λιγότερα από 1 εκατ. ευρώ και οι μηνιαίες υποχρεώσεις μόνο για τη μισθοδοσία των εργαζομένων είναι περίπου 1.600.000 ευρώ. Η μηνιαία τακτική κρατική επιχορήγηση είναι 876.966 ευρώ στα οποία γίνεται παρακράτηση 302.439 ευρώ για τόκους δανείων και 97.677 ευρώ για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ασφαλιστικά Ταμεία κ.ά. Στα ταμεία φτάνουν δηλαδή μόνο 377.000 ευρώ και στο εξής θα μειωθεί κατά 165.000 ευρώ μηνιαίως, αφού λήγει το πάγωμα στα τοκοχρεολύσια που είχε πετύχει για δύο χρόνια η δημοτική αρχή. Παράλληλα, η κρατική επιχορήγηση υπολείπεται κατά πολύ από τα έξοδα του δήμου για τα γήπεδα, τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία κλπ., ενώ η σημερινή δημοτική αρχή για 5η συνεχή χρονιά δεν αύξησε τα δημοτικά τέλη.

Για την αντιμετώπιση του σημερινού αδιεξόδου, η δημοτική αρχή διεκδικεί το διπλασιασμό των εσόδων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων, καμία νέα φορολογική αρμοδιότητα και καμιά αρμοδιότητα χωρίς τα αντίστοιχα κονδύλια (τα οποία βεβαίως όλα απαιτείται να αναπροσαρμοστούν), μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με εξασφάλιση της μισθοδοσίας από τους ΚΑΠ κ.ά.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΔΑΕ: Προκαταρκτική εξέταση σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», σύμφωνα με το οποίο το μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιάκωβος Βενιέρης αμειβόταν για συνεργασία του από την εμπλεκόμενη στην υπόθεση των υποκλοπών εταιρεία ERICSSON, διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Παναγιώτης Πούλιος.

ΣτΕ: «Παγώνει» με απόφαση του ΣτΕ ο διορισμός του γενικού διευθυντή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Ν. Μπ., καθώς κρίθηκε ότι στην απόφαση του ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου δεν υπάρχει έστω και συνοπτικά «εξατομικευμένη για κάθε υποψήφιο κρίση» και πως απαιτείται η σύνταξη πρακτικού «ως εγγύηση διαφάνειας» των προφορικών συνεντεύξεων.

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ: Ενας 25χρονος, πρώην αθλητής της ελευθέρας πάλης, είναι ο δράστης - σύμφωνα με την Αστυνομία - της απόπειρας δολοφονίας ενός 35χρονου πρωταθλητή του αθλήματος έξω από το γυμναστήριο «Ολυμπιονίκης Μπάμπης Χολίδης» στο Μενίδι.

ΚΙΛΚΙΣ: Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί ο Σύλλογος Γυναικών Νομού Κιλκίς, μέλος της ΟΓΕ, την Κυριακή 4 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα. Η συνέλευση θα γίνει στα γραφεία του Συλλόγου στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Με τα λόγια αυτά η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου καλεί τους δημότες και τις δημότισσες να παρευρεθούν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο (Ανακρέοντος 60).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ