ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Ολοκλήρωση των εργασιών με νέες διαφοροποιήσεις

Στις 14 Φλεβάρη η έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής

Με νέες διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ από τις προτάσεις του κόμματός τους στην αναθεώρηση του Συντάγματος και με απουσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκαν χτες οι ψηφοφορίες στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και πλέον η συζήτηση μεταφέρεται στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία, κατά πληροφορίες, θα αρχίσει στις 14 Φλεβάρη.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν πήραν μέρος στη χτεσινή συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενοι, όπως είπαν, για τη στάση του προέδρου της Επιτροπής Γ. Τραγάκη στην προχτεσινή ψηφοφορία για το άρθρο 24, σε μία εμφανή προσπάθεια να συντηρήσουν το θέμα και να σκεπάσουν τη συμφωνία τους με τη ΝΔ στο σοβαρό ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 που ιδιωτικοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναλύοντας τη θέση του Κόμματος στο θέμα που προέκυψε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι το κύριο ζήτημα στη Βουλή και για την αναθεώρηση αλλά και για τα νομοσχέδια είναι η ουσία της πολιτικής και σε δεύτερη μοίρα έρχονται τα διαδικαστικά θέματα. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του με την αναθεώρηση συνολικά αλλά και με τα περισσότερα από τα άρθρα που πρότειναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τόνισε:

«Χτες (σ.σ. προχτές) προέκυψαν σοβαρά διαδικαστικά προβλήματα, έγιναν σοβαρότατα λάθη και εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας γι' αυτές τις διαδικασίες φεύγοντας από την αίθουσα. Στην πορεία - και είναι προς τιμήν του προεδρείου - αναγνωρίστηκε ότι η ψηφοφορία οδήγησε σε αποτέλεσμα ότι δεν προτείνει η Επιτροπή προς την Ολομέλεια την αναθεώρηση του άρθρου 24 και αποκαταστάθηκε η τάξη. Δεν έχουμε λοιπόν κανένα λόγο εμείς να απέχουμε από τη σημερινή συζήτηση. Συμμετέχουμε, καταλογίζουμε τις χτεσινές ευθύνες που υπήρχαν πράγματι αλλά δεν ακολουθούμε το δρόμο που ακολουθούν άλλοι στην κατεύθυνση τα διαδικαστικά θέματα να επισκιάσουν τη συμφωνία τους επί της ουσίας και ειδικότερα για το άρθρο 16. Γι' αυτό παραμένουμε για να καταγραφεί επίσης και πιο συγκεκριμένα η αντίθεσή μας και αριθμητικά σε κάθε διάταξη η οποία μπαίνει σε συζήτηση».

Στη συνεδρίαση έμεινε και ο βουλευτής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης ο οποίος, απολογούμενος ουσιαστικά, γιατί το κόμμα του δήλωσε «παρών» στην ψηφοφορία για το άρθρο 24 όπως και για όλα τα άλλα, είπε ότι «όταν κάποιος δηλώνει "παρών" η δήλωση αυτή προσμετράται στον αριθμό των αρνητικά ψηφισάντων, προκειμένου να εξαχθεί το αποτέλεσμα».

Η νέα διαφοροποίηση βουλευτών της ΝΔ οδήγησε στην καταψήφιση δύο άρθρων για την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας (εκλέγονται χωρίς σταυρό) και τη μείωση των κωλυμάτων εκλογής των βουλευτών. Η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας θεωρείται από βουλευτές της ΝΔ ότι θα αυξήσει τον αριθμό των διορισμένων ουσιαστικά βουλευτών σε βάρος αυτών που θα κυνηγάνε το σταυρό και παρ' όλο που ήταν πρόταση του ίδιου του πρωθυπουργού πήρε μόνο 15 ψήφους υπέρ, ενώ την καταψήφισαν 12 και υπήρχαν τρεις που δήλωσαν «παρών» με αποτέλεσμα να υπάρχει εισήγηση της Επιτροπής για μη αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου. Το ίδιο και για τα κωλύματα εκλογής βουλευτών μόνο 12 βουλευτές ψήφισαν ναι, εννιά όχι ενώ οκτώ δήλωσαν «παρών».

Οι έξι βουλευτές της ΝΔ που προχτές δεν ψήφισαν για την αναθεώρηση του άρθρου 24 επέμειναν και χτες στην άρνησή τους για την αναθεώρηση δύο παραγράφων του άρθρου 24 που προτείνονταν για αναθεώρηση από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ με πλειοψηφία πέρασε και η πρόταση για την αλλαγή του ασυμβίβαστου των βουλευτών.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας το θέμα για τη στάση του προέδρου της Επιτροπής Γ. Τραγάκη στην προχτεσινή ψηφοφορία έθεσαν το ζήτημα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, χωρίς όμως να ζητήσουν ευθέως την παραίτησή του, όπως άφηναν να διαρρέει. Απλώς είπαν ότι δε θα συνεργάζονται πλέον με τον Γ. Τραγάκη κάτι που πρακτικά δε σημαίνει τίποτα, αφού οι εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης έχουν ήδη λήξει. Διευκρίνιζαν δε ότι το θέμα των όσων έγιναν στην Επιτροπή Αναθεώρησης παραμένει γι' αυτούς ανοιχτό.


ΚΚΕ
Νομιμοποίηση των μεταναστών με πλήρη δικαιώματα

Απορρίφθηκε στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, που, πάντως, δεν αντιμετώπιζε ουσιαστικά το πρόβλημα

Να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και εργάζονται με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Πρέπει να έχουν πλήρη κοινωνικά, ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα και, φυσικά, πολιτικά δικαιώματα

Eurokinissi

Να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και εργάζονται με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Πρέπει να έχουν πλήρη κοινωνικά, ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα και, φυσικά, πολιτικά δικαιώματα
Απορρίφθηκε χτες από την κυβέρνηση η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τα δικαιώματα των ομογενών και των μεταναστών, παρά το ότι ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος παραδέχτηκε ότι αυτή κινείται στο πνεύμα των πολιτικών που ασκεί η Νέα Δημοκρατία. Η πρόταση καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, με την εισηγήτριά του Βέρα Νικολαΐδου να ζητά νομιμοποίηση των μεταναστών με πλήρη δικαιώματα και για τους ομογενείς να ακολουθηθεί η διαδικασία της πολιτογράφησης.

Αναφερόμενη στις πολιτικές που ακολούθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θέμα των μεταναστών, η Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι «μέχρι σήμερα η πολιτική σας δεν είχε ως στόχο να λύσει αυτό το πρόβλημα, δηλαδή τη νομιμοποίηση. Εγιναν τροποποιήσεις νόμων και προσαρμογές της ελληνικής νομοθεσίας στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους μετανάστες, αλλά η θέση των μεταναστών επιδεινώνεται».

Στη συνέχεια, αιτιολογώντας τη θέση του ΚΚΕ να καταψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε σε τρία συγκεκριμένα σημεία: Αρχικά σχολίασε ότι με το νομοσχέδιο «προτείνετε την επέκταση του ν. 2790 για όλους τους Ελληνες ομογενείς. Είναι γνωστό ότι αυτός ο νόμος αφορούσε τους ομογενείς που είχαν επαναπατριστεί από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Στην πράξη η διαδικασία που ακολουθήθηκε πιστεύουμε ότι δεν είχε εγγυήσεις στην εφαρμογή. Περισσότερες εγγυήσεις πιστεύουμε ότι εξασφαλίζει η διαδικασία της πολιτογράφησης».

Επίσης αναφέρθηκε σε περιορισμούς στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, σημειώνοντας πως «εμείς όταν μιλάμε για δικαιώματα των μεταναστών ζητάμε να νομιμοποιηθούν όλοι όσοι ζουν στη χώρα μας και εργάζονται με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Πρέπει να έχουν πλήρη κοινωνικά, ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα και φυσικά πολιτικά δικαιώματα και μέσα σ' αυτά τα πολιτικά δικαιώματα είναι και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι παντού. Γιατί, λοιπόν, το περιορίζετε μόνο στις κοινοτικές και δημοτικές εκλογές;».

Τέλος, για το άρθρο που αφορά τα παιδιά των μεταναστών, είπε πως «το ότι θέτετε όριο πενταετίας είναι ένα πρόβλημα. Δε συμφωνούμε φυσικά γιατί αν κάποιος μέσα σε δυο χρόνια έχει αποφασίσει να μείνει και να εργάζεται στη χώρα μας δεν μπορεί να περιορίζεται το δικαίωμα ψήφου σε αυτόν, αλλά και στα παιδιά του». Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι «οι διατάξεις του Κώδικα που όλοι μαζί θεσπίσαμε περί πολιτογράφησης, είναι εκείνες που εφαρμόζονται και θα εφαρμοστούν», σημειώνοντας όμως ότι με το ΠΑΣΟΚ «σκεπτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και βαίνουμε πολιτικά προς την ίδια κατεύθυνση». Παράλληλα, οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκαν έμμεσα στις τοποθετήσεις τους ότι δεν έχουν γίνει τα κατάλληλα βήματα για τη νομιμοποίηση των μεταναστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ