ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ
Σχέδια τριμερούς συνεργασίας

Υπέρ της αναβάθμισης του διεθνούς ρόλου της Ινδίας τάσσεται η Ρωσία και η Κίνα

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών Ινδίας, Κίνας, Ρωσίας

Associated Press

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών Ινδίας, Κίνας, Ρωσίας
Στο Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας, πραγματοποιήθηκε χτες, 14 Φλεβάρη, τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας, όπου συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της βιοτεχνολογίας, της υγείας, όπως και διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Σε κοινή ανακοίνωση σημειώνεται πως «οι πλευρές υπογραμμίζουν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στον ΟΗΕ, μεταξύ των άλλων και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πληθώρας των προκλήσεων που υπάρχουν στο σύγχρονο κόσμο. Συνέπεσαν στην άποψη πως τα κράτη - μέλη θα πρέπει να τείνουν, ώστε ο ΟΗΕ να γίνει ένας ανοιχτός και δραστικός οργανισμός, που ν' ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην αύξηση του διεθνούς ρόλου της Ινδίας στις διεθνείς υποθέσεις και τάσσονται υπέρ της άμεσης ψήφισης του σχεδίου διεθνούς σύμβασης, που έχει καταθέσει η Ινδία στον ΟΗΕ, ενάντια σε ενέργειες πυρηνικής τρομοκρατίας.

Ταυτόχρονα οι τρεις υπουργοί υποστήριξαν την παραπέρα ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας, στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας ενάντια στην «τρομοκρατία», στο εμπόριο ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα.

Επίσης, οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί φέτος ένα «επιχειρηματικό φόρουμ» επιχειρηματιών από τις 3 χώρες και έγινε δεχτή πρόταση της Ινδίας, να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του χρόνου ένα τριμερές σεμινάριο για γεωπολιτικά ζητήματα. Δεκτή έγινε και η πρόταση της Κίνας, να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση. Σε δηλώσεις του στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε πως «όλες οι καταστάσεις κρίσεων στον κόσμο θα πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και με κοινές προσπάθειες, χωρίς αντιπαράθεση. Είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα ενιαίο και ισορροπημένο σύστημα διεθνών σχέσεων και οι σημερινές συνομιλίες έδειξαν πως η συνεργασία σε τριμερές επίπεδο στηρίζεται στην κοινή προσέγγιση των 3 κρατών στα θεμελιακά ζητήματα της παγκόσμιας κοινότητας». Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «στο Νέο Δελχί εξετάστηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας στα πλαίσια της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης, οι προοπτικές της σταθερότητας στην Κεντρική Ασία, με σεβασμό στην κυριαρχία των κρατών της περιοχής και χωρίς προσπάθειες δημιουργίας εκεί κάποιας τεχνητής έντασης. Εχουμε επίσης - είπε ο Λαβρόφ - σχέδια συνεργασίας των 3 κρατών στην Ανατολική Ασία και συνολικά στην περιοχή».


Ι.Π.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για το σχέδιο Αχτισαάρι

... και τις «εισαγωγές» διαδηλωτών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Η απόρριψη του σχεδίου Αχτισαάρι για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ήταν το βασικό μέλημα της χτεσινής πρώτης - μετά τις εκλογές του Γενάρη - συνεδρίασης της 250μελούς σερβικής Βουλής. Οι τοποθετήσεις του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς και του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα ήταν καθαρή προτροπή για καταψήφιση του σχεδίου του απεσταλμένου του ΟΗΕ που χαρακτηρίστηκε (εύλογα...) παράνομο. Μεταξύ πολλών άλλων επειδή, όπως επισήμαναν Τάντιτς και Κοστούνιτσα, αρνείται τα σερβικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο καταστρατηγώντας έτσι με μιας σερβικό Σύνταγμα, Χάρτα του ΟΗΕ και την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία τερματίστηκε η φονική επιδρομή του ΝΑΤΟ τον Ιούνη του '99.

Το ίδιο 24ωρο, στην Πρίστινα ο διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ, Γιοακίμ Ρίκερ, ανακοίνωσε την αποπομπή του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Στίβεν Κέρτις, σε σχέση με τις πρόσφατες διαδηλώσεις Κοσσοβάρων Αλβανών που οδήγησαν στο θάνατο δύο ατόμων και στον τραυματισμό 80 άλλων. Ωστόσο, αίσθηση δεν προκάλεσε αυτή η εξέλιξη αλλά η ακόλουθη επισήμανση του αναπληρωτή διοικητή του ΟΗΕ, Στίβεν Σουκ: «Στρατολογούνται άτομα από τρίτες χώρες για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο»... Εξέφρασε «βαθιά ενόχληση» από το γεγονός, που όπως είπε μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Αγκίμ Τσέκου, παρακολουθείται στενά. Αρνήθηκε πάντως να κατονομάσει τις χώρες (στις οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα συμπεριλαμβάνεται και η ΠΓΔΜ).

Τέλος, χτες το γραφείο του Αχτισαάρι - κωφεύοντας επιδεικτικά στις αντιδράσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών - ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα των υποτιθέμενων «διαπραγματεύσεων» στη Βιέννη, που θα διαδραματιστούν σε τρεις γύρους στο διάστημα 23 Φλεβάρη ως 10 Μάρτη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεσμεύσεις Μπλερ, σφαγές στη Χελμάντ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Υποδεχόμενος το λεγόμενο «Πρόεδρο» του Αφγανιστάν, ο Τόνι Μπλερ δεσμεύτηκε ότι θα «ολοκληρώσει την αποστολή» της Βρετανίας και των δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν γενικότερα. Μίλησε για «σκληρές προκλήσεις» και «προσπάθειες των εχθρών της προόδου»(!) στο Αφγανιστάν «να σπρώξουν τη χώρα πίσω». Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα αυξήσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν πριν το καλοκαίρι κατά 800 άνδρες, στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού που προαναγγέλλεται ως κλιμάκωση του πολέμου.

Στο μεταξύ, η 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που σχεδιαζόταν να μεταβεί στο Ιράκ, μετατέθηκε απροσδόκητα στο Αφγανιστάν, μετέδωσε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Η Ταξιαρχία, που εδρεύει στη Βιτσέντζα της Ιταλίας, αριθμεί 3.200 άνδρες. Η αποστολή της ανεβάζει στο υψηλότερο επίπεδο(!) από την έναρξη του πολέμου, το 2001, την αμερικανική κατοχική παρουσία στο Αφγανιστάν. Επίσης, οι Ταλιμπάν φέρονται να κατέλαβαν και να ελέγχουν και δεύτερη περιοχή, την Ουασίρ της επαρχίας Χελμάντ, μετά τη Μούσα Κάλα, όπου αναμένεται σφαγή προσεχώς.

Χτες επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος των Ταλιμπάν σκοτώθηκε, όπως και αρκετοί πολίτες, σε βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Χελμάντ. Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Τοπικός προεστός έκανε λόγο για 30 νεκρούς, εκ των οποίων 20 Ταλιμπάν και 10 άμαχοι, περιλαμβανομένων και παιδιών. Ο πρώην πράκτορας της CIA Ντέιβιντ Πασάρο καταδικάστηκε για το βασανισμό και τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός Αφγανού κρατουμένου και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 8,5 ετών.

Στο γειτονικό Πακιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις αμερικανονατοϊκές αιτιάσεις ότι δεν κάνει «αρκετά» για να εμποδίσει τους Ταλιμπάν να διέρχονται από και προς το Αφγανιστάν. Χτες στην Τανκ του Πακιστάν, άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα δολοφόνησαν έναν σιίτη πνευματικό ηγέτη στην πόλη Ντέρα Ισμαΐλ Χαν, προκαλώντας βίαιες διαδηλώσεις. Ακόμη, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν έκρηξη βόμβας προκάλεσε ζημιές σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, προκαλώντας διακοπή της παροχής. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξε ανάληψη ευθύνης.

ΙΤΑΛΙΑ
Συλλήψεις λίγο πριν τη διαδήλωση στη Βιτσέντζα

ΡΩΜΗ.--

Σύλληψη 15 μελών του λεγόμενου «Πολιτικο-Στρατιωτικού Κομμουνιστικού Κόμματος», που υποτίθεται προήλθε από διάσπαση των παλιών «Ερυθρών Ταξιαρχιών», ανακοίνωσε ότι έκανε προχτές η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ιταλίας. Τους καταλογίζει την κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης μετά από παρακολούθηση 2 ετών. Μάλιστα το θέμα προβάλλεται στα ΜΜΕ, ως «αναβίωση της τρομοκρατίας» από ανθρώπους που ενστερνίζονται το Μαρξισμό - Λενινισμό. Ωστόσο, είναι καθαρή η προβοκάτσια, αλλά και τα σκοτεινά σημεία στην όλη υπόθεση για τη σύσταση της εν λόγω οργάνωσης, ειδικά στην Ιταλία, που υπάρχει εμπειρία με τέτοιες υποτιθέμενες επαναστατικές οργανώσεις.

Αρχηγός της φέρεται ο Τζουζέπε Νταβάντσο - που ήταν καταζητούμενος για τρομοκρατική δράση, έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση, ωστόσο μέχρι τον προηγούμενο Οκτώβρη διέμενε στη Γαλλία - και προμηθευτής της ένας μαφιόζος, που υποτίθεται ενστερνίστηκε τις επαναστατικές ιδέες στη φυλακή.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, η βάση της οργάνωσης ήταν στο Μιλάνο, αλλά τα μέλη ζούσαν και εργάζονταν στο Τορίνο και την Πάντοβα και στα κρησφύγετά τους βρέθηκαν όπλα, πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες, κλεμμένες πινακίδες αυτοκινήτων. Ανάμεσα στα σχέδιά τους - όπως ανακοινώνουν οι ίδιες πηγές - ήταν επιθέσεις σε μια δεξιά εφημερίδα, έναν καθηγητή εργατικού δικαίου, τα γραφεία του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Μιλάνο, δικαστές, βιομηχάνους και άλλους. Επίσης αναφέρεται ότι 8 από τους συλληφθέντες ήταν συνδικαλιστές της μεγαλύτερης πανιταλικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, της CGIL, η οποία προχώρησε στην άμεση διαγραφή τους από το συνδικάτο.

Οχι σε τυχαία συγκυρία

Και όλα αυτά γίνονται σε μια στιγμή που προετοιμάζεται μια μαζική διαδήλωση το ερχόμενο Σάββατο στην πόλη Βιτσέντζα ενάντια στα αμερικανικά σχέδια επέκτασης της στρατιωτικής βάσης σε γειτονικό αεροδρόμιο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους της πόλης των 115.000 κατοίκων, ζητώντας να μη γίνει η συγκεκριμένη επέκταση, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποίησε τους Αμερικανούς να μείνουν μακριά από τη συγκεκριμένη πόλη. Χτες η λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να προκληθεί βία στη συγκεκριμένη διαδήλωση, και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Τζιουλιάνο Αμάτο, ζήτησε από τους πολιτικούς όλων των κομμάτων να «δείξουν την αλληλεγγύη τους στις δυνάμεις της τάξης και του νόμου»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ