ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ανάβουν τις μηχανές των τρακτέρ!

«

Πυρετός» αγωνιστικής προετοιμασίας για τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις επικρατεί στα χωριά της Θεσσαλίας. Οι νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται μετά την απόφαση που πάρθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, από την ερχόμενη βδομάδα ξεκινάει νέα συντονισμένη πανελλαδική κινητοποίηση και η πάλη θα κορυφωθεί με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 18 Μάρτη. Ηδη, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας ανακοίνωσαν αγωνιστικό χρονοδιάγραμμα κι ανάλογες αποφάσεις θα λάβουν και οι οργανώσεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος στους άλλους νομούς της περιοχής, όπως και σε όλη τη χώρα.

Η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σε συνεδρίασή της, αποφάσισε:

  • Τη συνέχιση του αγώνα, που ξεκίνησε με το συλλαλητήριο στις 24 Γενάρη, με το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο που απαντά στα σημερινά προβλήματα και στην προοπτική που δίνει για να μείνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στα χωράφια και στα χωριά.
  • Να καλέσει τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από τις 20 Φλεβάρη, ν' αναρτήσουν μαύρες σημαίες και τις σημαίες των Αγροτικών Συλλόγων, να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις αγροτών, να γίνει ανάλυση των αιτημάτων, να επαναδραστηριοποιηθούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι.
  • Σε ημερομηνία, που θα καθοριστεί, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα χωριά και στους Αγροτικούς Συλλόγους που έχουν μπει στην πάλη για την οργάνωση της επόμενης αγωνιστικής κίνησης.
  • Να αρχίσουν άμεσα περιοδείες και ομιλίες στελεχών της Ομοσπονδίας στα χωριά.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΚ:

  • Προτρέπει τους νέους αγρότες που δίνουν τη μάχη, για να κρατηθούν στη δουλιά και στα χωριά, να μπουν μπροστά στον αγώνα και στην οργάνωση της αγροτιάς στους Αγροτικούς Συλλόγους.
  • Καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν τους υπονομευτές του αγώνα, που, σε διατεταγμένο ρόλο, στηρίζουν την πολιτική της ΚΑΠ και της κυβέρνησης και προσπαθούν να τους εγκλωβίσουν σε αιτήματα που στρέφονται εναντίον τους.
  • Καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την απόφασή του να μην αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ τους βαμβακοπαραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις του φθινοπώρου, επισημαίνοντας ότι το επίδομα για «αναπλήρωση εισοδήματος» είναι «στάχτη στα μάτια», καθώς σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις πραγματικές απώλειες. Και προσθέτει ότι η χρησιμοποίηση του ΕΛΓΑ για μικροκομματικές σκοπιμότητες και για ψηφοθηρικούς λόγους, πέρα και έξω από τον ασφαλιστικό ρόλο του, τον οδηγεί στη χρεοκοπία και την ιδιωτικοποίηση της αγροτικής ασφάλισης, αφού διατηρεί το νόμο 2945/2001, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Υπενθυμίζουμε ότι η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας αποφάσισε, για τις επόμενες μέρες, τη διοργάνωση επαρχιακών συσκέψεων, στις οποίες θα εισηγηθεί την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από τις 23 Φλεβάρη, με προοπτική να γίνει στις 26 του μήνα το επόμενο αγωνιστικό βήμα. Οι επαρχιακές συσκέψεις που έχουν προγραμματιστεί είναι: Αύριο Παρασκευή, στην Αγιά, στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Συνεταιρισμού και στα Φάρσαλα, στις 7 μ.μ. στο Βασιλί, την Τετάρτη 21 Φλεβάρη στη Λάρισα - Γαλήνη στις 7 μ.μ., στο καφέ «Τράφικ» και την Πέμπτη 22 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στον Τύρναβο.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΕΣΒΟΥ
Δυναμική κινητοποίηση

Κατέλαβαν το υπουργείο Αιγαίου

Δυναμική αγωνιστική απάντηση έδωσαν χτες οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου. Πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο και κατέλαβαν. Με την κινητοποίησή τους απαίτησαν φιλοαγροτική πολιτική, στήριξη των τιμών των προϊόντων τους και την άμεση καταβολή των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων που δικαιούνται.

Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σταύρος Σκοπελίτης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ. «Δε δεχόμαστε την κατ' εξακολούθηση κοροϊδία για την καθυστέρηση των επιδοτήσεων και της στρεμματικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση της ΝΔ. Την ίδια τακτική ακολουθούσαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δε δεχόμαστε το ξεκλήρισμα που μας επιφυλάσσουν Ευρωπαϊκή Ενωση, ΠΑΣΟΚ, και ΝΔ» τόνισε ανάμεσα σε άλλα στην ομιλία του ο Στ. Σκοπελίτης.

Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε νέα κινητοποίηση για τις 18 του Μάρτη. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες, έκαναν στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Αιγαίου, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Νέα ΚΑΠ σημαίνει αγρότες πεινασμένοι» και «εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά». Οταν έφτασαν εκεί, οι αγωνιζόμενοι αγρότες μπήκαν μέσα και το κατέλαβαν. «Δε φεύγουμε από εδώ αν δε μας δοθεί θετική απάντηση» φώναξε ο Στ. Σκοπελίτης καταχειροκροτούμενος. Ο υπουργός Αιγαίου, ως συνήθως απουσίαζε και στους αγρότες μίλησε ο διευθυντής του υπουργείου, ο οποίος στην ουσία παρέπεμψε την ικανοποίηση των αιτημάτων που του τέθηκαν, στο αόριστο μέλλον. Ετσι οι αγρότες έμειναν εκεί και σήμερα στις 11 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Αιγαίου για να αποφασιστεί η πορεία της κατάληψης. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κάλεσε όλους τους αγρότες και τους φορείς του νησιού να ενισχύσουν τον αγώνα.

Τη συμπαράσταση των κομμουνιστών στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, καλώντας τους να γυρίσουν την πλάτη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τους κύριους υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

ΗΛΕΙΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ
Αποφασιστικά στον αγώνα

Σε αγωνιστική κινητοποίηση προχωρούν και οι αγρότες της Ηλείας στις 28 του Φλεβάρη. Η κινητοποίηση γίνεται μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας. Η συγκέντρωση θα γίνει στον κόμβο Φιλοθέης στην είσοδο του Πύργου, στις 11 το πρωί.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΟΑΣ Ηλείας, η οποία είναι και μέλος της ΠΑΣΥ, σημειώνονται τα εξής: «Βιώνουμε καθημερινά μια δύσκολη ζωή από τη σταθερή και σοβαρή μείωση του εισοδήματός μας. Δε φτάνει να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειάς μας. Δε μας το επιτρέπουν οι χαμηλές τιμές και η αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, οι μειωμένες επιδοτήσεις, οι διάφορες παρακρατήσεις, οι πενιχρές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, η υπερχρέωσή μας στην ΑΤΕ και οι συντάξεις πείνας του ΟΓΑ». Τα προαναφερόμενα προβλήματα αφορούν τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης, ενώ ακόμα στην ανακοίνωση τονίζεται πως δεν πρέπει να γίνουν δεκτές οι προτάσεις της Κομισιόν για τη σταφίδα, τη βιομηχανική ντομάτα και τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια.

Στην Κέρκυρα

Επίσης, οι αγρότες της Κέρκυρας, θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν:

  • στις 25 Φλεβάρη στις 5.30 μ.μ. στους Αγίους Θεοδώρους Λευκίμμης
  • στις 5 Μάρτη στις 10 π.μ στην πλατεία Σαρόκο.

Στελέχη της ΠΑΣΥ που περιόδευσαν το προηγούμενο διάστημα σε χωριά της υπαίθρου διαπίστωσαν την έντονη ανασφάλεια και αγωνία που βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί και οι ψαράδες.

Τα σκάνδαλα

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο ότι οι πολιτικές τους ...«τέμνονται» και δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν σε θέματα στρατηγικής, επιλέγουν άλλες πλευρές ...«διαφοροποίησης». Ετσι, τα διάφορα σκάνδαλα, απογυμνωμένα από το περιβάλλον που τα δημιουργεί, προσφέρονται για τέτοιες «διαφοροποιήσεις».

Διαφέρουμε κύριοι της ΝΔ, λένε οι του ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαστε ίδιοι. Εσείς - οι της ΝΔ - έχετε πνιγεί στα σκάνδαλα. Και με τους φακέλους υπό μάλης, Παπανδρέου και Φλωρίδης κατέθεσαν τους σχετικούς φακέλους στον εισαγγελέα. Ενας από αυτούς αφορούσε την Αγροτική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας εγκαλείται ότι τζογάρισε μεγάλα ποσά - περί τα 780 εκατ. ευρώ - σε κεφάλαια υψηλού κινδύνου (τα γνωστά και ως «Hedge funds»), με συνέπεια να υποστούν απώλειες τα ταμεία της Τράπεζας. Και οι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είναι ...γνωστοί εχθροί του τζόγου, εξεμάνησαν και ζητούν να επέμβει ο εισαγγελέας. Ας επέμβει.

Αν γυρίσουμε μερικά χρόνια πίσω, στις 16/2/2001, θα διαβάσουμε στις εφημερίδες της εποχής ότι τις μέρες εκείνες, μετά από καταγγελίες της ΝΔ, αποκαλύφθηκε πως σε τέσσερα υποκαταστήματα της ΑΤΕ είχε στηθεί ολόκληρο δίκτυο δημόσιων «ψευτοεγγραφών» με τις εισαγωγές επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο. Δεκάδες στελέχη υποκαταστημάτων της ΑΤΕ, αξιοποιώντας τον πυρετό που είχε δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το χρηματιστηριακό τζόγο, συμμετείχαν στο κόλπο της υποβολής αιτήσεων για απόκτηση μετοχών, χωρίς καν να καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο, προσδοκώντας στο πολύ άμεσο κέρδος. Σκάνδαλο; Αναμφισβήτητα, ναι. Ας επέμβει ο εισαγγελέας.

Είναι πεντακάθαρο ότι πίσω και από τις δύο περιπτώσεις βρίσκεται η σαπίλα που παράγει και αναπαράγει το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Οι οποίοι, ανάλογα με τις περιστάσεις, βλέπουν τα σκάνδαλα, ο ένας του άλλου, αλλά δε βλέπουν το μεγάλο ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Αυτό της ιδιωτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, της ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου, της ανάδειξης της κεφαλαιαγοράς σε προμετωπίδα του κεφαλαιοκρατικού μετασχηματισμού, της ιδεολογικοποίησης του τζόγου και της αρπαχτής και της απαξίωσης της εργασίας, ως πηγής βιοπορισμού και στοιχείου ανέλιξης της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Είναι εύκολο να πούμε ότι και οι δύο τους είναι για γέλια και για κλάματα. Ομως, πέρα από αυτό, είναι και επικίνδυνοι. Γι' αυτό ας πάρουμε τα μέτρα μας...


Θ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ