ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Συστάσεις για τα σαρακοστιανά

Motion Team

Τα παραδοσιακά είδη διατροφής της Καθαρής Δευτέρας αποτελούν για πολλούς από τα νοστιμότερα εδέσματα της παράδοσης, ωστόσο θέλουν ιδιαίτερη προσοχή τόσο κατά την αγορά τους όσο και κατά την προετοιμασία και την κατανάλωσή τους. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) υπενθυμίζει μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα πιο διαδεδομένα από αυτά τα είδη.

Συγκεκριμένα:

  • Η λαγάνα, πρέπει να είναι καλοψημένη και επειδή την Καθαρή Δευτέρα έχει μεγάλη ζήτηση, χρειάζεται προσοχή όταν την αγοράζουμε από το φούρνο.
  • Ο ταραμάς δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση και δυσοσμία.
  • Το τουρσί δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα ευαίσθητα στομάχια, καθώς πρόκειται για λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξίδι και άλμη. Τα τυποποιημένα αναγράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού.
  • Το φρέσκο χταπόδι έχει δέρμα υγρό, στιλπνό και σκληρό, γυαλιστερά μάτια και μυρωδιά ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο, ώστε να γίνει μαλακό και λιγότερο «βαρύ» για το στομάχι.
  • Το γνήσιο καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 του σώματος το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε και μικρότερα πτερύγια.
  • Τα οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, κυδώνια, αχηβάδες, αχινοί) απαιτούν προσοχή στην αγορά και μέτρο στην κατανάλωση. Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο, η μυρωδιά αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Χτυπώντας το όστρακο ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό.
  • Τα μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί) είναι από τα πιο ευπαθή θαλασσινά. Αν δεν είναι κανείς σίγουρος για τη φρεσκότητά τους καλύτερα είναι να προτιμά τα κατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά. Δεν πρέπει να παρουσιάζουν σε καμία περίπτωση δυσάρεστη μυρωδιά ή χαλάρωση.
Χρέος η ίδρυση του Μουσείου ΕΑΜικού Τύπου

Εκδήλωση του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων

Αποψη του χώρου της «Βικτώρια»
Αποψη του χώρου της «Βικτώρια»
Σε βήμα έντονης διαμαρτυρίας των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων για την αδιαφορία των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων (υπουργείο Πολιτισμού) αλλά και του Δήμου Καλλιθέας να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για την ίδρυση του Μουσείου Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης στο παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα, μετατράπηκε, χτες η καθιερωμένη κάθε χρόνο εκδήλωση κοπής της πίτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-'44. Και, βεβαίως, σε βήμα έκφρασης της αποφασιστικότητας των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων αλλά και όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων να αναλάβουν δράση για να εκπληρωθεί αυτό το χρέος τιμής για όλους τους δημοσιογράφους.

Την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πλήθος αντιστασιακών δημοσιογράφων και άλλων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οικογένειες Αντιστασιακών δημοσιογράφων που «έφυγαν», αλλά και νεότεροι συνάδελφοι, άνοιξε από το Σύνδεσμο ο Γ. Τσαπόγας, έφορος.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Καραντηνός, στάθηκε ιδιαίτερα στο Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα. Με αφορμή το θάνατο του τελευταίου επιζώντα της ομάδας, του Βαγγέλη Μενεμενή, που έφυγε αδικαίωτος, αφού ακόμα παραμένει ανεκπλήρωτη η υπόσχεση - δέσμευση για τη δημιουργία Μουσείου του ΕΑΜικού Αντιστασιακού Τύπου στο σπίτι της οδού Σκρα 31 στην Καλλιθέα, όπου λειτουργούσε το μυστικό Τυπογραφείο. Πρόκειται για εμπαιγμό σε βάρος της Αντίστασης είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε σε κινητοποίηση για την υλοποίηση του χρέους.

Ο Κώστας Νίτσος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, εξέφρασε «ανυπόκριτο θαυμασμό για την ίδρυση από την ΚΕ του ΚΚΕ και το ΕΑΜ του μυστικού Τυπογραφείου, αλλά και για το γεγονός πως κρατήθηκε μυστική η παρουσία του και εξασφαλίστηκε, έτσι, η διατήρησή του επί 40 χρόνια, μέχρι το 1984 που με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, επίσης, έγινε γνωστή η ύπαρξή του». Επίσης, κατάγγειλε το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση των αρμοδίων για το Μουσείο Τύπου, αλλά και γιατί έγιναν προσπάθειες να αλλοιωθεί και το περιεχόμενο του Τυπογραφείου, για να καταλήξει: «Η υπεράσπισή του περνάει, πλέον, σε μας... Συστρατευόμαστε όλοι μας. Δίνουμε όρκο πριν φύγουμε να έχει σωθεί για να το παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας, που πρέπει να μάθουν και να σέβονται την ιστορία των προγόνων τους».

Τέλος, τιμώντας, έστω μετά θάνατον, την ομάδα του Τυπογραφείου του ΕΑΜ, ο Ν. Καραντηνός ανακοίνωσε την απόφαση του Συνδέσμου να κάνει επίτιμα μέλη του τους συγκεκριμένους συντρόφους: Γιώργο Ελληνούδη και Καλλιόπη Πάπαρη - Ελληνούδη, Βαγγέλη Μενεμενή, Δημήτρη Χατζή, Νίκο Καλατζόπουλο, Χρήστο και Ελένη Τζίμη. Αναφορά έκανε και στον αδικοχαμένο δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη, που επίσης ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του Συνδέσμου, σημειώνοντας πως το παράδειγμά του δείχνει πως και σήμερα υπάρχουν δημοσιογράφοι που μένουν όρθιοι στο χρέος της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, λέγοντας ΟΧΙ στον πακτωλό των ευρώ και στα αργύρια της εξαγοράς.

Τιμή στον αταλάντευτο αγωνιστή

Πολιτικό μνημόσυνο διοργάνωσαν η ΚΟΒ Καλλιθέας του ΚΚΕ και η Επιτροπή Ειρήνης για τον Παύλο Μιχαηλίδη

Tov αξέχαστο σύντροφο Παύλο Μιχαηλίδη τίμησαν την περασμένη Κυριακή, με τη διοργάνωση πολιτικο-φιλολογικού μνημοσύνου στο Πνευματικό Κέντρο Καλλιθέας, πλήθος κόσμου, συναγωνιστές και σύντροφοι, συντοπίτες του από τη Σφενδάμη Πιερίας που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο της αίθουσας. Ηταν ένα χρέος και τιμή η σεμνή αυτή εκδήλωση που οργανώθηκε από την ΚΟΒ Καλλιθέας του ΚΚΕ, την Επιτροπή Ειρήνης και τη σ. Τώνια Ταγματάρχου -Χαρατσίδου,

Παρών στην τιμητική αυτή εκδήλωση ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσωπικός του φίλος, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής. Προηγουμένως, την εκδήλωση άνοιξε, από την Επιτροπή Ειρήνης ο Νώντας Βελισαρόπουλος, για να ακολουθήσει το ιστορικό από την ανιψιά του Τώνια Ταγματάρχου -Χαρατσίδου που διάβασε απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου του με τίτλο: «Γράφω για να Ξαναζήσω». Η εκδήλωση έκλεισε με τον λογοτέχνη Βασίλη Λιόγκαρη που απήγγειλε το ποίημα του Τ. Λειβαδίτη: «Αν θέλεις να λέγεσαι Ανθρωπος».

Ο Παύλος Μιχαηλίδης που έφυγε, πέρσι το καλοκαίρι πλήρης ημερών, γεννήθηκε στα 1914 στο ορεινό θέρετρο ΚΙΜΠΕΚ της περιοχής Κερασούντος όπου παραθέριζε η οικογένειά του. Αντιμετώπισε στη ζωή του εκδιώξεις, προσφυγιά και αγωνιζότανε πάντα στο πλευρό των φτωχών και αδικημένων, στο πλευρό της εργατικής τάξης και πάντα για το ιδανικό της ειρήνης -διατέλεσε και πρόεδρος της Επιτροπής - της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας για δικαιοσύνη σε όλους τους Λαούς της Γης. Για τις ιδέες του αυτές φυλακίστηκε και εξορίστηκε κατ' αρχήν στην Ελ Ντάμπα και μετά στο Μακρονήσι. Εγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο («Γράφω για να Ξαναζήσω»).

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας διοργανώνει, την Παρασκευή 16.2.07 και ώρα 9 μμ, συνεστίαση, όπου θα κοπεί και πίτα, στην ταβέρνα «Στέκι του Νίκου» (Υγείας 8 στην ομώνυμη πλατεία), τηλ.: 210.2779.258.

Την Κυριακή 18.2.2007:

-- O Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Αρτέμιδας πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Ναυταθλητικού Ομίλου Λούτσας (λιμάνι). Θα ακολουθήσει κόψιμο της πίτας μαζί με την ΠΕΑΕΑ Αρτέμιδας.

-- Η ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες) διοργανώνει συνεστίαση και καλεί τα μέλη και τους φίλους της, ώρα 12 μ., στην ταβέρνα «ΑΣΤΡΑ» του Δήμου Βύρωνα (δίπλα στο θέατρο Βράχων). Τηλέφωνα ΠΕΚΑΜ: 210.3247.820 και ταβέρνας: 210.7665.700.

-- H ΝΕ ΠΕΑΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο στο κέντρο «ΚΟΚΙΟΣ» (Αγ. Δημήτριος), ώρα 8.30 μμ, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση για τα 64 χρόνια της θρυλικής ΕΠΟΝ και τα 60 χρόνια ίδρυσης του ΔΣΕ.

ΕΝΑΕ
Εντός 10 ημερών ο νέος πρόεδρος

Εντός δέκα ημερών προβλέπεται να συνεδριάσει το νέο ΔΣ της ΕΝΑΕ για να αναδείξει νέο πρόεδρο. Η παράταξη που στηρίζεται από τη ΝΔ ελέγχει το συλλογικό όργανο των νομαρχών, με 11 έδρες. Δεν έχει ξεκαθαριστεί στο μεταξύ ποιον θα στηρίξει η ΝΔ στην προεδρία της ΕΝΑΕ. Πρώτος σε ψήφους για τη θέση του προέδρου αναδείχτηκε ο νομάρχης Δράμας, Κ. Ευμοιρίδης, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι είναι έτοιμος να ανταποκριθεί πλήρως στις ευθύνες και το αξίωμα του προέδρου της ΕΝΑΕ. Τη φημολογία για τον επικρατέστερο πρόεδρο συμπληρώνουν τα ονόματα του νομάρχη Μεσσηνίας, Δ. Δράκου, του νομάρχη Τρικάλων, Ηλ. Βλαχογιάννη, και του υπερνομάρχη Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, Κ. Τάτση.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους χτες, οι τρεις Βούλγαροι, που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, κατηγορούμενοι ότι επί τέσσερις μήνες βασάνιζαν συστηματικά μία 37χρονη ομοεθνή τους την οποία είχαν φυλακίσει στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης. Οι συλληφθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδουν. Ο εισαγγελέας έχει ασκήσει σε βάρος τους ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, εμπόριο ανθρώπων, παράνομη κατακράτηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και βιασμό, έκθεση, παράνομη βία και εκβίαση από κοινού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ