ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Σηκώστε ανάστημα στην πολιτική ομηρία

Στη χτεσινή συγκέντρωση συμμετείχε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των συμβασιούχων έξω από τον Αρειο Πάγο
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των συμβασιούχων έξω από τον Αρειο Πάγο
Η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των εργαζομένων, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, απευθυνόμενος στους συμβασιούχους που πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση έξω από τον Αρειο Πάγο και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το πρόβλημα των συμβασιούχων, συνέχισε, έχει πολιτικό χαρακτήρα. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διατηρούν το καθεστώς εργασιακής ομηρίας, γιατί οι συμβασιούχοι αποτελούν πιο φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, είναι πιο ευάλωτοι στην εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, κατέληξε, οι συμβασιούχοι πρέπει να υψώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα, να απαιτήσουν τη μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η συγκέντρωση στον Αρειο Πάγο έγινε με αφορμή την εκδίκαση άλλης μιας υπόθεσης συμβασιούχων από την Ολομέλειά του. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει ωστόσο ο προσανατολισμός του αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με δεδομένο ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να περιορίσουν τις διεκδικήσεις σε ατέρμονες νομικίστικες διαδικασίες, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα πραγματικά πολιτικά αίτια και τους υπεύθυνους των προβλημάτων τους.

Στη χτεσινή κινητοποίηση, έντονη ήταν για μια ακόμη φορά η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που εμπόδισαν τους συμβασιούχους να ακολουθήσουν την αρχικά προγραμματισμένη πορεία τους, μέσω Β. Σοφίας, προς το υπουργείο Εσωτερικών. Τοποθέτησαν «κλούβες» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ύψος του γηπέδου - με εντολή προφανώς να «προστατέψουν» την αμερικάνικη πρεσβεία - ενώ στη διασταύρωση Πατησίων και Χαλκοκονδύλη επιτέθηκαν με χημικά στους διαδηλωτές και δεν τους άφησαν να πλησιάσουν στο υπουργείο Εσωτερικών, βάζοντας πάλι «κλούβες» λίγα μέτρα πιο κάτω από την είσοδο της Βουλής.

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης της ΝΔ που χτύπησε τη συγκέντρωση των συμβασιούχων που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καλεί τους συμβασιούχους να διεκδικήσουν τη μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να αντιπαλέψουν την πολιτική της ΝΔ και να γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ, που τους θέλουν ομήρους, χωρίς δικαιώματα.

ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο «κόκκινο» με δικομματική ευθύνη

Οι τεράστιες οφειλές από κράτος και εργοδότες έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο το Ταμείο. Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Σε οριακό σημείο έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το Ταμείο Συντάξεων Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), βάζοντας σε κίνδυνο τη συνέχιση των παροχών του, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει χρέη 4 δισ. ευρώ.

Κύρια αιτία των χρεών του ΤΣΑΥ είναι η κρατική υποχρηματοδότηση και η εισφοροδιαφυγή από τους εργοδότες στο χώρο της Υγείας. Στο ΤΣΑΥ ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι και λειτουργούν τέσσερις κλάδοι: Σύνταξης, Ασθενείας, Πρόνοιας και Στέγης Υγειονομικών. Τα κύρια έσοδα του Ταμείου είναι απ' τις εισφορές των ασφαλισμένων (6,67% επί των αποδοχών όταν είναι έμμισθοι και 20%, όταν είναι αυτοαπασχολούμενοι) τις εισφορές των εργοδοτών (13,33% επί των αποδοχών), τις εισφορές του κράτους (10% επί των αποδοχών των ασφαλισμένων μετά την 1.1.1993) και τις προσόδους περιουσίας του Ταμείου από τόκους, μερίσματα και ενοίκια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΣΑΥ, μόνο για τους νέους ασφαλισμένους από 1/1/1993, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού θα έπρεπε να αποδώσουν 110.432.707 ευρώ στον κλάδο σύνταξης, και για τον κλάδο ασθενείας 37.653.504 ευρώ. Το κράτος απέδωσε στο ΤΣΑΥ μόλις 895.528 ευρώ που αποτελούν ένα μόνο μέρος των απαιτήσεων του Ταμείου για το 1993 και 2000.

«Οι νόμοι που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις στα δικαιώματα των ασφαλισμένων του ΤΣΑΥ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) και αναφέρει το εξής παράδειγμα: Ενας ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος του ΤΣΑΥ, μετά το 1993 με 35 χρόνια δουλιάς, για να πάρει 1.200 ευρώ σύνταξη θα πληρώσει 2,5 φορές μεγαλύτερη εισφορά. Αν οι εισφορές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, θα πάρει 440 ευρώ σύνταξη».

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Τα μεγάλα ελλείμματα στο ΤΣΑΥ έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Λιάνα Κανέλλη, με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό. Αφού περιγράφουν την υποχρηματοδότηση του Ταμείου, σημειώνουν: «Ο έλεγχος των πάσης φύσεως εργοδοτών των υγειονομικών, είναι ανεπαρκέστατος, λόγω της τεράστιας έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία ελέγχου έχει ολοκληρωθεί μέχρι το έτος 2001. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η αγορά από το ΤΣΑΥ, μετοχών, όπως της Εθνικής ή και άλλων Τραπεζών».

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι να καταδικάζονται σε «συντάξεις πείνας εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1/1/1993», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα πρόκειται να πάρει, ώστε να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση του ΤΣΑΥ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, να απαγορευτεί η αγορά μετοχών από το Ταμείο, που αποτελεί παράγοντα επιπλέον επιβάρυνσης των οικονομικών του, και - τέλος - να εξασφαλιστεί ο ενδελεχής έλεγχος των πάσης φύσεως εργοδοτών των υγειονομικών που ασφαλίζονται στο ΤΣΑΥ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Σιγή για τους δυο θανάτους στους ξενώνες

Ανακοίνωση αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του 22χρονου Στέλιου Μαστορόπουλου κυκλοφόρησε χτες η Διοικούσα Επιτροπή του Οικοτροφείου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Αθηνά». Ισχυρίζεται πως «η διοίκηση της δομής από τις 10.7.2006 μέχρι και την ημερομηνία θανάτου του, ζητούσε επίμονα να μεταφερθεί σε δομή αυξημένης φροντίδας, με προτεινόμενη την επιστροφή του στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής». Πάντως, το υπουργείο Υγείας απέφυγε και χτες οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση για τους θανάτους δυο ακόμα νέων ανθρώπων στους ξενώνες αποασυλοποίησης, στις 15 και 27 Γενάρη του 2007. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες, σταμάτησε η διαδικασία μεταφοράς πέντε ακόμα ψυχικά πασχόντων απ' το ΠΝΑ στον ξενώνα «Αίας» στη Λιβαδειά.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΚΑΤ»: Δύο έδρες - έναντι μιας - στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Σωματείου Εργαζομένων κατέκτησε η «Ταξική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΤΑΣ) παίρνοντας 101 ψήφους στις πρόσφατες εκλογές. Στις εκλογές ψήφισαν 679 εργαζόμενοι (έγκυρα 653 ψηφοδέλτια) έναντι 926 (έγκυρα 892) στις εκλογές του 2005. Τα αποτελέσματα για τις άλλες παρατάξεις έχουν ως εξής: ΠΑΣΚΕ 309 ψήφοι και 5 έδρες - είχε 4 στο προηγούμενο ΔΣ, ΔΑΚΕ 179 ψήφοι και 3 έδρες - είχε επίσης 3, Αυτόνομη Παρέμβαση 67 και 1 έδρα - είχε 1. Στις προηγούμενες εκλογές μετείχε και μία Κίνηση Ανεξάρτητων που είχε 2 έδρες. Στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ψήφισαν 474 εργαζόμενοι (έγκυρα 455 ψηφοδέλτια) έναντι 767 (έγκυρα 748) το 2005. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΤΑΣ 2 αντιπρόσωποι (έναντι 2), ΠΑΣΚΕ 4 (5), ΔΑΚΕ 2 (3) και Αυτόνομη Παρέμβαση 1 (1). Στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλέξει 3 αντιπροσώπους και η Κίνηση Ανεξάρτητων.

ΝΑΤ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ στη Μαγνησία έφερε με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση. Ανάμεσα σε άλλα και λόγω της μεγάλης καθυστέρησης του ταμείου να αποπληρώσει τους γιατρούς ειδικοτήτων ή τους μη συμβεβλημένους, ταλαιπωρούνται και πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά απ' όσα τους επιστρέφονται. Οι ασφαλισμένοι ζητάνε και την άμεση σύναψη σύμβασης από το ταμείο με αναγκαίες ειδικότητες γιατρών που σήμερα λείπουν.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΦΥΤΟΚΟΥ: Την άμεση εκπόνηση της απαραίτητης περιβαλλοντολογικής μελέτης προκειμένου να προχωρήσει η ανέγερση των εργατικών κατοικιών στο Φυτόκο Μαγνησίας και τη λογοδοσία όλων όσοι μέχρι σήμερα ευθύνονται για τις καθυστερήσεις, απαιτούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ: Την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στους δρόμους του αγώνα δηλώνουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Πειραιά και Πέριξ δήμων με ανακοίνωση της Ενωσής τους, στην οποία καταγγέλλουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

ΚΑΛΕΣΜΑ στα μέλη και τους φίλους, όπως βρίσκονται μαζί στους καθημερινούς αγώνες, έτσι να ανταμώσουν και στο γλέντι που διοργανώνει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, απευθύνει το ΔΣ του Σωματείου. Η συνεστίαση θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής 18 Απρίλη (12μ.) στο κέντρο «Καστέλο» (πρώην «Κιβωτός», Καυτατζόγλου και Ράλλη, στάση Κλωναρίδη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ