ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Διευρύνεται το μέτωπο

Τέσσερις ακόμα Ομοσπονδίες πρόσθεσαν τις αποφάσεις τους για συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 8 του Μάρτη και την κήρυξη απεργίας στις 29 του ίδιου μήνα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 8 και τις 29 του Μάρτη (φωτ. από παλιότερη πορεία των λογιστών στα γραφεία του ΣΕΒ)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 8 και τις 29 του Μάρτη (φωτ. από παλιότερη πορεία των λογιστών στα γραφεία του ΣΕΒ)
Με στόχο κάθε εργάτης και εργάτρια να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων, η μία μετά την άλλη οι ταξικές Ομοσπονδίες εντείνουν τις προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 8 του Μάρτη, αλλά και της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στις 29 του ίδιου μήνα. Απόφαση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είχαν πάρει τις προηγούμενες μέρες η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), ενώ έχουν ξεκινήσει περιοδείες σε τόπους δουλιάς για την πλατιά ενημέρωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων.

Τις αποφάσεις τους για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις πρόσθεσαν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, ενώ τα διοικητικά συμβούλια σε μια σειρά ακόμα Ομοσπονδίες θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες.

«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής και περιθώρια για αυταπάτες. Δυναμώνουμε το μέτωπο κατά της πολιτικής που εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Οξύνουμε την αντιπαράθεση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί ανεξάρτητα με το ποιος είναι κυβερνητικός διαχειριστής, η πολιτική που εκφράζουν υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και οδηγεί σε οδυνηρές καταστάσεις την εργατική τάξη» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΦΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμιά προσδοκία από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που έχει τεράστια ευθύνη για τα προβλήματα των εργαζομένων, έχοντας καταδικάσει, από κοινού με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, την εργατική τάξη, εξηγεί.

Και καλώντας τα σωματεία και τους εργαζόμενους να λάβουν θέσεις μάχης, επισημαίνει: «Να πάρουν αποφάσεις με γενικές συνελεύσεις. Να πάρουν μέρος στις συσκέψεις, συγκεντρώσεις που προγραμματίζει η Ομοσπονδία μαζί με σωματεία με το διεκδικητικό πλαίσιο του πρόσφατου 10ου Συνεδρίου της και του ΠΑΜΕ για τη μεγαλύτερη επιτυχία της απεργίας όσο και του συλλαλητηρίου, για ουσιαστικές αυξήσεις, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της τάξης μας».

«Η ΠΟΛ με τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις συντονίζει τη δράση της με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ, για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης ενάντια στις εργασιακές σχέσεις, το εισόδημα, την υγεία, την παιδεία κλπ.» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Και συνεχίζει: «Η εργοδοσία από την πλευρά της εξαπολύει νέα επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, όπου στα πλαίσια της διαβούλευσης της λεγόμενης Πράσινης Βίβλου, ούτε λίγο - ούτε πολύ αξιώνει την παραπέρα απελευθέρωση των απολύσεων, την αύξηση του εργάσιμου χρόνου και την υπονόμευση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων με τις προτάσεις για "εξατομικευμένες εργασιακές διευθετήσεις" κλπ.».

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Πρωτιά για το ΠΑΜΕ σε Ρόδο και Λευκάδα

Με την ανάδειξη των ταξικών δυνάμεων σε πρώτη δύναμη για μια ακόμη φορά και την υπερψήφιση από την πλειοψηφία των συνέδρων του προγράμματος πάλης για τα επόμενα τρία χρόνια, ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη οι εργασίες του 22ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας. Από τους 37 αντιπροσώπους που πήραν μέλος στις εκλογές, η «Ταξική Ενότητα» έλαβε 24 ψήφους, η παράταξη του ΣΥΝ 8, η ΔΑΚΕ 4, η παράταξη του ΝΑΡ 1. Για το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε σύνολο 9 εδρών καταλαμβάνουν τις 6, η παράταξη του ΣΥΝ εκλέγει 2 εκπροσώπους και η ΔΑΚΕ 1. Οι ταξικές δυνάμεις εκλέγουν και τον έναν αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ.

Επένδυση για τους αγώνες των εργαζομένων του νησιού είναι και τα αποτελέσματα του 26ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, καθώς οι ταξικές δυνάμεις αναδείχτηκαν στην πρώτη θέση για τέταρτη συνεχή χρονιά. Για το νέο ΔΣ, η «Δημοκρατική Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΕΑΣ) πήρε 73 ψήφους σε σύνολο 139 ψηφισάντων και καταλαμβάνει 8 (από 9) από τις 15 έδρες. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έλαβαν αντίστοιχα 44 και 22 ψήφους καταλαμβάνοντας 5 (από 5) και 2 (από 1) έδρες. Για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΓΣΕΕ ψήφισαν 110 αντιπρόσωποι. Η ΔΕΑΣ πήρε 61 ψήφους και έβγαλε 2 αντιπροσώπους (από 2). Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ έλαβαν αντίστοιχα 29 (1 αντιπρόσωπος) και 20 ψήφους.

ΚΕΣΕΝ
Οξύνεται η επίθεση στους σπουδαστές

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΠΕΜΕΝ

Με απειλές και εκβιασμούς ο διοικητής και διευθυντής σπουδών του Κέντρου Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού των Μηχανικών, κατ' εντολήν του ΥΕΝ, επιχειρούν να επιβάλουν καθεστώς τρομοκρατίας σε βάρος των μηχανικών που μετεκπαιδεύονται, ώστε να σταματήσουν να αντιδρούν στη συνεχή απαξίωση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης και της παράδοσής της στα χέρια των ιδιωτών, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Μετά τον αποκλεισμό από το εκπαιδευτικό συμβούλιο του εκπροσώπου των μηχανικών στις 7 Φλεβάρη κατά παράβαση ακόμα και του αναχρονιστικού κανονισμού του ΚΕΣΕΝ, στις 13 Φλεβάρη με τον εκβιασμό των απουσιών και την απειλή για χαμηλή βαθμολογία, επιχείρησαν να εμποδίσουν τους σπουδαστές μηχανικούς να κάνουν Γενική Συνέλευση!

Σε δελτίο Τύπου, η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της διοίκησης, αλλά και τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Ν. Ευθυμίου, ο οποίος με «κροκοδείλια δάκρυα» διατύπωσε την...«ανησυχία» του για την «έλλειψη στελεχών γεφύρας και μηχανής» και την «ανάγκη να αποκτήσουμε νέα στελέχη και σε αριθμητική και ποιοτική επάρκεια». Και τονίζει ότι εφοπλιστές και ΥΕΝ δεν απαντούν πώς οι γ' μηχανικοί και γ' πλοίαρχοι θα εξελιχθούν επαγγελματικά σε α' μηχανικούς και α' πλοιάρχους, όταν εξαφανίζονται από όλες τις κατηγορίες πλοίων με τα πρόσφατα αντιναυτεργατικά μέτρα για τα ποντοπόρα πλοία και τις ειδικές μειωμένες συνθέσεις που εφαρμόζονται σε όλα τα πλοία.

Οι πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εκπαιδευομένων και μετεκπαιδευομένων - τονίζει η ΠΕΜΕΝ - μπορούν να καλυφθούν με τις σαφείς και συγκεκριμένες θέσεις που έχει καταθέσει η Ενωση και οι συνελεύσεις του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών σε ένα σύστημα αποκλειστικά Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος πάλης των ναυτεργατών.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΔΟΥΚΑΣ»
Δεν πέρασε η τρομοκρατία

Αμεση και αγωνιστική ήταν η απάντηση των εμποροϋπαλλήλων και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην προσπάθεια της εργοδοσίας του σούπερ μάρκετ «ΔΟΥΚΑΣ» στη Δάφνη, να απαγορεύσει στους εργαζόμενους τη συνδικαλιστική δράση μέσα στο χώρο δουλιάς, εκτοξεύοντας μάλιστα και απειλές για απόλυσή τους. Συγκεκριμένα, προχτές η εργαζόμενη Χριστίνα Ντογιάκα επιχείρησε να μοιράσει στους συναδέλφους της την εφημερίδα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ο διευθυντής Σ. Σακαρέλος απαγόρευσε στην εργαζόμενη να μοιράσει τις εφημερίδες, υποδεικνύοντάς της να τις μοιράσει έξω από το κατάστημα και προειδοποιώντας τη μάλιστα να μην τολμήσει να επαναλάβει κάτι τέτοιο.

Η εργαζόμενη ενημέρωσε αμέσως το σύλλογο και λίγες ώρες αργότερα, νωρίς το απόγευμα, συνδικαλιστές του συλλόγου και του ΠΑΜΕ βρέθηκαν μέσα στο κατάστημα μοιράζοντας ανακοίνωση και καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, συναντώντας την αποδοχή τόσο των συναδέλφων στο κατάστημα όσο και των καταναλωτών.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πέτυχαν ανάκληση της απόλυσης

Σε ανάκληση της απόλυσης του γραμματέα του Σωματείου Μετάλλου και μέλους της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Θανάση Μαχτσίρα, υποχρεώθηκε η διεύθυνση του εργοστασίου ΠΕΤΚΟ των επιχειρήσεων ΒΙΚΟΣ στα Γιάννενα. Η εργοδοσία οδηγήθηκε σε άτακτη υποχώρηση μετά την έντονη διαμαρτυρία σωματείων (Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μετάλλου), που ζητούσαν την άμεση και χωρίς όρους ανάκληση της απόφασης. Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία είχε προχωρήσει στην απόλυση του συνδικαλιστή εργαζόμενου, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να καταστείλει τη συνδικαλιστική δράση, όπως από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ