ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αθλια συμπαιγνία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης»
  • Μεθόδευσαν από κοινού νέα αναβολή της συνεδρίασης για τη συγκρότηση προεδρείου.
  • Αποκαλυπτικός ο ρόλος της παράταξης του ΣΥΝ

Τους αγώνες των εργαζομένων και την πρωτοπορία τους έχουν βάλει στο στόχαστρο οι δυνάμεις της συναίνεσης στον Πειραιά

ΛΕΠΙΔΗΣ

Τους αγώνες των εργαζομένων και την πρωτοπορία τους έχουν βάλει στο στόχαστρο οι δυνάμεις της συναίνεσης στον Πειραιά
Σανίδα σωτηρίας στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά πρόσφερε χτες η Παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ), στο πλαίσιο του σχεδίου του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού να αποκλείσει από τη θέση του προέδρου τις ταξικές δυνάμεις της ΔΕΣΚ, στις οποίες οι εργαζόμενοι του Πειραιά έδωσαν την πρώτη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Χτες το απόγευμα, συνεχίστηκε η συνεδρίαση της νέας διοίκησης που είχε διακοπεί την περασμένη βδομάδα, με θέμα την εκλογή προεδρείου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης «κατέβηκαν» τρεις προτάσεις. Η πρώτη της ΔΕΣΚ για αντιπροσωπευτικό - αναλογικό προεδρείο, από την οποία προτάθηκε για τη θέση του προέδρου ο Ν. Ξουράφης. Από την ΠΑΣΚΕ προτάθηκε πρόεδρος ο Π. Κυριακού κι από τη ΔΑΚΕ η Ρέα Γκούβερη. Υπέρ του αντιπροσωπευτικού προεδρείου τάχτηκε και η «Αυτόνομη Παρέμβαση». Σύμφωνα με το Καταστατικό, η πρώτη διαδικασία για την εκλογή προέδρου απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, την επομένη επαναλαμβάνεται η διαδικασία, όπου απαιτείται πια σχετική πλειοψηφία.

Από την εξέλιξη της συνεδρίασης, κι έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί, γινόταν φανερό ότι δε θα υπήρχε απόλυτη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες στην επόμενη (προγραμματισμένη κανονικά για σήμερα) συνεδρίαση να εκλεγεί ο εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ, ήταν τεράστιες. Την κρίσιμη, ωστόσο, στιγμή κι ενώ είχαν μοιραστεί τα ψηφοδέλτια, οι εκπρόσωποι της ΑΠ, παρά το γεγονός ότι διατυμπάνιζαν τα περί αντιπροσωπευτικού προεδρείου, πρότειναν ξανά διακοπή της συνεδρίασης. Την «πάσα» άρπαξαν αμέσως οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΣΕ, ενώ οι τρεις αυτές παρατάξεις, αρνούμενες να καθορίσουν ημερομηνία για να συνεχιστεί η συνεδρίαση, μεθόδευσαν από κοινού την επ' αόριστον διακοπή της συνεδρίασης.

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΣΚ κατήγγειλαν την κωλυσιεργία των τριών παρατάξεων για την εκλογή προεδρείου, γεγονός που αφήνει τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων του Πειραιά στην άκρη, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η θέληση των εργαζομένων, οι οποίοι έδωσαν στη ΔΕΣΚ την πρώτη θέση. Οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων τόνισαν ότι η απάντηση θα δοθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους με το μαζικό και δυναμικό τους «παρών» στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στις 8 του Μάρτη και στην απεργία στις 29 του ίδιου μήνα.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Στον «αέρα» 60 εργαζόμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην εργασία. Αιτία η επιχείρηση του δημάρχου Γιάννη Γλύκα που εκλέχτηκε με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ να πετάξει στο «δρόμο» 60 περίπου εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης (ΔΕΑΠ), απειλώντας τους πως αν μέχρι 1ης Μαρτίου δεν υπογράψουν δίμηνη σύμβαση με τον Δήμο, θα φύγουν και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.

Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνταν για 3-4 χρόνια με δίμηνες, 8μηνες συμβάσεις ή με δίχρονα προγράμματα που έληξαν, παραμένοντας έτσι στον αέρα και απλήρωτοι από τον Νοέμβρη, χωρίς να τους καταβληθεί δώρο Χριστουγέννων, παρά μόνο κάποιο έναντι των δεδουλευμένων τον Γενάρη. Η επιχείρηση βέβαια εξακολουθεί να λειτουργεί αλλά ο δήμαρχος, όπως ακριβώς και ο προκάτοχός του Γιάννης Λαγουδάκος που στηρίχτηκε από τη ΝΔ, επιδιώκει να την απαλλάξει από τους σημερινούς εργαζόμενους, για να τη χρησιμοποιήσει για ρουσφετολογικές προσλήψεις.

Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή βρίσκεται και η δημοτική Κίνηση «Πέραμα-Σύγχρονη Πόλη». Μιλώντας στον «Ρ» ο επικεφαλής της Γιάννης Πατσιλινάκος τόνισε πως «διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους» και πως «ο δήμος πρέπει να τους κρατήσει, μονιμοποιώντας τους και διεκδικώντας από την κυβέρνηση κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη μισθοδοσία τους».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Μόνη απάντηση ο ταξικός αγώνας

«Μόνο η αντίσταση και ο ταξικός αγώνας των ίδιων των εργαζομένων μπορούν να σταθούν εμπόδια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ και των συνοδοιπόρων τους, να βγάλουν τους εργάτες από το φαύλο και αντεργατικό κύκλο αυτής της πολιτικής». Τα παραπάνω σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ) απαντώντας στην πρόσκληση του δημάρχου Α. Καραμπατζού προς το ΕΚΝ να καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο για την πρόσληψη ανέργων σε θέσεις μερικής απασχόλησης, προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθεί για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το ΕΚΝ ξεκαθαρίζει πως δε θα βάλει πλάτη στην προώθηση της αντεργατικής επίθεσης που διαρκώς κλιμακώνεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της στρατηγικής της Λισαβόνας. Χαρακτηρίζει πρόκληση την πρωτοβουλία του δημάρχου, αφού, όπως αναφέρει, «όταν η κεντρική πολιτική αποδομεί και γκρεμίζει ένα ένα τα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα, όταν ρίχνει στον Καιάδα εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, είναι προκλητικό τουλάχιστον να προτείνετε μέτρα ουσιαστικά στήριξης του συστήματος, τα οποία ήδη δοκίμασαν οι απολυμένες της ΤΡΙΚΟΛΑΝ και βρίσκονται στα δικαστήρια με το δήμο για τη δικαίωσή τους!».

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους το ΕΚΝ ξεκαθαρίζει πως τα συλλαλητήρια που οργανώνει μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, στις 8 του Μάρτη, και η πανελλαδική απεργία στις 29 του ίδιου μήνα δείχνουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να οργανωθεί η πάλη.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Σε άμεσο κίνδυνο βρέθηκε η ζωή πέντε αλλοδαπών ναυτεργατών, πλήρωμα του μικρού φορτηγού πλοίου «MITALKO» με σημαία Β. Κορέας, το οποίο χτες τις πρώτες πρωινές ώρες έμεινε ακυβέρνητο καθώς έπλεε από Ρόδο για Ηράκλειο της Κρήτης, φορτωμένο από Τουρκία με μάρμαρα. Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ, το Λιμεναρχείο Ρόδου έδωσε άδεια απόπλου στο μόλις 149 κόρων πλοίων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να προσκρούσει στις βόρειες ακτές της Καρπάθου. Οι πέντε ναυτεργάτες παρελήφθησαν από ελικόπτερο παντός καιρού και μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο. Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τις βορειοδυτικές ακτές της Καρπάθου.

«ΝΤΙΞΑΝ»: Το σοβαρό τραυματισμό του 33χρονου εργαζόμενου Θανάση Μπουχέτσα (υποβλήθηκε σε επέμβαση, καθώς έσπασε πόδι, χέρι και χτύπησε στο πρόσωπο) είχε ως αποτέλεσμα το «ατύχημα» που σημειώθηκε στην «Ντιξάν» (Αταλάντη) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο εργαζόμενος έπεσε από ύψος 5 περίπου μέτρων όταν ανέβηκε στα «πιρούνια» (μέρος του κλαρκ όπου φορτώνεται το εμπόρευμα), κάτι που οι οδηγίες απαγορεύουν ρητά, όπως εξηγούν πρώην εργαζόμενοι της «Ντιξάν». Τον περασμένο Γενάρη έγιναν στο εργοστάσιο 160 απολύσεις. Οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με δίμηνες συμβάσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα το 12ωρο έχει γίνει καθεστώς.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ: Σύσκεψη με μετανάστες πραγματοποίησε την Κυριακή το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου. Τόσο εισηγητικά, από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Κώστα Μυτιληνιού, όσο και στις παρεμβάσεις, αναδείχτηκε η ανάγκη της κοινής δράσης Ελλήνων και μεταναστών εργαζόμενων μέσα από τα ταξικά συνδικάτα. Χαρακτηριστική είναι η εμπειρία που μετέφερε ο Κυριάκος Τσιόγκας από το Σωματείο του «ΜΑΛΤΕΖΟΥ» και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου. «Υπάρχουν κατακτήσεις όταν είναι δυνατά τα ταξικά σωματεία. Στο εργοστάσιο (σ.σ. "ΜΑΛΤΕΖΟΣ") δεν υπάρχει διαχωρισμός Ελλήνων και μεταναστών. Το σωματείο αποτρέπει τις απολύσεις, όλοι παίρνουν τα επιδόματα, πετύχαμε αυξήσεις και οι υπερωρίες πληρώνονται», σημείωσε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ: Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα και το συντονισμό της δράσης οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής την Πέμπτη 1 Μάρτη στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ (Καρόλου 24, 3ος όροφος, πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα) στις 7 το απόγευμα.

«ΒΑΛΚΑΝ»: Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας ξύλου «Βαλκάν Εξπόρτ» στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στην απόφαση της εταιρείας να βάλει οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο μέχρι το καλοκαίρι. Οι 49 απεργοί εργαζόμενοι παρέμειναν χτες συγκεντρωμένοι στο χώρο του εργοστασίου και πραγματοποίησαν και συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας. Τις επόμενες μέρες ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί και με άλλες δράσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ: Πλατύ κάλεσμα στις εργαζόμενες στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνει αύριο Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στις 4.30 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β) απευθύνει η Επιτροπή Γυναικών του Σωματείου.

ΡΥΜΟΥΛΚΑ: Τετράωρη στάση εργασίας έχει κηρύξει για τις 28 Φλεβάρη (6-10 π.μ.) η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών. Διεκδικεί την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους που έχουν απολυθεί και όλου του πληρώματος του ρυμουλκού «Αγιος Δημήτριος», την καταβολή των αναδρομικών 2005-2006 και την τήρηση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων της εργοδοσίας.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΕΘΑ: Την πραγματοποίηση κινητοποίησης αποφάσισε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη διεκδίκηση αιτημάτων όπως άμεση ρύθμιση του ανθυγιεινού, προσλήψεις πολιτικού προσωπικού και άλλα. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο οι εργαζόμενοι στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα κάνουν 4ωρη στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι της περιφέρειας 24ωρη απεργία, ενώ στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ