ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Τακτικισμοί Σολάνα και ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο Χαβιέ Σολάνα, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, απέρριψε χτες οιοδήποτε ενδεχόμενο μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως για την ΕΕ «είναι ουσιώδης» η απόφαση για το καθεστώς της περιοχής να ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, η δήλωση Σολάνα φέρεται πως αντανακλά τη διχογνωμία εντός της ΕΕ ανάμεσα σε χώρες -μέλη που προωθούν τάχιστα την ανεξαρτητοποίηση του προτεκτοράτου και σε εκείνες που προτιμούν ένα «συμβιβασμό κοινά αποδεκτό» από Βελιγράδι και Πρίστινα.

Το ίδιο 24ωρο, μία νέα, πλην αναίμακτη, έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΟΑΣΕ στο Πετς του δυτικού Κοσσυφοπεδίου ανατάραξε τα νερά, προκαλώντας τη νέα προειδοποίηση του γγ του ΝΑΤΟ πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «δε θα ανεχθεί» όσους προσπαθούν να πετύχουν το σκοπό τους με τη βία... Η έκρηξη φέρεται πως προκλήθηκε με ρίψη χειροβομβίδας λίγο μετά τις 3.00 χτες τα ξημερώματα. Είχε ως αποτέλεσμα υλικές ζημιές σε εννιά αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα επτά ήταν του ΟΗΕ. Την περασμένη βδομάδα είχε σημειωθεί παρόμοια βομβιστική επίθεση σε τρία αυτοκίνητα του ΟΗΕ και την ευθύνη είχαν αναλάβει με ηλεκτρονική ανακοίνωσή τους στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ, που υποστήριξαν πως η οργάνωσή τους ανασυγκροτήθηκε για να πάρει εκδίκηση για παλιές και νέες αδικίες κατά των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Στη Βιέννη, πάντως, σήμερα οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών θα συζητήσουν τα άρθρα του σχεδίου Αχτισαάρι που αναφέρονται σε ζητήματα «αποκέντρωσης» της εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ»
Απόρριψη της βοσνιακής προσφυγής

ΧΑΓΗ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το «Βελιγράδι δεν ήταν ούτε υπεύθυνο, ούτε συνεργό στη γενοκτονία χιλιάδων Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα», ήταν η χτεσινή απόφαση του «Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη», αυτού του ευρωατλαντικού οργάνου, σχετικά με την προσφυγή της Βοσνίας κατά της Σερβίας. Εντούτοις, η απόφαση (που ελήφθη με 13 ψήφους υπέρ και 2 κατά και τη διάβαζε επί ένα τρίωρο η προεδρεύουσα του δικαστηρίου Ρόζαλιν Χίγκινς) διαπιστώνει: πως α) Η Σερβία «δεν έκανε τίποτε» για να εμποδίσει τη γενοκτονία β) Εκανε ελάχιστα για να τιμωρήσει τους ενόχους, καλώντας τη να παραδώσει άμεσα τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ως εκ τούτου, απερρίφθη το αίτημα του Σαράγεβο για την καταβολή αποζημιώσεων δισ. δολαρίων, μια που το δικαστήριο αποφάσισε πως «οι οικονομικές αποζημιώσεις δεν είναι κατάλληλες», στην περίπτωση που ένα κράτος αποτύχει να διεκπεραιώσει την υποχρέωση αποτροπής μιας γενοκτονίας. Ωστόσο, το σκεπτικό αυτού του «δικαστηρίου» είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την επέμβαση και τη διάλυση της πρώην Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.

Στο Βελιγράδι, η πρώτη αντίδραση ήρθε απ' τον Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς που χαιρέτισε την απόφαση ως «σημαντική». Προειδοποίησε εντούτοις για «δραματικές συνέπειες» σε περίπτωση που δε συλληφθούν οι υπόλοιποι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία με πρώτες τις περιπτώσεις των δύο Σερβοβόσνιων πρώην ηγετών, Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο Σερβοβόσνιος Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης χαρακτήρισε την απόφαση θετική, υποστηρίζοντας εντούτοις ότι θα προκαλέσει «εντάσεις». Ο Μουσουλμάνος ομόλογός του Χάρις Σίλατζιτς εξέφρασε «λύπη» για την απόφαση, λέγοντας ότι «δεν ήταν πλήρης», όπως και ο εκπρόσωπος των Κροατών της Βοσνίας Ζέλικο Κόμισιτς εξέφρασε «απογοήτευση».

ΙΤΑΛΙΑ - «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
Για ψήφο εμπιστοσύνης

ΡΩΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Γερουσία θα ζητήσει, αύριο, Τετάρτη, ο Ρομάνο Πρόντι, ενώ παρόμοια ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων τις ερχόμενες μέρες, μετά την απόφαση του Ιταλού Προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, το περασμένο Σάββατο, να μην αποδεχτεί την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού. Ο Ιταλός Πρόεδρος δήλωσε ότι ο λεγόμενος κεντροαριστερός συνασπισμός «αναγνώρισε τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει», αλλά «δεν υπήρχε άλλη επιλογή».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη καταψηφίστηκε στη Γερουσία η έκθεση της λεγόμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική, που μεταξύ άλλων αφορούσε στη συνέχιση και την επαναχρηματοδότηση των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν αλλά και το ζήτημα της επέκτασης της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Βιτσέντζα, με αποτέλεσμα ο Ρομάνο Πρόντι να παραιτηθεί και να αρχίσουν μια σειρά από διαβουλεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων, τα κόμματα που συμμετέχουν στον λεγόμενο κεντροαριστερό συνασπισμό, μετά από έκτακτη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν τη στήριξη του Ρομάνο Πρόντι, και στην ουσία συμβιβάστηκαν χωρίς να προβάλουν κανέναν όρο στα 12 σημεία «απόλυτης προτεραιότητας» που ο ίδιος προώθησε. Χαρακτηριστικό αυτού του συμβιβασμού τόσο της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» όσο και του «Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών» είναι και το σημείο που αναφέρεται στο «σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και των ειρηνευτικών υποχρεώσεων της χώρας προς τον ΟΗΕ».

Πάντως, σε περίπτωση που δε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο Ρομάνο Πρόντι, τότε θα υποχρεωθεί να παραιτηθεί. Ωστόσο, ηγετικά στελέχη του λεγόμενου κεντροαριστερού συνασπισμού έχουν δηλώσει ότι έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη υποστήριξη, ενώ πληροφορίες υπάρχουν πως ήδη 4 ισόβιοι γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων οι πρώην Πρόεδροι Κάρλος Αζέλιο Τσιάμπι και Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στον Πρόντι. Παράλληλα, ήδη ο Μάρκο Φολίνι, γερουσιαστής ενός μικρού κόμματος που αποσπάστηκε από την «Ενωση Χριστιανών και Κεντρώων Δημοκρατών» (UDC), έχει δηλώσει την υποστήριξη στον Πρόντι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, απαιτώντας από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να αποσύρει τα βρετανικά στρατεύματα από το Ιράκ, αλλά και για να εκφράσουν τους φόβους τους για μια πιθανή διένεξη με το Ιράν.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Σε απεργία κατέβηκαν οι εργάτες της «Volkswagen AG» στο Βέλγιο, που αντιτίθενται στις συνομιλίες της εργοδοσίας και του συνδικάτου, η οποία ζητά από τους εργάτες να εργαστούν 38 ώρες τη βδομάδα χωρίς αύξηση στους μισθούς, ώστε, όπως υποστηρίζει, να παραμείνει «ανταγωνιστική» και να μειώσει τον προϋπολογισμό χρημάτων για τους μισθούς κατά 20%.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Τέσσερις άνθρωποι πέθαναν το Σαββατοκύριακο στη βορειοανατολική Ρουμανία από το κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα με θερμοκρασίες που έχουν πέσει στους -21 έως -26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΟΝΤΕΒΙΝΤΕΟ.- Στην Ουρουγουάη βρίσκεται από χτες ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, όπου αναμένεται να συναντήσει τον Ουρουγουανό ομόλογό του Ταμπάρε Βάσκες και να συζητήσουν για οικονομικά και πολιτικά θέματα, καθώς και ζητήματα ολοκλήρωσης.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Την έντονη αντίδραση της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία προκάλεσε η άστοχη παρομοίωση του εμφύλιου σπαραγμού του Ιράκ με τη δράση της 17 Νοέμβρη στην Ελλάδα από τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.- Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ υποστήριξε χτες πως η Ουάσιγκτον καταβάλλει «έντονες προσπάθειες» για άρση των κυρώσεων, που είχε επιβάλει το 2005 κατά της τράπεζας του Μακάο «Δέλτα Ασία» με τις οποίες είχαν «παγώσει» τραπεζικοί λογαριασμοί της ΛΔ Κορέας ύψους 24 εκατ. δολαρίων.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Νεκρή βρέθηκε στο χωριό Πούρι της Ανατολικής Ινδίας μια τριαντάχρονη γυναίκα, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από συγγενείς του νεκρού συζύγου της, επειδή ...θεωρούσαν ότι μπορεί να είναι φορέας του AIDS.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΑΝΟΪ.- Δώδεκα νέα κρούσματα του ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών σε φάρμες με κοτόπουλα και γαλοπούλες επιβεβαίωσαν χτες οι αρχές του Κουβέιτ. Στο Βιετνάμ, οι αρχές επιβεβαίωσαν νέα κρούσματα της ασθένειας σε πτηνοτροφεία στο βόρειο τμήμα της χώρας. Επιπλέον, οι αρχές του Λάος επιβεβαίωσαν χτες πως ένα 15χρονο κορίτσι που εργαζόταν σε ορνιθοτροφείο στην περιοχή Σριρατάνα Βιεντιάν μολύνθηκε από τον ιό της ασθένειας.

ΓΟΥΙΝΕΑ
Υποχώρησε ο «πρόεδρος» Κόντε...

ΚΟΝΑΚΡΙ.--

Επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων της Γουινέας ανακοίνωσαν χτες πως αναστέλλουν τη γενική απεργία που επανέλαβαν από τις αρχές Φλεβάρη μετά από την απόφαση του δικτάτορα Λανσάνα Κόντε να άρει την υποψηφιότητα του Γιουτζίν Καμαρά για το αξίωμα του πρωθυπουργού και να διορίσει άλλον από τη λίστα ονομάτων που προτείνουν συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, το Κοινοβούλιο της Δυτικοαφρικανικής Γουινέας αρνήθηκε να ικανοποιήσει την απαίτηση του «προέδρου» Κόντε για παράταση της ισχύος του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε πριν λίγες βδομάδες, στο όνομα της δήθεν «αποκατάστασης της έννομης τάξης»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ