ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Στο Μινσκ της Λευκορωσίας η Διεθνής Συνάντηση του 2007

Ανακοίνωση της Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία της Διεθνούς Συνάντησης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων του 2007

Στις 24 του Φλεβάρη 2007 συνεδρίασε στην Αθήνα, φιλοξενούμενη από το ΚΚΕ, η Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, για να εξετάσει ζητήματα σχετικά με την προετοιμασία της Συνάντησης του 2007. Η προπαρασκευαστική συνάντηση ακολούθησε τη Διεθνή Συνάντηση που φιλοξενήθηκε από το Πορτογαλικό ΚΚ στη Λισαβόνα, το Νοέμβρη του 2006.

Στις εργασίες συμμετείχαν εκπρόσωποι των εξής κομμάτων: Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής, Κόμμα Εργατών Βελγίου, Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, ΑΚΕΛ Κύπρου, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, ΚΚΕ, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κόμμα των Κομμουνιστών από το Μεξικό, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας από τη Σερβία, Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα της Σρι Λάνκα, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουδάν.

Οπως και τις προηγούμενες φορές, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας ήταν ανοιχτή στη συμμετοχή όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στη διαδικασία των Διεθνών Συναντήσεων που έχουν καθιερωθεί από το 1999.

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση εκφράσανε την εκτίμηση για τη συμβολή μεγάλου αριθμού Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που αν και δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στη συνεδρίαση, συμμετείχαν ουσιαστικά με τις γραπτές προτάσεις και τις ιδέες στην προετοιμασία της Διεθνούς Συνάντησης του 2007.

Η συνεδρίαση υπογράμμισε τη μεγάλη έμφαση που δίνουν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα φέτος στις πολύμορφες εκδηλώσεις για την επέτειο των 90 χρόνων της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Οι συμμετέχοντες στην προπαρασκευαστική συνάντηση εκτίμησαν θετικά την κοινή δράση και άλλες πλευρές της συνεργασίας των κομμάτων. Αντάλλαξαν απόψεις για τις προτάσεις σχετικά με θέματα της Συνάντησης του 2007, των συμμετεχόντων κομμάτων και την παραπέρα πορεία για την προετοιμασία της.

Σχετικά με το θέμα της Διεθνούς Συνάντησης του 2007, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας κατέληξε να είναι το εξής:

«90ή επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης: Η επικαιρότητα και διαχρονική αξία των ιδεών της. Οι κομμουνιστές στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, για τον σοσιαλισμό».

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να ανταποκριθούν θετικά στην κοινή πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λευκορωσίας η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων να γίνει στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 4 και 5 Νοέμβρη 2007.

Οι συμμετέχοντες απηύθυναν έκκληση προς όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα να συμμετέχουν ενεργά στη Διεθνή Συνάντηση στο Μινσκ, όπως επίσης και στις εκδηλώσεις προς τιμή της Οχτωβριανής Επανάστασης που θα γίνουν στη Μόσχα στις 6 και 7 του Νοέμβρη του 2007 με πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ.

Με το Μεξικό που αγωνίζεται

Ο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα
Ο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα
Για τη «φλόγα» της αντίστασης που «καίει» δυνατά στη χώρα του μίλησε ο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος των Κομμουνιστών του Μεξικού, στην εκδήλωση που διοργάνωσε, χτες το βράδυ, στον Περισσό, η ΚΟΑ του ΚΚΕ. Εκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία του λαϊκού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος, στις καμπές του και ταυτόχρονα στην προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιούνη του 2003, όταν επανασυστάθηκε το Κόμμα των Κομμουνιστών ως οργάνωση με μαρξιστικο-λενινιστικά χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στη σημερινή δράση του κόμματος μέσα στο λαϊκό κίνημα και τη συσπείρωση δυνάμεων στην οποία συμμετέχει, την «Αλλη Καμπάνια», που ξεκίνησε με τη συνεργασία του με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό των Ζαπατίστας. Μετέφερε τις εμπειρίες από τους σκληρούς αγώνες των εργαζομένων ενάντια στο αστικό πολιτικό σύστημα, την εξεγερμένη Οαχάκα και άλλες πόλεις με τους εκατοντάδες αγνοούμενους και φυλακισμένους. Σημείωσε τη διάθεση όλο και περισσότερων εργαζομένων να αντισταθούν και να παλέψουν ενάντια στον κύριο υπεύθυνο όλων των προβλημάτων των 100 και πλέον εκατομμυρίων Μεξικανών (που η συντριπτική πλειοψηφία ζει κάτω από το όριο της φτώχειας), δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Αθήνας, αφού ευχαρίστησε τον προσκεκλημένο σύντροφο από το Μεξικό και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ, του προσέφερε ένα άλμπουμ με χαρακτικά από τους τόπους εξορίας και μια φωτογραφία με το πανό που αναρτήθηκε από το ΚΚΕ στην Ακρόπολη.

Για τις εξελίξεις στη Βολιβία

Ο Μάρκος Ντομίχ

Motion Team

Ο Μάρκος Ντομίχ
Για τις εξελίξεις στη Βολιβία είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από «πρώτο χέρι», από τον Μάρκος Ντομίχ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βολιβίας και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων, οι κομμουνιστές και φίλοι του Κόμματος, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες από την ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στην Αποθήκη 1, στις εγκαταστάσεις του λιμανιού.

Ο Μάρκος Ντομίχ έκανε εκτενή αναφορά στην πάλη του λαού που οδήγησε στην ανατροπή τριών κυβερνήσεων και υπογράμμισε ότι αποδεικνύεται και στη χώρα του και πολύ περισσότερο στη Βενεζουέλα, με την Μπολιβαριανή Διαδικασία, ότι ο ιμπεριαλισμός με τη λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να υποστεί πλήγματα και δεν είναι ανίκητος. Αναφέρθηκε στις εμπειρίες από τους λαϊκούς αγώνες, στη σχέση των κομμουνιστών με την κυβέρνηση του Εβο Μοράλες, που αναδείχτηκε με τη στήριξη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η συζήτηση που ακολούθησε επεκτάθηκε σε ζητήματα τακτικής και στρατηγικής του Κομμουνιστικού Κόμματος, στη συμβολή του στον αγώνα για ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα και, γενικότερα, στις εξελίξεις σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Motion Team

Περιοδεία στην Καρδίτσα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία αύριο Τετάρτη στην Καρδίτσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Στις 12 μ. συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΤΕΔΚ Καρδίτσας (Μεγάλου Αλεξάνδρου 34).
  • Στις 13.15 ομιλία στο Λεοντάρι (στην αίθουσα «Αναπτυξιακής» του Δήμου Ταμασίου).
  • Στις 19.00 ομιλία στον Παλαμά (στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ