ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ευγενείς... εκβιασμοί με πολύπλευρες επιδιώξεις

Ενδεικτικές οι τοποθετήσεις αρμόδιων παραγόντων στη διημερίδα του «Εκόνομιστ» που άρχισε χτες στην Αθήνα

Η συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια, στο πλαίσιο της διεθνούς διημερίδας του «Εκόνομιστ» που άρχισε χτες στην Αθήνα, εξελίχθηκε γρήγορα σε μια συζήτηση για το κεντρικό ζήτημα που απασχολεί την ΕΕ: Τη σχέση της με τη Ρωσία. Αυτή η σχέση, αναγκαστικά, περνά μέσα από τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ και την πορεία των οικονομιών Κίνας και Ινδίας. Απευθυνόμενος ουσιαστικά στην Κομισιόν, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Σάβα, έθεσε το θέμα κάπως ωμά, αλλά με σαφήνεια, λέγοντας λακωνικά: «`Η το ρωσικό ή το ιρανικό φυσικό αέριο θα πάρετε». Η δήλωσή του βασίστηκε σε στοιχεία για την παραγωγή και τα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Στον αντίποδα, η ΕΕ και μέσα σ' αυτή και η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, «τιμά» τη συνεργασία με τη Ρωσία και αναζητά συμπληρωματικές λύσεις στη Βόρεια Αφρική, σε Αίγυπτο, Λιβύη, Αλγερία. Τα σχέδια αυτά υποβαθμίστηκαν από την παρατήρηση του εκπροσώπου της Ρωσίας ότι η χώρα του, το Ιράν και το Κατάρ διαθέτουν το 50% του αποθέματος φυσικού αερίου στον κόσμο.

Με απλά λόγια, η ΕΕ θέλει φτηνότερο φυσικό αέριο και να εμποδίσει τη Ρωσία να αγοράσει εταιρείες και δίκτυα στη Δύση. Η Ρωσία θεωρεί, όπως είπε ο Μ. Σάβα, πως δεν της προσφέρεται τίποτα σε αντάλλαγμα. Η Ρωσία θέλει να πουλά το φυσικό αέριο σε τιμές που θα εξασφαλίζουν την «ανταγωνιστικότητα» των ενεργειακών της εταιρειών και να πατήσει «πόδι» στα δίκτυα μεταφοράς και στις εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης. Επιπρόσθετα επιθυμεί η ΕΕ να πιέσει τις χώρες διέλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου υπέρ των ρωσικών συμφερόντων, ένα ζήτημα που η ΕΕ θεωρεί ότι δεν την αφορά, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Φ. Μπαρμπάσο. Ολα αυτά αποτελούν το αντικείμενο των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ρωσίας για μια «νέα στρατηγική ενεργειακή σχέση».

Ο Φ. Μπαρμπάσο αναφέρθηκε επίσης στα βασικά σημεία της πρόσφατης πρότασης «Μπαρόζο» για την ενέργεια, η οποία μπλέκει την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος!

Τι είναι όμως αυτό που «καίει» πραγματικά την ΕΕ; Σε πρώτη ανάγνωση εκτιμάται ότι το 2030 θα εξαρτάται κατά 84% από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και κατά 93% από τις εισαγωγές πετρελαίου, οπότε προσπαθεί εναγωνίως να μειώσει την εξάρτηση αυτή. Τι σχέση έχει όμως η «αγωνία» για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές; «Σήμερα ανταγωνιζόμαστε όχι μόνο με τις άλλες βιομηχανοποιημένες χώρες αλλά και με τις νέες αναπτυσσόμενες χώρες. Ο ανταγωνισμός λοιπόν καθίσταται όλο και πιο σκληρός», επισήμανε, για να τονίσει ότι η Ευρώπη χρειάζεται άλλη πηγή τροφοδοσίας. Ετσι, ΗΠΑ και ΕΕ «αγωνιούν» για το περιβάλλον σε μια στιγμή που είναι έτοιμες να μειώσουν τους ρύπους τους ή να τους «εξαγοράσουν», μια διαδικασία που δεν μπορούν να ακολουθήσουν οι αναδυόμενες οικονομίες οι οποίες θα κληθούν να «πληρώσουν» για τη ρύπανση που επιφέρουν!

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ολα στο «σύστημα» για το καλοκαίρι

Τα κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν το 2006 κατά 18,8%

Μετά την ανακοίνωση του ομίλου Μυτιληναίου ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας εκτός του διαγωνισμού του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) για την εγγυημένη λειτουργία της, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος», θυγατρική του ομίλου, ανακοίνωσε ότι ζητά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να μεταβληθεί η άδεια παραγωγής 334 MW που έχει για τον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, από «Αυτοπαραγωγού- Συμπαραγωγού» σε «Συμπαραγωγού».

Πρακτικά, η επιχείρηση θα μπορεί να διοχετεύει στο σύστημα το σύνολο της ενέργειας που θα παράγει, κάτι που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά κερδοφόρο ιδίως αυτό το καλοκαίρι που όλοι εκτιμούν ότι μετά τη μείωση της παραγωγής στη Βουλγαρία θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα. Σ' αυτή την περίπτωση, ενδέχεται να παρατηρηθεί το φαινόμενο η «Αλουμίνιον» να πουλάει στον ΔΕΣΜΗΕ το ηλεκτρικό ρεύμα σε μια υψηλή χονδρική τιμή και να αγοράζει για τις δικές της ανάγκες από τη ΔΕΗ βιομηχανικό ρεύμα σε πολύ χαμηλή τιμή, έχοντας συνολικά μεγαλύτερο κέρδος από την κατανάλωση της δικής της παραγωγής! Η εταιρεία δηλώνει στην ανακοίνωσή της ότι αποποιείται των επιδοτήσεων που θα δικαιούνταν ως «Αυτοπαραγωγός-Συμπαραγωγός»...

Κέρδη 188 εκατ. ευρώ το 2006

Χάρη στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που προσφέρει «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο, ο όμιλος επιχειρήσεων Μυτιληναίου (περιλαμβάνει τις εταιρείες «ΜΕΤΚΑ», «Αλουμίνιον της Ελλάδας», «ΔΕΛΤΑ Project ΑΕ», «ΕΛΒΟ») αύξησε σημαντικά τα κέρδη του και στη χρήση του 2006. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου - προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων - για την οικονομική χρήση 2006 ανήλθαν στα 188 εκατ. ευρώ από 158 εκατ. ευρώ το 2005. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 18,8%. Ο κύκλος εργασιών την ίδια περίοδο ανήλθε στα 843 εκατ. ευρώ, έναντι 747 εκατ. ευρώ το 2005, παρουσιάζοντας αύξηση 13%.

Η νέα σημαντική αύξηση των κερδών, που εμφάνισε πέρσι και ο όμιλος Μυτιληναίου, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική και η συνεπακόλουθη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργασίας αποτελούν το χρυσωρυχείο, ειδικά για τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις της χώρας.

Ντόμινο πτώσης στα χρηματιστήρια

Με αφετηρία το χρηματιστήριο της Σαγκάης, το «μίνι κραχ» χτύπησε χτες και τη Σοφοκλέους (-4,05%)

Νέο ντόμινο ξεφουσκώματος των τιμών έκανε χτες την εμφάνισή του σε όλα τα χρηματιστήρια με τους «κερδοσκόπους» (λεγόμενα hedge Funds) και άλλους μεγαλορεντιέρηδες να ξεφορτώνονται μετοχές και να αποκομίζουν ιλιγγιώδη κέρδη σε βάρος των αφελών. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, η αρχή έγινε στα χρηματιστήρια της Κίνας, ειδικότερα της Σαγκάης, όπου οι τιμές, μέσα στη χτεσινή μέρα, είχαν ραγδαία υποχώρηση σε ποσοστό 9,2%.

Οι εξελίξεις στα κινεζικά χρηματιστήρια, όπου, να σημειωθεί, τζογάρουν ξένα κεφάλαια και εταιρείες, αποδίδονται στην ενέργεια των κρατικών αρχών για την πληρέστερη επιτήρηση της αγοράς και τη διακίνηση κεφαλαίων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην Κίνα από τις 1.300 μονάδες που βρισκόταν πριν μόλις ένα χρόνο είχε «σπάσει» και το όριο των 3.000 μονάδων, εμφανίζοντας στο τελευταίο 12μηνο αύξηση σε ποσοστό 130%. Η χασούρα στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης ήταν χτες της τάξης του 2%, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο για τον τζόγο σε αυτές τις αγορές. Ταυτόχρονα, ενισχύθηκαν οι ισοτιμίες ορισμένων νομισμάτων, όπως του ελβετικού φράγκου, το οποίο αποτελεί και τη μόδα του συρμού για στεγαστικά δάνεια από ελληνικές τράπεζες σε νοικοκυριά.

Η Σοφοκλέους

Εντονότερες ήταν οι «πιέσεις» στον τζόγο της Σοφοκλέους, όπου ο γενικός δείκτης κατρακύλησε χτες σε ποσοστό 4,05%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 7 μετοχές εμφάνισαν πτώση πάνω από 10%, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας - της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση στη Σοφοκλέους - να υποχωρεί σε ποσοστό 6,2%. Συνολικά, πτώση σημείωσαν 284 μετοχές έναντι μόλις 8 που έκλεισαν ψηλότερα.

ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι 7 στους 10 είχαν πτώση του τζίρου και στις εκπτώσεις

Αρνητικός ήταν ο απολογισμός και των φετινών χειμερινών εκπτώσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρεμπόρων της Θεσσαλονίκης, καθώς οι 7 στους 10 είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται. Αυτό είναι το συμπέρασμα δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης σε δείγμα 168 μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων (76 καταστήματα του κέντρου και 92 περιφερειακών καταστημάτων).

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στο ερώτημα «πώς πήγε ο τζίρος του καταστήματός σας την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων», σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο:

  • Το 69% των εμπόρων δήλωσε πως είχε μείωση του τζίρου.
  • Το 24% των εμπόρων δήλωσε πως είχε τον ίδιο τζίρο.
  • Μόλις το 7% των ερωτηθέντων είπε ότι είχε αύξηση.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας, η διοίκηση του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων οφείλεται στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Το άδειο πορτοφόλι των καταναλωτών είναι η κύρια, βασική αιτία της πτώσης του τζίρου. Στο όλο σκηνικό έρχεται να προστεθεί και ο αθέμιτος ανταγωνισμός των πολυκαταστημάτων και μάλιστα μετά από απαίτησή τους το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε τρεις Κυριακές το χρόνο να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα. Εκφραστές των μεγαλοεπιχειρηματιών, για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την πτωτική κατάσταση της αγοράς, επιδίδονται σε ακραίες και αντιδημοκρατικές διαπιστώσεις ("οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις ευθύνονται για τη δραματική κατάσταση")».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ