ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Καλύπτει καραμπινάτες παρανομίες

Παρά την πέμπτη κατά σειρά στοιχειοθετημένη καταγγελία των ταξικών συνδικάτων τον τελευταίο μήνα, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί

Η ασύδοτη δράση των ακτοπλόων εφοπλιστών μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, μπροστά στα μάτια των λιμενικών αρχών και δίπλα στο ΥΕΝ, συνεχίζεται και διογκώνεται. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επανήλθαν με νέα καταγγελία προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, και τις αρμόδιες αρχές του ΥΕΝ, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία και προειδοποιώντας για αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά καταγγελία προς τον υπουργό και τις υπηρεσίες του ΥΕΝ μέσα σε διάστημα ενός μηνός, χωρίς, ωστόσο, να έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο! Από τους ελέγχους που διενεργούν συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες των δύο σωματείων στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκε ότι:

  • Στο πλοίο «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ» του Αγούδημου, ενώ στην οργανική του σύνθεση θα έπρεπε να έχει ναυτολογημένους 56 ναυτεργάτες, έχει μόνο 40, ενώ απουσίαζαν και 17 γιατί είχαν σταλεί σε άλλο πλοίο της εταιρείας για να εκτελέσουν επισκευαστικές εργασίες! Ο Αγούδημος παραβιάζει και τη Συλλογική Σύμβαση, αφού πληρώνει τους ναυτολογημένους ναυτεργάτες με μεροκάματο και δεν τους παρέχει τροφοδοσία. Το βράδυ, τους υποχρεώνει να κλείνουν τις ηλεκτρομηχανές, που σημαίνει ότι το πλήρωμα μένει χωρίς ρεύμα!
  • Το πλοίο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» της εταιρείας ΛΑΝΕ (θυγατρική της ΑΝΕΚ, δηλαδή του Βαρδινογιάννη) έδεσε στο λιμάνι του Πειραιά με το πρόσχημα της ετήσιας επιθεώρησης, όμως έχουν περάσει μόλις τρεις περίπου μήνες από την προηγούμενη. Επιπλέον απέλυσε όλο το πλήρωμα χωρίς να τους έχει καταβάλει όλα τα δεδουλευμένα.
  • Το πλοίο «ΑΡΣΙΝΟΗ» της ΣΑΟΣ παραμένει δεμένο, ενώ έχει περάσει το δίμηνο που προβλέπει η νομοθεσία για την ετήσια επιθεώρηση και επιπλέον δεν έχει ανοίξει ναυτολόγιο, δηλαδή δεν επαναπροσέλαβε τους ναυτεργάτες που απέλυσε όταν έδεσε.
  • Το πλοίο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ», ενώ έδεσε για ετήσια επιθεώρηση, οι 40 ναυτεργάτες του πληρώματος αντί να απολυθούν με το αιτιολογικό της «ετήσιας επιθεώρησης», ώστε να επαναπροσληφθούν μετά από δύο μήνες που διαρκεί η διαδικασία, ή σε διαφορετική περίπτωση να τους καταβληθούν αποζημιώσεις, απολύθηκαν με το αιτιολογικό της «αμοιβαίας συναίνεσης». Αυτό σημαίνει ότι δε δικαιούνται ούτε αποζημίωση.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αδιαπραγμάτευτη η κυριακάτικη αργία

Κοινή επιστολή προς το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Σιούφα

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων για την αργία της Κυριακής
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων για την αργία της Κυριακής
Στην εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου και στην εξαχρείωση ακόμα περισσότερο της ζωής των εργαζομένων, στοχεύει η κατάργηση της αργίας της Κυριακής που επιδιώκει η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, για λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και μία πριν το Πάσχα. Το γεγονός καταγγέλλουν με επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών και ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης την Παρασκευή, 2 Μάρτη, στις 10 το πρωί.

Την επιστολή υπογράφουν: Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, και τα επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ», «Αφοί Κωνσταντακάτου» και «Πράκτικερ», καθώς και η επιχειρησιακή επιτροπή στα σούπερ - μάρκετ «Λιντλ».

Οπως υπογραμμίζουν: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την κατάργηση της Κυριακής αργίας, κατάκτηση που χρονολογείται από το 1936, όχι μόνο επειδή θα καταργήσει και το δικαίωμα των εργαζομένων στην οικογενειακή, προσωπική ζωή και στον ελεύθερο χρόνο, αλλά και για το λόγο ότι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας του εμπορίου, που ισχύει σήμερα και με την οποία διαφωνούμε, δεν έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αντίθετα, οδήγησε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο και κατ' επέκταση χιλιάδες εμποροϋπάλλους στην ανεργία. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι χρόνος για αγορές υπάρχει, χρήματα δεν υπάρχουν».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ με τον Θόδωρο Γουλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή και την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου για συγχώνευση κλινικών του Παθολογικού Τμήματος, λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού. Πέρα από τις σοβαρές ελλείψεις, που αποβαίνουν σε βάρος της υγείας των κατοίκων και εντατικοποιούν την εργασία, αναδείχτηκαν επίσης προβλήματα που έχουν να κάνουν με την παλαιότητα των κτιριακών υποδομών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Σε 24ωρη απεργία μεθαύριο, Παρασκευή 2 Μάρτη και πανελλαδική συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από τη Βουλή, προχωρούν οι 3.700 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα τη διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων μετά τον Ιούνη του 2007, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

«ΓΚΡΟΥΠ 4»: Στην Εντατική βαριά τραυματισμένο έστειλαν τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας τον εργαζόμενο Αλέξη Σκούφη στην εταιρεία «Γκρουπ 4 Σεκιούρικορ» (πρώην «Βάκενχουτ»), όταν την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια χρηματαποστολής στο υποκατάστημα «Σκλαβενίτης» στη Γλυφάδα, δέχτηκε σφαίρα από ληστή. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, και αυτός ο σοβαρός τραυματισμός είναι αποτέλεσμα των ανύπαρκτων μέτρων ασφάλειας (π.χ. ειδικοί χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων, ακατάλληλα τζάμια και αμφίβολη θωράκιση των αυτοκινήτων κλπ.), με αποτέλεσμα καθημερινά να κινδυνεύει η ζωή τους.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν από χτες 28 οικοδόμοι στο εργοτάξιο του ΟΕΚ στη Δραπετσώνα, καθώς ο εργολάβος Σωτήρης Φουσκαρίνης, που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου για ανέγερση κατοικιών, τους έχει απλήρωτους εδώ και τρεις μήνες. Στη διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε χτες στο εργοτάξιο, οι οικοδόμοι συμφώνησαν με την πρόταση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πειραιά να μη σταματήσουν την επίσχεση, αν δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους μέχρι τελευταίας δεκάρας, απορρίπτοντας και ταυτόχρονα την πρόταση της εργοδοσίας να τους καταβάλει τα μισά.

«ΒΑΛΚΑΝ»: Συνεχίζουν τις 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας ξύλου «Βαλκάν Εξπορτ» στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας από την εργοδοσία να επαναπροσλάβει τους 4 συναδέλφους τους που απέλυσε τις προηγούμενες μέρες και να ακυρώσει το σχέδιο για οριστικό λουκέτο μέχρι το καλοκαίρι. Οι εργαζόμενοι καλούν τα κόμματα, τους βουλευτές και τους τοπικούς φορείς να πάρουν θέση και να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ: Πλατύ κάλεσμα στις εργαζόμενες στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στις 4.30 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β) απευθύνει η Επιτροπή Γυναικών του Σωματείου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ: Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα και το συντονισμό της δράσης οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής την Πέμπτη 1 Μάρτη στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ (Καρόλου 24, 3ος όροφος, πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα) στις 7 το απόγευμα.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Εκδήλωση - σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου διοργανώνουν η Επιτροπή Νέων Λογιστών και η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ), αύριο Πέμπτη 1 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της ΕΕΛΠ.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ - ΕΥΒΟΙΑ: Δίωρη στάση εργασίας (8 π.μ - 10 μ.μ) πραγματοποιούν μεθαύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Εύβοιας, διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη τεσσάρων νοσηλευτριών, να παραμείνουν στο θεραπευτήριο δυο ακόμα νοσηλεύτριες που είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου και να ξεκινήσει η ανακατασκευή του κτιρίου.

ΡΥΜΟΥΛΚΑ: Τετράωρη στάση εργασίας έχει κηρύξει για σήμερα 28 Φλεβάρη (6-10 π.μ.) η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών. Διεκδικεί την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους, την καταβολή των αναδρομικών και την τήρηση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων της εργοδοσίας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Θεατρική βραδιά τη Δευτέρα

Θεατρική βραδιά με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, διοργανώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ και προσκαλεί στην εκδήλωση που θα γίνει στο θέατρο «Ακάδημος» (Ιπποκράτους 17 και Ακαδημίας) τη Δευτέρα 5 Μάρτη, στις 8 μ.μ. Το θεατρικό σχήμα «Εκτός σχεδίου» θα παρουσιάσει την αντιπολεμική κωμωδία «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ