ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ενταση εμπορευματοποίησης και λιτότητας

Στα ασφαλιστικά ταμεία φορτώνει η κυβέρνηση τις αυξήσεις των εργαστηριακών και ακτινολογικών εξετάσεων

«Δώστε λεφτά για δωρεάν Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία» απαίτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ
«Δώστε λεφτά για δωρεάν Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία» απαίτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Σε ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και της λιτότητας για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία μεταφράζεται και η «νέα αρχιτεκτονική για το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας», που ανακοίνωσε βαρύγδουπα προχτές ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Εξειδικεύοντας τη «νέα στρατηγική» σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε περιορισμένες προσλήψεις προσωπικού, όπου πλειοψηφούν οι συμβασιούχοι (οδηγώντας έτσι στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων), υποσχέθηκε παραμονή των ειδικευόμενων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία - αντί για μαζικές προσλήψεις κανονικών ειδικευόμενων - ενώ αντί για ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών, υποσχέθηκε αύξηση ενός επιδόματος!

Επίσης υπεραμύνθηκε των Συμπράξεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας, ενώ ανακοίνωσε την αύξηση των τιμών μιας κατηγορίας εργαστηριακών και ακτινολογικών εξετάσεων, που θα την επωμιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία. «Ο νόμος για τις προμήθειες των νοσοκομείων, που θα λειτουργήσει κατά το Καναδικό πρότυπο» θα επιτρέψει την εξοικονόμηση χρημάτων, που θα επιστρέψουν στο σύστημα και θα επιτρέψει στα «νοσοκομεία να λειτουργήσουν με αυτοτέλεια», είπε ο υπουργός Υγείας στη συνάντησή του με την ΠΟΕΔΗΝ προϊδεάζοντας για τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων.

Αύξηση στο... επίδομα

Πρώτα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ όπου ανακοίνωσε 1.826 προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και 900 λοιπού προσωπικού εντός του 2007. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόσληψη 1.000 συμβασιούχων οχταμηνιτών - που θα αντικαταστήσουν τους αποχωρήσαντες - ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 3.000 ανέργων με το πρόγραμμα stage για 18 μήνες και βέβαια χωρίς ασφάλιση. Για το 2007, ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει έγκριση για τακτική προκήρυξη μόνιμου προσωπικού 2.000 Νοσηλευτών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ κατηγορίας, 166 λοιπό προσωπικό, 1.200 ειδικευόμενοι γιατροί και 300 μόνιμοι γιατροί. Ακόμα και αυτές οι προσλήψεις είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν, την ίδια ώρα που υπάρχουν 25.000 μόνιμα κενά νοσηλευτών και 3.500 γιατρών.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπεραμύνθηκε των ΣΔΙΤ θεωρώντας τες χρήσιμο εργαλείο για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, ενώ ο υφυπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος απ' την Πρέβεζα ανακοίνωσε ότι η ανέγερση του νέου νοσοκομείου θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Τέλος ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την αύξηση του Νοσοκομειακού Επιδόματος κατά 105 ευρώ την τριετία 2007 - 2009, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού και αυτή την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ που είχε συμφωνήσει στην άμεση καταβολή των 176 ευρώ για την παρούσα τετραετία.

Νέο φορτίο στα ταμεία

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με την ηγεσία του ΠΙΣ, όπου μεταξύ των άλλων ανακοίνωσε την αύξηση ορισμένων εργαστηριακών και των ακτινολογικών εξετάσεων, χωρίς παραπέρα λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν σε 20 εξετάσεις βιοπαθολογίας και άλλες τόσες ακτινολογικές, που είχαν ν' αυξηθούν απ' το 1991. Οι αυξήσεις, αντί να καλυφθούν απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, μετακυλίονται στα ασφαλιστικά ταμεία, προσθέτοντας ένα ακόμα δυσβάστακτο χαράτσι στις πλάτες των ίδιων των εργαζόμενων.

Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ρύθμιση που με απόφαση των Διοικητών των Διοικητικών Υγειονομικών Περιοχών (ΔΥΠΕ) θα επιτρέπεται η παραμονή των ειδικευομένων γιατρών στα νοσοκομεία μετά τη λήξη της θητείας τους. Πρόκειται για μια συνολική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, καθώς η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις κανονικών ειδικευόμενων, υποκαθίσταται με την παραμονή των συναδέλφων τους.

Δυναμική παράσταση του ΠΑΜΕ

Την ίδια ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεδίπλωνε τα σχέδια της εμπορευματοποίησης, δυνάμεις απ' τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα Υγείας καθώς και άλλους τομείς που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση ήταν: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν το κεφάλαιο, πουλάνε την Υγεία», «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, διόρθωση δεν παίρνει αλλά ανατροπή» και «Οχι επιδοτήσεις για κεφαλαιούχους, μονιμοποιήστε τους συμβασιούχους». Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος αρκέστηκε να επαναλάβει τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Κυνική ομολογία των αδιεξόδων

Αποκαλυπτικός ο υφυπουργός Υγείας, στη χτεσινή συνάντηση με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Τα αδιέξοδα της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης - αντί της ανάπτυξης δημόσιων δομών - στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αναδείχτηκαν και χτες, καθώς η αποασυλοποίηση από ζητούμενο μετατράπηκε σε μέσο κερδοσκοπίας για κάποιους.

Μιλώντας στα εγκαίνια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) Αγίων Αναργύρων (σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο έπρεπε να λειτουργούν 50 ΚΨΥ και λειτουργούν μόλις πέντε), ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχτηκε τα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθήθηκε στον τομέα της ψυχικής υγείας. «Ολη η εμπειρία, που έχει αποκομίσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια με το εκτεταμένο πρόγραμμα αποασυλοποίησης, μας έχει οδηγήσει σε μια σειρά συμπερασμάτων. Θεωρώ ότι, παρά τα βήματα που έχουν γίνει μπροστά, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουμε στην έναρξη μιας πιο ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ψυχική υγεία», είπε. Αλλά, αντί της εξαγγελίας πλέγματος δημοσίων υπηρεσιών, αναφέρθηκε και πάλι στη διαμόρφωση «ευρύτατης συμμαχίας, ανάμεσα στην επιστήμη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οργανωμένη πολιτεία, στο εθελοντικό κίνημα» και στην οικονομική και επιστημονική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό που με μισόλογα παραδέχτηκε ο υπουργός, ομολόγησε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, σε συνάντηση που είχε χτες το πρωί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας που διαδήλωσαν στο υπουργείο. Ο υφυπουργός είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί με τις δομές αποασυλοποίησης είναι κρίσιμη. Αλλά επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι δεσμεύεται από τις προγραμματικές συμβάσεις που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ότι «θερίζει τις θύελλες» που έσπειραν άλλοι! Κράτησε, δηλαδή, εκ των υστέρων αποστάσεις από το «Ψυχαργώς», το οποίο στήριξε και προπαγάνδισε και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση η ΝΔ. Κατά τα άλλα, ανέφερε ότι το υπουργείο επανεξετάζει τον τρόπο χρηματοδότησης των δομών.

Ακολούθησαν ανακοινώσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τους δυο υπεύθυνους να δημαγωγούν ως προς τις ευθύνες για τη σημερινή δραματική κατάσταση.

«Εξοικονόμηση πόρων» κι από το ΠΑΣΟΚ

Αντιγραφή των ανακοινώσεων της ΝΔ και το πρόγραμμα Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Για τρία χαμένα χρόνια για την Υγεία» έκαναν λόγο χτες οι επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας ότι προσανατολίζονται σε μεγάλη εκδήλωση «αφιερωμένη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία». Το ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε σε απαρίθμηση υπαρκτών και χρόνιων προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αποσιωπώντας βέβαια την ευθύνη των κυβερνήσεών του γι' αυτά. Εγγυήθηκε δημαγωγικά «ένα νέο ΕΣΥ, που στο επίκεντρό του θα είναι ο πολίτης, το οποίο θα εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, προσβασιμότητα και ποιότητα και θα αξιοποιεί και το τελευταίο ευρώ που δαπανάται για την Υγεία».

Οταν τέθηκε η ερώτηση πώς θα γίνει χρηματοδότηση του «νέου ΕΣΥ» η απάντηση δεν ήταν ευκρινής... Υπάρχουν, αναφέρθηκε, δυο τρόποι: 'Η να αυξήσεις τα κονδύλια και να αξιοποιήσεις τους κοινοτικούς πόρους ή να εξοικονομήσεις πόρους από τον περιορισμό της σπατάλης και της διαφθοράς και να μειώσεις την άσκοπη συνταγογράφηση και την άσκοπη παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται δηλαδή για παραλλαγή των προχτεσινών δηλώσεων της κυβέρνησης για εξοικονόμηση πόρων, γι' αυτό και ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας στα όσα ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ μιλά για «άσκηση επί χάρτου».

  • Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε ένα δημοσίευμα εφημερίδας των Ιωαννίνων, σύμφωνα με το οποίο ο διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», Χρήστος Μαχαιρίτσας, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Πρέβεζα, για να προκαλέσει την επιδεικτικά άμεση αντίδραση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που ανακοίνωσε την απομάκρυνση του διοικητή λόγω ασυμβίβαστου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ