ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Αναθεώρηση της απόφασης καταδίκης του Ι. Αντονέσκου

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Πρεσβεία της Ρουμανίας και τις ρουμανικές αρχές απέστειλε χτες η ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την αναθεώρηση της απόφασης καταδίκης για εγκλήματα πολέμου του Ι. Αντονέσκου, πρωθυπουργού της φασιστικής κυβέρνησης της Ρουμανίας το 1940, ηγέτη της «Σιδερένιας Φρουράς» και άλλων 19 μελών της.

«Με την απόφαση αυτή του δικαστηρίου, στην ουσία δίνεται συγχωροχάρτι στη συμμετοχή της Ρουμανίας στο πλευρό της χιτλερικής Γερμανίας στην εισβολή στην ΕΣΣΔ και στα εγκλήματα των ναζί ενάντια στο ρουμανικό λαό και την ανθρωπότητα για τα οποία είχαν καταδικαστεί», επισημαίνεται στην επιστολή διαμαρτυρίας.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση για όλους εκείνους που σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, αντιστάθηκαν και πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις στις πόλεις και στα χωριά τη φασιστική θηριωδία. Πράξη δικαίωσης σε βάρος των λαών και βεβήλωσης της μνήμης των εκατομμυρίων νεκρών που έπεσαν στον αντιφασιστικό αγώνα», προστίθεται.

Η επιστολή της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει πως «είναι πρόκληση για τα εκατομμύρια που ξεσηκώνονται ενάντια στον πόλεμο, στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Είναι προσβολή για το ρουμανικό λαό που πριν και μετά την ανατροπή του Αντονέσκου έδωσε πολλά στον αντιφασιστικό αγώνα και στους αγώνες για δημοκρατία, ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον».

«Ταυτόχρονα, η απόφαση αποτελεί ευθεία υπονόμευση βασικών διεθνών συνθηκών και συμβολή υπέρ της επίθεσης των ιμπεριαλιστικών οργανισμών κατά των δικαιωμάτων των λαών», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

«Η εξέλιξη αυτή, λίγες μόνον μέρες μετά την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι τυχαία. Δίνει συνέχεια στην απαράδεκτη επίσημη δήλωση της Ρουμανίας στις 18 Δεκέμβρη 2006 περί "καταδίκης του κομμουνισμού", αποκαλύπτοντας πλήρως τους πραγματικούς στόχους της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Καταλήγοντας, η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει πως απαιτεί «την άμεση απόσυρση των αντιδημοκρατικών και αντιδραστικών μέτρων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις προοδευτικές δυνάμεις και το λαό της Ρουμανίας στον αγώνα τους ενάντια σε κάθε μορφή νεοφασισμού, για ειρήνη και δημοκρατία».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο Σολάνα δε βλέπει ρωσικό βέτο

Ο Μ. Αχτισαάρι και ο Α. Ρόχαν, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και ο αναπληρωτής του αντίστοιχα

Associated Press

Ο Μ. Αχτισαάρι και ο Α. Ρόχαν, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και ο αναπληρωτής του αντίστοιχα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Τη «βεβαιότητα» ότι η Ρωσία «θα επιδείξει υπευθυνότητα» και δε θα ασκήσει βέτο σε ένα σχέδιο ψηφίσματος για το Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε χτες ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα. Υποστήριξε έτσι την ανάγκη μεθόδευσης του ακόλουθου «Δούρειου Ιππου», προκειμένου να προωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα καθεστώς «ημι-ανεξαρτησίας» και κηδεμονίας του Κοσσυφοπεδίου υπό ΕΕ και ΝΑΤΟ: Να αντικατασταθεί η απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ που κατονομάζει απερίφραστα το Κοσσυφοπέδιο ως επαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας από ένα ψήφισμα που θα «θέτει τις βάσεις» για την επιβολή του «νέου καθεστώτος». Και ο Σολάνα κατέληξε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να επέλθει αλλαγή, εάν δεν υπάρξει νέο ψήφισμα. Γι' αυτό είναι απαραίτητο κι αυτό πρέπει να γίνει σαφές»...

Το ίδιο 24ωρο στη Βιέννη, Σέρβοι και Κοσσοβάροι Αλβανοί διαπραγματευτές συζητούσαν τις προτάσεις Αχτισαάρι για τα μνημεία θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Οπως η πρότασή του να μην έχει το Κοσσυφοπέδιο επίσημη θρησκεία, αλλά να προστατεύονται όλες οι θρησκείες και τα δόγματα. Αλλες προτάσεις του Αχτισαάρι αναφέρουν ισχυρά προνόμια και ειδικές εγγυήσεις ασφαλείας υπέρ της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας (π.χ. εγγυήσεις κατά απαλλοτριώσεων εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας). Προτείνεται, επιπλέον, η δημιουργία 45 ζωνών προστασίας γύρω από τους σημαντικότερους ορθόδοξους ναούς, μονές και ιστορικά μνημεία. Στις προστατευόμενες ζώνες θα απαγορεύονται ή θα περιορίζονται οι δραστηριότητες που μπορούν να επιφέρουν αρνητικές αλλαγές στο ιστορικό, πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον γύρω από τα κτίρια ή να διαταράξουν σοβαρά το μοναστικό τρόπο ζωής, αλλά δε θα θιγούν ιδιοκτησιακά - περιουσιακά δικαιώματα. Σε άλλο σημείο το πακέτο προτάσεων Αχτισαάρι προβλέπει την ίδρυση Συμβουλίου για την Επιτήρηση της Εφαρμογής των συμφωνηθέντων όσον αφορά την προστασία της σερβικής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας και τοπικοί παράγοντες. Με βάση το σχέδιο, οι αρχές της Σερβίας θα κληθούν να επιστρέψουν τα αρχαιολογικά και εθνολογικά εκθέματα των Μουσείων του Κοσσόβου.

Σήμερα, θα τεθούν επί τάπητος τα παραρτήματα της πρότασης Αχτισαάρι που σχετίζονται με τη μελλοντική (ισχυρή...) «διεθνή πολιτική και στρατιωτική παρουσία» (βλέπε ΕΕ και ΝΑΤΟ) στην περιοχή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το βρετανικό δίκτυο «Σκάι Νιους» μετέδωσε χτες ότι η κυβέρνηση Μπλερ θα ανακοινώσει την αποχώρηση 600 στρατιωτών από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

ΚΑΙΡΟ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Το 23ο ανθρώπινο κρούσμα της γρίπης των πτηνών διαπιστώθηκε χτες στην Αίγυπτο. Πρόκειται για ένα 4χρονο κοριτσάκι από το Νταχακίγια στο Δέλτα του Νείλου. Στην Κίνα ανακοινώθηκε νέο κρούσμα της νόσου σε μία 44χρονη αγρότισσα από τη νοτιοανατολική επαρχία Φουγιάν και στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) νέο κρούσμα σε πτηνοτροφική μονάδα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Γιανγκόν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στη Ν. Υόρκη θα συναντηθούν στις 5-6 Μάρτη Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι για να συζητήσουν τα πρώτα βήματα για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Το 7,8% του ΑΕΠ θα πάει για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τον εκσυγχρονισμό του πολυπληθέστερου στρατού του κόσμου (τουλάχιστον 1.300.000 στρατιώτες) ανακοίνωσε χτες μεταξύ άλλων ο Ινδός υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά.

ΤΟΚΙΟ - ΜΟΣΧΑ.-- Οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας Σίντζο Αμπε και Ρωσίας Μιχαήλ Φραντκόβ συμφώνησαν χτες να ξεκινήσουν συνομιλίες για συνεργασία στους τομείς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και βιομηχανίας. Παράλληλα υπέγραψαν σημαντικές οικονομικές συμφωνίες πολλών δισ. δολαρίων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περίπου 754.000 άστεγοι υπήρχαν στις ΗΠΑ το Γενάρη του 2005, οι οποίοι διέμεναν σε καταφύγια ή διανυκτέρευαν στο δρόμο, αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε έκθεσή τους προς το Κογκρέσο. Περίπου το ένα τέταρτο ήταν έφηβοι 17 ετών ή παιδιά μικρότερης ηλικίας και το 2% των αστέγων ήταν 62 ετών και πάνω.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Την επιθυμία του να ενταχθεί η χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπογράμμισε χτες ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Χιλιάδες πυροσβέστες του Βελγίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, νωρίτερη συνταξιοδότηση και καλύτερη αποζημίωση σε περίπτωση τραυματισμού. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους πυροσβέστες, με αποτέλεσμα 6 άνθρωποι να τραυματιστούν.

ΣΤΡΟΜΠΟΛΙ.-- Ιταλοί αξιωματούχοι κάλεσαν χτες τους κατοίκους στο Στρόμπολι (ενός μικρού νησιού στην Τυρρηνική Θάλασσα στα ανοιχτά των ακτών της Σικελίας) να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς συνεχίστηκαν οι εκρήξεις του ηφαιστείου του νησιού.

ΟΤΑΒΑ.- Το Κοινοβούλιο του Καναδά ψήφισε κατά της ανανέωσης ισχύος της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που μεταξύ άλλων επέτρεπαν την κράτηση υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών για τρεις μέρες. Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε ταχθεί κατά των δύο αντιτρομοκρατικών νόμων, κρίνοντας ότι παραβιάζεται η νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ