ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ - ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ
Ανοιχτή ραδιοφωνική συνομιλία

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Κερδίζω έδαφος. Νιώθω ότι έχω περισσότερη ενέργεια, περισσότερη δύναμη, περισσότερο χρόνο για μελέτη. Ξανάγινα μαθητής» υπογράμμισε χτες το πρωί ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο σε ζωντανή 30λεπτη ραδιοφωνική συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού προγράμματος «Αλο Πρεσιντέντε».

Ο Φιντέλ Κάστρο και ο Ούγκο Τσάβες μίλησαν για τα θέματα της υγείας του, για τις διεθνείς εξελίξεις και τη διαδικασία που πραγματοποιείται στη Βενεζουέλα, ενώ ο Κουβανός ηγέτης εξέφρασε ευγνωμοσύνη για «τα δείγματα στοργής και δύναμης» που του έχει δώσει.

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είναι ευγνώμονες στον Ούγκο Τσάβες που δίνει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του, ο Κουβανός ηγέτης πρόσθεσε ότι ο κόσμος «δεν μπορεί να συνηθίσει να με ακούει κάθε μέρα. Ζητώ από όλους να έχουν υπομονή και να είναι ήρεμοι». Επισήμανε μάλιστα ότι «είμαι χαρούμενος, όλοι είναι ήρεμοι και η χώρα σημειώνει σημαντική πρόοδο, και επίσης ζητώ ηρεμία για να εκπληρώσω τα νέα μου καθήκοντα».

Στο τέλος της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι «θα κερδίσουμε χρόνο και θα κερδίσουμε τη μάχη για τη ζωή», ενώ και οι δύο μαζί τόνισαν «πατρίδα ή θάνατος. Θα νικήσουμε!».


AIRBUS
Απολύει 10.000 εργαζόμενους

Εργαζόμενοι σε κινητοποίηση μπροστά από ένα μοντέλο της «Airbus»

Associated Press

Εργαζόμενοι σε κινητοποίηση μπροστά από ένα μοντέλο της «Airbus»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να απαντήσουν οι εργαζόμενοι στην ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία «Airbus», που είναι θυγατρική του Ευρωπαϊκού Αεροναυτικού Αμυντικού Διαστημικού Ομίλου (EADS) η οποία ανακοίνωσε χτες ότι θα απολύσει 10.000 εργαζόμενους τα επόμενα 4 χρόνια, στο πλαίσιο της εφαρμογής του λεγόμενου προγράμματος εξυγίανσης και ανασυγκρότησης. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο «Ρόιτερ», επικαλούμενο κύκλους των γερμανικών συνδικάτων, μετέδωσε ότι θα γίνουν 4.300 απολύσεις στη Γαλλία, 3.700 στη Γερμανία, 1.600 στη Βρετανία και 400 στην Ισπανία.

Από τη μεριά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε ότι οι απολύσεις των εργαζομένων είναι «εξισορροπημένες», παραδέχτηκε όμως ότι το συγκεκριμένο σχέδιο «συνοδεύεται με δυσκολίες για τους εργαζόμενους» και εξέφρασε τη θλίψη της...

Ενώ η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της για τις απολύσεις, όμως πρόσθεσε ότι το μακροπρόθεσμο μέλλον της εταιρείας στη Βρετανία, «διαγράφεται ευνοϊκό».

Αμεση ήταν η αντίδραση των συνδικαλιστικών στελεχών που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις απολύσεις. «Εναντιωνόμαστε απόλυτα στο κλείσιμο οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων και δε θα δεχτούμε καμία απόλυση», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (EMB), Πέτερ Σέρερ.

Ηδη χτες, οι εργάτες σε τρία εργοστάσια της «Airbus» στη Γερμανία (στο Φάρελ, το Νόρντεχαμ και το Λαουπχάιμ) προχώρησαν σε απεργία και αναμένεται να επιστρέψουν στη δουλιά την Παρασκευή, ενώ σε παρόμοια ενέργεια προχώρησαν και οι Γάλλοι εργάτες αντιδρώντας στα σχέδια της εταιρείας να πουλήσει δύο εργοστάσια.


ΙΤΑΛΙΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης στον Ρομάνο Πρόντι

ΡΩΜΗ.-

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε αργά χτες το βράδυ από τη Γερουσία η λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, όπου 162 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ και 157 κατά. Από δω και πέρα, η ιταλική κυβέρνηση θα θέσει το ίδιο θέμα σε ψηφοφορία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων αύριο Παρασκευή, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει επαρκή πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες για το θέμα αυτό στη Γερουσία είχαν ξεκινήσει προχτές με την εναρκτήρια ομιλία του Iταλού πρωθυπουργού, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες μέσα στην κυβέρνηση, ωστόσο, όταν παίρνεται μια απόφαση, όλα τα μέλη του συνασπισμού θα πρέπει να την ακολουθήσουν και «να σεβαστούν το γενικό συμφέρον της κοινής δράσης της κυβέρνησης και να ακολουθήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια συζήτησης της εξωτερικής πολιτικής της ιταλικής κυβέρνησης στη Γερουσία, η έκθεση της κυβέρνησης καταψηφίστηκε με αποτέλεσμα ο Ρομάνο Πρόντι να παραιτηθεί και να αρχίσουν μια σειρά διαβουλεύσεις και συζητήσεις ώστε να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο. Μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, αποφασίστηκε απ' όλους, συμπεριλαμβανομένων και της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» και του «Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών», να στηρίξουν τα 12 σημεία «απόλυτης προτεραιότητας» που προώθησε ο Ρομάνο Πρόντι. Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό στην ουσία δέσμευσε τα κόμματα σε όλα εκείνα τα σημεία που προκάλεσαν τις εσωτερικές τριβές όπως το θέμα της παραμονής και επαναχρηματοδότησης των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν αλλά και η επέκταση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Βιτσέντζα αφού μιλάει για τον «σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεων, ενώπιον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και των ειρηνευτικών υποχρεώσεων της χώρας προς τον ΟΗΕ».

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Και δε φτάνει το γεγονός ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δέχτηκαν χωρίς όρους τα 12 σημεία, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με ανακοίνωσή του την περασμένη βδομάδα δηλώνει τη στήριξη της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι και ζητά από κόμματα, οργανώσεις, κινήματα και προσωπικότητες να συνυπογράψουν έκκληση στήριξης της λεγόμενης «κεντροαριστερής» κυβέρνησης. Οπως τονίζεται στην έκκληση, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δηλώνει την αλληλεγγύη του «στις προσπάθειες της Αριστεράς και των κινημάτων και μ' αυτή την έννοια στην κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι», και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτός ο κεντροαριστερός συνασπισμός θα πάρει την ευκαιρία να συνεχίσει την πορεία της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης για τα οποία οι εκλογείς το ψήφισαν». Ετσι, εκτός από τα κόμματα που συμμετέχουν στον λεγόμενο «κεντροαριστερό» συνασπισμό, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναζητά συνενόχους στη φιλοϊμπεριαλιστική αντιλαϊκή κατεύθυνση που έχει χαράξει...


ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Σκέφτονται να στείλουν κυανόκρανους στη μεθόριο Τσαντ - Σουδάν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-

Τη γενική υποστήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκάλεσε χτες η πρόταση του ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στη μεθόριο Σουδάν - Τσαντ και στρατιωτικών παρατηρητών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια κεκλεισμένης των θυρών συνεδρίασης του σώματος, οι πρέσβεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας αναγνώρισαν επιδείνωση της κατάστασης όχι μόνον στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν, αλλά και στο Νοτιοανατολικό Τσαντ, όπου μέσα στο τελευταίο δίμηνο ο αριθμός των 93.000 προσφύγων αυξήθηκε κατά 30.000. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπήρξε διστακτικότητα απέναντι στη διττή πρόταση του Μπαν Γκι Μουν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στο Νοτιοανατολικό Τσαντ, λόγω των εντεινόμενων συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό και τους Τσαντιανούς αντάρτες. Η πρόταση Μπαν Γκι Μουν αναφέρει ή την ανάπτυξη 6.000 κυανοκράνων με την υποστήριξη 20 ελικοπτέρων και ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους, είτε την ανάπτυξη 10.900 κυανοκράνων με την υποστήριξη 11 ελικοπτέρων και δύο αναγνωριστικών αεροσκαφών. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Σλοβάκος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη Πίτερ Μπούριαν, όλοι «επισήμαναν την ανάγκη να αναπτυχθούν στο έδαφος του Τσαντ δυνάμεις που θα μπορούν όχι μόνον να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αλλά και να εκτονώσουν την ένταση στα σύνορα». Ο ίδιος κατέληξε ότι παράλληλα υποστηρίχτηκε και η συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στις κυβερνήσεις Τσαντ - Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Η κατάσταση στη μεθόριο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας με το Τσαντ και το Σουδάν θεωρήθηκε λιγότερο ανησυχητική και η πρόσφατη είδηση της συμφωνίας ανταρτών - κυβέρνησης να επιχειρήσουν επίλυση της κρίσης με διάλογο «ενθαρρυντική». Ο Μπαν Γκι Μουν έχει προτείνει ως εκ τούτου την ανάπτυξη 500 στρατιωτικών παρατηρητών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για την αποτροπή αποσταθεροποιητικών καταστάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ