ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βιάζονται να κλειδώσουν το λουκέτο

Κυβέρνηση, εταιρεία και συνδικαλιστικές πλειοψηφίες μεθοδεύουν την απαλλαγή του εργοστασίου από τους εργαζόμενους που απέμειναν μετά τις απολύσεις του Δεκέμβρη

Οι ευθύνες κυβέρνησης, εταιρείας και συνδικαλιστικών ηγεσιών για το κλείσιμο της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη είναι ξεκάθαρες

Motion Team

Οι ευθύνες κυβέρνησης, εταιρείας και συνδικαλιστικών ηγεσιών για το κλείσιμο της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη είναι ξεκάθαρες
Το οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη - και μάλιστα γρήγορα - μεθοδεύει η ΒΦΛ, με τη συναίνεση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του σωματείου και την ανοχή των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΕΚΘ. Αποδεικνύεται πως η εταιρεία και η κυβέρνηση δεν κάνουν βήμα πίσω από τους αρχικούς σχεδιασμούς τους, που ανακοινώθηκαν το Γενάρη του 2006, για κλείσιμο του εργοστασίου. Στο χρόνο που μεσολάβησε, εξελίχτηκε ένα παζάρι για το πώς και με ποιους όρους θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των εργαζομένων στην απώλεια εκατοντάδων ακόμη θέσεων σταθερής και μόνιμης δουλιάς από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, που η ανεργία εδώ και χρόνια «χτυπάει κόκκινο».

Ετσι συμφωνήθηκε η απόλυση 220 εργαζομένων -οι απολύσεις κοινοποιήθηκαν τέλος Δεκέμβρη του 2006 - και η συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου με τους 145 εργαζόμενους που θα απέμεναν. Για τους απολυμένους ανακοινώθηκαν μια σειρά κίνητρα και μέτρα στήριξης 6ετούς διάρκειας. Επίσης, ανακοινώθηκε η δυνατότητα ένταξης σ' αυτά τα μέτρα και όσων εργαζόμενων αποφασίσουν να αποχωρήσουν μέσα στο επόμενο 6μηνο. Σήμερα, δύο μήνες μετά, η ΒΦΛ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει την παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου. Ενισχύει έτσι την ανασφάλεια των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον. Ετσι ο εκβιασμός «ή αποχωρείς μέσα στο 6μηνο ή μένεις ξεκρέμαστος», πιέζει ασφυκτικά τους εργαζόμενους που απέμειναν.

Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συνάντηση του σωματείου με εκπροσώπους της εταιρείας με σκοπό να λυθούν εκκρεμότητες σχετικά με την εφαρμογή της ΣΣΕ του 2006. Στη διάρκεια της συνάντησης, η επιχείρηση ζήτησε, και η πρασινογάλαζη πλειοψηφία του σωματείου αποδέχτηκε, να γίνει έρευνα στο εργοστάσιο ώστε να διαπιστωθεί πόσοι εργαζόμενοι θέλουν να φύγουν, ώστε να γνωρίζει αν μπορεί να λειτουργήσει τις μονάδες.

Η πρόταση δεν έπεσε κεραυνός εν αιθρία. Ηδη, εδώ και 15 μέρες, το σωματείο έχει κάνει «διερεύνηση», από την οποία προκύπτει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων θέλει να αποχωρήσει, αβέβαιοι για το εργασιακό τους μέλλον. Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο η πλειοψηφία του σωματείου πραγματοποίησε και το «μνημόσυνο», με τη φιέστα που έστησε στο εργοστάσιο για την κοπή της πίτας, στην οποία μάλιστα είχαν κληθεί να παραστούν ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, ο ΥΜΑΘ Γ. Καλαντζής και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλος.

ΟΤΕ
Νέα μείωση προσωπικού

Σε νέα μείωση του προσωπικού κατά 450 άτομα προχωρά η διοίκηση του ΟΤΕ με πρωτοβουλία μάλιστα της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ). Η σχετική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν τα δύο μέρη προβλέπει μείωση του προσωπικού με τη συνήθη μέθοδο της «εθελούσιας αποχώρησης» και αφορά σε εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης στους οποίους δίνονται κίνητρα για να αποχωρήσουν νωρίτερα από την ημερομηνία υποχρεωτικής αποχώρησής τους.

Ο Ν. Σιτζάνης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ, εκφράζοντας την αντίθεση των ταξικών δυνάμεων, δήλωσε στο «Ρ»: «Για μία ακόμα φορά με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας ο ΟΤΕ προχωρά σε νέα μείωση των θέσεων εργασίας χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα για την αναπλήρωση με νέους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός μαστίζεται από μεγάλη έλλειψη προσωπικού ενώ επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο το ταμείο κύριας σύνταξης - που από τις αρχές του 2008 θα ενταχθεί στο ΙΚΑ - αφού χάνει τις εισφορές των εργαζόμενων που θα αποχωρήσουν αλλά και την καταβολή των εισφορών που λάμβανε αν αναπληρώνονταν όσοι αποχωρούν από νέο προσωπικό. Τέλος, να σημειωθεί ότι και πάλι η πρωτοβουλία της πλειοψηφίας γίνεται εκτός των οργάνων αφού δεν έγινε καμία συζήτηση ούτε δόθηκε καμία έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Σε 24ωρη απεργία, αύριο Παρασκευή 2 Μάρτη και πανελλαδική συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από τη Βουλή, προχωρούν οι 3.700 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα τη διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων μετά τον Ιούνη του 2007, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Συγκέντρωση τη Δευτέρα 5 Μάρτη, στην πλατεία Σαρόκο, στις 10 π.μ., πραγματοποιούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κέρκυρα, ενόψει της νέας σεζόν, με μπροστάρη το ταξικό τους σωματείο και διαμηνύουν στην εργοδοσία και στους εκπροσώπους του τουριστικού κεφαλαίου ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

«ΒΑΛΚΑΝ»: Να μην κλείσει η «Βαλκάν» απαίτησαν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας ξύλου, με τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον ΓΓ του ΥΜΑΘ και συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον ΓΓ του υπουργείου Απασχόλησης, από τους οποίους δεν απέσπασαν καμία δέσμευση. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ του ΕΚΘ Σ. Ζαριανόπουλο. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αντιδρώντας στην απόφαση της εταιρείας να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο μέχρι το καλοκαίρι.

ΝΑΟΥΣΑ: Συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί οι απολυμένοι των «Κλωστηρίων Νάουσας», απαιτώντας από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε, χωρίς εξαιρέσεις, για όλους τους απολυμένους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ: Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα και το συντονισμό της δράσης οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής σήμερα Πέμπτη 1 Μάρτη στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ (Καρόλου 24, 3ος όροφος, πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα), στις 6.30 μ.μ.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Εκδήλωση - σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου διοργανώνουν η Επιτροπή Νέων Λογιστών και η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ), σήμερα Πέμπτη 1 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της ΕΕΛΠ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ: Περιοδείες σε σχολές κατάρτισης, προκειμένου να αποκτήσει στενούς δεσμούς με τους εργαζόμενους μαθητές, οργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας. Αύριο το απόγευμα θα βρεθεί στη Σιβιτανίδειο και την Παρασκευή στο ΙΕΚ του Αιγάλεω.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ - ΕΥΒΟΙΑ: Δίωρη στάση εργασίας (8 π.μ.-10 μ.μ.) πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Εύβοιας, διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού και ανακατασκευή του κτιρίου.

ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ «ΙΡΙΣ»: Τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (10 π.μ.-1 μ.μ.) πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο Οικοτροφείο Αχαΐας «Ιρις» της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων. Διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των από 6μηνου δεδουλευμένων αποδοχών τους και για την κατά 1/3 μείωση του αριθμού του προσωπικού.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΕΘΑ: Στάση εργασίας στην Αττική με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στη συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία Εργαζομένων με εκπρόσωπο του υπουργείου, ο τελευταίος έδωσε και πάλι αόριστες υποσχέσεις για αιτήματα όπως η άμεση ρύθμιση του ανθυγιεινού.

ΕΥΑΘ: Συμβολική κατάληψη του γραφείου του προέδρου της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ΑΕ πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, την ώρα της τακτικής συνεδρίασης του ΔΣ της εταιρείας. Απαίτησαν ξεκάθαρη τοποθέτηση σε ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και του διυλιστηρίου, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (οι ελλείψεις σήμερα έχουν φτάσει τις 250 και τα επόμενα 3 χρόνια αναμένεται να διπλασιαστούν). Το ΔΣ της ΕΥΑΘ δεσμεύτηκε να συζητήσει τα αιτήματα στην επόμενη συνεδρίαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ