ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ» - ΧΑΛΚΙΔΑ
Στους εργολάβους και το νταμάρι

Στο λατομείο επεκτείνεται από σήμερα ο αγώνας των εργαζομένων να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα

Εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ περιφρουρούν την πύλη του εργοστασίου στη Χαλκίδα, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων ενάντια στα σχέδια της πολυεθνικής
Εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ περιφρουρούν την πύλη του εργοστασίου στη Χαλκίδα, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων ενάντια στα σχέδια της πολυεθνικής
Αποφασισμένοι να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας και να αποκρούσουν την επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία της πολυεθνικής «LAFARGE» είναι οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ» (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας»), μετά και τη νέα προκλητική απόφαση της επιχείρησης να παραδώσει σε εργολάβους το λατομείο (νταμάρι) προμήθειας πρώτης ύλης από σήμερα, 1η Μάρτη. Με την απόφασή της, η πολυεθνική δίνει ώθηση στους αντεργατικούς της σχεδιασμούς για συρρίκνωση τμημάτων και προσωπικού από τη μια και από την άλλη, για εφαρμογή της πολυειδικότητας, εργολαβοποίηση και της παραγωγής, αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με στόχο τη μείωση του λεγόμενου εργατικού «κόστους» και τη μεγιστοποίηση των κερδών της.

Μετά την πύλη του εργοστασίου, από σήμερα, ο αγώνας ενάντια στην εργολαβοποίηση μεταφέρεται και στο νταμάρι της επιχείρησης, όπου από το ξημέρωμα θα οργανωθεί η περιφρούρηση για την προάσπιση της εργασίας των 52 τσιμεντεργατών που δουλεύουν στο λατομείο, για πάνω από μια 2ετία οι περισσότεροι. Σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ του σωματείου, αφού συζήτησε την κατάσταση που διαμορφώνεται, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την ερχόμενη Δευτέρα 5 Μάρτη, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας έχει συγκαλέσει σύσκεψη φορέων και σωματείων.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα του συντονισμένου αγώνα με τα άλλα σωματεία του ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, αφού τα «τύμπανα» της εργοδοτικής πολυεθνικής επίθεσης έχουν χτυπήσει προ πολλού και για τους άλλους εργασιακούς χώρους. Επιβάλλεται ακόμα ο αγώνας των εργαζομένων να βγει και έξω απ' το Τσιμεντάδικο, στους δρόμους της Χαλκίδας, να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης.

Εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ, Σοφία Ντούρου και Αντρέας Τσανιός, κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα στη χτεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ - «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ»
Νέα επεισόδια άγριων διαγκωνισμών

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Ούτε η λαϊκή έκφραση «χαμός στο ίσιωμα» δεν μπορεί να αποδώσει τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και διαγκωνισμούς στο χώρο της Υγείας, με επίκεντρο τα νότια προάστια του Λεκανοπεδίου, όπως εκφράστηκε με τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας (19/10/2006) μεταξύ του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία» και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), που προβλέπει ότι με τη μέθοδο της αντιπαροχής το «Υγεία» θα κατασκευάσει ένα σύγχρονο νοσοκομείο, που κατά κυριότητα θα ανήκει στον ΕΕΣ και ένα ιδιωτικό μαιευτήριο που θα ανήκει στο ίδιο το «Υγεία».

Η συμφωνία εκείνη ουσιαστικά επιδοκιμάστηκε από το υπουργείο Υγείας, καθώς με ανακοίνωσή του (20/10/2006) τάχτηκε υπέρ της. Η συμφωνία «Υγεία» - ΕΕΣ είχε καταληκτική ημερομηνία την 31/12/2006, αλλά δόθηκε δίμηνη παράταση, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν νομικά και άλλα κωλύματα.

Χτες αποκαλύφθηκαν νέες πλευρές όσων σχεδιάζονται στα νότια προάστια, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα ότι - με την εκπνοή της παράτασης της σύμβασης - οδηγείται σε ναυάγιο η συμφωνία «Υγεία» - ΕΕΣ. Πρώτος αντέδρασε ο ΕΕΣ με ανακοίνωσή του, στην οποία ανέφερε ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιό του «εψήφισε και ενέκρινε την προταθείσα επισήμως, από την πλευρά του υπουργείου Υγείας νέα σύμβαση που επρόκειτο να διέπει τις σχέσεις ΕΕΣ και πολιτείας» και κατηγορούσε το υπουργείο Υγείας για υπαναχώρηση. Στη συνέχεια ο ΕΕΣ έκανε σχόλια για τα δημοσιεύματα, αλλά και την προσπάθεια εξαγοράς του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» από το «Ιατρικό Αθηνών» και κατέληγε ότι θα διεκδικήσει τις απαιτήσεις του από την πολιτεία με νόμιμα μέσα, αφού «κάθε διαπραγμάτευση και συμφωνία δεν απέδωσε, χωρίς δική του υπαιτιότητα».

Αργά το βράδυ και μετά από διαβουλεύσεις το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση που με προσποιητή άγνοια απαντά στον ΕΕΣ ότι αναμένει τις «προτάσεις του συνοδευόμενες από πλήρη και τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική μελέτη». Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι μετά από αίτημα του ΕΕΣ ξεκίνησε διαβουλεύσεις για την ανανέωση και την επικαιροποίηση της σύμβασης του Δημοσίου με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, που ισχύει από το 1985 για τα νοσοκομεία «Κοργιαλένειο» και «Ασκληπιείο». Αν και κανένας δεν αναφέρεται στο ύψος του τιμήματος - σύμφωνα με πληροφορίες κινείται στα 16 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Μέσα στο πλαίσιο αυτό - συνεχίζει το υπουργείο - προτείνει την ανέγερση από τον ΕΕΣ ενός νέου νοσοκομείου, όπου θα μεταστεγαστεί το "Ασκληπιείο", που θα συνεχίσει να έχει αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα και θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Προτείνει επίσης οι παλιές εγκαταστάσεις του "Ασκληπιείου" και η εναπομείνασα οικοπεδική έκταση να αξιοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, αποκλειστικά στο πλαίσιο και για τις ανάγκες λειτουργίας του ΕΣΥ».

Πριν πάντως την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας γαργάρα την άγρια επιχειρηματική δραστηριότητα, με επίκεντρο τη Βούλα, ζήτησε «οιαδήποτε ενέργεια δεν μπορεί παρά να αφορά και να προωθεί τη σύγχρονη και ποιοτική λειτουργία του "Ασκληπιείου" Βούλας, με πλήρη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του»...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στη δουλιά

Με τον αγώνα τους πέτυχαν τη δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δε θα απολυθούν από την Επιχείρηση Ανάπτυξης

Την πρώτη θετική εξέλιξη «μετράει» ο αγώνας των εργαζομένων του Δήμου Περάματος για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Χτες, στη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, «έκοψαν» τη φόρα του δημάρχου Γιάννη Γλύκα (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) να «πετάξει» στο δρόμο 64 εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης (ΔΕΑΠ).

Οι εργαζόμενοι, με την αποφασιστικότητά τους και τη δυναμική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων του Σωματείου των υπαλλήλων του δήμου και της αγωνιστικής δημοτικής κίνησης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», μετά από 6 ώρες συνεδρίασης κατάφεραν στις 3 τα ξημερώματα να αναγκάσουν το δήμαρχο να «κάνει πίσω», αποσπώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο την πολιτική απόφαση να μην απολυθεί κανείς από τους εργαζόμενους της ΔΕΑΠ, ενώ ξεκινάει και η μάχη για να περάσουν όλοι στο δήμο. Ταυτόχρονα, διαμήνυσαν ότι θα «τσακίσουν» κάθε προσπάθεια υπονόμευσης αυτής της απόφασης.

Η αρχική εισήγηση του δημάρχου ήταν οι 64 εργαζόμενοι της ΔΕΑΠ να υπογράψουν μέχρι την 1η Μάρτη δίμηνη σύμβαση - χάνοντας έτσι κάθε εργασιακό δικαίωμα - διαφορετικά θα διωχτούν χωρίς αποζημίωση. Οι 64 είναι εργαζόμενοι που απασχολούνται 3 με 4 χρόνια με δίμηνες, 8μηνες συμβάσεις ή δίχρονα προγράμματα που έληξαν. Η πραγματική επιδίωξη του δημάρχου ήταν να διώξει αυτούς τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν από τον προκάτοχό του, Ι. Λαγουδάκο (ΝΔ), και να χρησιμοποιήσει με τη σειρά του την επιχείρηση ως ρουσφετολογικό μηχανισμό. Απόδειξη ότι ήδη έχει προσλάβει 20 εργαζόμενους με δίμηνη σύμβαση που τώρα λήγει!

Από την πρόεδρο του Σωματείου Ρούλα Καλογερόγιαννη τονίστηκε ότι η εργασία είναι δικαίωμα που «το κατακτάμε με αγώνες» και ότι το σωματείο δεν πρόκειται να σταματήσει να αγωνίζεται για μόνιμη σταθερή δουλιά όλων των εργαζομένων. Από τον Γιάννη Πατσιλινάκο, πρώην δήμαρχο και επικεφαλής της αγωνιστικής Κίνησης, καταγγέλθηκε ότι αυτό που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι να μην υπάρχουν μόνιμοι εργαζόμενοι, αλλά όμηροι χωρίς εργασιακά δικαιώματα και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνα για να υπερασπίσουν το δίκιο τους.

ΚΚΕ
Καμιά απόλυση στο αεροδρόμιο

Αμεσα μέτρα, ώστε να μην απολυθούν οι 180 εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, αλλά να συνεχίσουν να εργάζονται στο χώρο με πλήρη, σταθερή εργασία και ασφαλιστική κάλυψη, απαιτούν από τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος, με Ερώτησή τους στη Βουλή. Οπως εξηγούν, η εργολαβική εταιρεία KSM (είχε αναλάβει την καθαριότητα του αεροδρομίου) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απολύσει το σύνολο των εργαζομένων, αφού η γερμανική ιδιοκτήτρια του αεροδρομίου «Χόκτιφ» αποφάσισε να αλλάξει εργολάβο. Υπογραμμίζουν ότι «είναι απαράδεκτο, τις οποίες ανακατατάξεις και τις κατά καιρούς συμφωνίες - συμβάσεις μεταξύ των εταιρειών, με στόχο την αύξηση των κερδών τους, να είναι οι εργαζόμενοι αυτοί που πληρώνουν τα "σπασμένα" και να χάνουν τη δουλιά τους, στερούμενοι το θεμελιώδες δικαίωμά τους στη σταθερή, μόνιμη εργασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ