ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τέταρτη επέτειος με επιθέσεις και εκτέλεση

Πολλαπλασιάζονται τα κύματα των προσφύγων

Η θλιβερή καθημερινότητα στο Ιράκ με τις ενδοκοινοτικές τυφλές επιθέσεις

Associated Press

Η θλιβερή καθημερινότητα στο Ιράκ με τις ενδοκοινοτικές τυφλές επιθέσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενα κύμα βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη και η εκτέλεση του Ιρακινού πρώην αντιπροέδρου σημάδεψε την τέταρτη επέτειο της εισβολής στο Ιράκ. Την ίδια ώρα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απηύθυνε έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα «να πάψει να αγνοεί την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στο Ιράκ και το ποτάμι της προσφυγιάς που έχει προκληθεί από την εισβολή και την κατοχή και είναι το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή μετά το 1948».

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σε 5 διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα. Επίσης, ιρακινές και κατοχικές δυνάμεις επέδραμαν στη σιιτική συνοικία Χουρίγια, όπου σκοτώθηκαν 3 ένοπλοι και συνελήφθησαν άλλοι 3. Την ίδια ώρα, στη Φαλούτζα σε πολύωρη ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στην ιρακινή αστυνομία και σε ενόπλους, σκοτώθηκαν 10 Ιρακινοί αστυνομικοί και 32 μαχητές.

Στο Ραμάντι, η ιρακινή αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια και ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 10 συλλήψεις. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν σε επίθεση 2 Αμερικανοί στρατιώτες ενώ στο νότο, οι βρετανικές δυνάμεις παρέδωσαν στις ιρακινές αρχές τον έλεγχο της βάσης αλ Σάι, έξω από τη Βασόρα.

Παράλληλα, τα ξημερώματα χτες απαγχονίστηκε, παρά τις αντιδράσεις του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο πρώην αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν. Η σορός του μεταφέρθηκε κοντά στο Τικρίτ όπου ενταφιάστηκε δίπλα σε αυτήν του Σαντάμ Χουσεΐν. Την εκτέλεση Ραμαντάν καταδίκασαν το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ρωσία, τονίζοντας ότι «μοιάζει περισσότερο με ξεκαθάρισμα λογαριασμών παρά με απονομή δικαιοσύνης».

«Καμπανάκι» για πρόσφυγες

Δύο εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και άλλα δύο έχουν μετακινηθεί εσωτερικά. Τουλάχιστον 50.000 Ιρακινοί εγκαταλείπουν τις εστίες τους κάθε μήνα. Επιπλέον, το λιγότερο 4 εκατομμύρια Ιρακινοί εξαρτώνται από διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις για να βρουν τροφή ενώ εκτιμάται ότι το 23% των παιδιών υποσιτίζονται. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Αυτό είναι το... επίσημο αποτέλεσμα του μακελειού που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστές.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιλεκτικές επαφές και ... όροι

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τις επιλεκτικές συναντήσεις επιλέγουν η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με αντικείμενο τον πολιτικό αποκλεισμό που είχε επιβληθεί στην παλαιστινιακή ηγεσία και ενδεχόμενη άρση του. Υπό μία έννοια, εξίσου σημαντική είναι η χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού Γενικού Προξένου στην Ιερουσαλήμ με τον Παλαιστίνιο υπουργό Οικονομικών, Σαλάμ Φαγιάντ, ηγέτη του μικρότερου κόμματος «Τρίτος Δρόμος» και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μετά τη Νορβηγία, χτες το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επαφές με όσα μέλη της νέας κυβέρνησης δεν ανήκουν στη «Χαμάς». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι θα ζητήσει από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ «να επαναδρομολογήσουν τη βοήθεια που χορηγούσαν στην παλαιστινιακή κυβέρνηση». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα, ισχυρίστηκε ότι «η νέα κυβέρνηση δεν ικανοποιεί πλήρως τις προϋποθέσεις του Κουαρτέτου» αλλά έσπευσε να αφήσει «ανοιχτά» τα περιθώρια αντίδρασης της ΕΕ συμπληρώνοντας ότι «συνήθως οι πράξεις είναι σημαντικότερες από τα λόγια».

Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της. Χτες το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε το Νορβηγό υφυπουργό Εξωτερικών ότι «ματαιώνονται λόγω φόρτου εργασίας» οι προγραμματισμένες συναντήσεις του με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Τέλος, χτες οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι πλέον έχουν, επίσης, αναλάβει δράση για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση του Βρετανού ανταποκριτή του BBC στη Γάζα, Αλαν Τζόνστον, που αγνοείται εδώ και μία βδομάδα. Στο πλευρό του Τζόνστον και οι Παλαιστίνιοι συνάδελφοί του που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία τονίζοντας ότι ο Τζόνστον «ήταν φίλος του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και προκαλείται σοβαρό πρόβλημα με την απαγωγή του».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σφαγή στις περιοχές των φυλών

ΟΥΑΝΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε «κυρίως Ουζμπέκους» ενόπλους, που φέρονται να ανήκουν στην αλ Κάιντα, και μαχητές που ανήκουν σε διάφορες φυλές, κόστισαν τουλάχιστον 51 νεκρούς, περιλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών, στην περιοχή του νότιου Ουαζιριστάν, μετέδωσε χτες το «Γαλλικό Πρακτορείο» επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η σύγκρουση ξέσπασε όταν ο πρώην οπλαρχηγός των Ταλιμπάν Μουλάς Ναζίρ διέταξε τους οπαδούς του Ουζμπέκου πολέμαρχου Ταχίρ Γιούλσαντεβ να αφοπλιστούν.

Στο ίδιο το Πακιστάν ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του Πακιστάν παραιτήθηκε χτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθαίρεση του Ιφτιχάρ Μοχάμαντ Τσόντρι, επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου. Ακόμη, χτες, παραιτήθηκε δικαστής σε επαρχιακή πόλη. Το Ισλαμαμπάντ χαρακτήρισε απρεπή την ανακοίνωση μιας ευρωπαϊκής τρόικας - Γερμανία, Πορτογαλία, Σλοβενία - που εξέφρασε ανησυχία για την καθαίρεση Τσόντρι.

  • Ο «πρόεδρος» της χώρας στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ εγκαινίασε χτες το λιμάνι Γκουαντάρ, το οποίο κατασκευάστηκε με κινεζική χρηματοδότηση στην επαρχία Μπαλουχιστάν.
  • Αντιτρομοκρατικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον ισλαμιστή ιερωμένο Μοχάμαντ Σαρουάρ για τη δολοφονία της Ζίλα Χούμα Ουσμάν, μιας γυναίκας υπουργού στην επαρχία Παντζάμπ, διότι δε φορούσε μαντίλα.
6 ΜΗΝΕΣ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Διώξεις, αντιδράσεις και πόλεμος

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Η χούντα της Ταϊλάνδης εξετάζει το ενδεχόμενο να διώξει τον πρώην πρωθυπουργό Τάκσιν Σιναουάτρα (και ευνοούμενο του παλατιού) που ανέτρεψε την 19η Σεπτέμβρη 2006, για «τρεις προσβολές σε βάρος του βασιλιά» της χώρας. Η αστυνομία της χώρας «ερευνά» το θέμα και του προσάπτει την κατηγορία της «διαφθοράς». 6 μήνες μετά την επιβολή του πραξικοπήματος της 19ης Σεπτέμβρη, και παρά το ότι 2.000 πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στην Μπανγκόκ εναντίον της χούντας, το καθεστώς διατηρείται.

Ωστόσο στο νότο, ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται, παρά το ότι ο επικεφαλής της χούντας, ο --μουσουλμάνος, αλλά απόλυτα πιστός στο παλάτι -- στρατηγός Σόντι Μπουνγιαρατγκλίν, επισκέφθηκε επίσημα την περιοχή. Τη Δευτέρα, τρεις βουδίστριες εργαζόμενες σε αγρόκτημα έπεσαν νεκρές από σφαίρες αγνώστων. Την Κυριακή, άγνωστοι επιτέθηκαν εναντίον σχολείου, σκοτώνοντας τρεις μαθητές και τραυματίζοντας επτά. Το Σάββατο, από πυρά αγνώστων, σκοτώθηκαν εννέα επιβάτες λεωφορείου. Το νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης, που συνορεύει με τη Μαλαισία, ήταν ανεξάρτητο ισλαμικό σουλτανάτο που καταλήφθηκε από την Μπανγκόκ το 1786 και προσαρτήθηκε στην Ταϊλάνδη το 1902. Το 80% των 2 εκατομμυρίων κατοίκων των τριών επαρχιών δηλώνουν μουσουλμάνοι μαλαισιανής καταγωγής, και αντιτίθενται στη διακυβέρνησή τους από την Μπανγκόκ.

ΗΠΑ
«Καμπανάκι» για τον υπουργό Δικαιοσύνης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι φωνές που ζητούν την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονσάλες, για το σκάνδαλο με τις πολιτικά υποκινούμενες απολύσεις εισαγγελέων και μάλιστα με την εμπλοκή του Λευκού Οίκου, συνεχώς πληθαίνουν, ακόμη και στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών. Ενώ χτες η Γερουσία υιοθέτησε νομοθεσία που αίρει από την κυβέρνηση Μπους το δικαίωμα διορισμού εισαγγελέων για την κάλυψη κενών θέσεων χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Η πλειοψηφία, με την οποία εγκρίθηκε η νομοθεσία που ακυρώνει την πρόβλεψη της Αντιτρομοκρατικής Νομοθεσίας (Patriot Act), η οποία επέτρεπε στον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίζει ομοσπονδιακούς εισαγγελείς αυτοβούλως, είναι αποκαλυπτική: 94 ψήφοι υπέρ και μόλις 2 κατά.

Παρ' όλα αυτά ο Αμερικανός Πρόεδρος επιμένει και μετά τη δημοσιοποίηση της ψηφοφορίας στη Γερουσία επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης. «ΟΠπρόεδρος επαναβεβαίωσε την ισχυρή του υποστήριξη στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντάνα Περίνο.

Επιμένει όμως και το Κογκρέσο και κατά το «Ρόιτερς» επιχειρεί να διευρύνει την έρευνά του γύρω από το θέμα. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Φρεντ Φίλντινγκ έχει διαβουλεύσεις με βουλευτές σχετικά με το εάν και ποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να καταθέσουν, ενώ αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου πρόκειται να ψηφίσουν εντός της εβδομάδας σχετικά με το εάν θα έπρεπε να κλητευτούν όσοι αρνούνται να καταθέσουν σχετικά με την υπόθεση, την ευθύνη της οποίας έχει αναλάβει ο Αλμπέρτο Γκονζάλες, αρνούμενος όμως να υποβάλει παραίτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ