ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πενήντα χρόνια απέναντι στους λαούς

Η πανηγυρική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ το Σαββατοκύριακο και η «διακήρυξη του Βερολίνου» δεν μπορούν να κρύψουν τη βαρβαρότητα του οικοδομήματος των πολυεθνικών

Ωθηση στη διαδικασία νεκρανάστασης του «ευρωσυντάγματος» θα επιχειρήσουν να δώσουν οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της ΕΕ στην «πανηγυρική» Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του οικοδομήματος των πολυεθνικών.

Γενικότερα γίνονται συστηματικές προσπάθειες, κυρίως από τη γερμανική προεδρία, να αξιοποιηθούν τα 50χρονα της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης προκειμένου να εξωραϊστεί η βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική που εφαρμόζει σε όλη τη διάρκεια του «βίου» και με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες δεκαετίες. Ηδη, το «ευρωπαϊκό όραμα» έχει γίνει απωθητικό για τους λαούς, που γυρίζουν διαρκώς την πλάτη τους στο οικοδόμημα των πολυεθνικών, από το οποίο μόνο δεινά βλέπουν να έρχονται. Πέρα από τα ηχηρά «όχι» των λαών στο εκτρωματικό «ευρωσύνταγμα» στα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, το προχτεσινό γκάλοπ των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές: Το 44% των ερωτηθέντων στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) πιστεύει ότι η ζωή του έχει χειροτερέψει από τότε που εντάχθηκε η χώρα του στην ΕΕ, ενώ μόνο ένας στους πέντε (20%) πιστεύει ότι έγινε καλύτερη.

Οι 27 ηγέτες που θα μαζευτούν στο Βερολίνο φιλοδοξούν να παρουσιάσουν μια «ιστορική διακήρυξη», η οποία θα δώσει ώθηση στην άγρια επίθεση κατά των δικαιωμάτων των λαών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και ως προς αυτό το στόχο υπάρχει απόλυτη ομοφωνία. Ωστόσο, παρούσες είναι οι ενδοευρωπαϊκές, ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που έχουν μέχρι τώρα αποτρέψει την επίτευξη συμφωνίας πάνω στο κείμενο της διακήρυξης. Οι διαφωνίες απορρέουν από το ρόλο και τη θέση που θέλουν οι κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών - μελών για την ΕΕ στο παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα, σε σχέση πάντα με το ρόλο των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό διαφωνίες εκφράζονται τόσο για την «πολιτική και αμυντική ολοκλήρωση» της ΕΕ, το «ευρωσύνταγμα», όσο και για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ.

Η γερμανική προεδρία επιχειρεί μήνες τώρα να πετύχει την πολυπόθητη συμφωνία όσον αφορά στο κείμενο της «Διακήρυξης του Βερολίνου», δίχως αποτέλεσμα, καθώς ισχυρές αντιρρήσεις προβάλλει κυρίως η Βρετανία.

Σύμφωνα, πάντως, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο πρώτο κομμάτι της διακήρυξης θα παρουσιαστούν όλα όσα επιτεύχτηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια, στα οποία περιλαμβάνονται «ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία», ενώ δε θα λείπουν οι αντικομμουνιστικές αιχμές, όπως ο ισχυρισμός ότι αποφεύχθηκε «η διάσπαση της ηπείρου χάρη στη βούληση για ελευθερία που επέδειξαν οι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης». Στη διακήρυξη θα αναφέρονται και οι βασικές «ευρωπαϊκές αξίες», όπως αξιοπρέπεια του ανθρώπου, δημοκρατία, ελευθερία, αλληλεγγύη, αξίες που για τους λαούς είναι αφηρημένες έννοιες οι οποίες κρύβουν τη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύει η ΕΕ. Υπάρχουν σκέψεις και για αναφορά στο «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», που όμως έχουν απορριφθεί από τη Βρετανία και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ.

Στο τμήμα που αφορά στο μέλλον της ΕΕ θα υπάρχουν μεγαλόστομες διακηρύξεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία του περιβάλλοντος, μόνο και μόνο για να δικαιολογηθούν οι πολιτικές της Λισαβόνας, καθώς και αναφορές σε μία αποτελεσματική Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, αντιμετώπιση των απειλών της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος...

  • Την ενόχλησή της εξέφρασε χτες η Τουρκία για την απόφαση της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ να αποκλειστούν οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες από τους γιορτασμούς της 50ής επετείου από την ίδρυση της Ενωσης, που θα γίνουν στο Βερολίνο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Θα ήταν σημαντικό, για να φανεί για άλλη μια φορά η ενότητα της ευρωπαϊκής οικογένειας, αν η Γερμανία είχε προσκαλέσει τις υποψήφιες χώρες», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε σύντομη ανακοίνωσή του.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι Τουρκοκύπριοι αρνούνται τη συνεργασία

Ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέρριψε την πρόταση του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη 2006 και για συνάντησή τους μια βδομάδα μετά τη σύσταση και την έναρξη λειτουργίας των, προβλεπόμενων από τη συμφωνία, Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών.

Ο Ταλάτ κάλεσε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να συναντηθούν τώρα αμέσως και ισχυρίστηκε ότι στις συναντήσεις των εκπροσώπων τους δεν υπήρξε συναντίληψη για το θέμα των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας. Επίσης απείλησε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επαναξιολογήσει τη στάση της, τόσο για τη συμφωνία της 8ης Ιούλη, όσο και για το κατά πόσον θα συμμετέχει στις συναντήσεις των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτρέψει τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Τουρκοκυπρίων.

Νωρίτερα, με γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε καλέσει τον Ταλάτ να αρχίσουν αμέσως την εφαρμογή της συμφωνίας και να συναντηθούν μετά από μια εβδομάδα. Ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις στις συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων: «Προβλήματα τα οποία ταλάνιζαν τις συζητήσεις αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Πιο συγκεκριμένα έχει υπάρξει συναντίληψη για το ποιες Τεχνικές Επιτροπές και ποιες Ομάδες Εργασίας θα συσταθούν. Εχει επίσης καθοριστεί ακριβώς τι θα συζητήσει η κάθε Ομάδα Εργασίας». Συμπλήρωνε ότι οι Τεχνικές Επιτροπές, ως έχει συμφωνηθεί, θα συζητήσουν θέματα «τα οποία επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού».

Υπήρξε επίσης συναντίληψη ως προς τον τρόπο και το χρόνο σύστασης των Επιτροπών και των Ομάδων. Στόχος, συνεχίζει η δήλωση Παπαδόπουλου, είναι η επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με σεβασμό στην πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίστηκε από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παρά την άρνηση των Κατοχικών, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κρατά ανοιχτή την πόρτα και ίσως υπάρξει πρόοδος για εφαρμογή της συμφωνίας. Τόνισε ότι δεν έχει σημασία, αν η χτεσινή τοποθέτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς «ήταν ένα καθαρό ή ένα συγκαλυμμένο "όχι" με την υποβολή προτάσεων ή την επαναφορά θεμάτων, που είχαν συζητηθεί και ξεκαθαρίσει σε προηγούμενες συναντήσεις». Η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, «δε θέλει να μπει σ' αυτό το στάδιο σε μια διαδικασία επίρριψης ευθυνών, γιατί επιθυμεί να διατηρηθούν ζωντανές και οι ελάχιστες ελπίδες, που υπάρχουν για πιθανή πρόοδο».

«Τουρκική Δημοκρατία Δυτικής Θράκης» στο διαδίκτυο

Προκλητική αναφορά σε επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας αποσύρθηκε μετά από ελληνικό διάβημα

Ως «Τουρκική Δημοκρατία Δυτικής Θράκης» παρουσίαζε μέχρι χτες η επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας την περιοχή της ελληνικής θράκης.

Οταν το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΑ, κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και έγινε διάβημα διαμαρτυρίας. Οπως φαίνεται η διαμαρτυρία είχε αποτέλεσμα, καθώς χτες είχε αφαιρεθεί η προκλητική αναφορά από την ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου.

Στη συγκεκριμένη αναφορά για την «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης» έφτανε κανείς ψάχνοντας προγράμματα επιμόρφωσης Τούρκων που ζουν σε άλλες χώρες. Υπάρχουν σχετικά προγράμματα για Τούρκους που ζουν στη Βουλγαρία, στην Αλβανία και σε άλλες χώρες. Ομως, δεν υπήρχε αναφορά για Τούρκους που ζουν στην Ελλάδα, αλλά για κατοίκους της «Τούρκικης Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης». «Ανοίγοντας» το σχετικό παράθυρο στην ιστοσελίδα, εμφανίζονταν οι τρεις ελληνικοί νομοί της Θράκης, με όλα τα τοπωνύμια στην τουρκική γλώσσα. Μάλιστα στην εν λόγω «επαφή» υπήρχε και η πράσινη σημαία του «κράτους» που δημιούργησε το τουρκικό υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι διπλωμάτες οι οποίοι υποδέχτηκαν το ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας, υποστήριξαν πως πρόκειται για λάθος, το οποίο θα διορθωθεί άμεσα. Πράγματι, μερικές ώρες μετά τις ελληνικές διαμαρτυρίες το τουρκικό υπουργείο Παιδείας, απέσυρε τις ενοχλητικές για την Ελλάδα αναφορές.

Η άμεση ανταπόκριση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, δεν καθησυχάζει την Αθήνα. Οπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, η Αγκυρα έχει από τον περασμένο Δεκέμβρη ξεκινήσει ένα παιχνίδι στη Θράκη, προσπαθώντας να τοποθετήσει την περιοχή στο τραπέζι των διμερών ελληνοτουρκικών διαφορών. Υπό αυτήν την έννοια, όπως εκτιμούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι τουρκικές προκλητικές κινήσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ