ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Απόλυτη συμμόρφωση αξιώνει η Κομισιόν

Παραπέμπει την κυβέρνηση στο Ευρωδικαστήριο, παρ' όλο που έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις οδηγίες της

Στο Ευρωδικαστήριο «σέρνει» την κυβέρνηση η Κομισιόν για το θέμα του αλήστου μνήμης «βασικού μετόχου», αξιώνοντας απόλυτη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και τις αρχές της ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «κωλοτούμπα» στο ζήτημα του βασικού μετόχου, σπεύδοντας να συμμορφωθεί, κατά τρόπο ταπεινωτικό, με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται ωστόσο ότι αυτό δεν αρκεί στο διευθυντήριο των Βρυξελλών που ζητά συμμόρφωση μέχρι κεραίας... Χτες ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τους όρους συμμετοχής των επιχειρήσεων σε δημόσιες συμβάσεις.

Η προσφυγή αφορά τη «συμβατότητα» προς το κοινοτικό δίκαιο της κοινής υπουργικής απόφασης 24014/2005 (περί «βασικού μετόχου») για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου 3310/2005, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3414/2005. Η εν λόγω υπουργική απόφαση, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, προβλέπει την υποχρεωτική και συστηματική υποβολή στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επί ποινή αποκλεισμού, σειράς αποσπασμάτων μητρώων, καθώς και άλλων πιστοποιητικών και δηλώσεων, όχι μόνο εκ μέρους των συμμετεχόντων αλλά και εκ μέρους άλλων προσώπων αποκαλουμένων «διασυνδεόμενων», τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι «η εν λόγω απόφαση, με τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη, αφ' ενός εισάγει επιπλέον λόγους αποκλεισμού από τις διαδικασίες για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι αντίθετοι με τις κοινοτικές οδηγίες και, αφ' ετέρου, καθιστά δυσχερέστερη, ή τουλάχιστον λιγότερο ελκυστική την άσκηση των περισσότερων από τις θεμελιώδεις ελευθερίες». Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Επιτροπή, η εν λόγω απόφαση αντιβαίνει στο κοινοτικό παράγωγο δίκαιο (κοινοτικές οδηγίες) και στο πρωτογενές δίκαιο (Συνθήκη της ΕΕ) που εφαρμόζεται στις δημόσιες συμβάσεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται, και πάλι, πρόθυμη να κάνει ό,τι ζητηθεί από την Κομισιόν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χτεσινή του δήλωση αφού επισημαίνει ότι ο ισχύον νόμος «είχε τύχει και της συναινέσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα συμμορφωθεί απόλυτα για να αποφύγει το Ευρωδικαστήριο. «Η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) παραπομπή αφορά μόνο διαδικαστικού τύπου θέματα ως προς τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται στο ΕΣΡ», σημειώνει ο Θ. Ρουσόπουλος, αποσαφηνίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης και σε αυτό το θέμα».

Το ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε την «άγρια» χαρά του για το «πλήγμα» κατά της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στηρίζει την απόφαση της Κομισιόν. Σε δήλωση του υπεύθυνου Τηλ. Χυτήρη επισημαίνεται: «Ο διασυρμός συνεχίζεται. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη γι' αυτό. Ας αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους, ώστε η χώρα μας να μην εκτίθεται διαρκώς».

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
«Αντιφατική» η πολιτική της Αγκυρας

Την «αμηχανία» για τα αδιέξοδα της εφαρμοζόμενης πολιτικής στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό εξέφρασε ο Κάρολος Παπούλιας, αποδίδοντας την «αντιφατική» πολιτική της Τουρκίας στη... «δύσκολη εσωτερική κατάσταση» στη γειτονική χώρα.

Σε συνομιλία που είχε χτες με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αμυνας της Κυπριακής Βουλής, με επικεφαλής τον Γιαννάκη Ομήρου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάνθηκε ότι «το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα του Ελληνισμού», εκτιμώντας μάλιστα ότι «σήμερα υπάρχουν μερικές κατακτήσεις», οι οποίες μπορούν «να μας βοηθήσουν να βρεθούμε στο τέλος σε μια λύση, που όλοι ευχόμαστε να είναι δίκαιη και σταθερή».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Κ. Παπούλιας διαπίστωσε πως «η Αγκυρα - και όχι οι Τουρκοκύπριοι - εξακολουθεί να παίζει ένα παιχνίδι αδιαλλαξίας», το οποίο όπως είπε δεν καταλαβαίνει γιατί «περιέχει λογική αντίφαση»: «από τη μια μεριά θέλει (σ.σ. η Τουρκία) να είναι υποψήφια για την ένταξή της στην ΕΕ και από την άλλη συμπεριφέρεται με τρόπο που να ακυρώνει ακριβώς όλα εκείνα τα οποία πρέπει να τηρήσει, για να μπορέσει κάποτε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Κατά τη συνήθη πρακτική, απέδωσε την αντίφαση αυτή στο ότι Τουρκία «βρίσκεται σε δύσκολη εσωτερική κατάσταση», θέση βέβαια που μάλλον δημιουργεί σύγχυση παρά ρίχνει φως στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
Ζητάνε και τα ρέστα...

Η τουρκική πλευρά ζητάει και τα... ρέστα ως απάντηση στις ελληνικές διαμαρτυρίες για τις παραβιάσεις που προκαλεί στον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό χτες, με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου από τη Νέα Υόρκη, στις 19 Μάρτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή ελληνικό διάβημα για τις παραβιάσεις των τελευταίων ημερών από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, επέδωσε σε εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα ρηματική διακοίνωση, με την οποία απορρίπτει το ελληνικό διάβημα, επισυνάπτοντας μάλιστα το τεχνικό πόρισμα των τουρκικών αρχών σχετικά με το αεροπορικό επεισόδιο του περασμένου Μάη, στην περιοχή της Καρπάθου όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο Ελληνας πιλότος Κ. Ηλιάκης. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, τα τουρκικά μαχητικά που πετάνε στο Αιγαίο «παρενοχλούνται» από τα ελληνικά που σπεύδουν να τα αναχαιτίσουν και αυτό γιατί η τουρκική πλευρά δεν αναγνωρίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (πλάτος εναέριου χώρου 10 μιλίων) και χαρακτηρίζει ολόκληρες περιοχές του Αιγαίου είτε ως διεθνή ύδατα είτε ως «γκρίζες ζώνες».

Η αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας ήταν ν' αντικρούσει «ως αβάσιμους τους τουρκικούς ισχυρισμούς και την απόπειρα μετακύλησης των ευθυνών στην ελληνική πλευρά για το τραγικό εκείνο γεγονός». Από δε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζεται ακόμα ότι «η ρηματική διακοίνωση απερρίφθη και ως αντιβαίνουσα στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Συνελεύσεις Επιτροπών Ειρήνης

Συνεχίζονται οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης ενόψει του 15ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια στις 21-22 του Απρίλη.

  • Τη Δευτέρα 26 του Μάρτη

-- Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Παρασκευής, στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο.

-- Επιτροπή Ειρήνης Εξαρχείων, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56).

-- Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου, στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων.

  • Την Τετάρτη 28 του Μάρτη

-- Επιτροπή Ειρήνης Πεύκης, ιδρυτική συνέλευση, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημαρχείο (Χρ. Σμύρνης 16).

ΠΟΣ - ΤΕΒΕ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Την αντίθεσή τους στις βάρβαρες επιθέσεις που εξαπολύουν οι ιμπεριαλιστές ενάντια στους λαούς καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, σε ψήφισμα για τη διασφάλιση της ειρήνης που εγκρίθηκε ομόφωνα στην 40ή Γενική Συνέλευσή της. «Σε χώρες με πλούσια υπεδάφη οι λαοί τους λιμοκτονούν, αλλά λίγοι θησαυρίζουν», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συνταξιούχοι.

«Καλούμε την κυβέρνηση να μείνει έξω από κάθε συμμετοχή στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟαμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της ΕΕ, με άμεση επιστροφή όλων των Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών από τις ξένες χώρες που καταπατούν οι ιμπεριαλιστές», τονίζουν και συνεχίζουν: «Σταματήστε τα οικονομικά κονδύλια που διαθέτει η πολιτεία για υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Διαθέστε τα για την Ειρήνη, την Παιδεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ