ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Ανάγκη οι ριζοσπαστικές αλλαγές

ΚΙΤΟ.--

Το Εκουαδόρ χρειάζεται βαθιές, ριζοσπαστικές και γρήγορες αλλαγές των υφιστάμενων δομών τους, μια κοινωνική επανάσταση όχι ήπιες αλλαγές, δήλωσε ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα κατά τη διάρκεια του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου που είχε ως αντικείμενο το αναπτυξιακό πρόγραμμα για το τρέχον έτος.

Το πρόγραμμα έχει ως επίκεντρο την καταπολέμηση της φτώχειας με τη δημιουργία ευκαιριών και δυνατοτήτων, δηλαδή τη δυνατότητα πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγασης και κοινωνικής προστασίας. Επίσης τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα την αναγνώριση των δικαιωμάτων και τη βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Παράλληλα, ο Ραφαέλ Κορέα δήλωσε ότι θα βοηθήσει τους κατοίκους της ζούγκλας του Αμαζονίου στην προσπάθειά τους να συλλέξουν στοιχεία όσον αφορά τη μόλυνση που προκάλεσε η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron Corp. στο περιβάλλον, εξαιτίας της οποίας κατέθεσαν μήνυση αξιώνοντας αποζημίωση 6 δισ. δολαρίων. Ο Κορέα ανέφερε, ακόμη, ότι θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές αργότερα αυτό το μήνα. Οι κάτοικοι της ζούγκλας, περιλαμβανομένων των Κόφαν, μιας φυλής Ινδιάνων, κατηγορούν τη θυγατρική της «ChevronTexaco» στον Ισημερινό ότι έριξε 18 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού μολυσμένου από πετρέλαιο στο περιβάλλον από το 1972 έως το 1992.

Τέλος, όσον αφορά την κρίση που σοβεί με επίκεντρο το Κοινοβούλιο μετά την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας για ένα χρόνο 57 βουλευτών εξαιτίας των έκνομων και αντισυνταγματικών ενεργειών τους, άρχισε χτες τις εργασίες του με τους αντικαταστάτες. Η πρώτη απόφαση δεν ήταν άλλη από την καταδίκη τους για τις ενέργειές τους, αλλά και τα έκτροπα που προκάλεσαν όλες τις προηγούμενες ημέρες έξω από το Κοινοβούλιο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την υποστήριξή του στον υποψήφιο του νεογκολικού κυβερνώντος κόμματος «Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP), Νικολά Σαρκοζί, εξέφρασε, με τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, δίνοντας τέλος στις διάφορες φημολογίες. Την ίδια ώρα, οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούσαν άλλη μια απεργία διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να περικόψει θέσεις εργασίας και να αυξήσει τις μηνιαίες ώρες εργασίας τους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΚΑΪΡΟ.-- Την ανησυχία της για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που υιοθέτησε το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο, με την ψήφο μόνο των βουλευτών του κόμματος του Προέδρου Μουμπάρακ, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης (που υποστηρίζει ότι παραβιάζονται προσωπικές και πολιτικές ελευθερίες και ενισχύονται οι υπερεξουσίες της κυβέρνησης), εξέφρασε η αμερικανική ηγεσία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις σε τρίτες χώρες για να ασκηθούν νέες πιέσεις έναντι του Σουδάν προκειμένου να αποδεχτεί την παρουσία κυανόκρανων στη δυτική επαρχία, Νταρφούρ.

ΜΟΥΖΑΦΑΡΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις βράχων και λάσπης στο Αζαντ του Κασμίρ - όπου η ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 Ρίχτερ του Οκτώβρη του 2005 είχε προκαλέσει, πέραν των 75.000 και πλέον νεκρών, τεράστια διάβρωση του εδάφους -, αλλά και στην επαρχία του ΒΔ Συνόρου.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τα συνδικάτα των εργαζομένων στις ινδικές τράπεζες διαμήνυσαν χτες μετά τη συνάντησή τους με τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών, Π. Τσινταμπαράμ, ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους αιτήματα θα προχωρήσουν σε τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση από τις 28 του Μάρτη.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε μάχες ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης «Τίγρεις» της μειονότητας των Ταμίλ, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Σρι Λάνκα, που ολισθαίνει όλο και πιο βαθιά στον (ακήρυκτο) εμφύλιο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δημοσκοπήσεις και ... καταστολή Κούρδων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μάη συνεχίζουν να δείχνουν κατά πλειοψηφία απόρριψη της ενδεχόμενης μετάβασης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θώκο. Σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Σόναρ, που δημοσίευσε χτες η «Τζουμχουριέτ» μέτρησε το αρνητικό ποσοστό του Ερντογάν στο 71% και τις θετικές γνώμες μόλις στο 24% όσον αφορά στο σενάριο αυτό. Θεωρητικά, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης, ή ΑΚ, κρατά το μαχαίρι και το πεπόνι: Τον νέο Πρόεδρο και αρχηγό κράτους εκλέγει για επταετή θητεία η Βουλή, όπου η «ισλαμοδημοκρατική» παράταξη έχει ευρεία πλειοψηφία. Ωστόσο, οι υπέρμαχοι του «κοσμικού χαρακτήρα του κράτους» προειδοποιούν ακόμη και για επέμβαση του στρατού εάν επιχειρηθεί η προεδροποίηση του Ερντογάν.

Τουλάχιστον 70 συλλήψεις Κούρδων στην Κεντρική Τουρκία για εκδηλώσεις υποστήριξης του ΡΚΚ κατέγραφαν χτες τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ. Ο γιορτασμός του Νεβρόζ, του κουρδικού νέου έτους, αποτελεί συχνή αφορμή συγκρούσεων, κάτι που επαναλήφθηκε και φέτος παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που επιβλήθηκαν.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Σκληρές συγκρούσεις

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Σκηνές που θύμισαν τη διαπόμπευση νεκρών Αμερικανών πεζοναυτών το '93 στη Σομαλία εκτυλίχτηκαν χτες στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Μετά από σκληρές μάχες που ξεκίνησαν τα χαράματα σε στρατηγείο του αιθιοπικού κατοχικού στρατού στο Μογκαντίσου, ένοπλοι ισλαμιστές μασκοφόροι έσυραν στους δρόμους τουλάχιστον επτά πτώματα Αιθιόπων στρατιωτών και Σομαλών μισθοφόρων. Είχαν προηγηθεί σκληρές μάχες έξω από στρατηγείο του αιθιοπικού στρατού στο νότιο Μογκαντίσου, που ξεκίνησαν με οργανωμένη επίθεση ισχυρών δυνάμεων Σομαλών ισλαμιστών. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ξένα πρακτορεία πως μεταξύ των ισλαμιστών ήταν και ένοπλοι άνδρες της φατρίας Χαμπρ Γκέντι με την οποία ο Σομαλός μεταβατικός «πρόεδρος» Αμπντουλαχί Γιουσούφ σχεδίαζε να κάνει διαπραγματεύσεις για να κερδίσει την υποστήριξή τους. Ο πρώτος απολογισμός των χτεσινών συγκρούσεων ανέφερε το θάνατο τουλάχιστον 16 Σομαλών, Αιθιόπων στρατιωτών και το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 36 άλλων.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Κένυα, Μάικλ Ρανεμπέργκερ, έκανε πως δεν είδε τη δριμύτερη επάνοδο των Ισλαμιστών και καταδίκασε τη ...«βία». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «στην πραγματικότητα» η κατάσταση στη Σομαλία (μετά την αιθιοπική εισβολή και τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ) «βελτιώνεται σταδιακά»...

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Κινητοποιήσεις για την Παιδεία

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.--

Χιλιάδες δάσκαλοι αλλά και γονείς πήραν μέρος στις χτεσινές κινητοποιήσεις ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και της Εθνικής Ενωσης Δασκάλων που εκπροσωπεί 50.000 εκπαιδευτικούς.

Οι κινητοποιήσεις και η διαδήλωση που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πρωτεύουσας αποτελούν συνέχεια των πολύμορφων κινητοποιήσεων των Εκπαιδευτικών ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σχέδια που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, καταρχήν με τις δραστικές περικοπές στην Παιδεία που όπως δηλώνουν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τη λειτουργία 17.400 σχολείων σε όλη την επικράτεια.

  • Στο μεταξύ, νέα τροπή πήρε η διερεύνηση της δολοφονίας των τριών βουλευτών από το Ελ Σαλβαδόρ και του οδηγού τους στο έδαφος της Γουατεμάλας, η οποία αρχικά είχε αποδοθεί σε τέσσερις αστυνομικούς που συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στις φυλακές όπου και δολοφονήθηκαν. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών, με δεσμούς τόσο στη Γουατεμάλα όσο και στο Ελ Σαλβαδόρ, ήταν πίσω από τις δολοφονίες, ενώ το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια θυελλώδους συνεδρίασης ψήφισε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας για τον υπουργό Εσωτερικών Κάρλος Βιέλμαν, καθώς «επέτρεψε τη λειτουργία ομάδων θανάτου μέσα στην αστυνομία».
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Πρωθυπουργικός» προϋπολογισμός από τον Μπράουν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την ανακοίνωση σειράς μέτρων κατά την κατάθεση του ενδέκατου κατά σειράν κρατικού προϋπολογισμού όπως τη μείωση του φόρου που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις στη Βρετανία, στο 28% από τον Απρίλιο του 2008, από 30% που είναι σήμερα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν. Οι ανακοινώσεις που είχαν την χροιά του «εν αναμονή» πρωθυπουργού έτυχαν και ανάλογης μεταχείρησης τόσο από τους αρμόδιους όσο και από τα ΜΜΕ.

Ετσι μάλλον ικανοποιημένες εμφανίστηκαν οι ενώσεις των επιχειρήσεων που απαιτούσαν εδώ και καιρό τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, ισχυριζόμενες ότι έτσι θα μπορέσουν να κρατήσουν τη Βρετανία ανταγωνιστική σε μια όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένη οικονομία αν και άφησαν να διαρρεύσει ότι επιθυμούσαν πιο δραστικές μέτρα...

ΗΠΑ
«Πόλεμος» για τις κλητεύσεις των συμβούλων του Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Βουλή των Αντιπροσώπων δείχνει να αγνοεί τις δηλώσεις του Τζορτζ Μπους πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τους συμβούλους του, καθώς ενέκρινε κλητεύσεις για τον πολιτικό σύμβουλο του Προέδρου Μπους Καρλ Ρόουβ καθώς και άλλους συμβούλους του Λευκού Οίκου, σχετικά με το σκάνδαλο της πολιτικά υποκινούμενης απόλυσης οκτώ εισαγγελέων.

Η υποεπιτροπή της Βουλής αρμόδια για τον εμπορικό και διοικητικό νόμο αποφάσισε να «εξαναγκάσει» - ενέκρινε αλλά δε χορήγησε τις κλητεύσεις - τους βασικούς συμβούλους του Μπους να καταθέσουν δημόσια και ενόρκως για το ρόλο που έπαιξαν στις απολύσεις. Παράλληλα, ψήφισε την παραχώρηση σχετικών εγγράφων για τις απολύσεις από αυτούς τους αξιωματούχους, καθώς και από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονζάλες, τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Φρεντ Φίλντινγκ και τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου, Τζόσουα Μπόλτον.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπους είχε προσφερθεί να μιλήσουν οι σύμβουλοι ιδιωτικά με τις επιτροπές, φοβούμενος ότι σε περίπτωση δημόσιων καταθέσεων το θέμα θα γινόταν «θέαμα από τα ΜΜΕ». Εάν καμία από τις δύο πλευρές δεν υποχωρήσει είναι πιθανό το θέμα να καταλήξει στα δικαστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ