ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις ενόψει της αραβικής συνόδου

«Διπλωματικός πυρετός» στη Μέση Ανατολή, με το γεράκι της Ουάσιγκτον, την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, να πρωτοστατεί (εδώ με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής Μ. Αμπάς)

Associated Press

«Διπλωματικός πυρετός» στη Μέση Ανατολή, με το γεράκι της Ουάσιγκτον, την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, να πρωτοστατεί (εδώ με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής Μ. Αμπάς)
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ.--

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές επαφές τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην περιοχή, όπου πραγματοποιούν περιοδεία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Ο διπλωματικός αυτός μαραθώνιος, εκτός των άλλων, στοχεύει και στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που αρχίζει αύριο στο Ριάντ, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη του Συνδέσμου αναμένεται να επαναδιατυπώσουν την υποστήριξή τους στο ειρηνευτικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Σαουδική Αραβία το 2002.

Οπως έγινε γνωστό από τη συνάντηση προετοιμασίας της Συνόδου με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου, «μέχρι στιγμής», παρά τις ισραηλινές και αμερικανικές πιέσεις, το περιεχόμενο του σχεδίου παραμένει αναλλοίωτο: Προσφέρει αποκατάσταση των αραβο-ισραηλινών διπλωματικών σχέσεων με αντάλλαγμα την πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από όλα τα αραβικά εδάφη που καταλήφθηκαν το 1967.

Η «Χαμάς» φέρεται να διαμήνυσε ότι δε θα διαφωνήσει με το σχέδιο (που σημαίνει και αναγνώριση του Ισραήλ), ενώ ο πολιτικός της ηγέτης, Μασχάαλ, ζήτησε την αναγνώριση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τις αραβικές ηγεσίες. «Ικανοποιητικό» έκρινε το σχέδιο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, χωρίς, όμως, να υπαναχωρήσει από τις γνωστές ισραηλινές ενστάσεις.

Η Κοντολίζα Ράις είχε δύο συναντήσεις με τον Ολμέρτ και μία με τον Αμπάς, σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα, ενώ χτες αναμενόταν να συναντήσει τον δεύτερο και στο Αμμάν. Επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τη λύση των 2 κρατών και ότι προτίθεται να «αρχίσει παράλληλες διαπραγματεύσεις με Ισραήλ και Παλαιστινίους», χωρίς, όμως, ουσιαστικά να προτείνει τίποτε καινούριο.

Ο Ιορδανός μονάρχης κάλεσε την Ράις να «επιταχυνθούν οι προσπάθειες και να συντονιστούν με το αραβικό σχέδιο». Ο δε ΓΓ του ΟΗΕ, από την Ιερουσαλήμ, τόνιζε ότι «θα προωθηθεί μια ισραηλινο-αραβική συνάντηση υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Με «επαφές» και όλμους αποχωρεί ο Κχαλιζάντ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μια εκτενής συνέντευξη Τύπου ήταν το «αντίο» του Αμερικανού υπερπρέσβη στο Ιράκ, Ζαλμάι Κχαλιζάντ, καθώς αφήνει τη θέση του μετά από 21 μήνες για να γίνει πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Μια επίθεση με όλμους εντός της πράσινης ζώνης (3 τραυματίες με βάση τις πρώτες πληροφορίες), πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, ήταν η «απάντηση» των ανταρτών.

Ο Κχαλιζάντ επιβεβαίωσε, για πρώτη φορά επισήμως, ότι είχε επαφές με εκπροσώπους αντιστασιακών σουνιτικών οργανώσεων, ιδιαίτερα μετά τη βομβιστική επίθεση της 22ης του Φλεβάρη 2006, στη Σαμάρα. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για «τρομοκρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα» και εκτίμησε ότι «αν και υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν, μπορεί να υπάρξει σχετική αισιοδοξία για το μέλλον».

Ο Κχαλιζάντ, επίσης, επανέλαβε ότι «η ιρακινή κυβέρνηση έχει συγκεκριμένους στόχους να πετύχει» και ότι «έχει καταστεί σαφές πως η υπομονή των ΗΠΑ δεν είναι απεριόριστη». Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει θέσει χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 30 του Ιούνη στην κυβέρνηση Μάλικι, προκειμένου να πετύχει τον έλεγχο τουλάχιστον των σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων υπό την απειλή μιας άμεσης και ευρείας αμερικανικής αποχώρησης.

Τα τελευταία 24ωρα, σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ επιθέσεις σε σουνιτικά και σιιτικά τεμένη αλλά και κατά πολιτών σημειώθηκαν σε Βαγδάτη, Μοσούλη, Μαχαουίλ, Χάσουα, Χίλα, Μπαακούμπα, με περισσότερους από 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Στην Ισκαντιρίγια σημειώθηκαν μάχες.

ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΟΗΕ
Στο «κόκκινο» η ένταση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εκρηκτικός αποδεικνύεται ο συνδυασμός της νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιβάλλει επιπλέον οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τη σύλληψη από τις ιρανικές αρχές 15 Βρετανών ναυτών, στο βόρειο Περσικό Κόλπο. Οι 15 συνελήφθησαν, την Παρασκευή, μετά από νηοψία σε εμπορικό πλοίο (μέτρα που έχουν ληφθεί παράλληλα με την κατοχή στο Ιράκ) στη θαλάσσια περιοχή Σατ αλ Αράμπ, που είναι διαφιλονικούμενη από Ιράκ - Ιράν εδώ και χρόνια.

Μετά από αρκετές αντεγκλήσεις, χτες, ο Βρετανός πρέσβης στην Τεχεράνη έλαβε διαβεβαιώσεις από ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχος ότι «όλοι είναι σώοι και αβλαβείς». Η Τεχεράνη, δε, διαμήνυε ότι οι 15 ανακρίνονται και «στόχος είναι να διευκρινιστεί αν εισήλθαν εσκεμμένα ή άθελά τους στα ιρανικά χωρικά ύδατα», δήλωση που χαμηλώνει σαφώς τους τόνους σε σύγκριση με το αρχικό κλίμα.

Από την άλλη, η Βρετανία, αλλά και ΕΕ - ΗΠΑ, όπως και το Ιράκ, υποστηρίζουν ότι οι 15 βρίσκονταν σε ιρακινά χωρικά ύδατα και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν. Η ιρανική ηγεσία έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι η σύλληψη των 15 σχετίζεται με τη σύλληψη από τις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ, πριν από αρκετές βδομάδες, Ιρανών αξιωματικών, με στόχο να γίνει ανταλλαγή.

Κυρώσεις και ...πρόταση διαλόγου

Εγκρίθηκε, τελικά, το Σάββατο το μεσημέρι από το Συμβούλιο Ασφαλείας η απόφαση 1747 που απαγορεύει τις εξαγωγές όπλων και οπλικών εξαρτημάτων προς το Ιράν και «παγώνει» τους λογαριασμούς 28 Ιρανών αξιωματούχων που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά τη μη διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου. Η ιρανική ηγεσία «απάντησε», χαρακτηρίζοντας «παράνομες» τις κυρώσεις, και τονίζοντας ότι «ούτε 100 αποφάσεις δε θα σταματήσουν την ιρανική πρόοδο». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι «διακόπτει μερικώς» τη συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Παράλληλα, βέβαια, η ΕΕ, με τον Χαβιέ Σολάνα, όπως και ο ΟΗΕ, δήλωναν «ότι η πόρτα είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις» και καλούσαν το Ιράν να επανεξετάσει «το ζήτημα». Ανάλογη έκκληση έγινε και από τους Προέδρους Ρωσίας - Κίνας, ενώ μάλιστα, χτες, ο Σολάνα συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ιρανό διαπραγματευτή Λαριτζάνι, που, επίσης, δήλωσε ότι «το ενδεχόμενο των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτό».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί σε συνεχείς μάχες

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Οι δυνάμεις κατοχής υποστήριξαν χτες ότι σκότωσαν 58 μαχητές των Ταλιμπάν και υπέστησαν 3 απώλειες σε μάχες στο νότιο τμήμα του υπό κατοχή Αφγανιστάν. Το Σαββατοκύριακο, οι μάχες επικεντρώθηκαν στις επαρχίες Πάκτια και Χελμάντ. Μέχρι στιγμής φέτος, κατά υπολογισμούς ειδησεογραφικών πρακτορείων, έχουν βρει το θάνατο πάνω από 500 άνθρωποι στις εντεινόμενες μάχες, που αναμένεται να κορυφωθούν όσο προχωρά η άνοιξη. Σημειώνεται ότι η περσινή χρονιά ήταν από τις πιο αιματηρές μετά την ανατροπή των ταλιμπάν, με 4.000 νεκρούς.

  • Πάνω από το 90% της ηρωίνης που διακινείται στο Αφγανιστάν προέρχεται από το Αφγανιστάν, δήλωσε χτες ο Βρετανός γενικός εισαγγελέας Λόρδος Γκόλντσμιθ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ