ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Πέθανε από ασφυξία 27χρονος εργάτης

Ενας ακόμη εργάτης, ο 27χρονος Στάθης Καλαβρέζος, εργαζόμενος στο Σύνδεσμο Υδρευσης στη Ζάκυνθο, πέθανε προχτές αβοήθητος από ασφυξία, σε αντλιοστάσιο του Δήμου Ζακύνθου στο χώρο της δεξαμενής στην Μπόχαλη, που τροφοδοτεί με νερό την πόλη της Ζακύνθου. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας δεν υπήρχαν, ο ίδιος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα - κάτι που προφανώς γνώριζε η υπηρεσία του - ενώ ουσιαστικά δούλευε και ανασφάλιστος, καθώς αντί να είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, είχε αυτασφάλιση στον ΟΓΑ. Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος Υδρευσης δεν του είχε καταβάλλει δεδουλευμένα από τον περασμένο Αύγουστο του 2006!

Το νέο αυτό έγκλημα - το δεύτερο μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων - καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εγκληματούν που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους με τη δικαιολογία ότι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, που τελευταία έχει γίνει της "μόδας", αφού έχουμε δεκάδες παρόμοιες καταγγελίες από εργαζόμενους που απασχολούνται σε τεχνικές, ιδιωτικές εταιρείες, μάντρες οικοδομών, προσωπικό ασφαλείας και ποιος ξέρει που αλλού. Εγκλημα εκ προμελέτης ήταν και από τη Διοίκηση του Συνδέσμου Υδρευσης. Μεγάλες ευθύνες έχουν οι τοπικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας».

«Αυτή η κατάσταση - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - έχει να κάνει και με την εφαρμοζόμενη πολιτική της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες που θέλει τους εργαζόμενους βορά στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου, ενώ η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί σαν μακρύ χέρι αυτής της πολιτικής». Καταλήγοντας τονίζεται: «Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να βάλουμε φρένο στην κυβερνητική και εργοδοτική ασυδοσία, να εξασφαλίσουμε το δικαίωμά μας στη δουλιά και όχι να ρισκάρουμε μέχρι και τη ζωή μας».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Κουρέλιασαν τα χαρτιά των απολύσεων

Με τον αγώνα τους και τη συμπαράσταση των ταξικών συνδικάτων στρίμωξαν την εργολάβο που απέλυσε χτες δέκα συναδέλφισσές τους, επειδή συμμετείχαν στην απεργία της περασμένης Πέμπτης

Αποσπάσματα από τα κατάπτυστα εξώδικα των απολύσεων
Αποσπάσματα από τα κατάπτυστα εξώδικα των απολύσεων
Τη σαπίλα και το βαθιά αντιλαϊκό - αντεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής που παραδίδει την Υγεία στους ιδιώτες, τσακίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, αναδεικνύει η απόλυση χτες 10 εργατριών στην καθαριότητα του «Ευαγγελισμού», από την εργολαβική εταιρεία «Αριάνθη Ηλία ΕΠΕ», επειδή με απόφαση του κλαδικού τους σωματείου συμμετείχαν στην απεργία της περασμένης Πέμπτης.

Στον αντίποδα, ο συντονισμένος, ενωτικός αγώνας των εργαζομένων στο νοσοκομείο, με οργανωτή τις ταξικές δυνάμεις στο κλαδικό σωματείο των Καθαριστριών, το σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» και τη συμπαράσταση δεκάδων ταξικών συνδικάτων της Αθήνας, που είχε σαν αποτέλεσμα αργά το μεσημέρι να ανακληθούν οι απολύσεις, δείχνει το μοναδικό αποτελεσματικό δρόμο που ανοίγεται μπροστά στους εργαζόμενους. Οχι μόνο για να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους, αλλά και για να πετάξουν έξω από τα νοσοκομεία τους εργολάβους και τους ιδιώτες, να αντιπαλέψουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να απαιτήσουν αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.

Εκδίκηση για την απεργία

Οι φήμες για τις επερχόμενες μαζικές απολύσεις υπήρχαν από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και μία από τις εργαζόμενες στην καθαριότητα που συμμετείχε στην απεργία ενημερώθηκε μετά το τέλος της βάρδιάς της ότι χάνει τη δουλιά της. Νωρίς χτες το πρωί, το σχέδιο τρομοκράτησης των εργατριών που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι και να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, αποκαλύφθηκε σε όλη του την έκταση.

Με εξώδικες δηλώσεις που παραδόθηκαν σε δέκα συνολικά εργαζόμενες, η εργολαβική εταιρεία τις ενημέρωνε ότι απολύονται για το λόγο ότι «την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007 απείχατε αδικαιολόγητα από την εργασία σας επικαλούμενη συμμετοχή σε απεργία. Η απεργία βέβαια είναι νόμιμη εφόσον έχουν ειδοποιηθεί εγγράφως τρεις μέρες πριν τόσο η εταιρεία καθαριότητας όσο και η αντίστοιχη Ομοσπονδία, αυτό δεν ισχύει ιδίως όταν πρόκειται για απεργία ατόμων που έχουν την ευθύνη της καθαριότητας δημοσίου νοσοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια Υγεία.

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων
Περαιτέρω, χωρίς καμιά προειδοποίηση, την ημέρα της απεργίας, συμμετείχατε στο κλείσιμο της κεντρικής πύλης του Ευαγγελισμού παρεμποδίζοντας κάθε εργαζόμενο στην καθαριότητα να πάει να εργαστεί. Αυτό δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στην εταιρεία, λόγω της φύσης της εργασίας σε νοσοκομείο, ενώ δημιουργήθηκε και άσχημο κλίμα για την εταιρεία στον Ευαγγελισμό, που πιθανόν έχει σκοπό να πλήξει τη συμμετοχή και το κύρος της εταιρείας ενόψει του επικείμενου διαγωνισμού για την καθαριότητα του νοσοκομείου».

Η εταιρεία ομολογεί απροκάλυπτα ότι προχώρησε στις απολύσεις για να απαλλαγεί από τις εργαζόμενες που συμμετείχαν στην απεργία, περιφρουρώντας μάλιστα την κινητοποίηση του συνδικάτου τους, γεγονός που απείλησε την κερδοφορία του εργολάβου και «έπληξε» το κύρος του ενόψει του διαγωνισμού για την καθαριότητα, οι προδιαγραφές του οποίου θα συζητιούνταν στο χτεσινό ΔΣ του νοσοκομείου!

Αμεση, μαζική απάντηση

Η είδηση των απολύσεων σήμανε συναγερμό στα ταξικά συνδικάτα και στο σωματείο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τους κλάδους των καθαριστριών, ιδιωτικών υπαλλήλων, του φαρμάκου, των οικοδόμων και αλλού, φτάνουν μαζικά στο νοσοκομείο, όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί οι απολυμένες. Αλλά και συναδέλφισσές τους, που αψηφώντας τις εν ψυχρώ προσωποποιημένες απειλές («φύγε από τη συγκέντρωση γιατί έχεις δάνειο να αποπληρώσεις», έλεγε σε μια εργάτρια το τσιράκι της εργοδοσίας) άφησαν το πόστο τους και έσπευσαν για συμπαράσταση. Αμεσα ξεκαθαρίζεται και προς τη διοίκηση του νοσoκομείου ότι είναι συνυπεύθυνη στις απολύσεις, για την ανάκληση των οποίων οφείλει να παρέμβει.

Με παράσταση στην εργολάβο, από τα συνδικάτα δίνεται διορία λίγων ωρών για να πάρει πίσω την κατάπτυστη απόφαση. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι, ασθενείς και συγγενείς τους ενημερώνονται για τις απολύσεις. Με πρωτοβουλία της ταξικής διοίκησης, το σωματείο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» αποφασίζει να εγγράψει τις καθαρίστριες στη δύναμή του και να καλέσει σε μαζική συγκέντρωση σήμερα στις 8 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων έκοψε τη φόρα και στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στο νοσοκομείο, οι οποίοι επιχείρησαν να σπεκουλάρουν σε βάρος του ΠΑΜΕ. Μ' αυτόν τον τρόπο προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις ευθύνες του κόμματός τους στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των νοσοκομείων - για την οποία συμφωνούν με τη ΝΔ - και να βάλουν εμπόδια στην ταξική συσπείρωση των εργαζομένων.

Τα μάζεψε η εργολάβος

Η άμεση αντίδραση και η πολύπλευρη πίεση - η οποία έγινε εντονότερη όταν η εργοδοσία σε νέα συνάντηση αρνήθηκε να πάρει πίσω τις εργάτριες - έφερε αποτέλεσμα. Το μεσημέρι οι εργαζόμενοι κατέλαβαν την αίθουσα όπου ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει το ΔΣ του νοσοκομείου και απαίτησαν να συζητηθεί μόνο το θέμα των απολύσεων, με ξεκάθαρη τη δέσμευση ότι αυτές θα ανακληθούν, δε θα γίνει καμιά επιπλέον απόλυση, δε θα επέλθει καμιά μετακίνηση ή βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις και θα τηρηθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ετσι και έγινε. Κάτω από την πίεση των εργαζομένων, η διοίκηση αναγκάστηκε να καλέσει την εργολάβο και παρά τους ελιγμούς («συνεδρίασαν» για ώρα με την παρουσία της εργοδοσίας, αλλά χωρίς τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο νοσοκομείο) ανακοίνωσαν τελικά την ανάκληση των απολύσεων, για την οποία η εργολάβος δεσμεύτηκε και γραπτά, όπως απαίτησαν οι εργαζόμενοι.

Στο πλευρό των εργαζόμενων, που υποδέχτηκαν με συνθήματα την ανάκληση των απολύσεων, βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, η οποία σημείωσε τις ευθύνες ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, που έχει φτάσει στο σημείο «οι επιχειρήσεις να διοικούν τα νοσoκομεία». Τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα από τον αγώνα τους, να δουν τους πραγματικούς πολιτικούς ενόχους και να τους τιμωρήσουν, αλλάζοντας τους σε βάρος τους συσχετισμούς. Παραμένοντας σε επιφυλακή, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κανονικά τη σημερινή τους κινητοποίηση.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συγκρότησαν Συντονιστικό Αγώνα

Στη δημιουργία Συντονιστικού Αγώνα προχώρησαν χτες τα σωματεία των σχολικών τροχονόμων της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, προκειμένου ενωμένα και συντονισμένα να υπερασπιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η σύσκεψη έγινε στη Θεσσαλονίκη και όπως ανακοίνωσαν τις επόμενες ημέρες θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο τον πανελλαδικό συντονισμό τους. Διεκδικούν να αναγνωριστεί άμεσα ότι οι σχολικοί τροχονόμοι είναι μισθωτοί, να ενταχθούν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Παιδείας και να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ για πλήρη εργασία.

Πανελλαδικά απασχολούνται περίπου 2.500, η πλειοψηφία των οποίων εργάζονται από το 1998 και 1999. Δουλεύουν από το Σεπτέμβρη μέχρι και τις 15 Ιούνη και έχουν στην ευθύνη τους την οδική ασφάλεια των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο κατά την είσοδο, όσο και κατά την αποχώρησή τους από τα σχολεία. Απασχολούνται σε σταθερό διακεκομμένο υποχρεωτικό ωράριο από τις 7.30 το πρωί μέχρι και τις 2.30 μ.μ. ή τις 4.30 μ.μ., εάν το σχολείο λειτουργεί ως ολοήμερο. Είναι ανασφάλιστοι, χωρίς ένσημα και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων. Το υπουργείο τους χαρακτηρίζει «εθελοντές» και τους καταβάλλει 146,73 ευρώ το μήνα (!) ως αποζημίωση για τις μετακινήσεις τους. Ομως ακόμη κι αυτά τα χρήματα δεν τα καταβάλλει έγκαιρα. Την ίδια ώρα σε ορισμένες περιπτώσεις ο ΟΑΕΔ τους καταργεί την κάρτα ανεργίας διότι τους θεωρεί εργαζόμενους στους δήμους.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Το μήνυμα παραδόθηκε στην εργοδοσία...

Τη μαζική «έφοδο» συνδικαλιστών και εργαζομένων από τα σωματεία του ΠΑΜΕ δέχτηκαν χτες το απόγευμα τα εμπορικά καταστήματα της αλυσίδας GLOU στον Πειραιά. Η παρέμβαση αυτή έστειλε σαφές μήνυμα προς την εργοδοσία ότι η τρομοκρατία θα «τσακιστεί» και έδωσε την απάντηση στην τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε η ομάδα περιφρούρησης της απεργίας της 29ης Μάρτη, από τον Αλέξη Χαλκιά διευθυντή του καταστήματος GLOU της οδού Τσαμαδού.

Ταυτόχρονα, αυτή η αιφνιδιαστική «επίσκεψη» έδωσε κουράγιο στους εργαζόμενους, τους οποίους η εργοδοσία προσπαθεί να μετατρέψει σε στρατιωτάκια. Οπως από τους ίδιους ειπώθηκε χτες, το ωράριο είναι εξαντλητικό, πρέπει να είναι συνεχώς όρθιοι στα πόστα τους, όποιος διαμαρτύρεται πετιέται στο δρόμο και από πάνω η εργοδοσία τους «τρώει» από όπου μπορεί και κυρίως από τις υπερωρίες. Επιπλέον, σε κάθε βήμα τους είναι υπό την επίβλεψη μπράβων!

Η δυναμική παρέμβαση των συνδικαλιστών, ανάμεσά τους και μελών της διοίκησης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, με επικεφαλής την πρόεδρο Κούλα Κυριακοπούλου, ξεκίνησε από το GLOU της Τσαμαδού. Η ανακοίνωση του Σωματείου μοιράστηκε μέσα και έξω από το κατάστημα καταγγέλλοντας έτσι προς κάθε κατεύθυνση το κλίμα τρομοκρατίας αλλά και τους τραμπουκισμούς του διευθυντή σε βάρος απεργών, ενώ ταυτόχρονα έγινε συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους, όπου αναδείχτηκε η ανάγκη ένταξης και συσπείρωσή τους στο σωματείο. Η παρέμβαση συνεχίστηκε στο GLOU της Οδού Γρ. Λαμπράκη.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΒΑΛΚΑΝ: Για έκτη βδομάδα οι εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα. Μετά τη νέα άκαρπη τριμερή συνάντηση, που έγινε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν και θα προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλιά και να της δώσουν περιθώριο ενός μήνα για να καταθέσει τις προτάσεις της. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει πως «είναι άμεσα αναγκαίο τα εργατικά συνδικάτα, όλοι οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης να εκδηλώσουν ενεργά τη συμπαράστασή τους». Χτες αντιπροσωπεία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε τους απεργούς στο εργοστάσιο.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Αγριος βανδαλισμός και λεηλασία σημειώθηκε προχτές αργά το βράδυ στα γραφεία του Παραρτήματος Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων. Αγνωστοι επιτέθηκαν στα γραφεία, έσπασαν με σιδηρολοστούς τις πόρτες και τα παράθυρα και απέσπασαν χρήματα και έγγραφα του συνδικάτου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα υπόλοιπα γραφεία του κτιρίου έμειναν άθικτα, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για σχεδιασμένη επίθεση, με στόχο το συνδικάτο. Η διοίκηση του παραρτήματος του Περιστερίου με ανακοίνωσή της καλεί τους οικοδόμους να περιφρουρήσουν την ταξική γραμμή του συνδικάτου, πυκνώνοντας τις γραμμές της πάλης.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Απλήρωτες παραμένουν τους τελευταίους τρεις μήνες οι καθαρίστριες των σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα. Στις πλάτες τους παίζει παιχνίδι η κυβέρνηση, αλλά και η συμβιβασμένη Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η οποία ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να στείλει εγκύκλιο ώστε οι εργαζόμενοι να πληρωθούν από τους δήμους. Αλλο που δεν ήθελε η κυβέρνηση το έπραξε ευθύς αμέσως και ζητά από τους δήμους να τις πληρώσουν από τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Η ΚΕΔΚΕ όμως δε δίνει το πράσινο φως στους δήμους και ζητά επιπλέον κονδύλια.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στους δήμους της Κεφαλονιάς σήμερα Τετάρτη, με κεντρικό αίτημα την άμεση ανάκληση των απολύσεων στους Δήμους Λειβαθούς, Ερίσσου, Αργοστολίου και την καταβολή των δεδουλευμένων τους από τον περασμένο Δεκέμβρη. Στο πλευρό των εργαζομένων στο Δήμο Αργοστολίου και για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας βρέθηκε χτες ο Τάκης Σκιαδάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ - ΟΤΑ μαζί με αντιπροσωπεία του ΕΚ Κεφαλονιάς, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Παναγιώτη Αλεξανδρόπουλο.

ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ: Μετά τη «Γιούρομπανκ» και η «Αλφα Μπανκ» προχωρά στην εφαρμογή της κατάπτυστης κλαδικής σύμβασης που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ για την απελευθέρωση του ωραρίου συναλλαγών. Ετσι, και στην «Αλφα», διοίκηση και εργοδοτικοί συνδικαλιστές συμφώνησαν στην απελευθέρωση του ωραρίου σε δέκα καταστήματα, που θα λειτουργούν και τα απογεύματα τις καθημερινές, αλλά και το Σάββατο.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Παναττική στάση εργασίας (12 μ.- 3.15 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. έξω το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής (Αιόλου 86) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα. Αιτία της στάσης η απόφαση της διοίκησης να ασφαλίζει όσους προσελήφθησαν από 1 Γενάρη 2005 και μετά στο Επικουρικό του ΙΚΑ και όχι στο Επικουρικό των εργαζομένων στην Τράπεζα, «αξιοποιώντας» τον αντιασφαλιστικό νόμο 3371/05.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Σε στάση εργασίας 10 με 1 το μεσημέρι και πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Στο πλευρό τους βρέθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Θριασίου και του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας. Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα διεκδικώντας: Προσλήψεις προσωπικού, να μην ανοίξει κανένα νέο τμήμα στο νοσοκομείο μέχρι να γίνουν προσλήψεις, καταβολή των υπερωριών και εφημεριών που τους οφείλονται από το Νοέμβρη, δημόσια δωρεάν Υγεία.

Χείμαρρος οι εργάτριες

Βάσει της σύμβασης, η εργολαβική εταιρεία κερδίζει τουλάχιστον 32.000 ευρώ το μήνα από τον ιδρώτα των 180 καθαριστριών, όπως αποκάλυψε προχτές ο «Ρ». Πώς όμως βγαίνουν αυτά τα κέρδη; Χείμαρρος οι εργάτριες, μετά από 10 και πλέον χρόνια δουλιάς, περιγράφουν τις εργασιακές συνθήκες: «Κοίτα τα χέρια. Ξεραμένα από τα καθαριστικά. Δουλεύουμε μέσα στον καρκίνο για 520 ευρώ με 27 μεροκάματα. Μας κλέβουν ένσημα, αφού κολλάνε πότε 21, πότε 22, για 29 και 30 μέρες δουλιάς. Το μισάωρο διάλειμμα δεν πληρώνεται, επιδόματα αδείας δεν υπάρχουν. Η εργοδοσία κρατάει κόσμο από την πρωινή βάρδια στην απογευματινή, δουλεύουμε από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Κυριακές και αργίες με το ίδιο μεροκάματο. Δε ζητάμε ελεημοσύνη. Να πληρωνόμαστε τη δουλιά μας θέλουμε. Κι αντί για αυτό, έρχεται η εργοδοσία το πρωί και σου λέει: "Να, η απόλυση. Αν σε μισή ώρα δε βγάλεις τη ρόμπα και δεν παραδώσεις τα κλειδιά, πας αυτόφωρο"...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ