ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επίθεση στην «καρδιά» της Πράσινης Ζώνης

Η γκρεμισμένη μεγάλη γέφυρα της Βαγδάτης
Η γκρεμισμένη μεγάλη γέφυρα της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε, χτες το μεσημέρι, μέσα στην καφετερία του ιρακινού Κοινοβουλίου, εντός της πολυσυζητημένης «Πράσινης Ζώνης», της θεωρητικώς καλύτερα φρουρούμενης, από τις κατοχικές δυνάμεις, περιοχής σε όλο το Ιράκ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 23. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται 2 σουνίτες και 1 σιίτης βουλευτής, ενώ αρκετοί είναι και οι βουλευτές που τραυματίστηκαν από όλες τις παρατάξεις, εκπρόσωποι των οποίων εκτιμούσαν ότι στόχος ήταν, γενικώς, το Κοινοβούλιο και όχι κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο καμικάζι φαίνεται να ήταν φρουρός κάποιου βουλευτή, γι' αυτό και εισήλθε στο κτίριο, χωρίς να περάσει από αυστηρό έλεγχο. Αλλωστε, υπενθυμίζεται ότι στις 23 Μάρτη, ο σουνίτης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σαλάμ αλ Ζομπάιε, τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση αυτοκτονίας ενός από τους φρουρούς του. Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, από την άλλη, υποστήριζαν ότι «πιθανότατα η επίθεση είναι έργο της αλ Κάιντα».

Αργά το απόγευμα, Ιρακινοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, όπου φέρονται να συμφώνησαν να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας του Κοινοβουλίου το υπουργείο Εσωτερικών. Την επίθεση καταδίκασαν ο Αραβικός Σύνδεσμος, η ιρακινή κυβέρνηση, η Ουάσιγκτον, ο ΟΗΕ και πολλές άλλες κυβερνήσεις.

Της επίθεσης στο Κοινοβούλιο προηγήθηκε επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό, τα ξημερώματα, σε μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες της Βαγδάτης, την αλ Σαραφίγια, που συνδέει τη σιιτική περιοχή Αταφίγια με τη σουνιτική Ουαζιρίγια. Η γέφυρα κόπηκε στη μέση και δεκάδες αυτοκίνητα βρέθηκαν στο νερό. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 πολίτες και τραυματίστηκαν 26. Οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα νερά του Τίγρη συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ.

Αργά, δε, το βράδυ, βομβιστική επίθεση σημειώθηκε κατά λεωφορείου της γραμμής, στο Κιρκούκ, που μετέφερε κυρίως φοιτητές και εργαζόμενους. Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν.

ΑΛΓΕΡΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Εκτακτα μέτρα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις

ΑΛΓΕΡΙ - ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ.--

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιπολούν, πλέον, στους δρόμους της αλγερινής πρωτεύουσας ενώ εκτεταμένοι έλεγχοι γίνονται σε αυτοκίνητα και φορτηγά, κοντά σε όλους τους πιθανούς στόχους επίθεσης. Η επομένη της διπλής βομβιστικής επίθεσης κατά του κυβερνητικού Μεγάρου και κατά αστυνομικού τμήματος στη συνοικία Μπαμπ Εζουάζ βρήκε τον τελικό απολογισμό των θυμάτων να έχει ανέλθει σε 33 νεκρούς και περισσότερους από 227 τραυματίες, εκ των οποίων οι 57 νοσηλεύονται ακόμη, σε σχετικά σοβαρή κατάσταση.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν περίπου ένα μήνα πριν από τις προγραμματισμένες για τις 17 Μάη βουλευτικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντελαζίζ Μπελκχαντέμ επανέλαβε, χτες, ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά και δε θα επιτραπεί σε όσους επιδιώκουν την αναστάτωση να πετύχουν τους στόχους τους. Παράλληλα, οι αλγερινές αρχές διαμήνυαν ότι έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των εγκεφάλων των επιθέσεων.

«Καμία διασύνδεση»

Την ίδια ώρα, οι μαροκινές αρχές ανακοίνωναν ότι άφησαν ελεύθερο έναν 5ο ύποπτο, που συνελήφθη χτες το πρωί, καθώς αποδείχτηκε ότι «δεν είχε καμία σχέση με τους επίδοξους καμικάζι που εξερράγησαν ή πυροβολήθηκαν από τις αρχές, κατά τη διάρκεια εφόδων της αντιτρομοκρατικής στη συνοικία Φίντα, της Καζαμπλάνκα, την Τρίτη και Τετάρτη». Μάλιστα, ο Μαροκινός υπουργός Εσωτερικών, ανασκευάζοντας προηγούμενες δηλώσεις του, υποστήριζε ότι «ο Μαροκινός τρομοκρατικός πυρήνας είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν είχε καμία σχέση με διεθνή δίκτυα, και σαφώς δε σχετίζεται με τις επιθέσεις στο Αλγέρι».

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
«Πολιτική εγκατάλειψης προς τους Παλαιστίνιους»

Επιβεβαιώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επιμονή του στην πολιτική εγκατάλειψης και πιέσεων των Παλαιστινίων, παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για τις καταστροφικές συνέπειες από τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της ΕΕ εις βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως προκύπτει και από την απάντησή του σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με την απαγόρευση χρηματοδότησης προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στην Ερώτησή της, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είχε επισημάνει ότι η «Εκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας καταδεικνύει την ένδεια, στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι της περιοχής, εξαιτίας των συγκρούσεων, αλλά και του αποκλεισμού εις βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, περίπου το 46% των νοικοκυριών αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις διατροφικές τους ανάγκες, ενώ ως αιτία για τον κίνδυνο λιμοκτονίας των Παλαιστινίων αναφέρεται "η οικονομικά περιορισμένη πρόσβαση σε τροφή εξαιτίας των υφισταμένων πολιτικών συνθηκών". Σκοπεύει το Συμβούλιο να άρει τις απαγορεύσεις χρηματοδοτήσεων στην Παλαιστινιακή Αρχή και να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να άρει τον απαράδεκτο αποκλεισμό;». Απαντώντας, το Συμβούλιο εμμένει στους απαράδεκτους όρους για αναγνώριση του ισραηλινού κράτους και αποφυγή της χρήσης βίας, αποσιωπώντας το γεγονός ότι το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, ενώ δε λέει λέξη για το απαράδεκτο παράνομο τείχος που υψώνει το Ισραήλ για τον παραπέρα αποκλεισμό των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης.

Δεν ξεγελούν κανέναν οι ισχυρισμοί του Συμβουλίου για τη στήριξη «μιας διαπραγματευτικής λύσης στη σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης, η οποία να οδηγεί στη συνύπαρξη δύο δημοκρατικών κρατών με ειρήνη και ασφάλεια», όπως αναφέρεται στην απάντηση.

Η πολιτική της ΕΕ είναι πολιτική στήριξης της επιθετικότητας των Ισραηλινών ενάντια στους Παλαιστινίους και έχει αποδείξει περίτρανα ότι στόχος του ιμπεριαλισμού είναι η πάταξη του λαϊκού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Παλαιστινίων και η δημιουργία ενός νόθου παλαιστινιακού κράτους, εξαρτημένου από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μέρα διαμαρτυρίας για τον ανταποκριτή του BBC

ΡΑΜΑΛΑ - ΟΣΛΟ.

Μέρα διαμαρτυρίας ήταν η χθεσινή, καθώς συμπληρώθηκε ένας μήνας από την απαγωγή του ανταποκριτή του BBC στη Λωρίδα της Γάζας, Αλαν Τζόνστον. Εκτοτε, κανένας δεν έχει διατυπώσει κάποιο αίτημα, κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της απαγωγής και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την τύχη του. Ο 44χρονος Τζόνστον ήταν ο μοναδικός ξένος δημοσιογράφος που παρέμενε στη Γάζα μόνιμα. Κάλυπτε την περιοχή, την τελευταία τριετία, και θα επέστρεφε στο Λονδίνο λίγες μέρες μετά την απαγωγή του.

Εκτοτε, οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν καθημερινές διαμαρτυρίες. Χθες, τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, Sky News, al Jazeera μετέδωσαν κοινό σύντομο σχετικό πρόγραμμα. Ο γενικός διευθυντής του BBC, Μαρκ Τόμσον, έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, απευθύνοντας νέα έκκληση για την απελευθέρωσή του και υποστήριξε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο Αμπάς και την Παλαιστινιακή Αρχή ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια» και ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία του». Ανάλογη έκκληση απηύθυνε και ο πατέρας του Τζόνστον από τον Λονδίνο, όπως και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Δεσμεύσεις» χρηματοδότησης

Ετοιμη να επαναλάβει τη χορήγηση άμεσης βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, αμέσως μόλις επιλυθούν τεχνικά ζητήματα, όπως είναι να τεθεί σε λειτουργία ειδικός τραπεζικός μηχανισμός, δηλώνει η νορβηγική κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, λίγες μέρες μετά την αναγνώριση, εκ μέρους της, της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας. Ο Γιόνας Γκαρ Στερς συναντήθηκε, χθες, στο Οσλο με τον Παλαιστίνιο υπουργό Οικονομικών, Σαλάμ Φαγιάντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ