ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εισβολή στο Ιράκ θέλει ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ

Ο κυβερνήτης της Ιστανμπούλ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

ΑΓΚΥΡΑ.-- Μηνύματα - και απειλές - προς διάφορους αποδέκτες έστειλε χτες ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, σε μια άκρως πολιτική συνέντευξη Τύπου, με το Κουρδικό σε «καυτή» φάση και την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου να απέχει μόλις βδομάδες.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο Μπουγιούκανιτ τοποθετήθηκε κατά της ενδεχόμενης υποψηφιότητας του πρωθυπουργού Ερντογάν για την προεδρία: Ο επόμενος πρόεδρος, είπε σιβυλλικά, πρέπει να είναι πιστός στις αρχές του κεμαλικού κράτους. Και, επίσης, εξήρε τον ανερχόμενο «εθνικισμό» στη χώρα. Στο Κουρδικό έκανε εμπρηστικές τοποθετήσεις. Ζήτησε «πολιτική βούληση» για να αρχίσει γενικευμένη εισβολή στο Ιράκ -- μια επιχείρηση, όπως είπε, που «μπορεί να έχει επιτυχία» εάν γίνει. (Ηδη, πληροφορίες θέλουν μονάδες των ειδικών δυνάμεων να διεξάγουν μυστικά επιχειρήσεις 40 χλμ. εντός του Βόρειου Ιράκ). Ακόμη, ο Μπουγιούκανιτ υπονόησε ότι ο Μασούντ Μπαρζανί δρα ως ενεργούμενο των ΗΠΑ: «Εμένα με ενδιαφέρει ποιος τον έβαλε να κάνει αυτές τις δηλώσεις», είπε, αναφερόμενος στην απειλή Μπαρζανί προ εβδομάδων ότι αν η Τουρκία παρέμβει στο Βόρειο Ιράκ και το Κιρκούκ, οι Ιρακινοί Κούρδοι θα παρέμβουν στο Ντιάρμπακιρ, στην άτυπη τουρκική «πρωτεύουσα» των Κούρδων.

Στο μεταξύ η Τουρκία καταδικάστηκε χτες στο Στρασβούργο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για δύο υποθέσεις βασανισμών 13 κρατουμένων το 1995 στη Σμύρνη και τη ΝΑ Τουρκία, υπέρ των οποίων επιδικάστηκε για ηθική ικανοποίηση ποσό 111.000 ευρώ.

Συνεχίζεται, στο μεταξύ, η φιλολογία για τα σχέδια περί πραξικοπήματος το 2004. Ο στρατηγός ε.α. Χιλμί Οζγκιόκ, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, προτίμησε να πει ότι «προτιμά να μη σχολιάσει» τις πληροφορίες που τον φέρουν αναμεμειγμένο στην υπόθεση.

«Απαγορεύτηκε» η συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά!

Ο κυβερνήτης της Ιστανμπούλ Μουαμέρ Γκιουλέρ - προβεβλημένο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ, που διαδέχτηκε στο θώκο τον σημερινό πρωθυπουργό - δήλωσε χτες σε τελετή βράβευσης ενός επιχειρηματία ότι «δε θα επιτρέψει» (!) να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ, όπως κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες. Ο Γκιουλέρ απείλησε ότι «δεν πρέπει να λάβουν μέρος σε μια δραστηριότητα εκτός νόμου», ενώ υποστήριξε ότι στις κινητοποιήσεις σημειώνονται επεισόδια από «αριστεριστές» - αν και τα πράγματα δε συμβαίνουν συνήθως έτσι ακριβώς. Επισήμανε ότι φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τα «επεισόδια» (τη σφαγή 30 αριστερών διαδηλωτών από την ακροδεξιά με την υποστήριξη του παρακράτους και της αστυνομίας) της Πρωτομαγιάς του 1977.

Το ΚΚ Τουρκίας και άλλα κόμματα, οργανώσεις και συνδικαλιστικές παρατάξεις απαιτούν τη θέσπιση αργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά και τη νομιμοποίηση των πολιτικών συγκεντρώσεων, όπως και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της σφαγής της Πρωτομαγιάς του 1977.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Απαιτούν επιτάχυνση της αγροτικής μεταρρύθμισης

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Νέα εκστρατεία διαδηλώσεων, κινητοποιήσεων και καταλήψεων του Κινήματος Χωρίς Γη (MST)(το κίνημα των ακτημόνων αγροτών) προγραμματίζεται για το μήνα Απρίλη, με κύριο αίτημα την επίσπευση της εφαρμογής της αγροτικής μεταρρύθμισης, που τόσες φορές έχει αναγγείλει η κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Ηδη η εκστρατεία έχει γίνει γνωστή ως «Κόκκινος Απρίλιος», ενώ το MST έχει καταλάβει έκταση στην Ιταπετινίνγκα, στην καρδιά της πολιτείας του Σάο Πάουλο, που ανήκει στην εταιρεία «Suzano Bahia Sul Papel e Celulose», μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χάρτου στην αμερικανική ήπειρο. Το MST ανέφερε ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη έκταση για να διαμαρτυρηθεί για την επέκταση των φυτειών ευκαλύπτου εις βάρος των καλλιεργειών για τρόφιμα και για να πιέσει για την προώθηση της αγροτικής μεταρρύθμισης στο Σάο Πάουλο, την πολιτεία της Βραζιλίας με τις περισσότερες και παραγωγικότερες αγροτικές εκτάσεις, που όμως κυριαρχείται από τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, καταλήψεις και κινητοποιήσεις γίνονται στη βόρεια πολιτεία Μαρανιάο, στην πολιτεία Περναμπούκο και αλλού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα σύστασης της Συντακτικής Συνέλευσης, με το «ναι» να είναι άνευ απροόπτου το βέβαιο αποτέλεσμα της κάλπης. Και άνευ απροόπτου καθώς τίποτα δεν μπορεί αποκλειστεί από το οπλοστάσιο της ολιγαρχίας, καθώς από την πρώτη στιγμή ανάληψης της προεδρίας από τον Ραφαέλ Κορέα οι υπονομευτικές ενέργειες εκ μέρους της είναι συνεχείς.

ΛΙΜΑ.-- Ενας νεκρός και δεκάδες τραυματίες, το αποτέλεσμα της καταστολής κινητοποίησης των κατοίκων του βόρειου λιμανιού Τσιμπότε. Ο αποκλεισμός του παναμερικανικού αυτοκινητοδρόμου, στο πλαίσιο τοπικής 48ωρης απεργίας, έγινε ενάντια στην ανάθεση των έργων υποδομής στην περιφερειακή διοίκηση παρακάμπτοντας το δήμο εξαιτίας της εκλογής νέας αρχής αντιπολιτευόμενης προς τον πρόεδρο Αλαν Γκαρσία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Εσφαλα, ζητώ συγγνώμη», θα δηλώσει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς, αναφερόμενος στο «σκάνδαλο» που ξέσπασε με τη δημοσιοποίηση της προσωπικής του εντολής, ώστε ο ετήσιος μισθός της «φίλης» του Σάχα Ρίζα «να φθάσει περίπου στα 200 χιλιάδες δολάρια».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με 63 ψήφους υπέρ και 34 κατά η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χτες νομοσχέδιο για τη χαλάρωση των περιορισμών στην κρατική χρηματοδότηση έρευνας γύρω απ' τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, αγνοώντας την προειδοποίηση του προέδρου Τζ. Ου. Μπους ότι θα ακυρώσει το νομοσχέδιο ασκώντας βέτο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Δύο συνήθη αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σε συνδυασμό με μια πειραματική ουσία, εμπόδισαν την εμφάνιση μεταστάσεων καρκίνου σε ποντίκια, δημοσιεύτηκε χτες στην επιθεώρηση «ΝΑΤURΕ». Πρόκειται για έρευνες της Δρ. Τζόουν Μασακέ του Καρκινολογικού Κέντρου Μεμόριαλ Σλόουν Κέτερινγκ της Νέας Υόρκης, γύρω από τον εντοπισμό τεσσάρων γονιδίων που πιθανώς «εμπλέκονται» και σε άλλες μορφές καρκίνου. Τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν είναι η πειραματική ουσία GM6001, το αντικαρκινικό αντίσωμα κετουξιμάμπη (Erbitux) και το αντιφλεγμονώδες σελεκοξίμπη (Celebrex), που χρησιμοποιείται κατά της αρθρίτιδας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ο λεγόμενος «πρόεδρος» του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ υποστήριξε χτες ότι οι φυλές της μεθορίου με το Αφγανιστάν «ξεσηκώθηκαν εναντίον των ξένων μαχητών... και σκότωσαν περίπου 300». Οι μαχητές -- κυρίως Ουζμπέκοι -- θεωρούνται ως δύναμη προσκείμενη στην αλ Κάιντα. Τοπικές πηγές πάντως τοποθετούν τον αριθμό των νεκρών πολύ χαμηλότερα, στα 100 θύματα.

ΝΤΑΚΑ.-- Ισλαμιστές δολοφόνησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης τον Χάιντερ Χοσέιν, εισαγγελέα στη δίκη κατά την οποία έξι ηγέτες ισλαμιστικής οργάνωσης είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για την πολύνεκρη βομβιστική εκστρατεία το καλοκαίρι του 2005. Η πρώην πρωθυπουργός και ηγέτις της αντιπολίτευσης στο Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα Ουάτζεντ, που κατηγορείται για τέσσερις φόνους διαδηλωτών του κόμματος της -- επίσης πρώην πρωθυπουργού -- Χαλέντα Ζία, «ανέβαλε την επιστροφή της» από τις ΗΠΑ όπου κάνει «διακοπές», ανακοίνωσε η Ενωση Αουάμι, το κόμμα της.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--«Επιτυχή» δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, που έχει τη δυνατότητα να φέρει πυρηνική γόμωση, με την κωδική ονομασία Agni III, έκαναν χτες οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις στο ομόσπονδο κρατίδιο Ορίσα. Είναι η δεύτερη δοκιμή του οπλικού συστήματος από τον περασμένο Ιούλιο. Ο πύραυλος, σημειώνουν με νόημα δυτικά ΜΜΕ, μπορεί να πλήξει ακόμη και το Πεκίνο και τη Σαγκάη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πληθαίνουν οι κατοχικές απώλειες

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΤΑΒΑ.- Τουλάχιστον τέσσερις απώλειες μετρούσαν οι δυνάμεις κατοχής της ISAF και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν προχθές και χθες: Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες και ένας ακόμη τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας που έπληξε αυτοκινητοπομπή. Το ΝΑΤΟ δεν είχε δώσει έως χθες στη δημοσιότητα στοιχεία για την εθνικότητα, τους βαθμούς και τις ηλικίες των απωλειών του. Οι περισσότεροι κατοχικοί στο ανατολικό Αφγανιστάν είναι Αμερικανοί.

Μία μέρα νωρίτερα, δύο Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από βόμβα στην επαρχία Κανταχάρ. Οι θάνατοι ακολούθησαν αυτούς άλλων έξι Καναδών την Κυριακή του Πάσχα. Η είδηση συνέπεσε με τη σύναξη, στην Οτάβα, του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς και άλλων υπουργών Αμυνας χωρών - μελών του ΝΑΤΟ για να συζητηθεί το θέμα του πολέμου στο Αφγανιστάν - που, όπως και αυτός στο Ιράκ, δεν πάει πολύ καλά, κατά τον ευφημισμό που χρησιμοποίησε η εφημερίδα The New York Times.

Παράλληλα, οι δυνάμεις της ISAF υποστήριξαν ότι 35 μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στην επαρχία Ζαμπούλ.

Συζήτηση για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική

Συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στη Λατινική Αμερική» διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας και της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, την Δευτέρα 16 Απρίλη, στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ Πατησίων 69 και Αινιάνος, 4ος Οροφος.

Η συζήτηση διοργανώνεται με την ευκαιρία των 45 χρόνων από τη 2η Διακήρυξη της Αβάνας και θα μιλήσουν ο Πρέσβης της Κούβας Ερμες Ερέρα, η Επιτετραμμένη της πρεσβείας της Βενεζουέλας, Μαρία Ινές Φονσέκα και εκπρόσωπος της ΕΕΔΔΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ