ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάη 2007
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Για τις εκλογές της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας

Από παλιότερη πορεία διαμαρτυρίας των νοσηλευτών στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από παλιότερη πορεία διαμαρτυρίας των νοσηλευτών στη Θεσσαλονίκη

Το 2004, σύμφωνα με το νόμο 3252/2004, συγκροτήθηκε η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), που αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), με γνωμοδοτικό ρόλο προς τον εκάστοτε υπουργό Υγείας για τα νοσηλευτικά ζητήματα. Ο νόμος προβλέπει την υποχρεωτική εγγραφή όλων των νοσηλευτών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Η διορισμένη, από το υπουργείο Υγείας, Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, όπου πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ, δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για την εγγραφή των νοσηλευτών. Προχωρεί στη διενέργεια εκλογών, χωρίς να έχουν εγγραφεί και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι περισσότεροι νοσηλευτές.

Ταυτόχρονα, το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό και απαγορεύει να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια που εκφράζουν διαφορετικές τάσεις επιχειρώντας να εμποδίσει να εκφραστούν οι δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές στην Υγεία - Πρόνοια. Γίνεται φανερό ότι με αυτές τις εκλογικές διαδικασίες, το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι νόθο και δε θα ανταποκρίνεται στην πραγματική θέληση των νοσηλευτών.

Ομως οι νόθες εκλογικές διαδικασίες είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το κύριο πρόβλημα είναι οι ίδιοι οι στόχοι και ο προσανατολισμός της ΕΝΕ.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η ΕΝΕ δεν είναι συνδικαλιστική οργάνωση. Αντίθετα αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του εκάστοτε υπουργού Υγείας για τα νοσηλευτικά θέματα. Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νοσηλευτές δεν οφείλονται στην έλλειψη συμβουλευτικών οργάνων. Αντίθετα, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν συνειδητά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το χώρο της Υγείας - Πρόνοιας. Η ΕΝΕ στην ουσία αποτελεί μοχλό προώθησης αυτής της πολιτικής στους νοσηλευτές.

Στρατηγικός στόχος της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως επιχειρήσεις που θα πουλάνε υπηρεσίες Υγείας και η παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας. Αυτό εννοούν όταν λένε ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να είναι ανταγωνιστικά προς τις ιδιωτικές κλινικές, να λειτουργούν δηλαδή με βάση τους νόμους της αγοράς. Ετσι, οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας θα γίνουν ελκυστικά πεδία επένδυσης για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους.

Για να είναι όμως κερδοφόρα επιχείρηση ένα νοσοκομείο (στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) θα πρέπει να αναγκάζει τους ασθενείς - πελάτες να πληρώνουν ακριβά και να έχει όσο το δυνατό φθηνότερους εργαζόμενους, με χαμηλούς μισθούς, μειωμένα ασφαλιστικά - εργασιακά δικαιώματα. Γι' αυτό το λόγο η πλειοψηφία των ελάχιστων προσλήψεων νοσηλευτών αφορούν συμβασιούχους, επικουρικούς, προγράμματα stage. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν η εντατικοποίηση της εργασίας, οι μισθοί λιτότητας, οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, η μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων. Γίνεται φανερό ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση των νοσηλευτών μέσα σε υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας που λειτουργούν με στόχο το κέρδος.

Σε αυτές τις συνθήκες η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη νοσηλευτική εκπαίδευση θα χειροτερεύσει. Η κυβέρνηση προωθεί την ενίσχυση της κατάρτισης, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, την εξάρτηση των ΑΕΙ- ΤΕΙ από τους επιχειρηματίες. Με αυτά τα μέτρα η εκπαιδευτική πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού κλάδου θα ενταθεί, καλλιεργώντας παραπέρα το «διαίρει και βασίλευε» αφού με αυτό τον τρόπο περνάνε με λιγότερες αντιδράσεις τα αντιλαϊκά μέτρα. Στο πρόβλημα της πολυδιάσπασης του κλάδου, ήδη η ΕΝΕ παίζει αρνητικό ρόλο, αποκλείοντας τους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

Οι νοσηλευτές όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι τα προβλήματά τους δεν αντιμετωπίζονται με συμβουλευτικά όργανα και συμμετοχή στους κοινωνικούς διαλόγους. Με αυτόν τον τρόπο εκβιάζονται να γίνουν συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για την πολιτική που εφαρμόζεται. Η ίδια η ΕΝΕ αναδεικνύεται μέσα από τους σκοπούς της, που διατυπώνονται στον νόμο ίδρυσής της, ως μηχανισμός ενσωμάτωσης των νοσηλευτών στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Αξίζει να αναφερθούν μερικοί από τους διακηρυγμένους σκοπούς της ΕΝΕ. Συγκεκριμένα σκοπός αποτελεί:

Α) Η αξιολόγηση της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας. Τα κριτήρια αξιολόγησης που τίθενται από το κράτος σήμερα για τις υπηρεσίες Υγείας και κατ' επέκταση για την παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα, είναι η σύγκριση κόστους - οφέλους, η ανταποδοτικότητα και όχι τα αποτελέσματα στο επίπεδο Υγείας του πληθυσμού. Επομένως θετικά αξιολογείται η νοσηλευτική φροντίδα - και ο φορέας της, που συμβάλλουν στο «νέο» μοντέλο λειτουργίας των νοσοκομείων. Η αξιολόγηση της νοσηλευτικής φροντίδας θα αξιοποιηθεί περισσότερο για την αξιολόγηση του προσωπικού, για τη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας. Αλλωστε υπάρχει και το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση προωθεί τη σύνδεση της διαδικασίας αξιολόγησης με την κατάργηση της μονιμότητας.

Β) Ο καθορισμός και η διασφάλιση της ελεύθερης άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος. Η άσκηση της νοσηλευτικής ως ελεύθερο επάγγελμα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικών εταιρειών παροχής νοσηλευτικής φροντίδας όπως θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στην Αγγλία, αυτό λειτούργησε ως εξής: Δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, καλύπτουν τις ανάγκες για νοσηλευτική φροντίδα με την ενοικίαση νοσηλευτών, που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, από τις εταιρείες (για μία μέρα ή και λίγες ώρες). Πρόκειται για κατάργηση του δικαιώματος για πλήρη και σταθερή εργασία αλλά και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των νοσηλευτών. Επιπλέον καλλιεργείται κλίμα συντεχνιασμού ανάμεσα στους νοσηλευτές και γιατρούς που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα για την κατοχύρωση πράξεων τις οποίες θα επιτρέπεται να «πωλούν».

Γ) Η εισήγηση για τον καθορισμό και την κοστολόγηση των νοσηλευτικών πράξεων. Η κοστολόγηση των νοσηλευτικών πράξεων συνδέεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να ανακοστολογήσει τις ιατρικές πράξεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις για να μεταφέρει το κόστος υγειονομικής φροντίδας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δ) Στο άρθρο 31 προβλέπεται η ΕΝΕ να προτείνει διαδικασίες για την ανανέωση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Δηλαδή, η άδεια ασκήσεως δε θα είναι μόνιμη. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η ανανέωση της άδειας γίνεται μετά από την υποχρεωτική και επί πληρωμή παρακολούθηση εκπαίδευσης - κατάρτισης και μετά από εξετάσεις. Με άλλα λόγια η ΕΝΕ αποδέχεται από ιδρύσεώς της, τις διακηρύξεις της Μπολόνια για αποσύνδεση πτυχίου- επαγγέλματος, τη διά βίου κατάρτιση. Η εργασιακή ανασφάλεια και η εκμετάλλευση των νοσηλευτών θα γιγαντωθεί. Η διαδικασία αυτή στην πράξη θα λειτουργήσει ως μοχλός για να στραφούν αναγκαστικά οι νοσηλευτές για χρηματοδότηση στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Επιπλέον προβλέπεται να δημιουργηθούν Πειθαρχικά Συμβούλια, που θα μπορούν να στερούν ως και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και αυτή η ποινή αφορά και την παραβίαση αποφάσεων του ΔΣ της ΕΝΕ.

Τέλος η ΕΝΕ αξιοποιήθηκε ακόμα και για την προσπάθεια αποκλεισμού χιλιάδων συναδέλφων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και τη συκοφάντηση των συστημάτων Υγείας και Παιδείας των χωρών αυτών.

Η ΕΝΕ σε όλες τις δραστηριότητές της στο παρόν και το μέλλον πρέπει να κριθεί πρώτα και κύρια για τη στάση της σε όλα τα παραπάνω ζητήματα. Να κριθεί για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Παιδεία, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, τη συνεχόμενη κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ έχει εκφράσει τη συμφωνία της με την ΕΝΕ και στους σκοπούς της. Διαφωνούν μόνο με δευτερεύοντα ζητήματα, όπως η σύνθεση της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής. Αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού οι παρατάξεις αυτές αποδέχονται όπως και η ΕΝΕ τον ρόλο του μεσάζοντα. Συμφωνούν στην πράξη με την εφαρμοζόμενη πολιτική, αποδέχονται ο δημόσιος τομέας Υγείας να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σήμερα, σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες εκλογές, σε αυτές τις συνθήκες και τις νόθες εκλογικές διαδικασίες, οι νοσηλευτές πρέπει να απαντήσουν με ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ τις ΕΚΛΟΓΕΣ.

Να απαιτήσουν το διορισμό νέας προσωρινής διοίκησης της ΕΝΕ με συνδικαλιστές από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αναλογική εκπροσώπηση, παίρνοντας υπόψη το συσχετισμό δύναμης, με σκοπό να προχωρήσει στις εγγραφές των νοσηλευτών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ) και να διενεργηθούν οι εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. Να απορρίψουν τη λογική ότι η Υγεία είναι εμπόρευμα, να αγωνιστούν ενάντια στην πολυδιάσπαση του κλάδου, να διεκδικήσουν ενιαία ανώτατη νοσηλευτική εκπαίδευση.

Να αγωνιστούν για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα διασφαλίζει πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους υγειονομικούς.

Να απορρίψουν τον συντεχνιασμό και τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» και να ενισχύσουν την αγωνιστική ενότητα όλων των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που ανατρέπει τα δικαιώματά μας προς όφελος των κερδών μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών.

Να συμπαραταχθούν με το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και να στηρίξουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.


Του
Μανώλη ΒΑΡΔΑΒΑΚΗ*
*Ο Μανώλης Βαρδαβάκης είναι μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ