ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΣΤΑΤΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΝΙΑΡΗ
Το παράδειγμά του εμπνέει τους νεότερους

Στα χώματα της Καισαριανής, τα ποτισμένα με το αίμα των ηρώων του λαού, «αναπαύεται» από χτες το απόγευμα ο σύντροφος Μελέτης Κανιάρης, ο παλαίμαχος κομμουνιστής, που έφυγε στα 92 του χρόνια και ταύτισε για περισσότερο από 70 χρόνια τη ζωή του με την πορεία του ΚΚΕ, στη μάχη για τα δίκια του ελληνικού λαού, αταλάντευτος στην υπεράσπιση των αρχών και της ιδεολογίας του Κόμματος, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε μια σεμνή και λιτή τελετή, με πολιτική κηδεία, δεκάδες ήταν οι σύντροφοι και οι φίλοι, οι οποίοι σε κλίμα συγκίνησης τον αποχαιρέτησαν, μαζί με την οικογένειά του, την συντρόφισσά του Κατίνα, τον γιο του Θάνο και τους στενούς του συγγενείς. Η κόκκινη σημαία, με το σφυροδρέπανο και τα τρία γράμματα «Κ Κ Ε», στόλιζε το φέρετρο του εκλιπόντα.

«Αναπαύσου ήσυχος ότι έκανες το καθήκον σου. Οτι το παράδειγμά σου πολλοί ακόμα θα το ακολουθήσουν. Οτι θα πυκνώσουν οι στρατιές των νέων κομμουνιστών. Οτι θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».

Με αυτά τα λόγια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», αποχαιρέτησε, εκ μέρους της ΚΕ, τον Μ. Κανιάρη.

Και συμπλήρωσε: «Το φευγιό σου, το φευγιό πολλών συντρόφων της γενιάς σου τα τελευταία χρόνια, θέλουμε να μετουσιωθεί σε αγωνιστική πράξη από τις νεότερες γενιές, που έχουν πάρει τη σκυτάλη αυτού του δύσκολου, αλλά όμορφου και μοναδικού αγώνα που διεξάγει το ΚΚΕ, μπροστάρης στην πάλη της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων - συμμάχων της. Παρότι φεύγεις "πλήρης ημερών", όπως συνηθίζεται να λέγεται, εντούτοις, η απώλειά σου, όπως και η απώλεια κάθε αγωνιστή του Κόμματός μας, είναι μεγάλη. Παρακαταθήκη για μας είναι η ίδια η βιογραφία σου».

«Δε λύγισε»

Ο Μ. Κανιάρης γεννήθηκε το 1915 στην Καλλιθέα Θήβας. Από το γυμνάσιο έρχεται σε επαφή με τα κομμουνιστικά ιδανικά. Οργανώνεται στο ΚΚΕ, το Δεκέμβρη του 1941. Συμμετέχει στο ΕΑΜ από στελεχικές θέσεις. Το Μάρτη του '47, εκτοπίζεται στην Ικαρία και μετά την απόλυσή του συλλαμβάνεται εκ νέου και εκτοπίζεται στη Λήμνο. Τον Ιούνη του '49 στέλνεται στο κολαστήρι της Μακρονήσου. Εκεί, είναι απ' τους πρωτοπόρους.

«Στο κάτεργο της Μακρονήσου, δε λύγισε», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας. «Με βαθιά πίστη στο δίκιο της υπόθεσής μας, ο σ. Μελέτης απέδειξε ότι και στις πιο δύσκολες συνθήκες και κακουχίες ο κομμουνιστής αντέχει, μπορεί να επιδείξει απαράμιλλο ηρωισμό, ακριβώς γιατί στηρίζεται στη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία του, στο Κόμμα του, στην υπόθεση της τάξης μας. Οι αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου, ανάμεσα στους κορυφαίους και ο σ. Μελέτης, δεν ήταν άνθρωποι που έτρεχε στις φλέβες τους διαφορετικό αίμα. Ηταν απλοί θνητοί, ευάλωτοι στο σώμα από τις κακουχίες. Απέδειξαν όμως ότι ο άνθρωπος του λαού, ο κομμουνιστής διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες και δυνάμεις προσφοράς και αυτοθυσίας».

Το '58 εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ. Στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέγεται μέλος της ΚΕ. Επανεκλέγεται στο 10ο και 11ο.

Ο Τ. Λίτσας αποχαιρέτησε τον Μ. Κανιάρη, εκ μέρους της ΚΟΒ Ν. Κυψέλης, ο Ν. Βουρδουμπάς από την ΤΟ 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΝΕ, ο Χρ. Τσιντζιλώνης, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της Τανάγρας, γενέτειρας του Μ. Κανιάρη, ο πρόεδρός του Γ. Σκουρτανιώτης.

Στην τελευταία κατοικία του, συνοδεύτηκε από τον καθημερινό του σύντροφο, τον «Ριζοσπάστη», δύο κόκκινα τριαντάφυλλα και τη φωνή όλων των παρευρισκομένων: «Αθάνατος»!

Πολυμελής ήταν η αντιπροσωπεία του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στεφάνια κατέθεσαν, εκτός από τους συγγενείς και φίλους του εκλιπόντα, η ΚΕ του Κόμματος, ο «Ριζοσπάστης», ο «902», η ΚΟΒ Κυψέλης, η ΚΟ Ανατολικής Εύβοιας κ.ά.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Διεκδικούμε από τον Τύπο να δίνει όλη την αλήθεια

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σε ημερίδα, στη Θεσσαλονίκη, για τη συμβολή του περιφερειακού Τύπου στην ενημέρωση για την ΕΕ

«Θα συνεχίσουμε τη δράση για λαϊκή ενότητα και συσπείρωση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε ένα πανευρωπαϊκό ενωτικό αγωνιστικό κίνημα να βάλει φραγμούς στην πορεία της ΕΕ του κεφαλαίου και πάντα θα διεκδικούμε από τον Τύπο, περιφερειακό και πανελλαδικό, έντυπο και ηλεκτρονικό, να δίνει όλη την αλήθεια».

Τα παραπάνω σημείωσε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας σε ημερίδα με θέμα την: «Επικαιρότητα της Ευρώπης στον περιφερειακό Τύπο» που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης και το γραφείο για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μίλησαν ευρωβουλευτές των κομμάτων, εκπρόσωποι των ιδιοκτητών τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, δημοσιογράφοι και επιστήμονες. Στην πλειοψηφία τους οι ευρωβουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ), ανακάλυψαν... έλλειμμα του περιφερειακού Τύπου της χώρας μας στην κατεύθυνση προβολής και εμπέδωσης της πολιτικής της ΕΕ και σημείωσαν ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αλλωστε, διακαής πόθος όλων τους είναι να γίνει αποτελεσματικότερη η παρέμβαση παραπλάνησης του λαού, προκειμένου να πειστεί πως τα συμφέροντά του υπηρετούνται μέσα από την πολιτική, τις επιλογές και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου. Κυρίαρχο ρόλο σ' αυτή την κατεύθυνση έχει αναλάβει ο Τύπος που βρίσκεται στα χέρια της αστικής τάξης και παλεύει για τη διαιώνιση της κυριαρχίας της.

Κάτω και από αυτή τη διαπίστωση η Δ. Μανωλάκου ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, «στην πάλη μας για δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, για εργατικό και κοινωνικό έλεγχο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία της πληροφόρησης από τα κρατικά και ιδιωτικά "μέσα ενημέρωσης" που είναι στην υπηρεσία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων».

ΚΟΘ του ΚΚΕ
Εκδήλωση για την 21η Απρίλη

Συγκέντρωση και πορεία διοργανώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο 21 Απρίλη. Στις 10.30 π.μ., θα ξεκινήσει πορεία από τα γραφεία της ΚΟΘ, η οποία θα καταλήξει στο πρώην κτίριο της Ασφάλειας στο Βαρδάρη, στα κρατητήρια του οποίου βασανίστηκαν αγωνιστές. Εκεί θα γίνει ομιλία και κατάθεση στεφάνων.

ΠΑΤΡΑ
Για την ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ

- Η Εργατική Αχτίδα Πάτρας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ», αύριο Κυριακή 22 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Πατρών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγηματική - οπτικοακουστική παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου, αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών για τους αγώνες της εργατικής τάξης και μουσικό αφιέρωμα στο αμερικανικό εργατικό τραγούδι. Στο χώρο θα λειτουργούν εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας.

ABBOTT LABORATORIES ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ
Επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα του «Ρ»

Επιστολή της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας προς την εφημερίδα μας

Με επιστολή του προς τον «Ρ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ABBOTT LABORATORIES ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, επιβεβαιώνει στην ουσία το δημοσίευμα της εφημερίδας μας της 18ης Απρίλη 2007, όπου αποκαλυπτόταν έγγραφο της εν λόγω επιχείρησης με το οποίο ενημερώνει τους εργαζόμενους σ' αυτή σχετικά με τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.

Στην επιστολή που μας έφθασε δε γίνεται βέβαια καμία διάψευση απλώς δίνονται ορισμένες γενικόλογες διευκρινίσεις προς αποφυγή τυχόν «παρανοήσεων». Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι η εταιρεία «δεν τηρεί αρχείο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων της», ωστόσο τηρεί και διαβιβάζει στη μητρική εταιρεία και όπου αλλού κρίνει σκόπιμο, «απλά προσωπικά δεδομένα». Ενδεικτικό βέβαιο του πλαισίου «προστασίας» που επικαλείται, είναι ότι παραπέμπει στην «ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Βέβαια, με βάση την τακτική του «άλλα λόγια», παραβλέπονται σημαντικές πλευρές που θίγονται μέσω της ενημερωτικής ανακοίνωσης προς τους εργαζόμενους της εταιρείας, όπως η υπεροχή των «Διεθνών Αρχών της Abbott για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων των Εργαζομένων» και η υπενθύμιση σχετικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων.

ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ
Τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα

«Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς και το σύνολο των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων η αναπτυξιακή συνεργασία και οι σχέσεις ΕΕ με την Παλαιστινιακή Αρχή», θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει από σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης εργασίας ο Μ. Αμπάς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Μετά το πέρας της συνάντησης έχει προγραμματιστεί να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στην Πράγα

Ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, αναχώρησε για την Πράγα όπου θα συμμετέχει σήμερα 21 Απρίλη στην ημερίδα με θέμα «Τα εγκλήματα του καπιταλισμού και οι προοπτικές της ανθρωπότητας». Η ημερίδα, θεωρητικού και πολιτικού περιεχομένου, με διεθνή συμμετοχή, είναι η 22η κατά σειρά που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση της Πράγας του Κομμουνιστικού Κόμματος Μοραβίας και Βοημίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ