ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Αντίμετρα από Ρωσία, αντιδράσεις από λαϊκά κινήματα

Διογκώνεται το κίνημα κατά των βάσεων σε Τσεχία, Πολωνία

Από παλαιότερη διαδήλωση στο κέντρο της Πράγας
Από παλαιότερη διαδήλωση στο κέντρο της Πράγας
ΜΟΣΧΑ-ΟΣΛΟ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πιέσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την εγκατάσταση στην Τσεχία και στην Πολωνία της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας (νέας μορφής του «πολέμου των άστρων»), με το πρόσχημα της δήθεν απειλής επίθεσης με πυραύλους από το Ιράν ή τη ΛΔ Κορέας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΗΠΑ, πράγμα που ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τη διήμερη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Οσλο της Νορβηγίας. Φυσικά η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία θέλει να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του δικού της κεφαλαίου.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, πριν ξεκινήσει η σύνοδος του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα της «ασπίδας», χαρακτήρισε «παράλογο» τον ισχυρισμό ότι η εγκατάσταση της «ασπίδας» μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των στρατηγικών δυνάμεων με τη Ρωσία. Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε το διάλογο» με τη Ρωσία «αλλά με βάση μια ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης και όχι με μια άποψη των γεγονότων που αντιστοιχεί στη δεκαετία του '80».

Νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος, κήρυξε μορατόριουμ στην εφαρμογή από τη Ρωσία της Συνθήκης του 1990 για τον έλεγχο των Συμβατικών Οπλων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ που την υπέγραψαν δεν την έχουν επικυρώσει και δεν τηρούν τις ρυθμίσεις της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή συνδέεται εν μέρει με το σχέδιο εγκατάστασης της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Πολωνία και στην Τσεχία, η οποία, όπως έχει υποστηρίξει η Ρωσία, απειλεί την εθνική της ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Η συγκεκριμένη Συνθήκη προβλέπει τη μείωση των στρατιωτικών αεροσκαφών, τανκς και άλλων μη πυρηνικών βαρέων οπλισμών στην Ευρώπη και σημειώνει τις τοποθεσίες όπου μπορούν να αναπτυχθούν.

Από τη μεριά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε χτες ότι αναμένει από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ - που αναμένεται να συμμετάσχει στη Σύνοδο σήμερα -, να εξηγήσει τη συγκεκριμένη απόφαση του Ρώσου Προέδρου.

Σημειώνουμε ότι τόσο στην Τσεχία, όσο και στην Πολωνία αναπτύσσεται το κίνημα κατά της «αντιπυραυλικής ασπίδας» από μαζικές οργανώσεις που επισημαίνουν τους νέους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή. Στην Τσεχία πρωτοστατούν η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που καθημερινά ενημερώνουν τον κόσμο και έχουν προγραμματίσει και η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς να γίνει βήμα καταγγελίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Επίσης, συνεχίζεται η συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών - σήμερα ξεπερνούν τις 85.000 - κατά της εγκατάστασης.

Και νέο «μέτωπο»

Ανοίγοντας ένα ακόμα «μέτωπο», ο Ρώσος Πρόεδρος κατήγγειλε επίσης χτες την ανάμειξη των δυτικών χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας μέσω εισροής χρηματικών πόρων προς τη ρωσική αντιπολίτευση και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Πρόσθεσε επίσης ότι «προβάλλουν συνθήματα για τον εκδημοκρατισμό, αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος: Η εξασφάλιση μονομερώς προνομίων για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων».

Συγκαλυμμένη ήταν η αντίδραση της Γαλλίας σ' αυτές τις κατηγορίες του Βλ. Πούτιν. Σε δήλωση του εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζαν - Μπατίστ Ματέι, επισημαίνεται ότι «χωρίς να πρόκειται για επέμβαση, ο διάλογος ανάμεσα στις κοινωνίες των πολιτών μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ρωσικής δημοκρατίας». Υπενθύμισε ότι η Γαλλία «ανέκαθεν υποστήριζε πως οι ΜΚΟ πρέπει να μπορούν να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, με σεβασμό των συνταγματικών κανόνων και συμφώνως προς τις δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει η Ρωσία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΝΤΙΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ
Ποικίλες μορφές πιέσεων

Ανοιχτές προτάσεις επέμβασης και... πιο ευέλικτες περί «ειρηνικού μετασχηματισμού» της Κούβας

Η διήμερη αντικουβανική συνδιάσκεψη, που ξεκίνησε την Τετάρτη στο Βερολίνο από τη λεγόμενη «Διεθνή Επιτροπή για δημοκρατία στην Κούβα» στο Ιδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ», που πρόσκειται στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, αναμενόταν να ολοκληρωθεί χτες. Το χτεσινό ρεπορτάζ της αριστερής γερμανικής εφημερίδας «Γιούνγκε Βελτ», μας δίνει ωστόσο μια εικόνα των εργασιών της πρώτης μέρας, στην οποία συμμετείχαν περί τα 150 άτομα.

Ανάμεσά τους, οι λεγόμενοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων του πολίτη, πρώην πρόεδροι ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, όπως ο Βάτσλαβ Χάβελ (της Τσεχίας), που άνοιξε τη Συνδιάσκεψη, ο Ρετσέπ Μεϊντάνι (της Αλβανίας) και ο Λουίς Αλμπέρτο Λακάλε της Ουρουγουάης. Μαζί με αυτούς οι δύο (πρώην Κουβανοί) τρομοκράτες της μαφίας του Μαϊάμι Κάρλος Αλμπέρτο Μοντανέρ και ο Φρανκ Καλτσόν. Από τη Γερμανία, δε μετείχε όπως είχε προγραμματιστεί ο ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ (SPD), αλλά αντ' αυτού ο χριστιανοδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας, Μπέρχαρντ Φόγκελ, ο οποίος προήδρευσε, ο Γκίντερ Νόοκε, «εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ο σοσιαλδημοκράτης Μάρκους Μέιχελ, βουλευτής στο Μπούντεσταγκ και μέλος της «Διεθνούς Επιτροπής για δημοκρατία στην Κούβα». Επίσης έκαναν την παρουσία τους αντικουβανοί από τις ΗΠΑ.

Ως στόχος της Συνδιάσκεψης είχε ανακοινωθεί «η αναζήτηση κοινών πρωτοβουλιών», δηλαδή η απόφαση για λήψη μέτρων κατά του σοσιαλιστικού καθεστώτος, κάτι που επιβεβαιώνει άμεσα και η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (25/4) γράφοντας ότι ο Νόοκε θα εκθέσει στη Συνδιάσκεψη «τη γερμανική στρατηγική και έτσι και τη στρατηγική της Προεδρίας της ΕΕ» απέναντι στο σοσιαλιστικό καθεστώς.

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» σημειώνει σχετικά με τις ομιλίες των πρωτεργατών στις αντεπαναστατικές αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη και την ανατροπή του σοσιαλισμού: «Οι λόγοι των... Φόγκελ, Χάβελ, Μεϊντάνι και Αλμπέρτο Λακάλε είχαν δύο κοινά σημεία: ύμνους για να κατακτηθεί η ελευθερία στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης και την εκπληκτική πεποίθηση, ότι επίκειται άμεσα η ανατροπή της κουβανικής κυβέρνησης». Πάντως έγινε σκέψη για το τι θα γίνει μετά, ποια οικονομικά και κοινωνικά μέτρα βοήθειας πρόκειται να ληφθούν, πώς θα συμπεριφερθούν στον κουβανικό στρατό και άλλα παρόμοια. Ο Γκίντερ Νόοκε, που εκπροσωπούσε τη γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο ήταν πιο ρεαλιστής. Είπε ότι «η Κούβα σήμερα είναι εσωτερικά και εξωτερικά καλύτερα από το 1989. Δεν υπάρχει εκεί αίσθημα ξένης κυριαρχίας. Το καθεστώς του Τσάβες συμβάλλει δυστυχώς απροσδόκητα στη σταθεροποίηση του (κουβανικού) καθεστώτος». Είπε επίσης ότι η Κούβα δεν είναι διεθνώς απομονωμένη, απόδειξη ότι εκλέχτηκε με 140 ψήφους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σαν προειδοποίηση προς τους... ονειροπόλους εχθρούς του σοσιαλισμού θεωρείται και η διαπίστωση του Νόοκε που υπογράμμισε ότι «το καθεστώς είναι σταθερό και δε θα καταρρεύσει ούτε μετά τον Κάστρο». Σύντομες ελπίδες για εξάλειψη του σοσιαλισμού στην Κούβα είναι άσκοπες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι λίγοι διαφωνούντες εκεί δεν έχουν απήχηση στον πληθυσμό και επιπλέον φιλονικούν μεταξύ τους.

Αγνωστο αν ο Νόοκε εξέφρασε τους πραγματικούς στόχους της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική της Κούβας είναι επιτυχής, όπως αποδείχνουν οι σχέσεις με την Ισπανία, και ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι «ο ειρηνικός μετασχηματισμός», που δε σημαίνει πλήρη ρήξη με τη σημερινή κυβέρνηση, ότι (η Γερμανία) αποκρούει εξωτερική επέμβαση και «υποστηρίζει» το «Χριστιανικό Απελευθερωτικό Κίνημα» (MCL) που δήθεν είναι η ισχυρότερη αντιπολιτευτική ομάδα στην Κούβα.

Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Μάρκους Μέκελ δήλωσε ότι οι νόμοι Χελμς - Μπάρτον, που εμποδίζουν το εμπόριο με την Κούβα, είναι λάθος και ότι 40 χρόνια αποκλεισμού δεν έφεραν αποτελέσματα.

Ακόμα και ο Λεχ Βαλέσα αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι «ο παραμορφωμένος καπιταλισμός δεν αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση στο σοσιαλιστικό σύστημα», για να συμπληρωθεί από τον Ουρουγουανό Λακάλε με την πρόταση για ένα «σχέδιο Μαρτί» με το οποίο θα δίνονται «μακροπρόθεσμα δάνεια» στην Κούβα με «αγκαζάρισμα και των πολιτικών προσφύγων» (της Μαφίας του Μαϊάμι).


Θ. Β.

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στην Κούβα

Για την Αβάνα της Κούβας αναχωρεί, αύριο Σάββατο, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ αποτελούμενη από τους Κώστα Παπαδάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Λευτέρη Νικολάου, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ. Η αντιπροσωπεία θα εκπροσωπήσει την Οργάνωση στη Διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης Οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο - με αίτημα την απελευθέρωση των 5 Κουβανών ηρώων που κρατούνται από τις ΗΠΑ στις φυλακές του Μαϊάμι εδώ και 8 χρόνια. Τη Συνάντηση διοργανώνει η Κομμουνιστική Νεολαία Κούβας και άλλες νεολαιίστικες οργανώσεις της χώρας στις 29 και 30 Απρίλη. Τα στελέχη της ΚΝΕ θα συμμετάσχουν επίσης στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Νησί της Επανάστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ