ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Επέστρεψαν στα κελιά οι κρατούμενοι στο Μαλανδρίνο

Ο «Ρ» δημοσιεύει στοιχεία που αποδεικνύουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας

Εκτονώθηκε η κατάσταση και στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο (φωτ.)

ICON

Εκτονώθηκε η κατάσταση και στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο (φωτ.)
Μετά από μια τετραήμερη διαμαρτυρία, οι κρατούμενοι των φυλακών Μαλανδρίνου Φωκίδας επέστρεψαν χτες το απόγευμα στα κελιά τους, ενώ σε ύφεση βρίσκονταν οι κινητοποιήσεις των κρατουμένων και στις άλλες φυλακές της χώρας. Οι 200 περίπου βαρυποινίτες του Μαλανδρίνου, μετά από διαβεβαιώσεις που έλαβαν ότι δε θα τιμωρηθούν, κατέβηκαν από την ταράτσα της φυλακής και μπήκαν στα κελιά τους.

Ηρεμία πλέον επικρατεί και στις άλλες φυλακές της χώρας (Κορυδαλλός, Πάτρα, Λάρισα, Νέα Αλικαρνασσός). Σε αρκετές περιπτώσεις επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ για να «επιβληθεί η τάξη». Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, ισχυρίζεται ότι εφαρμόστηκε «η αρχή της αναλογικότητας» και πως επικράτησε «η υπομονή και αποφασιστικότητα» των αστυνομικών δυνάμεων.

Ωστόσο, τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος παραμένουν. Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, επαναφέρει θέματα που είχαν τεθεί υπόψη του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως το διαχωρισμό των υποδίκων από τους κατάδικους, των ελαφροποινιτών από βαρυποινίτες, τη στελέχωση με προσωπικό του κλειστού θεραπευτικού προγράμματος στον Ελαιώνα Θηβών για τους τοξικομανείς κρατουμένους. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων διαψεύδει το γεγονός ότι υπάρχουν φαινόμενα βίας κατά κρατουμένων από το προσωπικό των φυλακών και κάνει λόγο για τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους κρατούμενους.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η οργάνωση «Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων». Ανάμεσα σε άλλα εκπρόσωποί της κατήγγειλαν άγριους ξυλοδαρμούς κρατουμένων, μαζικές μεταγωγές, χρήση πλαστικών σφαιρών και χημικών από τις Αρχές και άσκηση ψυχολογικής βίας.

Τρεις και τέσσερις κρατούμενοι σ' ένα κελί

Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 και 4 άνθρωποι στριμώχνονται σε ένα κελί σε πολλές φυλακές της χώρας, ενώ ο πανελλαδικός αριθμός των κρατουμένων είναι διπλάσιος από τη συνολική χωρητικότητα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, οι κρατούμενοι φτάνουν τους 10.086 και η χωρητικότητα των φυλακών της χώρας είναι 5.859, σύμφωνα με στοιχεία του Ιούλη του 2006.

Να σημειώσουμε πως τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης σε σχετική «αίτηση κατάθεσης εγγράφων» των βουλευτών του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη και Αντώνη Σκυλλάκου. Με βάση, λοιπόν, αυτά τα ποσά θα αναφέρουμε ορισμένα, ενδεικτικά, στοιχεία από ορισμένες φυλακές στις οποίες τις τελευταίες μέρες εκδηλώθηκαν διαμαρτυρίες κρατουμένων:

  • Κορυδαλλός: 2.030 κρατούμενοι χωρητικότητα για 640.
  • Αλικαρνασσός: 362 κρατούμενοι χωρητικότητα για 105.
  • Κέρκυρα: 280 κρατούμενοι χωρητικότητα για 160.
  • Πάτρα: 724 κρατούμενοι χωρητικότητα για 343.
  • Θεσσαλονίκη: 615 κρατούμενοι χωρητικότητα για 370.
  • Κομοτηνή: 304 κρατούμενοι χωρητικότητα για 105.
  • Λάρισα: 818 κρατούμενοι χωρητικότητα για 363.
  • Ναύπλιο: 519 κρατούμενοι χωρητικότητα για 314.
  • Μαλανδρίνο: 332 κρατούμενοι χωρητικότητα για 280.
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Σε κίνδυνο δημοκρατικά δικαιώματα

Διατάξεις που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε παραβίαση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, περιλαμβάνει η διεθνής «Σύμβαση Ποινικού Δικαίου για τη διαφθορά», που ψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, με πρόσχημα το χτύπημα της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα επεκτείνονται και σε άλλους τομείς οι διατάξεις του «τρομονόμου» που ψηφίστηκε για τη δίκη της «17 Νοέμβρη». Διατάξεις που καταλύουν μια σειρά από δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τις κείμενες διατάξεις.

Στη Σύμβαση ενισχύεται η δυνατότητα απέλασης αλλοδαπού ή έκδοσης σε άλλο κράτος Ελληνα πολίτη. Ο Α. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι προβλέπεται απέλαση αλλοδαπού ακόμα και χωρίς την ύπαρξη διεθνούς συμφωνίας και έφερε ως παράδειγμα τον πρόεδρο των Πακιστανών της χώρας μας: Μας ζητάει, είπε, το Πακιστάν, που είναι δικτατορία, την έκδοση των Πακιστανών που κατήγγειλαν τις απαγωγές και με βάση τη σύμβαση αυτή μπορεί να γίνει η απέλαση ακόμα και χωρίς την ύπαρξη σχετικής σύμβασης, απλώς και μόνο με πολιτική συμφωνία με την κυβέρνηση του Πακιστάν. Η πρόβλεψη αυτή, τόνισε, είναι ένα βήμα παραπέρα για τη δυνατότητα έκδοσης και ημεδαπού και αλλοδαπού.

Κατήγγειλε δε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες μπορεί να οδηγήσει στη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων για διάφορες χρήσεις.

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας, είπε ότι δεν αλλάζει τίποτα από τα ισχύοντα για την απαγόρευση έκδοσης ημεδαπών, ενώ διασφαλίζεται η απαγόρευση έκδοσης αλλοδαπών που διώκονται για την πολιτική τους δράση «υπέρ της ελευθερίας». Για δε την ανταλλαγή πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι αποτελεί «ένα θετικό βήμα» για την αντιμετώπιση «των ποινικά κολάσιμων αδικημάτων».

Ληστεία με ... σενάρια

Πλήθος από σενάρια κυκλοφόρησαν μετά τη ληστεία που σημειώθηκε χτες στις 11:05 σε υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, στη Λεωφόρο Συγγρού 187, στη Νέα Σμύρνη. Τρεις άγνωστοι εισέβαλαν στο κατάστημα και με την απειλή ενός καλάζνικοφ και δύο πιστολιών, αφαίρεσαν 15.000 ευρώ και το όπλο του φύλακα. Στη συνέχεια, διέφυγαν με αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός τους, ο οποίος τους περίμενε έξω από την τράπεζα. Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από την περιοχή της Βούλας τον περασμένο Οκτώβρη.

Μετά τη γνωστοποίηση της ληστείας και τις καταθέσεις μαρτύρων, πληροφορίες από την αστυνομία έκαναν λόγο για επανεμφάνιση των «ληστών με τα μαύρα» (σ.σ. λόγω των μαύρων ρούχων και των σκούφων που φορούσαν οι δράστες). Αλλες πληροφορίες, και πάλι από την αστυνομία, ανέφεραν πως ένα από τα όπλα που κρατούσαν οι τρεις άγνωστοι ήταν το όπλο που είχε αφαιρεθεί από τον φρουρό της κατοικίας του προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρωμύλου Κεδίκογλου.

Νέο προεδρείο στην ΤΕΔΚΝΑ

Νέο προεδρείο και Εκτελεστική Επιτροπή εξέλεξε χτες το ΔΣ της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Η παράταξη της ΝΔ κατέλαβε και τις τρεις θέσεις του προεδρείου, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ μοιράστηκαν τις δύο θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Θυμίζουμε ότι κατά τις εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ του οργάνου, την προηγούμενη βδομάδα, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) απέσυραν τα ψηφοδέλτιά τους και αποχώρησαν, διαμαρτυρόμενοι για την αντιδημοκρατική διαδικασία που επέβαλαν οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ομόφωνα οι εκπρόσωποι των δυνάμεων του δικομματισμού και της συναίνεσης αποφάσισαν οι εκλογές να γίνουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο κάθε παράταξης, δηλαδή και για το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ και για τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ. Τακτική που στερεί από τους εκλέκτορες το δικαίωμα να εκφραστούν υπέρ διαφορετικών συνδυασμών για κάθε όργανο και ταυτόχρονα απαγορεύει τις μεμονωμένες υποψηφιότητες σε ένα από τα δύο όργανα (ΚΕΔΚΕ ή ΤΕΔΚΝΑ).

Νέος πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ εκλέχτηκε ο δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Καλογερόπουλος (ΝΔ). Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Στ. Γεωργόπουλος (ΝΔ) και γραμματέας ο δήμαρχος Χολαργού Δ. Νικολάου (ΝΔ). Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εκλέχτηκαν ο δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος (ΠΑΣΟΚ) και ο δήμαρχος Καλυβίων Π. Φιλίππου (ΣΥΝ).

ΥΠΕΧΩΔΕ
«Στο τραπέζι» η καύση

Στο χορό της προώθησης της καρκινογόνου καύσης ως μεθόδου διαχείρισης των απορριμμάτων, μπήκε χθες, μετά τους δημάρχους, και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς. Σε σχετική δήλωσή του, με αφορμή δημοσιεύματα από τη μελέτη της ΚΕΔΚΕ που προκρίνει την καύση, ο υπουργός κάνει σαφές πως το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφόσον το επιλέξει να προχωρήσει σε αυτή τη μέθοδο.

Στρώνει έτσι κι αυτός με τη σειρά του το έδαφος για μια «λύση» που εγκαταλείπεται στην Ευρώπη, κοστίζει πανάκριβα και αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, συντελώντας, ανάμεσα σε άλλα, στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Γι' αυτές τις επιπτώσεις, ο υπουργός δε λέει κουβέντα, εστιάζοντας μόνο στο ποιος έχει την ευθύνη για την επιλογή της μεθόδου διαχείρισης.

Οπως διευκρινίζει - απαντώντας προφανώς σε προχθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνη ότι θα μπορούσε σε γίνει εργοστάσιο καύσης στα όρια του δήμου της πρωτεύουσας, μετά από αλλαγή του Ρυθμιστικού Σχεδίου - «ο ΕΣΔΚΝΑ και όχι ο κάθε δήμος μεμονωμένα έχει την ευθύνη της επιλογής της μεθόδου διαχείρισης των απορριμμάτων, της διαχείρισης των εγκαταστάσεων και της λήψης των απαραίτητων αδειών». «Κατά συνέπεια - συμπληρώνει - δεν απαιτείται αλλαγή του Ρυθμιστικού Σχεδίου για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ