ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Επιχειρηματική «επέλαση» στην Υγεία

Η πολιτική εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης ωθεί τους επιχειρηματίες - κερδοσκόπους να «βάζουν βαθιά το χέρι» στα Ταμεία των ασφαλισμένων και στις τσέπες των ασθενών

Διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ιδιωτικού Κέντρου Θεραπείας και Αποκατάστασης και στη Διεύθυνση του ΙΚΑ Λάρισας. Οι ιδιοκτήτες του Κέντρου «Αρωγή» κατηγορούν το διευθυντή του ΙΚΑ ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος τους, μη εγκρίνοντας τη νοσηλεία όλων των ασφαλισμένων - ασθενών που απευθύνονται σ' αυτό και περικόπτοντας το χρόνο νοσηλείας, που δικαιούνται και χρειάζονται. Η Διεύθυνση του ΙΚΑ απαντάει ότι ενεργεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας κι αφήνει υπόνοιες ότι το εν λόγω ιδιωτικό Κέντρο κερδοσκοπεί σε βάρος του Ασφαλιστικού Ταμείου, αλλά και των ίδιων των ασφαλισμένων - ασθενών.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση που υπογράφτηκε ανάμεσα στην «Αρωγή» και το ΙΚΑ, το ιδιωτικό Κέντρο μπορούσε να εξυπηρετεί 30 εσωτερικούς και 50 εξωτερικούς ασθενείς. Ομως, μετά την πρόσφατη επέκταση των εγκαταστάσεων του Κέντρου, οι ιδιοκτήτες της «Αρωγής», επικαλούμενοι την αυξημένη ζήτηση και τη δημιουργία μεγάλης «λίστας αναμονής», ζητούν από το ΙΚΑ να εγκρίνει τη νοσηλεία πολύ μεγαλύτερου αριθμού ασθενών και συγκεκριμένα για 75 εσωτερικούς και 200 εξωτερικούς. Να επισημάνουμε, δε, ότι, με την τελευταία κυβερνητική απόφαση, επί υπουργίας Ν. Κακλαμάνη, έγινε αναπροσαρμογή στο ειδικό νοσήλιο των Κέντρων Θεραπείας και Αποκατάστασης κι έφτασε στα 150 ευρώ, από τα 60 που ήταν από το 2002.

Η Διεύθυνση του ΙΚΑ αρνείται να ικανοποιήσει το «αίτημα» της «Αρωγής» για αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη «λίστα αναμονής». Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι στο Κέντρο νοσηλεύονται και ασθενείς, οι οποίοι είτε δεν έχουν τις προϋποθέσεις κάλυψης αυτής της θεραπείας από το ασφαλιστικό τους ταμείο, είτε έχουν παθήσεις που δε χρειάζονται τις υπηρεσίες που προσφέρει το συγκεκριμένο Κέντρο.

Ιδιωτική «εφόρμηση»

Είναι φανερό ότι αυτή η διαμάχη σχετίζεται με τη συνεχή προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα της Υγείας να βάλει όλο και πιο βαθιά «χέρι» στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Και, βεβαίως, αυτή η κερδοσκοπική βουλιμία τροφοδοτείται από την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μετατρέπει το δημόσιο αγαθό της Υγείας σε εμπόρευμα, προσφέροντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα - με επιδοτήσεις κ.ά. - στους ιδιώτες να επεκτείνουν, διαρκώς, την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο, για να τον αλώσουν.

Στη Λάρισα, όπως και σ' όλη τη χώρα, έχουμε, τα τελευταία χρόνια, αλματώδη επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας, καθώς οι ιδιώτες εκμεταλλεύονται τις τεράστιες ελλείψεις και τις μεγάλες «αδυναμίες» του λεγόμενου δημόσιου τομέα. Το γεγονός, π.χ., ότι στη Θεσσαλία, που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και «πάσχει», ιδιαίτερα, από τροχαία ατυχήματα, δεν υπάρχει δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης - ένα υπάρχει στην Αθήνα για όλη την Ελλάδα! - οδήγησε στην «εφόρμηση» των ιδιωτών για κάλυψη του κενού. Ετσι δημιουργήθηκε η «Αρωγή», η οποία επέκτεινε τις εγκαταστάσεις της, ενώ, ήδη, κατασκευάζονται κι άλλα δυο ιδιωτικά Κέντρα στο νομό. Οι ανάλογες ελλείψεις του δημόσιου τομέα στο χώρο της ψυχιατρικής - στη Θεσσαλία δεν υπάρχει δημόσια ψυχιατρική κλινική - έφερε την «επέλαση» των ιδιωτών, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές να «φυτρώνουν» παντού σαν τα μανιτάρια!

Το ΕΚΛ

Σε σχετική του ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τους ασθενείς και τα λαϊκά στρώματα να απαιτούν επαρκείς, ποιοτικές, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αλλά και ν' αντιδρούν να πληρώνουν δυο και τρεις φορές, μια με τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, μια με τους φόρους στο κράτος και πολλές φορές κατευθείαν από τις τσέπες τους. Να απαιτήσουν τη δημιουργία δημόσιων κέντρων φυσικής - ιατρικής αποκατάστασης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ
Εξαντλητική δουλιά και τεράστιες ελλείψεις

Περιοδεία χτες του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη

Ο Π. Κοσιώνης με τους εργαζόμενους του ΚΑΤ
Ο Π. Κοσιώνης με τους εργαζόμενους του ΚΑΤ
Οι εκρηκτικές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο ΚΑΤ και η αγανάκτηση των εργαζομένων που δουλεύουν στα όρια της εξάντλησης για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης του δημόσιου τομέα Υγείας και της ταυτόχρονης πριμοδότησης του ιδιωτικού από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια περιοδείας που έκανε χτες στο νοσοκομείο ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.

Σε κάθε τμήμα που επισκέφτηκε ο βουλευτής, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Απ' τις 1.146 νοσηλεύτριες που προβλέπει ο οργανισμός, ενεργές είναι μόλις 500 και τους οφείλονται χιλιάδες ρεπό. Οι κενές θέσεις στην ιατρική υπηρεσία φτάνουν τις 80, στη διοικητική υπηρεσία είναι κενές οι 480 από τις 874 οργανικές θέσεις και στην τεχνική οι 62 απ' τις 129.

Οπως ενημέρωσε ο διοικητής του νοσοκομείου το βουλευτή του ΚΚΕ, κάθε χρόνο αποχωρούν περίπου 50 άτομα προσωπικό, όμως δε δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις επειδή... το προσωπικό πιέζεται να δουλέψει περισσότερο και μειώνονται υπηρεσίες, όπως π.χ. τα χειρουργεία! Εξαιτίας των ελλείψεων δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα τρεις θάλαμοι πλαστικής χειρουργικής, η αίθουσα βραχείας νοσηλείας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, και εφτά κλίνες της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. «Πιέζουμε για προσωπικό αλλά αυτές είναι πολιτικές αποφάσεις», ξεκαθάρισε η διοίκηση.

«Υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες για να έχουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας πλήρως στελεχωμένο που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες. Η αιτία για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο ΚΑΤ και όλα τα δημόσια νοσοκομεία, είναι η εσκεμμένη υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων από την κεντρική εξουσία και η ταυτόχρονη πριμοδότηση των ιδιωτών που κερδοσκοπούν με χρήματα των εργαζομένων», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Και κάλεσε τους εργαζόμενους που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να παλέψουν για το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη, αλλά και για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλιάς με πλήρη δικαιώματα.

Εμεινε αμανάτι το «Ρομίλντα»...

Αρχισαν τα «προεόρτια» του καλοκαιριού

Αμανάτι στην μπούκα του λιμανιού έμεινε χτες το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΡΟΜΙΛΝΤΑ», λίγο μετά τον απόπλου του από το λιμάνι του Πειραιά για το προγραμματισμένο του ταξίδι προς Κύθνο, Σίφνο, Σέριφο, Κίμωλο, Μήλο με 149 επιβάτες. Σύμφωνα με το ΥΕΝ, το καράβι απέπλευσε στις 3 το μεσημέρι και 3 ναυτικά μίλια από το λιμάνι δήλωσε βλάβη «πιθανόν στο πηδάλιο». Μετά από περίπου 3 ώρες, επέστρεψε ρυμουλκούμενο ξανά στο λιμάνι του Πειραιά. Το «ΡΟΜΙΛΝΤΑ», 33 ετών, του εφοπλιστή Γεράσιμου Αγούδημου, είναι ένα από τα υπερήλικα πλοία από τα οποία αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία ο ακτοπλοϊκός στόλος. Επιπλέον δεν είναι μήνας που ολοκλήρωσε τη διαδικασία της ετήσιας συντήρησής του...

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND» του εφοπλιστή Λουίζου της εταιρείας «ΛΟΥΗΣ» στη Σαντορίνη, χτες συνεχίστηκε η διαδικασία της προανάκρισης με την κατάθεση του υποπλοιάρχου. Το «μαύρο κουτί» παραμένει για δεύτερη βδομάδα στο Λιμεναρχείο Σαντορίνης, ενώ τα πετρέλαια από τις δεξαμενές του ναυαγισμένου πλοίου, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κεφαλογιάννη περί σχεδίων απορρύπανσης και ότι... όλα πάνε καλά, συνεχίζουν να ρυπαίνουν τη θάλασσα. Τα τοπικά συμβούλια του νησιού με επιστολές τους προς το δήμο μιλούν για «επικείμενη οικολογική καταστροφή»!

Ενστολος σε εκδήλωση

Επιτυχία σημείωσε η χτεσινή εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά που οργάνωσαν χτες το Σωματείο των Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) παρά τα προσκόμματα που προσπάθησε να βάλει η διοίκηση. Ενώ όμως είχε ξεκινήσει η εκδήλωση εμφανίστηκε στην είσοδο του νοσοκομείου ένστολος και ένοπλος αστυνομικός, ο οποίος άρχισε να ρωτάει πού γίνεται η εκδήλωση. Βέβαια, ο εργαζόμενος στην είσοδο υπογράμμισε στον αστυνομικό πως ό,τι κάνουν οι εργαζόμενοι μέσα στο νοσοκομείο δεν αφορά την αστυνομία και ο αστυνομικός τελικά έφυγε χωρίς να προσεγγίσει το χώρο της εκδήλωσης.

Η παρουσία του αστυνομικού προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά. Πώς ενημερώθηκε ότι γίνεται εκδήλωση στο νοσοκομείο «Αγίων Αναργύρων»; Και με ποιανού εντολή έσπευσε στο χώρο της εργατικής εκδήλωσης; Μήπως τα προσκόμματα της διοίκησης δημιούργησαν και το κατάλληλο κλίμα για την παρουσία του αστυνομικού; Περιττό βέβαια να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ήταν ένα από τα πάμπολλα κρούσματα παρακολούθησης, ή απόπειρας παρακολούθησης εργατικών κινητοποιήσεων, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την απάντηση στα ερωτήματα που προκύπτουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ