ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις

Αυξημένα καθήκοντα θέτει η νέα πρωτιά στις πρόσφατες εκλογές

Με σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών της, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων» (ΔΑΣΕ) αναδείχτηκε για ακόμα μια φορά πρώτη δύναμη στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας, στις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Η δράση των ταξικών δυνάμεων, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, μέσα στους χώρους δουλιάς, η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, η προσπάθεια οργάνωσης των αγώνων τους για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες, έφεραν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων.

Οι εργαζόμενοι έδωσαν γερό χαστούκι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και παρά τις προσπάθειες της ΠΑΣΚΕ να υπονομεύσει τις αρχαιρεσίες με διάφορους τρόπους (κατέθεσε μέχρι και ασφαλιστικά μέτρα για να εμποδίσει τη μαζικοποίηση του σωματείου), οι εργαζόμενοι έδωσαν καθοριστική απάντηση, εμπιστευόμενοι το τιμόνι της διοίκησης του σωματείου τους στις ταξικές δυνάμεις.

Στις εκλογές ψήφισαν συνολικά 894 (είχαν ψηφίσει 725 το 2005), 169 περισσότεροι από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες. Από τα 858 έγκυρα, η ΔΑΣΕ έλαβε 700 ψήφους (από 533), καταλαμβάνοντας 12 έδρες στο ΔΣ του Συλλόγου. Στις εκλογές των αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΔΑΣΕ πήρε 547 ψήφους (από 411) και εξέλεξε 7 αντιπροσώπους (από 6), ενώ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων εξέλεξε 6 αντιπροσώπους (από 4). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 158 ψήφους και κατέλαβε 3 στο ΔΣ, ενώ έχασε έναν αντιπρόσωπο στην ΟΙΥΕ (εξέλεξε 1 είχε 2). Τέλος, στο ΕΚΑ εξέλεξε 2 αντιπροσώπους, όσους είχε.

Οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη δουλιά για την οργάνωση του κλάδου στην κατεύθυνση της ανάπτυξης αγώνων. Πρώτος σταθμός μετά τις αρχαιρεσίες αποτελεί η μάχη για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην απεργία την 1η Μάη και την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ»
Κάλυψε το «λοκ άουτ» της πολυεθνικής

Προκλητικός ο υφυπουργός Απασχόλησης στη χτεσινή συζήτηση Ερώτησης του ΚΚΕ

Από πρόσφατη περιοδεία του ΚΚΕ στο εργοστάσιο της Χαλκίδας
Από πρόσφατη περιοδεία του ΚΚΕ στο εργοστάσιο της Χαλκίδας
Απροκάλυπτη στήριξη στη γαλλική πολυεθνική «Lafarge», που ελέγχει την ΑΓΕΤ-Ηρακλής και κήρυξε «λοκ άουτ» στο εργοστάσιό της στη Χαλκίδα, προσέφερε από τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Γερ. Γιακουμάτος. Τις προκλητικά παράνομες ενέργειες των εργοδοτών, που έστειλαν όλους τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια, κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, ζητώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι το σωματείο βρίσκεται από τον προηγούμενο Οκτώβρη σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την υλοποίηση συμφωνιών, που έχουν συνυπογραφεί με την εργοδοσία από το 2002 για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό και τη δραστηριοποίηση των εργολάβων.

Ο Γερ. Γιακουμάτος στην απάντησή του είπε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει τριμερής συνάντηση και παραδέχτηκε πως η ενέργεια της γαλλικής πολυεθνικής είναι παράνομη. Ωστόσο, έσπευσε να τη δικαιολογήσει λέγοντας προκλητικά ότι οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να επισκευάσουν μια βλάβη και στη συνέχεια εμπόδισαν και εργολάβους να το κάνουν, κάτι που αποτέλεσε την αιτία για το «λοκ άουτ».

Ζήτησε από τους εργαζόμενους «εργασιακή γαλήνη και ηρεμία» και υποταγή στα αφεντικά αφού, κατά τον υφυπουργό, «όταν η εταιρεία λέει "πήγαινε από τη μια θέση στην άλλη στα ίδια καθήκοντα στον ίδιο χώρο" δε θα λες όχι γιατί είναι άρνηση υπηρεσίας». Με θράσος και λειτουργώντας σαν γραφείο Τύπου της εταιρείας, έκανε λόγο για «επαναστατική και κομματική γυμναστική εις βάρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους». Η τοποθέτησή του ελάχιστα απέχει από τη χτεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, με την οποία απειλεί τους εργαζόμενους και εκβιάζει για την επαναλειτουργία του εργοστασίου με τους δικούς της όρους, ενώ προσπαθεί και να διασπάσει τον αγώνα τους.

Η Β. Νικολαΐδου στηλίτευσε την κυβερνητική στήριξη στα αφεντικά της ΑΓΕΤ και τόνισε ότι το υπουργείο παραμένει αδιάφορο για τα αιτήματα των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι αυτοί απεργούν εδώ και πέντε μήνες επειδή η εταιρεία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. Τα αφεντικά, είπε, περιφρονούν τους ελληνικούς νόμους και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να ρίχνει τις ευθύνες στους εργαζόμενους. «Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση αυτή και έχετε την ίδια πολιτική στήριξης των πολυεθνικών όπως είχε και η προηγούμενη κυβέρνηση», υπογράμμισε και είπε ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας θα έπρεπε να είναι κάτω από έναν εθνικό σχεδιασμό μέσω ενός δημόσιου φορέα.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΦΩΚΑΣ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βαρίδι στα κέρδη τα εργασιακά δικαιώματα

Στην απόλυση 19 μόνιμων εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία και έπεται συνέχεια...

Σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων προχώρησε η επιχείρηση «ΦΩΚΑΣ» στη Θεσσαλονίκη, εντείνοντας την αντεργατική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στο εμπόριο. Την περασμένη βδομάδα απέλυσε 19 εργαζόμενους από τα δύο μεγάλα καταστήματα που έχει στο κέντρο της πόλης (σε Τσιμισκή και Ερμού) και ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν άλλες 15 απολύσεις. Την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων οργανώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Η επιχείρηση «ΦΩΚΑΣ» διώχνει εργαζόμενους που απασχολούνταν με σύμβαση αορίστου χρόνου. Το σχέδιο «μείωσης προσωπικού» ξεκίνησε μετά και τις σχετικές εισηγήσεις τις οποίες έκανε η ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε να συντάξει οικονομοτεχνική μελέτη για τα καταστήματα «ΦΩΚΑΣ» και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνει ότι το προσωπικό είναι «πλεονάζον, παλιό και ακριβό».

Η «ΦΩΚΑΣ» είναι μια επιχείρηση διαρκώς αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια. Εχει 7 καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και είναι μέσα στις 4-5 μεγάλες επιχειρήσεις που μοιράζονται ουσιαστικά το μεγαλύτερο μερίδιο του τζίρου της εμπορικής κίνησης της Θεσσαλονίκης.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης πήγε στην Επιθεώρηση Εργασίας την περασμένη Παρασκευή και απαίτησε να οριστεί εργατική διαφορά, με στόχο να κριθούν οι απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές. Η Επιθεώρηση Εργασίας, με πρόσχημα ότι δεν έχει τα ονόματα των απολυμένων, μέχρι και σήμερα δεν έχει ορίσει εργατική διαφορά. Χτες, μετά από μαζική παράσταση στελεχών του ΠΑΜΕ, ανακοινώθηκε ότι προσωπικό της Επιθεώρησης θα προχωρήσει σήμερα σε έλεγχο στα καταστήματα της «ΦΩΚΑΣ».

«Η εργοδοσία θα χρησιμοποιήσει όλους τους νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της δίνουν το δικαίωμα να έχει εργαζόμενους φθηνούς, ευέλικτους, χαμηλού κόστους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και καλεί τους εργαζόμενους της «ΦΩΚΑΣ» να συσπειρωθούν στο σωματείο, και ενωμένοι, συλλογικά, να απαντήσουν στην εργοδοτική επίθεση.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο γκαράζ του Δήμου Πειραιά

Απλήρωτοι για την εργασία του Σαββατοκύριακου για οκτώ ολόκληρους μήνες και καθημερινή εντατικοποίηση της δουλιάς λόγω έλλειψης προσωπικού είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο γκαράζ του Δήμου Πειραιά, όπως αναδείχτηκαν χτες στην περιοδεία που πραγματοποίησε η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος της «Πειραιάς - Αναγέννηση», μαζί με το μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Γιώργο Λαμπράκη.

Η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε στους εργαζόμενους πως αιτία για τη μη καταβολή των χρημάτων που τους οφείλονται είναι τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, τα οποία είναι καθαρά πολιτικά. Την ευθύνη, σημείωσε, έχουν και οι ίδιες οι δημοτικές αρχές που δε διεκδικούν τους παρακρατηθέντες πόρους και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αποδέχονται αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και στο τέλος παίρνουν δάνεια, με αποτέλεσμα στο τέλος να χαρατσώνουν τους δημότες. Αφού επισήμανε και τις ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων, η διεκδίκηση, τόνισε, είναι η μόνη λύση. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στον Πειραιά.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σε εξέλιξη οι εκλογές

Κάλεσμα στα μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και με την ψήφο τους να δυναμώσουν το Συνδικάτο, απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά. Η ψηφοφορία που ξεκίνησε στις 20 Απρίλη θα ολοκληρωθεί στις 30 Απρίλη. Οι κάλπες είναι ανοιχτές τις καθημερινές και το Σάββατο 3.30 μ.μ.-8.30 μ.μ. και την Κυριακή 9 π.μ.-8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ