ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

Την Κυριακή, 6 Μάη, στη βάση της Σούδας

Παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μάη στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας στα Χανιά μετά από κοινό κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης της Κρήτης.

Οι Επιτροπές Ειρήνης καλούν το λαό και τη νεολαία του νησιού να δώσουν δυναμικό «παρών» διαδηλώνοντας ενάντια στην παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων και των βάσεών τους στην Κρήτη καθώς και στην προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σέρνοντας στα δικαστήρια αγωνιστές του.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, πρόκειται να δικαστεί στις 9 Μάη με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση πριν ένα χρόνο στα Χανιά ενάντια σε φιέστα του Δήμου Χανίων. Οπου, ο Δήμος, θέλοντας να σπάσει το αντιαμερικανικό και αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα των Χανιωτών, κάλεσε Αμερικανούς στρατιώτες να «καλλωπίσουν», δήθεν, πλατεία στο κέντρο της πόλης που ξεσήκωσε τη διαμαρτυρία και κινητοποίηση των Χανιωτών, γεγονός που ενόχλησε.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ατόπημα Χριστόδουλου στην Κύπρο
  • Τέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Γρίβα
  • Αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ και αντιστασιακές οργανώσεις

Την αντίδραση του ΑΚΕΛ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αντιστασιακών προκάλεσε η τέλεση τρισάγιου και η κατάθεση στεφάνου στον τάφο του αρχηγού της ΕΟΚΑ Β' στρατηγού Γεωργίου Γρίβα («Διγενή»), από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.

Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει λύπη και πικρία, «γιατί ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κατά την εδώ επίσκεψή του κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Γρίβα».

«Δεν αναμέναμε», προστίθεται, «ότι ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα οδηγούσε τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας στον τάφο του Γρίβα μετά από την επίσκεψή του στο Θρονί, όπου είναι θαμμένος ο Μακάριος. Η εξίσωση είναι αποκαρδιωτική και απαράδεκτη. Δεν μπορεί να απονέμονται τιμές στη μνήμη του Μακαρίου και την ίδια στιγμή να τιμάται επίσης ο άνθρωπος που δημιούργησε την ΕΟΚΑ Β', που συνεργάστηκε με τη χούντα, που βρισκόταν πίσω από τις απόπειρες δολοφονίας του Μακαρίου και που τελικά φέρει ασήκωτες ευθύνες για το φασιστικό πραξικόπημα, το οποίο άνοιξε τις πύλες της Κύπρου στον τουρκικό "Αττίλα"».

Ο Γρίβας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, πέραν των άλλων είχε ενεργό ανάμειξη και στήριξε με κάθε τρόπο το εκκλησιαστικό πραξικόπημα. Και είναι το λιγότερο παράδοξο, συμπληρώνει το ΑΚΕΛ, η σημερινή ιεραρχία της Κυπριακής Εκκλησίας, που εν πολλοίς βγήκε μέσα από την υποστήριξη προς τον Μακάριο και την αντίσταση στο εκκλησιαστικό πραξικόπημα, να τιμά σήμερα τον Γρίβα και να οδηγεί στον τάφο του τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

Η κατάθεση στεφάνου στον τάφο του «Διγενή» προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αντιστασιακών, ο οποίος με ανακοίνωσή του εξέφρασε πικρία, απογοήτευση και αποτροπιασμό, αναφέροντας ότι τέτοιες ενέργειες αφήνουν εκτεθειμένο τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι αδιάφορη για τις εξελίξεις στην Τουρκία, αφού οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται στην Αγκυρα, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Ωστόσο, υπέδειξε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν μπορεί να προβληθούν ως δικαιολογία για την άτεγκτη πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά επαναβεβαιώνει συνεχώς ότι στόχος της δεν είναι η επανένωση της Κύπρου μέσω μιας ομοσπονδιακής λύσης, αλλά η πολιτική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Μ. Ταλάτ δήλωσε ότι το θέμα της πολιτικής αναγνώρισης του καθεστώτος στα Κατεχόμενα μπορεί να επανέλθει στην ατζέντα, αν αποτύχουν οι προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Αντιπροσωπεία του ΚΚ Κίνας στην Κύπρο

Το Κυπριακό και άλλα διεθνή ζητήματα συζήτησαν χτες αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και του ΚΚ Κίνας.

Η κινεζική αντιπροσωπεία επισκέπτεται την Κύπρο με πρόσκληση του ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εξέφρασε ευχαριστίες προς την κινεζική αντιπροσωπεία για την υποστήριξη της Κίνας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο κομμάτων ο Α. Κυπριανού είπε ότι συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους και πρόσθεσε ότι έχει γίνει αποδεκτή πρόσκληση για μετάβαση πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στην Κίνα μέσα στο 2007.

Η αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είχε επίσης συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι οι Κινέζοι επίσημοι τον διαβεβαίωσαν για τη στήριξη της χώρας τους στο Κυπριακό. Ο Α. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ταϊβάν και τόνισε ότι «δε θα θέλαμε να το δούμε ποτέ στην Κύπρο».

ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΗΠΑ
Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα προσπαθεί η Ντ. Μπακογιάννη

Προσπάθεια να δείξει ότι η χώρα μας δεν έχει εμπλοκή στο θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ σε χώρες της Ευρώπης, έκανε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για τον Οργανισμό του υπουργείου της.

Ισχυρίστηκε ότι δε «μιλάμε με κανέναν τρόπο για εγκατάσταση πυραυλικών ζωνών και για νέους πυραύλους σε μας» και είπε ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επέλεξε δύο χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (Τσεχία, Πολωνία) για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ζώνης. Η θέση της ΕΕ, είπε, είναι ότι τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να είναι μονομερείς και ότι πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αφού μάλιστα το τελευταίο έχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, που είναι η επιτροπή ΝΑΤΟ -Ρωσίας. Ανέφερε δε, ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές και να αφορούν το σύνολο της ΕΕ και των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και να μην είναι διμερείς. Η υπουργός είπε ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα σύγκρουση για τα εξοπλιστικά θέματα και ζήτησε να τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα για τη μείωση των εξοπλισμών.

Στην Πάτρα η Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Πάτρα, αύριο Παρασκευή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Στις 10.30 π.μ. συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ (Μαιζώνος 200).

-- Στις 12 μ. θα μιλήσει στο ΑΘΕ 12 (Πανεπιστήμιο Πάτρας, αμφιθέατρο Μαθηματικού) με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία και την Κοινωνία».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδήλωση για τον Μπρεχτ

Εκδήλωση - παράσταση πραγματοποιείται το Σάββατο 5 Μάη 2007, στις 19.00, στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ από την Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, με τίτλο: «Ο ρόλος της τέχνης και του καλλιτέχνη στην ταξική πάλη.Μπέρτολτ Μπρεχτ».

Η παράσταση, για την οποία δουλεύουν ακούραστα αρκετά μέλη και φίλοι του Κόμματος, μαζί επαγγελματίες και ερασιτέχνες, είναι σε σκηνοθεσία Νίκου Ξυθάλη, σε κείμενα που επιμελήθηκε η Μαρία Καϋμενάκη, με κίνηση - χορογραφία Σοφίας Μάντη, σκηνογραφία Στράτου Σαραντίδη, οργάνωση - συντονισμό της παραγωγής Αιμιλίας Βήλου. Συμμετέχουν οι: Βαμβακίδης Τάκης, Δεστούνης Μανώλης, Δημαρόγκωνα Ευτυχία, Ζώκας Νίκος, Ηλία Ελεονόρα, Καϋμενάκη Μαρία, Κυριαζίδου Βαγγελιώ, Οικονόμου Λένια, Περπερίδης Μιχάλης, Σώχος Γιώργος, Τζαρέλα Βούλα, Τουντοπούλου Ανδριανή, Χόρτης Γιώργος. Μουσική επιμέλεια και πιάνο ο Κώστας Εγγλέζος, τραγούδι η Σύλβια Καπερνάρου.

Πολιτική συγκέντρωση στο Σχηματάρι

Πολιτική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 8 το βράδυ στο καφενείο «Κίσσα» στο Σχηματάρι. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Στερεάς του ΚΚΕ.

ΒΟΥΛΗ
Σήμερα η συζήτηση για την αγροτική πολιτική

Σήμερα το πρωί, στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την οποία προκάλεσε με αίτημά της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Αντικείμενο της συζήτησης είναι η αγροτική πολιτική και τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, αν και αναμένεται να επεκταθεί σε εφ' όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση λόγω των εξελίξεων της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Αμέσως μετά την πρωτολογία του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον κανονισμό, θα γίνει η ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, ενώ θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ