ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ενοχη σιωπή» υπέρ του τζόγου
  • Προσπάθεια να κλείσει «πολιτικά» το σκάνδαλο των ομολόγων θα κάνει σήμερα στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής, ενώ συνεχίζει να καθαγιάζει το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων
  • Αναμένεται να «αποσαφηνίσει» τη θέση της κυβέρνησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Ενοχη σιωπή τηρεί η κυβέρνηση επί της ουσίας του σκανδάλου των ομολόγων, καθαγιάζοντας το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ αναζητεί εναγωνίως τρόπους να μετριάσει την πολιτική ζημιά που υφίσταται.

Φανερή είναι η επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει «πολιτικά» η υπόθεση μετά και την αποπομπή του Σ. Τσιτουρίδη και όλα τα αναπάντητα ερωτήματα να παραπεμφθούν στις εν εξελίξει έρευνες, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο το σκάνδαλο θα εκτονωθεί και θα πάψει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Για το σκοπό αυτό «δείχνει» προς το «πόρισμα» της έρευνας Ζορμπά στα τέλη του μήνα, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα αποδείξει τίποτα καθώς και στις άλλες εισαγγελικές έρευνες που ξεκίνησε και είναι άγνωστο πότε θα τελειώσουν...

Η τακτική αυτή αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή στη σημερινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει λίγο πολύ αυτά που είπε το περασμένο Σάββατο. Αναμένεται επίσης να «ξεκαθαρίσει» και το θέμα των πρόωρων εκλογών μέσα στο καλοκαίρι, που προτείνεται ως «διέξοδος» από την «πολιτική κρίση» από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς χτες αν ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών παρέπεμψε στην «πάγια» απάντηση του Κ. Καραμανλή, ότι δηλαδή «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους». Κληθείς, εξάλλου, να απαντήσει αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα των ομολόγων έχει κλείσει πολιτικά για την κυβέρνηση μετά τον αποκεφαλισμό Τσιτουρίδη, ο εκπρόσωπος το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση πολιτικά και θεσμικά έχει κάνει από την πρώτη στιγμή αυτό που έπρεπε να κάνει»...

Παρόλο που ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδειξαν πως η συντριπτική πλειοψηφία της «κοινής γνώμης» πιστεύει ότι η αποπομπή Τσιτουρίδη ήταν ομολογία ενοχής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι «το πολιτικό σκηνικό δεν έχει ανατραπεί», καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να καρπώνεται τη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε μια φραστική επίθεση κατά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων προς όφελος του ΠΑΣΟΚ. Κληθείς να σχολιάσει το σύνθημα «δώστε πίσω τα λεφτά στα Ταμεία», ο Θ. Ρουσόπουλος το χαρακτήρισε «παρελκυστικό», επισημαίνοντας με νόημα ότι το σύνθημα αυτό «ξεκίνησε από την αξιωματική αντιπολίτευση και βλέπω ότι το υιοθετεί και κομμάτι του ακηδεμόνευτου κατά τα λοιπά συνδικαλιστικού κινήματος».

Απαντώντας αργότερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε «κακεντρεχές»(!) το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, συμπληρώνοντας ότι «η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου εναντίον του Συνδικαλιστικού Κινήματος είναι εκ του πονηρού. Ο υπουργός Επικρατείας επιχειρεί εδώ και δύο μήνες να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό και δεν αναλαμβάνει αυτός και η κυβέρνησή του τις τεράστιες ευθύνες τους».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δε λείπουν «φωνές» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος που εκτιμούν ότι το θέμα των ομολόγων δεν έχει κλείσει και θα επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο. Ενδεικτική η δήλωση της Ζ. Μακρή (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) πως «δε νομίζω ότι τέλειωσε το θέμα των ομολόγων». Οπως είπε, «θα τελειώσει είτε αν επιστραφούν τα χρήματα, είτε όταν βεβαιωθούν οι πολίτες ότι δεν κινδυνεύουν οι επενδύσεις και δεν είναι τόσο υψηλού ρίσκου όσο τώρα καταλαβαίνουμε και αγωνιούμε». Ζήτησε επίσης να εξεταστεί αν πρέπει να γίνονται «επενδύσεις υψηλού ρίσκου» με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ακόμα και αν υποστηρίζεται ότι μπορεί να είναι «και υψηλής απόδοσης»...

ΠΑΣΟΚ
Προσπαθεί να καμουφλάρει την ταύτισή του με τη ΝΔ

Μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις και προχωρώντας σε μια ακατάσχετη «παροχολογία» προεκλογικών «προδιαγραφών», ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε χτες να καμουφλάρει την πλήρη ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση στην εφαρμογή και προώθηση μιας αντιδραστικής και αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συζητήθηκε «το θέμα του προϋπολογισμού της ελληνικής οικογένειας», προχώρησε σε λεπτομερή καταγραφή των λαϊκών προβλημάτων, τα οποία όμως απέδωσε στην «επιτήρηση», στην οποία όπως είπε έβαλε τη χώρα η ΝΔ, μια «επιτήρηση, που ήδη έχει επιφέρει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ευημερία του ελληνικού λαού»...

Εγγυήθηκε προσωπικά «την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης της οικογένειας με γενναία αναδιανομή εισοδήματος, σημαντική αύξηση των συντάξεων και στήριξη της οικογένειας και του παιδιού από τη γέννηση μέχρι και τις σπουδές του», ενώ μίλησε και για «γενναία αναδιανομή του εισοδήματος». Ξεχνώντας προφανώς ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καθήλωσαν μισθούς και συντάξεις και υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού επανέλαβε τις γνωστές παροχές διαχείρισης της φτώχειας.

Ο Γ. Παπανδρέου συνέχισε και την ανούσια αντιπαράθεση του δικομματισμού γύρω από το σκάνδαλο των ομολόγων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δε δίστασε, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της, να πλήξει και τα ασφαλιστικά ταμεία που αποτελούν την καρδιά του κοινωνικού κράτους», αποφεύγοντας βέβαια επιμελώς να θίξει την πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών. Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπάρχει «πράσινο σύνθετο δομημένο ομόλογο» που συνάφθηκε κατά την περίοδο 2001 από τον τότε υπουργό Οικονομίας Γ. Δρυ.

Την ίδια στιγμή, σε μια γενικευμένη επιχείρηση από τη Χαριλάου Τρικούπη η Αν. Διαμαντοπούλου κάλεσε τα «κόμματα της Αριστεράς σε συνεργασία για τη συγκρότηση ενός αντιδεξιού μετώπου». Με συνέντευξή της στο «Εθνος» ανέφερε ότι «οι δυνάμεις του κέντρου και της Αριστεράς οφείλουν να απομακρύνουν την κυβέρνηση της Δεξιάς και να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας». Εριξε, έτσι, στο «παιχνίδι» το «κόλπο» των «συνεργασιών», στοχεύοντας με παραπλανητικές προτάσεις να «αθωώσει» την αντιλαϊκή πολιτική του και να αποκτήσει «πλεονέκτημα» στη δικομματική κούρσα εναλλαγής στην εξουσία.

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ
Προτείνουν σχέδιο νόμου ... υψηλού ρίσκου

Να επαναφέρει τα πράγματα στην αρχική τους κατάσταση, πριν την αγορά των ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητούν με σχέδιο νόμου που παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ειδικότερα, οι πρόεδροι των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων πρότειναν την αντικατάσταση των δομημένων ομολόγων με τίτλους του ελληνικού δημοσίου εγγυημένης απόδοσης που θα περιλαμβάνουν, όπως είπαν, το κόστος της εξαγοράς τους από τα ταμεία και τους ανάλογους τόκους.

Και ενώ οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αναγνωρίζουν το υψηλό ρίσκο που περιέχει η τοποθέτηση των αποθεματικών σε τέτοιου είδους «επενδυτικά προϊόντα», την ίδια ώρα δηλώνουν δεσμευμένοι στον χρηματιστηριακό τζόγο. Αποδέχονται δηλαδή και δεν το αρνούνται την τοποθέτηση των αποθεματικών σε μετοχές του χρηματιστηρίου, που εκ της φύσεώς της περιέχει ανάλογο ή και μεγαλύτερο οικονομικό ρίσκο για τα ταμεία. Η τακτική αυτή των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν είναι τυχαία. Είναι απόρροια της γενικότερης θέσης τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και μέσω των χρηματαγορών όπως επιτάσσουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, τα κόμματα που τις υπηρετούν, αλλά και η στρατηγική της ΕΕ.

Γι' αυτό η πρόταση αυτή που κατέθεσαν, πέρα από το αν αποδειχτεί πραγματοποιήσιμη ή όχι, και εκτός από το γεγονός ότι αποσιωπά τη μεγάλη ληστεία των αποθεματικών που γίνεται και με άλλους τρόπους (εισφοροδιαφυγή, εισφοροαπαλλαγές στους εργοδότες, χαριστικές ρυθμίσεις κλπ.), αρνείται στην πράξη τη μόνη ουσιαστικά σωστή θέση η οποία προβάλλεται από τα ταξικά συνδικάτα και αυτή είναι: Ουσιαστική χρηματοδότηση των Ταμείων από το κράτος, επιστροφή όλων των κλεμμένων, ούτε ένα ευρώ στον τζόγο, απόσυρση όλων των αποθεματικών από το χρηματιστήριο, τοποθέτηση των εισφορών με σταθερή και σίγουρη απόδοση. Να πληρώσουν για την Κοινωνική Ασφάλιση αυτοί που την έχουν λεηλατήσει.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν υπάρχουν τίμια και άτιμα ομόλογα

Κατά τη χτεσινή επίσκεψή της στη Χαλκίδα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα ομόλογα:

«Δεν υπάρχουν τίμια και άτιμα ομόλογα, καθαρά και βρώμικα. Η λογική που λέει: Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων να μπαίνουν στον τζόγο, είτε στο Χρηματιστήριο είτε στα ομόλογα, θα οδηγήσει να χάσουν οι εργαζόμενοι ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματά τους, από την κοινωνική τους ασφάλιση. Ούτε μία μετοχή, ούτε ένα ευρώ στον τζόγο. Την ευθύνη την έχει βεβαίως η σημερινή κυβέρνηση, αλλά πηγαίνει και παλαιότερα, στο νόμο του 1999 ο οποίος προέβλεπε αυτή την εξέλιξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ