ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗ «ΣΟΦΤΕΞ»
Στο κενό οι στημένες κατηγορίες

Στο κενό έπεσαν χτες οι χαλκευμένες κατηγορίες σε βάρος τριών συνδικαλιστών της «Σόφτεξ», με τις οποίες κυβέρνηση και εργοδοσία επιχείρησαν να τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί τη συνδικαλιστική δράση και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά τους για περιορισμό των διαδηλώσεων. Το Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας έκρινε αθώους τους Χρήστο Κατσούλια, πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου, Δημήτρη Κατσιγιάννη, ταμία και Παναγιώτη Παππά, πρώην μέλος του ΔΣ, που δικάζονταν με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» στις 23 Σεπτέμβρη 2004, μέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι της επιχείρησης διαδήλωναν μπροστά από το υπουργείο Απασχόλησης, αντιδρώντας στις περίπου 100 απολύσεις που προωθούσε τότε η εργοδοσία.

Η διεκπεραίωση της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης αυτή τη φορά ανατέθηκε σε δυο αστυνομικούς, οι οποίοι και κατέθεσαν τις σχετικές μηνύσεις για να οδηγηθούν οι συνδικαλιστές στο εδώλιο. Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου Δημήτρης Δρακόπουλος, όσο και ο αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της «Σόφτεξ», Γιάννης Τόλης, στις καταθέσεις τους υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των εργαζομένων να διαδηλώνουν για το δίκιο τους και κατέρριψαν τα έωλα επιχειρήματα που καταγράφονταν στις καταθέσεις των δυο αστυνομικών. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι απολογίες των τριών κατηγορουμένων. Στα δικαστήρια παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συνδικαλιστές.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΜΑΗ
Κορυφώνεται η προετοιμασία

Στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Τα κεντρικά συνθήματα του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 15 του Μάη
Τα κεντρικά συνθήματα του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 15 του Μάη
Αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 15 του Μάη να πάρει τα χαρακτηριστικά ενός μαζικού αγώνα ενάντια συνολικά στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο την πολύμορφη ληστεία σε βάρος των αποθεματικών των Ταμείων των εργαζομένων, που θεσμοθέτησαν και διεύρυναν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εντείνουν τις εξορμήσεις και τις περιοδείες στους τόπους δουλιάς.

Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Σήμερα και αύριο προγραμματίζονται εξορμήσεις στους παρακάτω τόπους δουλιάς: Γενικό Λογιστήριο, Χωματερή Ανω Λιοσίων, «Ευρωκαμπτική», «Θερμοσόλ», «Ξυλινάκης», «Βιαμέτ», «Ελφον», «Καρέντα», «Σέατ», «Χερτζ», «Οπελ», «Μπουζάνος», «Αλοέτ», «Αβραμίτογλου», τσαγκαράδικα Καλλιθέας, ΚΥΠΕΟ, ΕΣΔΚΝΑ, «Σβάμπε», «Ζωγόπουλος», «Βικτώρια», «Εδραση», «Ελκο» και «Ελίτ».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 15 του Μάη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ απευθύνει στους εργαζόμενους η Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ, για «να αγωνιστούμε ενάντια στο σύνολο της αντιασφαλιστικής πολιτικής». Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει μεταξύ άλλων την άρνηση της κυβέρνησης και της διοίκησης του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ να καταβάλλουν στους συνταξιούχους και όσους συνταξιοδοτούνται όσα δικαιούνται από την άρση του πλαφόν του εφάπαξ.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Και στον Πειραιά οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης, στις 10.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Χτες έγιναν Γενικές Συνελεύσεις όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στα εργοστάσια ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ, ΓΑΓΚΕΟ και ΜΙΝΕΡΒΑ, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στα εργοστάσια ιματισμού και στην καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ.

Χτες το πρωί έγινε Γενική Συνέλευση και στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, όπου οι μηχανικοί αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά και το κλείσιμο της σχολής. Επίσης, έκαναν μαζική παρέμβαση στην ΠΝΟ, απαιτώντας να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει την κήρυξη απεργίας για τις 15 του Μάη.

26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Η πλειοψηφία «μαγειρεύει» τους συσχετισμούς

Συνένοχες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» στη νομιμοποίηση της νοθείας

Από την αλλοίωση των συσχετισμών δύναμης θα σημαδευτεί και το 26ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που διεξάγεται στις 17, 18 και 19 Μάη. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση», σε απόλυτη συνεργασία, ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις της διοίκησης του ΕΚΑ, προχώρησαν στη νομιμοποίηση σωματείων που είτε ελέγχονται απόλυτα από την εργοδοσία και στήνονται σε συνεργασία με γνωστά στελέχη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, είτε είναι εκπρόθεσμα, είτε είναι σωματεία σφραγίδες και που επιστρατεύονται για την παραγωγή αντιπροσώπων. Στόχος τους είναι να διατηρηθούν οι απαιτούμενοι συσχετισμοί δύναμης για τη συνέχιση της πολιτικής στη γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού, της αποδοχής και στήριξης της αντεργατικής πολιτικής.

Οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», κατήγγειλαν αυτές τις μεθοδεύσεις, για τις οποίες θα τοποθετηθούν και στο επικείμενο συνέδριο, ζητώντας να μη νομιμοποιηθούν τα σωματεία που αλλοιώνουν τους συσχετισμούς δύναμης. Οι ταξικές δυνάμεις, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, δυναμώνουν την πάλη τους ενάντια στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση και σ' αυτήν την κατεύθυνση δίνουν τη μάχη για την ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Οπως αποκαλύφθηκε με βάση τα στοιχεία, πολλά σωματεία που νομιμοποιήθηκαν είναι εκπρόθεσμα. Ενδεικτικά αναφέρονται το Σωματείο Υπαλλήλων Ελαιουργικής (1 θητεία εκπρόθεσμο), το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών, ο Σύλλογος Προσωπικού Εναέριων Μεταφορών. Το μακρύ χέρι της εργοδοσίας στο ΕΚΑ αποτελούν και τα σωματεία στα σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», «Βασιλόπουλος», «Σκλαβενίτης» και «Ατλάντικ». Σ' αυτά στα σωματεία τον απόλυτο έλεγχο έχει η εργοδοσία, η οποία αποφασίζει, οργανώνει και διεξάγει τις αρχαιρεσίες με άκρα μυστικότητα ώστε κανείς να μην μπορεί να παρέμβει. Ιδια περίπτωση αποτελεί και το σωματείο στο πολυκατάστημα «Αττικά» που στήθηκε από διευθυντικά στελέχη και με εν κρυπτώ αρχαιρεσίες.

Οι παρατάξεις της συναίνεσης ξεθάβουν ακόμα και σωματεία που δεν έχουν δράση στο χώρο τους, δεν έχουν δεσμούς με τους εργαζόμενους και αποτελούν μηχανισμούς παραγωγής αντιπροσώπων, όπως πχ. το Σωματείο Μισθωτών Νομού Αττικής και η Πανελλήνια Ενωση Ιπτάμενων Φροντιστών.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξόρμηση στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ

Να συμβάλλουν στην αλλαγή συσχετισμών δύναμης, με κατεύθυνση την ανατροπή του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, κάλεσε τους εργάτες της ΑΓΕΤ η Κομματική Οργάνωση Χαλκίδας του ΚΚΕ με ανακοινώσεις που μοίρασε χτες το πρωί έξω από το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι προσήλθαν κανονικά στην εργασία τους ύστερα από την ανάκληση του «λοκ άουτ» στο οποίο υποχρεώθηκε η εργοδοσία με τη δέσμευση ότι δε θα υπάρξει απόλυση ή μετακίνηση εργαζόμενου στα λατομεία και ότι θα πληρώσει τους οκτώ εργαζόμενους του συνεργείου συντήρησης κινητών μηχανημάτων, στους οποίους είχε διακόψει παράνομα τη μισθοδοσία.

Την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των τσιμεντεργατών εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα Συνδικάτα Φαρμάκου και Καλλυντικών Βοιωτίας, Μετάλλου Βοιωτίας, Οικοδόμων Επαρχίας Θήβας και Εργαζομένων «Βιντέρ». Σημειώνοντας ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 550 εργαζόμενοι του εργοστασίου δεν αφοράούν μόνο τους ίδιους άλλα το σύνολο των εργαζομένων στην περιοχή και ευρύτερα, τονίζουν την αναγκαιότητα, ιδιαίτερα μετά την αναδίπλωση της εργοδοσίας, να ενταθεί η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας ενάντια στην ολομέτωπη επίθεσης που δέχονται από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του οι εργαζόμενοι.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Νέα επίθεση στις ταξικές δυνάμεις

Τη νέα επίθεση εναντίον των δυνάμεων του ΠΑΜΕ από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, κατά τη χτεσινή Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Αφορμή της επίθεσης, επισημαίνει η ΔΑΣ, ήταν η άρνηση του γραμματέα της ΠΟΕ ΟΤΑ και στελέχους του ΠΑΜΕ να υπογράψει την καταγγελία εξώδικο για τη Συλλογική Διαπραγμάτευση της Ομοσπονδίας. Η άρνηση της υπογραφής είχε να κάνει με το περιεχόμενο του εξωδίκου που εμπεριέχει θέσεις που πλήττουν τα συμφέροντα των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Συντονισμένα ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚΕ, καταγγέλλει η ΔΑΣ, μεθοδεύουν την καθαίρεση του γραμματέα. Οι ταξικές δυνάμεις τόνισαν πως όποιο οργανωτικό μέτρο και να ληφθεί δε θα τους εμποδίσει να συνεχίσουν τον αγώνα με γνώμονα τις ανάγκες των εργαζομένων, αποκαλύπτοντας παράλληλα το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ