ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με ενισχυμένες δυνάμεις στους αγώνες που έρχονται

Σαφές μήνυμα συνέχισης του αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16, έστειλαν φοιτητές και σπουδαστές στις χτεσινές εκλογές στους συλλόγους τους, ενισχύοντας την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας. Η ΠΚΣ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό της στα Πανεπιστήμια από το 1990, ενώ στα ΤΕΙ σημείωσε σημαντική άνοδο, γεγονός που σηματοδοτεί την αναγνώριση της πρωτοπόρας δράσης της από φοιτητές και σπουδαστές, ενώ παράλληλα η ενίσχυσή της αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση και την ενδυνάμωση του αγώνα για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Αποτελεί βήμα για την αναζωογόνηση του ίδιου του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του, για τη συνέχεια της μαζικής συμμετοχής φοιτητών και σπουδαστών στις συλλογικές τους διαδικασίες. Η ισχυροποίηση της ΠΚΣ αποτελεί εγγύηση ότι από σήμερα κιόλας, οι δυνάμεις της θα δώσουν τη μάχη για να φτάσει πιο πλατιά η συζήτηση και η διεκδίκηση για το Πανεπιστήμιο που έχει σήμερα ανάγκη ο λαός και η νεολαία. Από τα πρώτα αποτελέσματα που έφτασαν αργά χτες το βράδυ στα γραφεία της Πανσπουδαστικής - αποτελέσματα που προέρχονταν κυρίως από μικρές σχολές της επαρχίας - επιβεβαιώνονταν τα αισιόδοξα μηνύματα για την παράταξη, ενώ παράλληλα διαφαινόταν ότι οι σύλλογοι που είχαν αναπτύξει πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα το προηγούμενο διάστημα κατέγραφαν πιο ανάγλυφα στο αποτέλεσμα της κάλπης την αντίθεση των φοιτητών στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Αυτό πρακτικά εκφράστηκε με απώλειες στις δυνάμεις της ΔΑΠ και κατά περίπτωση άνοδο των υπόλοιπων παρατάξεων που πήραν θέση ενάντια στο νόμο - πλαίσιο που προώθησε η κυβέρνηση. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η ΠΚΣ είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στους συλλόγους: Δασκάλων Βόλου και Πληροφορικής Κοζάνης (όπου κατέβηκε για πρώτη φορά το ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο), ενώ διατήρησε την πρώτη θέση στους συλλόγους: Θεατρικού Ναυπλίου και Επιστημών Τέχνης Ιωαννίνων, όπου μάλιστα έχει και αυτοδυναμία. Ακόμα, η ΠΚΣ κατέκτησε την πρώτη θέση στους συλλόγους σπουδαστών: Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών Ρεθύμνου και Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Δράμας, ενώ διατήρησε την πρωτιά στο σύλλογο σπουδαστών Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής Αρτας. Επίσης κατέκτησε τη δεύτερη θέση στους συλλόγους: Νηπιαγωγών Πάτρας, Ειδικής Αγωγής Βόλου και δεύτερη ακόμα είναι στους συλλόγους: ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, Ζωικής Παραγωγής Βόλου, Ηχου και Εικόνας Κέρκυρας, Κτηνιατρικής Καρδίτσας, Βιολογικού, Φαρμακευτικού, Φυσικού και Θεατρικού Πάτρας, Δασκάλων Ρεθύμνου, Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και στο σύλλογο σπουδαστών Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας Λαμίας. Ο κύριος όγκος των αποτελεσμάτων και ιδιαίτερα οι σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να βγουν σήμερα. Ηδη, όμως, από τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνεται η ενίσχυση της ΠΚΣ και στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ.

Πάρτε μέτρα για τους εργαζόμενους φοιτητές

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων που ζητούν μέτρα για τους εργαζόμενους φοιτητές φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του Λ. Κανέλλη προς την υπουργό Παιδείας. Οπως αναφέρει, «ο νέος νόμος πλαίσιο εκτός των άλλων αντιδραστικών διατάξεων, που ιδιωτικοποιούν την εκπαίδευση και υπονομεύουν τις σπουδές, δεν προβλέπει καμία διευκόλυνση για τους φοιτητές και σπουδαστές που εξωθούνται σε εργασία, μερική ή πλήρη, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Αντίθετα, τους κατατάσσει στην κατηγορία των αιώνιων φοιτητών, τιμωρώντας τους ακόμα και με διαγραφή από τη σχολή λόγω καθυστέρησης.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι στο πλαίσιο των αποφάσεών τους έχουν θέσει συγκεκριμένα αιτήματα για τη διευκόλυνση αυτών των φοιτητών και σπουδαστών, τα οποία είναι:

-- 6ωρη εργασία με πλήρεις αποδοχές

-- Δωρεάν υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

-- Υποχρεωτική ασφάλιση με καταβολή εισφορών από το κράτος και την εργοδοσία

-- Αδειες μετ' αποδοχών κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου

-- Δυνατότητα και δικαίωμα για εναλλακτικές μορφές εξετάσεων (όπως απαλλακτικές εργασίες)

-- Εναλλακτικές ώρες διδασκαλίας. Λειτουργία απογευματινών τμημάτων για εργαζόμενους φοιτητές. Ενίσχυση του προγράμματος αναπληρώσεων

-- Κατάργηση των διδάκτρων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

-- Κατάργηση των διδάκτρων σε αλλοδαπούς φοιτητές.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό Παιδείας αν η κυβέρνηση προτίθεται να θεσμοθετήσει τα παραπάνω μέτρα για τη διευκόλυνση των φοιτητών και σπουδαστών που εργάζονται ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ