ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ενδιάμεσος» των ΗΠΑ - ΕΕ στα Βαλκάνια

Ρόλο «ενδιάμεσου» στις επεμβάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων παίζει ο Κ. Καραμανλής, μη διστάζοντας να εμπλακεί στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις γειτονικών χωρών.

Ο ρόλος αυτός χαρακτήρισε την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στη 10η Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Ειδικότερα, ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, με εντολή της Α. Μέρκελ, για τη συγκρότηση «δημοκρατικής» και «ευρωπαϊκής» κυβέρνησης στη Σερβία και ταυτόχρονα αποτροπής της πολύπαθης χώρας στον «εθνικισμό». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε μακρές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Η Α. Μέρκελ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή να μεσολαβήσει και να τους ζητήσει να βοηθήσουν «ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει στη Σερβία να διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής στήριξε το σχέδιο Αχτισαάρι για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, αν και, για λόγους ισορροπιών, κράτησε φραστικές αποστάσεις επί της διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο Κοσσυφοπέδιο. «Είμαστε πεπεισμένοι», ανέφερε «ότι παρά την απογοητευτική κατάληξη της Βιέννης, οι πιθανότητες για να βρεθεί συναινετική λύση στο Κόσσοβο, ανάμεσα στις δύο πλευρές και με τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχτεί στη Σερβία, δεν έχουν εξαντληθεί».

Σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος στα δύο μέρη για τις διευθετήσεις και, παράλληλα, επισήμανε ότι η διευθέτηση πρέπει να δίνει χρόνο στα δύο μέρη να αφομοιώσουν την καινούρια πραγματικότητα και να αποφύγουν τη δημιουργία αλαζονικών νικητών και ταπεινωμένων ηττημένων στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η διευθέτηση θα πρέπει να υιοθετηθεί από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ομιλία του στη διάρκεια της συνόδου ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις για όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», αλλά συνέδεσε την προοπτική τους με την ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές (ΝΑΤΟ, ΕΕ). «Η ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμβαδίζει με τη στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους άλλους διεθνείς παράγοντες», είπε, επισημαίνοντας ειδικά ότι η σχέση με την ΕΕ «είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς η ατζέντα της περιφερειακής συνεργασίας θα εναρμονιστεί σε όλο το δυνατό εύρος με την ατζέντα της ΕΕ, όσον αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια».

Η «στρατηγική» αυτή διαπερνά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ένταξη της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και πρόσθεσε ότι αυτή η θέση αποτελεί στρατηγική επιλογή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή. Ωστόσο, είπε, όλα τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ισχύουν για κάθε υποψήφιο προς ένταξη μέλος. Σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να εμπλουτίσει τις θέσεις της στο ζήτημα της ονομασίας της, προκειμένου να ενισχύσει την προσέγγισή της με την ευρωπαϊκή οικογένεια. «Η Ελλάδα έχει επιδείξει καλή θέληση και πρόσθεσε ότι είναι τώρα η σειρά της άλλης πλευράς. Οι δικές μας οι απόψεις είναι πολύ καθαρές», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας βέβαια την οποιαδήποτε αναφορά στη στάση των ΗΠΑ, που ενθαρρύνουν την αδιαλλαξία της «άλλης πλευράς».

Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και σημείωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη γείτονα. Τόνισε δε ότι η λειτουργική δημοκρατία αποτελεί θεμελιώδες κριτήριο για την ΕΕ. Η κυβέρνηση της Τουρκίας και οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, επισήμανε, θα εγγυηθούν και θα διασφαλίσουν τη δημοκρατία στη χώρα, που δεν μπορεί να επηρεάζεται από άλλες δυνάμεις.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
Ενέκριναν ομόφωνα το αντιδραστικό πρόγραμμα του κόμματος

Το κείμενο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, που περιέχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε Παιδεία, Απασχόληση, Υγεία και Ασφάλιση και διαπνέεται από τον πολιτικό στόχο να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι και δεδομένα για την παραπέρα εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ενέκριναν ομόφωνα χτες τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που έγινε χτες στη Χαριλάου Τρικούπη υπό την προεδρεία του Γ. Παπανδρέου, επικυρώθηκε το σύνολο των προτάσεων του προγράμματος ενόψει του προγραμματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Μάη στο στάδιο του «Ταε Κβο Ντο» στο Φάληρο. Προτάσεις και θέσεις που υποτάσσονται στους νόμους της «αγοράς» και της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» και «επιχειρηματικότητας» έτσι όπως αυτές επιβάλλονται από την ΕΕ στην πορεία υλοποίησης της αντιδραστικής «στρατηγικής της Λισαβόνας».

Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου επιχείρησε να παρουσιάσει τις συγκεκριμένες θέσεις σαν τη «βάση αλλαγής πορείας της χώρας, για μια κοινωνία δικαιοσύνης, για μια κοινωνία με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου προς τους ασθενέστερους, για μια κοινωνία με ένα κοινωνικό κράτος στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλιση»... Με τις ψευδεπίγραφες δεσμεύσεις του το ΠΑΣΟΚ, και ενώ την ίδια στιγμή έχει τους ίδιους στρατηγικούς στόχους με τη ΝΔ, επιχειρεί να πείσει ότι θα πραγματοποιήσει τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με πιο ...«φιλολαϊκές διαθέσεις» από τη σημερινή κυβέρνηση. Προφανής βέβαια στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να εξασφαλίσει την εύνοια του μεγάλου κεφαλαίου, στο δρόμο προς τις εκλογές και τη διεκδίκηση της εξουσίας, πείθοντας τους επιχειρηματίες ότι μπορεί με λιγότερες «λαϊκές αντιδράσεις» να εφαρμόσει την ίδια πολιτική.

Παράλληλα, με το «νέο πρόγραμμα» το ΠΑΣΟΚ για ακόμα μια φορά... ανακάτεψε και την «τράπουλα» των στελεχών του για να δικαιολογήσει και την «ανανέωση» των προσώπων στα ψηφοδέλτιά του. Ετσι χτες ανακοινώθηκαν και επίσημα οι πρώτες υποψηφιότητες στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογές.

Οπως ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου μέσα στη συνεδρίαση και δημοσιοποίησε αργότερα ο Π. Ευθυμίου, αποχωρούν από το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ η Αν. Διαμαντοπούλου που θα κατέβει στην Α' Αθήνας, η Μ. Δαμανάκη και ο Μ. Ανδρουλάκης που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στη Β' Αθήνας. Επίσης, ο ευρωβουλευτής Ν. Σηφουνάκης θα κατέβει στη Λέσβο και ο ευρωβουλευτής Π. Μπεγλίτης στην Κορινθία, ενώ η πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μ. Ξενογιαννακοπούλου, θα είναι υποψήφια στη Β' Αθήνας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Κ. Καρτάλης θα είναι υποψήφιος στο νομό Μαγνησίας και ο διευθυντής του ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» Δ. Χαλκιώτης στη Λέσβο. Στη θέση του προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ τοποθετήθηκε το μέλος του ΠΣ Μαριλένα Κοππά. Σύμφωνα με τον Π. Ευθυμίου οι βουλευτές Επικρατείας Σ. Κοσμίδης και Ρ. Βρετού «επέλεξαν να μην είναι υποψήφιοι». Επίσης, ο Π. Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα είναι ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, απάντησε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως ο Κ. Σημίτης θα είναι και σύμβουλός του στη διακυβέρνηση της χώρας».

Ο Π. Ευθυμίου αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» που χαρακτήριζε ανακριβείς τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού για τα ομόλογα, σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσάρεστο και θλιβερό από το να ελέγχει τον πρωθυπουργό μία ελεγχόμενη και ενεχόμενη χρηματιστηριακή εταιρεία».

ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ιμπεριαλιστική ατζέντα και αντιθέσεις...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, η ένταξη βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία επίσπευσης καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και «μεταρρυθμίσεων» των βαλκανικών χωρών που θέλουν ένταξη στην ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της διαβαλκανικής συνόδου κορυφής που αναμενόταν να ολοκληρωθεί χτες βράδυ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Πέρα απ' τους ηγέτες 11 χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμμετείχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ ως προεδρεύουσα της ΕΕ, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς.

Παρά την κοινή ευρω-ατλαντική ατζέντα, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις δεν έλειψαν απ' τη Διάσκεψη Κορυφής. Ο Νίκολας Μπερνς, για παράδειγμα, επικέντρωσε: α) Στη συνέχιση της παρέμβασής του στις σερβικές εσωτερικές εξελίξεις, «καλωσορίζοντας» οποιαδήποτε κυβέρνηση στο Βελιγράδι, στην οποία δε θα συμμετάσχει το «Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα». β) Προεξόφλησε πως ως το τέλος του Μάη θα έχει επιτευχθεί η «διεθνώς εποπτευόμενη ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου, καλώντας τη Ρωσία «να συνεργαστεί για να πάρουν οι Κοσσοβάροι ό,τι τους αξίζει»... γ) Υποσχέθηκε στον Κροάτη πρωθυπουργό Ιβο Σανάντερ πως στη ΝΑΤΟική διάσκεψη κορυφής την άνοιξη του 2008 θα δοθεί το πράσινο φως για ένταξη του Ζάγκρεμπ στο ΝΑΤΟ... επειδή «το υποστηρίζουν οι ΗΠΑ σθεναρά»...

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο ασχολήθηκε με τη «θεμελιώδη σημασία» της περιφερειακής διαβαλκανικής συνεργασίας, ισχυριζόμενος ότι θα εξασφαλίσει «πολιτική και οικονομική σταθερότητα». Αντίθετα, ο ευρωενωσιακός επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν επέκρινε τον Μαυροβούνιο για την υπογραφή συμφωνίας περί απαλλαγής των Αμερικανών από παραπομπή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Κάλεσε δε τους «Αμερικανούς φίλους να μην βάζουν σε δύσκολες καταστάσεις τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ» ιδιαίτερα σε πολιτικές αντίθετες μ' αυτές των Βρυξελλών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ