ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Καταδικάστηκαν οι δύο κομμουνιστές αγωνιστές
  • Ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ
  • Αγωνιστική απάντηση στην ποινικοποίηση των αγώνων από τις ΚΟ Αιγάλεω σήμερα Σάββατο και τις Οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ, τη Δευτέρα

Στη γραμμή της ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης και των αγώνων κινήθηκε η χτεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθήνας, το οποίο καταδίκασε τους κομμουνιστές Κρέπαπα Θόδωρα και Μαρκομιχάλη Πέτρο σε βαριές πολύμηνες φυλακίσεις, με τριετή αναστολή, για τη συμμετοχή τους σε συγκέντρωση - διαδήλωση διαμαρτυρίας μαζικών φορέων, το Φλεβάρη του 2002, ενάντια στην προκλητική επίσκεψη του τότε Αμερικανού πρέσβη Μίλερ σε σχολείο του Αιγάλεω, την οποία και ματαίωσε η λαϊκή πάλη. Εκεί, ο πρέσβης θα μιλούσε για τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, την ίδια περίοδο που οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές είχαν γεμίσει όλη την περιοχή των Βαλκανίων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, από τις βόμβες που έριχναν στη Γιουγκοσλαβία.

Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Μαρκομιχάλης καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για αντίσταση κατά της αρχής και απρόκλητη σωματική βλάβη και ο Θοδωρής Κρέπαπας σε 8 μήνες φυλάκιση για αντίσταση κατά της αρχής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ο Θ. Κρέπαπας δεν αναγνωρίστηκε από κανένα μάρτυρα αστυνομικό, ενώ τον Πέτρο Μαρκομιχάλη «αναγνώρισαν» από φωτογραφία μόνο δύο αστυνομικοί να μετέχει στην αψιμαχία που ακολούθησε με τις αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι η αναγνώριση από φωτογραφίες και η μήνυση που κατατέθηκε από την πλευρά της αστυνομίας σε βάρος τους έγινε μετά από 18(!) ολόκληρους μήνες, κάτι που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα αυτής της δίκης.

Την ώρα της δίκης, έξω από το κτίριο του Εφετείου μαζικοί φορείς της Αθήνας, μεταξύ των οποίων το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, ο Σύλλογος Σπουδαστών ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, πραγματοποιούσαν συγκέντρωση συμπαράστασης στους δικαζόμενους αγωνιστές.

Αγωνιστική απάντηση

Σε απάντηση οι ΚΟ Αιγάλεω του ΚΚΕ πραγματοποιούν σήμερα Σάββατο πικετοφορία, στις 11 το πρωί, στη διασταύρωση της Λ. Θηβών με την Ιερά Οδό (πλατεία Ελευθερίας). Επίσης, τη Δευτέρα στην πλατεία Ομόνοιας, στις 5μ.μ., οι οργανώσεις της ΚΝΕ, η Σπουδάζουσα Αθήνας και ΤΕΙ Αθήνας, καλούν σε πικετοφορία με σύνθημα: «Οχι στην ποινικοποίηση των αγώνων και των αγωνιστών».

Ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη απόφαση του Εφετείου, η οποία στρέφεται ενάντια στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, την ίδια στιγμή μάλιστα, που οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν τα εγκλήματά τους στην περιοχή μας και ευρύτερα.

«Η απόφαση αυτή - σημειώνει - εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων κατευθύνσεων της ΕΕ και των εντολών των ΗΠΑ, για ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων, ενίσχυση της κρατικής καταστολής και περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Εχει βαριές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ποινική δίωξη και παραπομπή των δύο αγωνιστών έγινε επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2002 και η δίκη από τη ΝΔ. Τα κόμματα του δικομματισμού υπηρετούν πιστά τον ιμπεριαλισμό και τους Αμερικάνους.

Αυτή την πολιτική προωθούν και τα δύο κόμματα και οι κυβερνήσεις τους. Ο δικομματισμός είναι επικίνδυνος και για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Γι' αυτό πρέπει να καταδικαστούν τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου από το λαό και τη νεολαία με όλους τους τρόπους, τους αγώνες και με την ψήφο στις εκλογές.

Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, δηλώνει ότι καμία απόφαση δικαστηρίου δεν πρόκειται να πτοήσει τους κομμουνιστές.

Καλούμε το λαό, τη νεολαία, τα συνδικάτα, όλους τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν αυτή την απόφαση και να δυναμώσουν την πάλη τους κατά του ιμπεριαλισμού και των ντόπιων υπηρετών του για να καταργήσουν όλους τους τρομονόμους και τους μηχανισμούς καταστολής.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία σε απειθαρχία απέναντι στους ιμπεριαλιστές και στα αυταρχικά μέτρα.

- Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί.

- Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν πτοούμαστε, συνεχίζουμε τον αγώνα!

Ανακοίνωση - καταγγελία της απαράδεκτης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθήνας

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, που «αποτελεί άλλη μια απόδειξη της συστηματικής επιχείρησης ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων, άλλη μια επίδειξη υποτέλειας τόσο της παρούσας κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ (επί των ημερών της οποίας ξεκίνησε η συγκεκριμένη δίωξη) στις απαιτήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ενίσχυση της επίθεσης ενάντια στο λαϊκό κίνημα».

«Οι δύο αγωνιστές - συνεχίζει η ανακοίνωση - καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση μαζικών φορέων το Φλεβάρη του 2002, ενάντια στην προκλητική επίσκεψη που επιχείρησε να κάνει σε σχολείο του Αιγάλεω ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ.

Σκοπός εκείνης της επίσκεψης του πρέσβη ήταν τάχα να μιλήσει για την προστασία του περιβάλλοντος. Να μιλήσει, δηλαδή, για το περιβάλλον ο εκπρόσωπος της ιμπεριαλιστικής χώρας που ευθύνεται για τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές διεθνώς, με τις εγκληματικές στρατιωτικές επεμβάσεις της ανά τον κόσμο, αλλά και στη γειτονιά μας (βλ. Γιουγκοσλαβία και όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο).

Τέτοια "μόρφωση" έχουν διαλέξει να δώσουν οι δυνάμεις του δικομματισμού στη νεολαία: Με βόλτες των εκπροσώπων του ιμπεριαλισμού στα σχολεία, με αντιεπιστημονικά σχολικά βιβλία κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της "νέας τάξης πραγμάτων", με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να εισβάλλουν όλο και περισσότερο μέσα στις τάξεις, με την ένταση του αυταρχισμού να έρχεται ως απάντηση στους αγώνες των νέων.

Κόντρα σε αυτήν την επιχείρηση χειραγώγησης και τρομοκράτησης της νεολαίας, η ΚΝΕ καταγγέλλει κατηγορηματικά την καταδίκη των 2 αγωνιστών και δηλώνει καθαρά: Δεν πτοούμαστε, συνεχίζουμε πιο δυνατά τον αγώνα!

Καλούμε τη νεολαία και τους μαζικούς της φορείς να καταδικάσουν αυτήν την απαράδεκτη απόφαση, να δυναμώσουν την πάλη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους υπηρέτες του».

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Να μην εκδοθεί ο Τζ. Ασλάμ

Να μην εκδοθεί ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα Τζαβέντ Ασλάμ αποφάσισε χτες το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με ψήφους (3 - 2), απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο αρμόδιος εισαγγελέας στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, που είχε ταχθεί κατά της έκδοσης.

Το Ποινικό Τμήμα, δεχόμενο την εισήγηση του αντεισαγγελέα Φ. Μακρή, έκρινε ότι δεν έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ της Ελλάδος και του Πακιστάν ή άλλη διεθνής σύμβαση για την έκδοση εγκληματιών και σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν μπορεί να εκδοθεί.

Ωστόσο, τα σύννεφα για την τύχη του Τζ. Ασλάμ, του ανθρώπου που αποκάλυψε το θέμα των απαγωγών 28 Πακιστανών στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2005 από τις βρετανικές μυστικές αρχές με τη συνδρομή των ελληνικών, δεν έχουν εκλείψει. Και αυτό φαίνεται από τη σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να επικυρώσει άρον - άρον τη σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας και της χούντας του Μουσάραφ για συνεργασία στην καταπολέμηση του εγκλήματος, της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών, ενώ εκκρεμούσε η έκδοση της δικαστικής απόφασης για τον Τζ. Ασλάμ.

Εξάλλου, το Ανώτατο Δικαστήριο την πρώτη φορά είχε αναβάλει την έκδοση της απόφασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει συμφωνία έκδοσης μεταξύ Ελλάδας και Πακιστάν.

Τα προβλήματα για τον Τζ. Ασλάμ άρχισαν από τη στιγμή που κατήγγειλε τις απαγωγές, καθώς λίγο αργότερα κατηγορήθηκε για διακίνηση λαθρομεταναστών, με βάση τις καταθέσεις δύο κατάδικων συμπατριωτών του, οι οποίοι εκτίουν πολυετείς καθείρξεις στις φυλακές Τρικάλων.

Πάντως, οι δικηγόροι του Τζ. Ασλάμ σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου σημείωναν ότι δεν αποκλείεται μετά την υπογραφή της σύμβασης να «εφευρεθεί» κάποια νομική φόρμουλα και να επαναφέρουν οι πακιστανικές αρχές το αίτημα έκδοσης του προέδρου της Πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Εξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου ήταν συγκεντρωμένη ομάδα αλλοδαπών και Ελλήνων που πανηγύριζαν μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ