ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2007
Σελ. /32
Σε αποστολή

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΝ (...) πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα της δογματικής νοοτροπίας της ηγεσίας του ΚΚΕ. Νοοτροπία που υπονομεύει τις δυνατότητες συνεργασιών (...) η ζημιά, η παράλυση που προκαλείται, βέβαια, στις δυνάμεις της αριστεράς είναι ανυπολόγιστη. Η ήττα αυτής της αντίληψης - και μέσα από τις εκλογές - είναι κομβικής σημασίας για να παίξει η αριστερά το ρόλο της» (σχόλιο στη χτεσινή «ΑΥΓΗ»).

Οι άνθρωποι έχουν στόχο και δεν το κρύβουν: Να ηττηθεί το ΚΚΕ, γιατί, λένε, εμποδίζει την αριστερά να παίξει το ρόλο της. Μάλιστα.

Και ποιος - παρακαλώ - είναι ο ρόλος, ποιας αριστεράς, που εμποδίζεται από την ύπαρξη του ΚΚΕ; Από πού να αρχίσουμε; Από την απόπειρα αυτής της αριστεράς να διαλύσει το ΚΚΕ τόσο το 1968 όσο και το 1990; Τη χαρά αυτής της αριστεράς για την ανατροπή του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε; Την υπογραφή αυτής της αριστεράς στη Συνθήκη του Μάαστριχτ; Την επιμονή αυτής της αριστεράς ότι τα όργανα ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης στη λογική της αστικής, όπως η ΟΚΕ, είναι στοιχεία προόδου; Τη θέση αυτής της αριστεράς ότι το ΠΑΜΕ που οργανώνει εργάτες είναι διασπαστικό, ενώ η ΓΣΕΕ που υπογράφει αύξηση 77 λεπτά είναι εκφραστής εργατών; Για ποιο ρόλο μιλάνε; Του Ντ' Αλέμα; του Πρόντι; της Μπιφέ;

Χρόνια τώρα βάζουν και ξαναβάζουν στόχο την ήττα του ΚΚΕ, γιατί εμποδίζει αυτήν ή την άλλη εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας να χορεύει στο σβέρκο των εργατών. Εχουν πράγματι ιστορική αποστολή. Διαμετρικά αντίθετη από την αποστολή της εργατικής τάξης και του Κόμματός της, του ΚΚΕ.

Και ο Κύρκος τούς συκοφαντεί;

Η «Αυγή» επιτέθηκε και πάλι στο ΚΚΕ, γράφοντας ότι το Κόμμα μας συκοφαντεί τον ΣΥΝ! Γιατί τον συκοφαντεί; Επειδή το ΚΚΕ λέει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΝ κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το ΠΑΣΟΚ!

Μεγάλη η «ευαισθησία» της «Αυγής» και του ΣΥΝ! Μεγάλη και η υποκρισία τους. Γιατί; Γιατί η «Αυγή» και ο ΣΥΝ δεν καταγγέλλουν τον Κ. Σημίτη που ζήτησε συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ; Το ΚΚΕ συκοφαντεί, ενώ ο Σημίτης όχι;

Γιατί δεν καταγγέλλουν τον Ρ. Σωμερίτη που έγραψε τα ίδια; Και βέβαια, γιατί δεν καταγγέλλουν ως συκοφάντη τον Λεωνίδα Κύρκο;

Η απάντησή τους σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον...

«Αντικειμενικές» ερμηνείες...

Ως στοιχείο συσπείρωσης και θετική εξέλιξη για το εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε μεγάλη πλειοψηφία του Τύπου και ηλεκτρονικών ΜΜΕ την ΟΜΟΦΩΝΗ ψήφιση από 5.500 συνέδρους του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χωρίς να κρίνουμε την ομοφωνία των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ, αφού πρόκειται καθαρά για εσωκομματική διαδικασία, μας γεννάται το εύλογο ερώτημα προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ: Γιατί η «ομοφωνία» για τα αστικά κόμματα αποτελεί στοιχείο ύψιστης δημοκρατικής διαδικασίας, ενώ αντίθετα όταν οι θέσεις του Συνεδρίου του ΚΚΕ υπερψηφίζονται από το 98% των συνέδρων του Κόμματος, το ποσοστό χαρακτηρίζεται «Μπρεζνιεφικού» τύπου; Μήπως γιατί οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν και ενισχύουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και κατ' επέκταση των καναλαρχών και των μεγαλοεκδοτών, ενώ οι θέσεις του ΚΚΕ κινούνται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, προβάλλοντας ένα άλλο σύστημα εξουσίας με το λαό κυρίαρχο;

... και χρήσιμα συμπεράσματα

Η ομοφωνία, λοιπόν, για τα αστικά κόμματα και στην προκειμένη περίπτωση για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί επιστέγασμα της ...πολυδιαφημισμένης «συμμετοχικής δημοκρατίας» που επαίρεται ο Γ. Παπανδρέου. Ενα μεγάλο τμήμα όμως των συνέδρων και βασικοί ομιλητές ήταν πρώην υπουργοί, πρώην και νυν δήμαρχοι, πλήθος γραμματείς υπουργείων και ένα μεγάλο τμήμα υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι (κάποιοι από τους οποίους δεν είχαν εκλεγεί από κάποια τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ αλλά συμμετείχαν θεσμικά στο συνέδριο). Μπορεί η σύνθεση ενός συνεδρίου, να είναι εσωκομματική υπόθεση, αλλά συγχρόνως μπορεί να αποτελέσει και ένα στοιχείο για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Ειδικά όταν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζουν αυτοί που την προηγούμενη τετραετία εφάρμοσαν μια συγκεκριμένη πολιτική και που σήμερα από θέσεις τοπικών αρχόντων εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. `Η που προαλείφονται να αναλάβουν την εφαρμογή της σε ενδεχόμενη αναρρίχηση του κόμματός τους στον κυβερνητικό θώκο, συμμετέχοντας στην κουτάλα...

Πάλι ... περί ασύλου

Οι παραφυάδες αυτού του σάπιου συστήματος, που εμφανίζονται και μέσα στα πανεπιστήμια (όπως παντού στην κοινωνία), γίνονται για άλλη μία φορά η αφορμή να κινείται συζήτηση γύρω από το άσυλο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Με επιστολή του προς την πρυτανεία, πανεπιστημιακός δάσκαλος του ΑΠΘ - σύμφωνα με δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα - κατήγγειλε ότι στο χώρο του ΑΠΘ γίνονται διακίνηση ναρκωτικών και «εγκληματικές» ενέργειες και ζητάει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της «εγκληματικότητας», προτείνοντας να καταγράφονται τα στοιχεία όλων των αυτοκινήτων, που εισέρχονται στο χώρο του ΑΠΘ...

Κανείς δεν αρνείται ότι μπορούν να συμβούν ακόμα και εντός πανεπιστημίου εγκληματικές ενέργειες. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν ευθύνεται το άσυλο γι' αυτές, εφόσον ανάλογες ενέργειες συμβαίνουν οπουδήποτε χωρίς να υπάρχει άσυλο. Αρα, οι όποιες προτάσεις περιορισμού του ασύλου με αφορμή τέτοιες ενέργειες είναι ...εκ του πονηρού.

Αντίθετα, είναι στο χέρι του φοιτητικού, του εργατικού και του πανεπιστημιακού κινήματος η περιφρούρηση της λαϊκής κατάκτησης του ασύλου και από τους προβοκάτορες και από τις όποιες μεθοδεύσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βήμα μπροστά

Ο χρόνος για το στήσιμο της κάλπης μετράει ήδη αντίστροφα. Και είναι χρόνος εξαιρετικά πολύτιμος για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πρέπει να αξιοποιηθεί για να στεριωθεί η απόφαση αυτή τη φορά, σ' αυτές τις εκλογές, να κάνουν το βήμα που θα τους απομακρύνει από το δικομματισμό. Αυτό το βήμα πρέπει να γίνει ως απάντηση στη δυσβάστακτη καθημερινότητά τους, με κριτήριο τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε στιγμή της ζωής τους.

Η τετραετής διακυβέρνηση του τόπου από τη ΝΔ διέψευσε τις προσδοκίες όλων εκείνων που απηυδισμένοι από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ της εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους, ελπίζοντας να δουν καλύτερες μέρες. Σήμερα γνωρίζουν, έχουν την εμπειρία, πως και τα δύο αυτά κόμματα έχουν ίδια στρατηγική, κοινή γραμμή πλεύσης σε ρότα σύγκρουσης με τα λαϊκά συμφέροντα. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε επί ημερών ΠΑΣΟΚ ο εργάτης, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος, ο νέος, η γυναίκα, όχι μόνο δε λύθηκαν, αλλά γιγαντώθηκαν επί κυβερνήσεως ΝΔ και θα εξακολουθούν να γιγαντώνονται όσο αυτά τα κόμματα εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Είναι απόρροια της κοινής τους στρατηγικής κι αυτό πρέπει να αποτελέσει ισχυρό κριτήριο την ώρα της ψήφου που δεν μπορεί παρά να είναι ψήφος καταδίκης της πολιτικής τους, της δέσμευσής τους απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο να προωθούν κάθε αναγκαίο για τα συμφέροντά του μέτρο, υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον του λαού και του τόπου.

Είναι αυταπάτη, επιζήμια και επικίνδυνη για τα συμφέροντά του να πιστέψει ο άνθρωπος του μόχθου πως η ζωή του θα αλλάξει προς το καλύτερο αν αλλάξει το ήθος ή το είδος της διαχείρισης. Απόδειξη ότι πουθενά στον κόσμο, σε καμία χώρα όπου κυβερνούν τα αντίστοιχα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κόμματα, η ζωή του λαού δε βελτιώθηκε. Χειροτέρεψε παντού. Κι εκεί που συγκυβερνούν π.χ. Γερμανία, κι εκεί που τα κυβερνητικά ηνία βρίσκονται ή βρέθηκαν στα χέρια της λεγόμενης Κεντροαριστεράς π.χ. Γαλλία, Ιταλία κ.ά. Τα παραδείγματα πολλά, η εμπειρία που υπάρχει παραπάνω από αρκετή για να βγουν πια τα απαραίτητα συμπεράσματα και να εκφραστούν στην πράξη.

Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να καταδικαστεί η γραμμή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η πολιτική εύνοιας και εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Είναι ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί από το λαό για να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος για τα λαϊκά συμφέροντα, να κερδηθεί υπέρ της φιλολαϊκής προοπτικής. Η δικομματική εναλλαγή πρέπει να δεχτεί σ' αυτές τις εκλογές ένα ισχυρό χτύπημα, να βγει αποδυναμωμένη γιατί τότε, αντίστοιχα, θα βγει δυναμωμένο το λαϊκό κίνημα, ώστε να παρεμποδίσει νέα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται, αλλά και να διεκδικήσει με αξιώσεις την ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών του.

Η εκλογική μάχη πρέπει να δοθεί και να κερδηθεί από και για το λαό, κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να αποτιναχτούν η μοιρολατρία, οι φοβίες, ο συμβιβασμός που χρόνια καλλιεργεί ο δικομματισμός στη λαϊκή συνείδηση. Η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να σηματοδοτήσει το άνοιγμα μιας ελπιδοφόρας πορείας, θα διευκολύνει τη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων, θα δώσει ώθηση αποφασιστική στην ανάπτυξη της κοινωνικοπολιτικής πάλης, στην προοπτική της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ