ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο οπλοστάσιο καταστολής οι «χρωμόσφαιρες»
  • Τη χρήση τους υπερασπίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι το «πράσινο φως» δόθηκε από τον Κ. Καραμανλή
  • Αλλοθι προς την κυβέρνηση προσφέρει το ΠΑΣΟΚ

Στο οπλοστάσιο των δυνάμεων καταστολής περιλαμβάνεται και επίσημα πλέον η χρήση των «χρωμοσφαιρών», που «εγκαινιάζονται» με αφορμή τον σημερινό τελικό του «Τσάμπιονς Λιγκ», αλλά σε μόνιμη βάση θα στοχεύουν τους διαδηλωτές και τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η χρήση των «χρωμοσφαιρών» έγινε με τις ευλογίες του πρωθυπουργού που εξουσιοδότησε εν λευκώ την ΕΛ.ΑΣ. για την εφαρμογή του μέτρου. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος επιβεβαίωσε έμμεσα ότι ο Κ. Καραμανλής ήταν που έδωσε το «πράσινο φως» στον Β. Πολύδωρα, στη συνάντηση που είχαν στις αρχές του μήνα, ενώ σε κάθε περίπτωση κατέστησε σαφές ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης και θα υλοποιηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας «κατά το δοκούν». Ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του «Ρ», δε διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως», παρέπεμψε σε δηλώσεις του Β. Πολύδωρα, ενώ υπερασπίστηκε τη χρήση των χρωμοσφαιρών, επικαλούμενος «τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται στα σύγχρονα κράτη, στα Ευρωπαϊκά κράτη, οι δυνάμεις ασφαλείας για την προστασία του πολίτη»(!). Στο εύλογο ερώτημα αν οι χρωμόσφαιρες θα είναι μόνιμο στοιχείο στο οπλοστάσιο των ΜΑΤ, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε... στην Αστυνομία λέγοντας ότι «θα κρίνει η Αστυνομία επιχειρησιακά σε κάθε περίπτωση τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί».

Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο Β. Πολύδωρας, όταν ρωτήθηκε αν επιμένει στη χρήση πλαστικών σφαιρών από τους αστυνομικούς είχε δώσει την εξής απάντηση: «Επιμένω στον εκσυγχρονισμό. Οι πλαστικές σφαίρες στα επιτελικά μας σχέδια δε φαίνεται να είναι σε πιεστική προτεραιότητα. Τα χρωμοσφαιρίδια είναι ώριμα, κοντά στην εφαρμογή. Να προσεγγίσουμε κάπως, να κάνουμε, δηλαδή, ό,τι γίνεται στην ΕΕ σε ήπια όσο γίνεται μορφή, επειδή εμείς είμαστε, ως κοινωνία και διοίκηση, με διαφορετική παράδοση κινητοποιήσεων όσο και ευαισθησιών».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι «χρωμόσφαιρες», αφενός «μαρκάρουν» ανεξίτηλα όποιον πετύχουν «στο σωρό» από τους διαδηλωτές και ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσουν θανάσιμο τραυματισμό αν το θύμα χτυπηθεί στο πρόσωπο και από κοντινή απόσταση. Η επιλογή του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ ως «πρεμιέρα» εφαρμογής του μέτρου επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι τα γήπεδα χρησιμοποιούνται σαν «εργαστήρια» για την εφαρμογή νέων μέτρων κρατικής βίας και καταστολής.

ΠΑΣΟΚ: Λείπει η προετοιμασία...

Προτάσσοντας την «κορύφωση της εγκληματικότητας», το ΠΑΣΟΚ πρόσφερε το κατάλληλο άλλοθι στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου για τη χρήση χρωμοσφαιριδίων από την αστυνομία.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του ο υπεύθυνος Πολιτισμού, Αθλητισμού και ΜΜΕ του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Τ. Χυτήρης, όταν ρωτήθηκε χτες για το συγκεκριμένο σχέδιο, δήλωσε αρχικά ...άγνοια και υποστήριξε ότι ενημερώνεται από τον Τύπο, στη συνέχεια με νόημα πρόσθεσε: «Αυτό που γνωρίζουμε όλοι μας και γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες είναι ότι, με όλα τα μέσα που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία, η εγκληματικότητα έχει κορυφωθεί σε όλους τους τομείς»...

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και μέσα στο χτεσινό κοινοβουλευτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με τον αρμόδιο τομεάρχη για θέματα δημόσιας τάξης Αλ. Παπαδόπουλο να αναφέρει ότι «η αστυνομία δεν είναι προετοιμασμένη για τη χρήση χρωμοσφαιριδίων»... Αν, δηλαδή, εκπαιδεύσουμε τους αστυνομικούς, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να κάνει χρήση των συγκεκριμένων όπλων! Συγχρόνως, ο Τ. Χυτήρης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να πατάξει τη βία» στα γήπεδα.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Στην Αθήνα, αύριο Πέμπτη:

- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στο ΚΥΒΕ (γέφυρα Κολοκυνθούς, οδός Εθνάρχου Μακαρίου) στο Περιστέρι με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα λαϊκά προβλήματα και οι εθνικές εκλογές». Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 8 το βράδυ, συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας (Λ. Θηβών και Ιερά Οδός) στο Αιγάλεω, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα λαϊκά προβλήματα και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές». Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 8 το βράδυ στην πλατεία Αγίου Μελετίου, στα Σεπόλια, συγκέντρωση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

- Στις 7.30 μ.μ., στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου) η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ ενόψει εθνικών εκλογών και η πάλη για τα λαϊκά προβλήματα το επόμενο διάστημα». Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Πειραιά

- Σήμερα Τετάρτη συγκέντρωση της ΚΟ Δραπετσώνας στις 7 μ.μ., στο Β΄ ΚΑΠΗ (Αριστοτέλους & Δογάνης), με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΚΟΠ.

- Αύριο Πέμπτη:

  • Συγκέντρωση της ΚΟ Ναυτεργατών στις 11 π.μ., στα γραφεία της ΚΟΠ (Καραϊσκου 119), με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ του Κόμματος.
  • Συγκέντρωση στις 8 μ.μ., στα γραφεία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χαραυγής (Μυκηνών 16), με ομιλητή τον Νίκο Μαυροκέφαλο, γραμματέα της Αχτιδικής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΠ.

Στην Αττική, σήμερα Τετάρτη:

- Συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κόκκινου Μύλου (επί της οδού Φιλαδελφείας). Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Ζάχαρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ Ανω Λιοσίων, στην πλατεία Μητροπόλεως, με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 7 μ.μ. εκδήλωση στα γραφεία της ΚΟΒ Αγίου Στεφάνου, με ομιλητή τον Νίκο Καλούτση, στέλεχος του Κόμματος.

Στην Κοζάνη:

- Εκδήλωση με θέμα «Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, αύριο, Πέμπτη 24 Μάη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Κοζάνης. Θα μιλήσουν: ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Motion Team

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη

Τη μνήμη του αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη τίμησαν χτες το πρωί οι φορείς της πόλης με μια σεμνή εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης μπροστά στο μνημείο, στη συμβολή των οδών Ερμού με Βενιζέλου. Στο σημείο όπου ακριβώς πριν από 44 χρόνια ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε από το παρακράτος.

  • Η ΕΕΔΥΕ, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α΄ Νεκροταφείο, σήμερα, Τετάρτη 23 Μάη, στις 6.45 το απόγευμα.
ΤΑΥΡΟΣ
Για την Αντιφασιστική Νίκη

Τα 62χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών τιμούν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Γυναικών και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ στον Ταύρο, σήμερα, Τετάρτη 23/5, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα 7 του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ταύρου (σφαγεία). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία, προβολή ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΚΑΒΑΛΑ
Σήμερα η Πορεία Ειρήνης

Στην Καβάλα, σήμερα, Τετάρτη 23 Μάη, στις 6 το απόγευμα, στη Νέα Πέραμο, έχει οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού του φιλειρηνικού κινήματος της περιοχής. Θα ακολουθήσει πορεία στην παραλιακή οδό της Καβάλας. Οι φιλειρηνικές δυνάμεις της περιοχής καλούν το λαό με τη συμμετοχή του να διατρανώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στα σχέδια κυβέρνησης και ΝΑΤΟ να μετατρέψουν την περιοχή σε στρατιωτικό ορμητήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ