ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2007
Σελ. /32
Κρεσέντο πολεμικών δαπανών σ' όλο τον κόσμο

Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια δαπανήθηκαν το 2006 για αγορές όπλων και στρατιωτικούς σκοπούς!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο αστρονομικό ποσό των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασαν οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2006. Ηταν αυξημένες κατά 3,5% σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2005 και κατά 37% μεγαλύτερες από τις στρατιωτικές δαπάνες του 1997. Το στοιχείο αυτό περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση του σουηδικού Ινστιτούτου SIPRI, για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό.

Στην εισαγωγή της έκθεσης, που παρουσιάστηκε στις 11 Ιούνη στη Στοκχόλμη, αναφέρεται ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο από 173 σε 184 δολάρια. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες, αυτός ο αριθμός είναι παραπλανητικός, αφού οι στρατιωτικές - πολεμικές δαπάνες παρουσιάζουν μιαν εξαιρετικά άνιση κατανομή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 15 χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 83% των παγκόσμιων δαπανών!

Φυσικά, στην πρώτη θέση όσον αφορά τις πολεμικές δαπάνες βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αμερικανικές δαπάνες αυξήθηκαν κατακόρυφα, όπως αναμενόταν, στο διάστημα από το Σεπτέμβρη του 2001 έως τις μέρες μας. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση του SIPRI, στο διάστημα Σεπτέμβρης 2001- Ιούνης 2006, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε τη διάθεση 432 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για ετήσιες και συμπληρωματικές δαπάνες, στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Υπολογίζεται ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης των πολεμικών δαπανών, μέχρι το 2017 η εισβολή και κατοχή του Ιράκ θα στοιχίσει στις ΗΠΑ 2,26 τρισεκατομμύρια δολάρια...

Στη φετινή έκθεση του SIPRI επισημαίνεται ότι το 2006 αυξήθηκαν πολύ γρήγορα οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας, η οποία ξεπέρασε για πρώτη φορά στον τομέα αυτό την Ιαπωνία. Ετσι, η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων στην Ασία και ο τέταρτος μεγαλύτερος παγκοσμίως.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έκθεσης είναι ότι η αναλογία στρατιωτικών δαπανών προς τις κοινωνικές δαπάνες είναι μεγαλύτερη στις χώρες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Δηλαδή, οι φτωχές χώρες υποχρεώνονται να ξοδεύουν διαρκώς περισσότερα για όπλα και συνεχώς λιγότερα για κοινωνικούς σκοπούς.

Οπως ήταν αναμενόμενο, με μια τέτοια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σ' όλο τον κόσμο, οι πολεμικές βιομηχανίες «τρίβουν τα χέρια» τους. Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι οι πωλήσεις όπλων των 100 μεγαλύτερων βιομηχανιών του κλάδου στον κόσμο, εκτός από την Κίνα, σημείωσαν αύξηση κατά 3% σε σχέση με το 2004 και κατά 18% σε σχέση με το 2002.

Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος έχουν οι αμερικάνικες πολεμικές βιομηχανίες. Οι σαράντα μεγαλύτερες απ' αυτές πραγματοποίησαν το 65% των συνολικών πωλήσεων, αξίας 290 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2005. Από την άλλη, οι 29 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες του κλάδου κάλυψαν το 29% των πωλήσεων και οι 9 μεγαλύτερες ρωσικές κάλυψαν το 2%.

«Σκάνδαλα» και «κάθαρση»

Τις μέρες αυτές που εμείς ασχολούμαστε με τα αμαρτωλά ομόλογα και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, η ιταλική κοινή γνώμη πληροφορείται εμβρόντητη τα παρασκήνια και τις λεπτομέρειες του «σκανδάλου Parmalat», της μεγάλης βιομηχανίας γάλακτος και τροφίμων, η οποία πτώχευσε το 2005, μετά την αποκάλυψη ότι όχι μόνο δεν ήταν κερδοφόρα (όπως η ίδια ισχυριζόταν), αλλά είχε συσσωρεύσει χρέη ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το «σκάνδαλο Parmalat», όπως και το «σκάνδαλο Enron» στις ΗΠΑ, απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι ο καπιταλισμός είναι συνώνυμος της διαφθοράς, της απάτης και της αδιαφάνειας. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει.

Κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, αποδείχτηκε ότι στο σκάνδαλο είναι μπλεγμένες μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, όπως η «Μόργκαν Στάνλεϊ», η «Ντόιτς Μπανκ», η UBS και η «Σίτιγκρουπ». Αυτοί οι κολοσσοί της διεθνούς οικονομίας και θεματοφύλακες των «αρχών» του καπιταλισμού συνέπραξαν στην απάτη της «Parmalat».

Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι ενώ γνώριζαν την πραγματική κατάσταση της εταιρείας συνέχισαν να εκδίδουν ομόλογα για λογαριασμό της και να τα πωλούν σε άλλους επενδυτές, οι οποίοι μετά την πτώχευση κατάλαβαν ότι είχαν στα χέρια τους χαρτιά χωρίς αντίκρισμα... Συμβαίνουν, λοιπόν, αυτά και στις «καλύτερες οικογένειες».

Και επειδή γίνεται πολύς λόγος για «κάθαρση», σημειώνουμε ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας, αλλά και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων τραπεζών αντιμετωπίζουν, στη δίκη που ορίστηκε για το Γενάρη του 2008, το ενδεχόμενο μια εξοντωτικής ποινής, η οποία κατ' ανώτατο όριο μπορεί να φθάνει τα ...πέντε χρόνια φυλακή!

ΦΟΡΝΤ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Συναγερμός στα βρετανικά συνδικάτα, μετά την απόφαση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Ford» να βγάλει στο σφυρί δύο από τις κορυφαίες μάρκες πολυτελών αυτοκινήτων του κόσμου, την «Jaguar» και την «Land Rover». Οι 19.000 εργαζόμενοι των δύο βρετανικών αυτοκινητοβιομηχανιών εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πώλησή τους, αφού και οι δύο είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες, ενώ ανησυχούν ότι τα νέα αφεντικά που θα έρθουν θα θελήσουν να προβούν σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ Δεκαεπτά χρόνια μετά την «ενοποίηση», η Γερμανία παραμένει βαθιά διχασμένη, όσον αφορά τους μισθούς μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού τμήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του ινστιτούτου «Χανς Μπόκλερ» της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων, η μέση διαφορά στους μισθούς μεταξύ ανατολής και δύσης ανέρχεται στο 21%, ωστόσο σε ορισμένους κλάδους οι Δυτικογερμανοί κερδίζουν έως και 41% περισσότερα απ' ό,τι οι συνάδελφοί τους στο ανατολικό τμήμα.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ - ΚΕΡΔΗ Μεγάλες ευκαιρίες για τις δυτικές φαρμακοβιομηχανίες στο μέλλον βλέπει ο χρηματοπιστωτικός οίκος Pricewaterhouse - Coopers (PwC). Η εταιρεία εκτιμά, σε σχετική της μελέτη, ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις φαρμάκων θα διπλασιαστούν στο 1,3 τρισ. δολάρια έως το 2020, λόγω του πιο ηλικιωμένου πληθυσμού της Γης, των αυξανόμενων επιπέδων παχυσαρκίας και της αύξησης της ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές. Ειδικά η Κίνα, αν και έχει τη δική της φαρμακευτική παράδοση, θα είναι σε 13 χρόνια η δεύτερη ή η τρίτη μεγαλύτερη αγορά φαρμάκων στον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ