ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
Σελ. /40
Αναβολή μετά από αίτημα Γιαννόπουλου

Αναβλήθηκε χτες για τις 10-5-2001 η εκδίκαση της αγωγής, που έχει καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος εναντίον του «Ριζοσπάστη», για τον τρόπο παρουσίασης της πρόσφατης δίκης του με τον υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θεόδωρο Κατριβάνο στο Τριμελές Εφετείο. Την αναβολή ζήτησε ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος, μέσω του συνηγόρου του Γιάννη Τομαρά, προκειμένου η παρούσα αγωγή του να συνεκδικαστεί με άλλη, που επίσης έχει καταθέσει κατά της εφημερίδας μας για την ίδια υπόθεση (!). Ο εκδότης και ο διευθυντής του «Ρ» Στέφανος Λουκάς και Δημήτρης Κουτσούμπας, αντίστοιχα, που ήταν παρόντες στο δικαστήριο μαζί με το συνήγορό τους Αντώνη Μπιτσάκη, δέχτηκαν το αίτημα αναβολής και έτσι αυτή δόθηκε για την προαναφερόμενη ημερομηνία.

Αμέσως μετά ο Δημ. Κουτσούμπας, δήλωσε: «Θα ήθελα ξανά να τονίσω τη διαμαρτυρία του ΚΚΕ και, γενικότερα, όλου του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου της χώρας, ενάντια στις διώξεις κατά της ελευθερίας του Τύπου, ενάντια στην προσπάθεια φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής προς την κυβερνητική πολιτική. Ο ελληνικός λαός στις 9 Απρίλη θα δώσει την απάντηση και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στον Ευάγγελο Γιαννόπουλο προσωπικά».

Σημειώνεται ότι με την αγωγή του, που τελικά δε συζητήθηκε χτες, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στρέφεται κατά των υπευθύνων του «Ριζοσπάστη» και της «Τυποεκδοτικής», ζητώντας χρηματικό ποσό 500 εκατομ. δρχ. για δημοσιεύματα της 11ης και 17ης Δεκέμβρη 1999, σχετικά με τη δίκη Γιαννόπουλου - Κατριβάνου. Ο ίδιος έχει προσφύγει και στα ποινικά δικαστήρια, με δύο μηνύσεις που κατέθεσε σε βάρος του «Ρ» για «συκοφαντική δυσφήμιση κατ' εξακολούθηση διά του Τύπου», εφαρμόζοντας κατά γράμμα την παλιά εκείνη ρήση: «Ειν' ελεύθερος ο Τύπος, φτάνει μόνο να μη γράφει»...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
Είναι ανεπίτρεπτο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω, με αφορμή τη δίωξη εναντίον του «Ριζοσπάστη», αποφάσισε: «Είναι ανεπίτρεπτο για έναν υπουργό και μάλιστα Δικαιοσύνης να ζητά από τα δικαστήρια στα οποία προΐσταται ως πολιτικός προϊστάμενος να κρίνουν τι πρέπει να δημοσιεύεται και τι όχι. Η δίωξη κατά του "Ρ" και κατά συνέπεια του Τύπου και η απαίτηση καταβολής σ' αυτόν 500 εκατομμυρίων δραχμών αποτελεί φανερή και προκλητική επίθεση απέναντι σε μια εφημερίδα, η οποία, σε ιδιαίτερα δύσκολες ιστορικές στιγμές, δε δίστασε ποτέ να εκφράσει τις πολιτικές της απόψεις και αντιλήψεις».

Το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλει ακόμα ότι η δίωξη «δημιουργεί αισθήματα δυσανασχέτησης στην κοινή γνώμη ανεξάρτητα από ιδεολογικές τοποθετήσεις, πλήττει την ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα άσκησης πολιτικής κριτικής και ενημέρωσης του λαού».

Τέλος, καταδικάζει την ενέργεια αυτή, γιατί αποτελεί τμήμα μιας γενικότερης προσπάθειας ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου.

ΠΕΑΕΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Θα πληρωθούν όπως τους αξίζει

Την αμέριστη συμπαράστασή του στο «Ριζοσπάστη» εκφράζει και το Παράρτημα Αγίου Δημητρίου της ΠΕΑΕΑ και ομόφωνα καταδικάζει τη θρασύτατη επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο ΚΚΕ και την εφημερίδα του.

Αναφορικά με τον Ε. Γιαννόπουλο σημειώνει: «Προσπαθεί να πείσει ότι είναι αντιστασιακός, βρίζει ασύστολα τα ιερά και τα όσια της Εθνικής Αντίστασης, που αντιπροσωπεύουν ο "Ρ" και το ΚΚΕ. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Αρη και όλων των άλλων αγωνιστών. Ας είναι σίγουροι, όμως, πως ο λαός δεν ξεχνά, εξάλλου Κυριακή κοντή γιορτή, εκλογές έρχονται, οι νεοταξίτες και νοσταλγοί του Μανιαδάκη και των Γεωργαλάδων θα πληρωθούν όπως τους αξίζει».

ΠΕΑΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Ηταν πάντα οδηγητής των αγώνων

Την ωμή επέμβαση του Ε. Γιαννόπουλου, προκειμένου να φιμώσει το «Ριζοσπάστη», καταγγέλλουν και καταδικάζουν και οι αντιστασιακοί μέλη του Παραρτήματος Φλώρινας - Αμυνταίου της ΠΕΑΕΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση του Παραρτήματος επισημαίνεται: «Ο "Ρ" δεν είναι μια απλή εφημερίδα για το λαό και τους εργαζόμενους, είναι οδηγητής, καθοδηγητής και πιστός σύντροφος στους αγώνες του λαϊκού προοδευτικού κινήματος, στον ταξικό αγώνα της εργατικής τάξης και γενικά της φτωχολογιάς. Ασχετα από τις συνθήκες διωγμών, παρανομίας ή νομιμότητας πάντα έδινε το "παρών" και αυτό θα συνεχίσει να κάνει».

Τέλος, το παράρτημα υπογραμμμίζει πως το μόνο που κατάφερε τελικά η δίωξη ήταν να μεγαλώσει την ασπίδα προστασίας γύρω από την εφημερίδα.

ΠΕΑΕΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Κανείς δε θα σταματήσει τον «Ρ»

Την αγανάκτησή του για την επίθεση εναντίον του «Ρ» εκφράζει και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ, καταδικάζοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δίωξη που έχει εξαπολύσει ο Ε. Γιαννόπουλος.

«Δηλώνουμε - σημειώνεται - ότι στεκόμαστε στο πλευρό του "Ρ" που εκφράζει και παλεύει για τα δικαιώματα του λαού, των εργαζομένων, των συνταξιούχων. Η εφημερίδα έχει περάσει από φωτιά και σίδερο, αλλά στέκεται ψηλά και έχει το λαό μαζί του. Δεν μπόρεσαν Μεταξάς, Μανιαδάκης, Γερμανοί και χούντα να σταματήσουν την εφημερίδα του λαού, δε θα τη σταματήσει κανείς».

ΠΕΑΕΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τι σόι δικαιοσύνη θα εφαρμόσει ο Ε. Γιαννόπουλος;

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την πολιτική αυταρχισμού και τρομοκρατίας της κυβέρνησης εκφράζουν και τα μέλη του παραρτήματος Ελευθέριου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ σε ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης.

«Με οργή και αγανάκτηση - σημειώνουν - καταδικάζουμε ιδιαίτερα τις διώξεις κατά της εφημερίδας, τις απειλές Γιαννόπουλου, τη συνέχιση των αγροτοδικείων, μαθητοδικείων, των διώξεων στελεχών και μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις κατά του βρώμικου πολέμου των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ κατά του γιουγκοσλαβικού λαού».

Οι αντιστασιακοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση στο σύνολό της, κατηγορώντας την ότι έχει την ευθύνη για τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία και αναρωτιούνται: «Τι σόι δικαιοσύνη θα εφαρμόσει ο άνθρωπος που συνεργάστηκε με τους χιτλερικούς φασίστες ενάντια στον ελληνικό λαό; Εκείνος που αποκάλεσε τα σκυλάδικα πολιτιστικά κέντρα και πρακτικά συμπεριφέρεται χυδαία με τις ακατονόμαστες βρισιές και εκφράσεις ενάντια στους πάντες που έχουν διαφορετική απ' αυτόν γνώμη;».

Τέλος, αφού σημειώνουν ότι θα σταθούν στο πλευρό της εφημερίδας, απαιτούν την παύση της δίωξης και προειδοποιούν ότι στις βουλευτικές εκλογές θα ανταμειφθούν με «μαύρο».

ΠΕΑΕΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Θα σταθεί όρθιος

Την προσπάθεια του Ε. Γιαννόπουλου να «συκοφαντήσει και να λυγίσει οικονομικά το "Ρ", την εφημερίδα του λαού και της αλήθειας, με αλλεπάλληλες μηνύσεις και διεκδικήσεις οικονομικών αποζημιώσεων», καταδικάζει το Παράρτημα Νέας Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ.

«Είναι γνωστό - καταγγέλλει - ότι ο υπουργός είναι όργανο που το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και κατ' επέκταση το ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να φιμώσει τον Τύπο, την ελεύθερη σκέψη και την ελευθεροτυπία γενικά. Η προσπάθεια αυτή, έγινε αντιληπτή από όλον τον κόσμο».

Καταλήγοντας το παράρτημα σημειώνει: «Η εφημερίδα της αλήθειας και του αγώνα που επί 80 ολόκληρα χρόνια, μάχεται στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού, δε θα λυγίσει, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα επιτελεί το ιερό του χρέος. Εμείς δε οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης οι τακτικοί αναγνώστες της, θα τον διαβάζουμε ανελλιπώς και θα τον διαδίδουμε με κάθε τρόπο και μέσο».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ
Δεν υπάρχει δύναμη να φιμώσει τον «Ρ»

Τη συμπαράστασή του στον «Ρ» εκφράζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ Νέας Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου Αττικής, μιας και όπως τονίζεται «οι συνταξιούχοι ξέρουν την προσφορά του "Ρ" γιατί έχουν ζήσει δεκάδες χρόνια τη συμβολή του στους ταξικούς και εθνικούς αγώνες, την προβολή της αλήθειας με όποιο κόστος συνεπάγεται αυτή».

Το σωματείο καταγγέλλει πως ενέργειες όπως αυτή του Ε. Γιαννόπουλου στόχο έχουν να φιμώσουν τη φωνή του λαού που μόνο από τον «Ρ» ακούγεται και προβάλλεται, σημειώνει όμως πως δεν υπάρχει δύναμη ικανή να φιμώσει τη συγκεκριμένη εφημερίδα.

«Ο "Ρ" - υπογραμμίζεται - θα βγει νικητής και τόσες άλλες φορές. Θα βγει και πιο δυνατός, γιατί αυτό θέλουν οι άνθρωποι της δουλιάς, που βλέπουν ότι είναι η μόνη εφημερίδα που βρίσκεται κοντά στα προβλήματά τους, γιατί το θέλουμε και εμείς οι συνταξιούχοι που ξέρουμε και τι θα πει αντίσταση και ποιοι δικαιούνται να λέγονται αντιστασιακοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ