ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 29 ΜΑΡΤΗ

1982 Πεθαίνει ο Καρλ Ορφ. Γερμανός συνθέτης. Χαρακτηριστικό των συνθέσεών του ήταν οι απλοποιημένες μελωδίες και οι έντονοι ρυθμοί. Τα σημαντικότερα έργα του είναι τα «Κάρμινα Μπουράνα» και ο «Θρίαμβος της Αφροδίτης». Ο Ορφ υπήρξε και παιδαγωγός. Για να συμμετέχουν οι ακροατές στη μουσική, ανέπτυξε ένα μουσικό εκπαιδευτικό σύστημα που φέρει και το όνομά του.

1928: Δάνεια εξάρτησης και εκμετάλλευσης

«Οχι εξευτελιστικό μεροκάματο στην εργαζόμενη γυναίκα». Συγκέντρωση διαμαρτυρίας γυναικών κλωστοϋφαντουργών μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών- 10 Μάρτη 1927
«Οχι εξευτελιστικό μεροκάματο στην εργαζόμενη γυναίκα». Συγκέντρωση διαμαρτυρίας γυναικών κλωστοϋφαντουργών μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών- 10 Μάρτη 1927
29 Μάρτη 1928: Κυρώνεται το λεγόμενο τριμερές δάνειο ή «δάνειο σταθεροποίησης». Ενα από τα πολλά δάνεια που συνήψαν οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο υπερδανεισμός από τις «μεγάλες δυνάμεις» υπήρξε αφ' ενός ο σημαντικότερος παράγοντας για την ολοκληρωτική εξάρτηση της χώρας, αφ' ετέρου η αιτία για μια άνευ προηγουμένου σκληρή πολιτική για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η Ελλάδα μπήκε στο στάδιο της μερικής προσωρινής σταθεροποίησης καθυστερημένα, εξαιτίας των συνεπειών που είχε στην οικονομία της η μικρασιατική εκστρατεία. Η άρχουσα τάξη εφάρμοσε πολιτική σταθεροποίησης, δυναμώνοντας την εξάρτηση της χώρας από το ξένο κεφάλαιο, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων και το χτύπημα των αγώνων τους, περιορίζοντας τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες.

Η οικονομική εξάρτηση δυνάμωσε τα χρόνια αυτά με τη μεγάλη τοποθέτηση ξένων κεφαλαίων, κυρίως με τη μορφή δανείων προς το δημόσιο, που έφτασαν τα 907.800.000 χρυσά φράγκα, που προέρχονταν: από την Αγγλία τα 48%, από τις ΗΠΑ (προσφυγικό δάνειο) τα 31%, από το Βέλγιο (δάνειο ύδρευσης) τα 12%, από τη Σουηδία (δάνειο σιδηροδρόμων) τα 6%, από τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ελβετία (παραγωγικό δάνειο) τα 3%.

Από τα εξωτερικά δάνεια η επιβάρυνση του κάθε Ελληνα έφθασε στα 80 δολάρια, πλησίασε δηλαδή στο ετήσιο εισόδημα που ήταν 90 δολάρια. Με τα δάνεια αυτά διείσδυσε ακόμη περισσότερο στην ελληνική οικονομία το ξένο κεφάλαιο, κυρίως το αγγλοαμερικανικό, με τις εταιρίες «Πάουερ», «Ούλεν», «Χάμπρο», «Φαουντέισιον» και «Σέλεκμαν».

Το «τριμερές δάνειο» αποτελούσε μέρος του «Πρωτοκόλλου της Γενεύης», το οποίο υπογράφηκε στις 15 Σεπτέμβρη 1927. Ηταν ύψους 206 εκατομμυρίων χρυσών γαλλικών φράγκων και εκδόθηκε με σκοπό «τη σταθεροποίηση του ελληνικού χρήματος, την εξόφληση ενός μέρους των κρατικών οφειλών και τη συνέχιση του έργου της αποκατάστασης των προσφύγων».

Οι κυβερνήσεις, εκείνης της εποχής, υπό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη έριξαν στις πλάτες των εργαζομένων καινούριους φόρους. Την οικονομική σταθεροποίηση την εννοούσαν σαν καθήλωση των ημερομισθίων και μισθών, σαν απόρριψη κάθε αιτήματος των εργατών και αγροτών για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.

Καιρός

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Το βράδυ είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές και στην υπόλοιπη χώρα ομίχλες θα σημειωθούν κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν, νότιοι μέτριοι και τοπικά στα δυτικά και νότια κατά τόπους μέχρι πολύ ισχυροί.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-18, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10-21, στο Αιγαίο από 12-24 και στη Θεσσαλονίκη από 9-17 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και μετά το μεσημέρι υπάρχει μικρή πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοανατολικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-21 βαθμούς.

Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ της αγωγής Γιαννόπουλου κατά του «Ρ» αναβλήθηκε, αλλά οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η πολιτική δίωξη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. (σελίδα 22)

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ εκλογές στη Ρωσία τέλειωσαν, αλλά οι διάφορες και πολύμορφες διεργασίες συνεχίζονται, κάτω και από την επίδραση του εκλογικού αποτελέσματος. (σελίδα 24)

ΑΝΕΤΗ, όπως ακριβώς αναμενόταν, ήταν η επικράτηση των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ αλλά και των «ανεξάρτητων» συνεργατών του στην εκλογική αναμέτρηση, αλλά το ιρακινό ΚΚ καταδικάζει τη δημιουργία εντυπώσεων δημοκρατίας «εκ μέρους της στυγνής δικτατορίας του Σαντάμ Χουσεϊν». (σελίδα 24)

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ του ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων, απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, καθώς και ανατροπή του ισχύοντος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αξίωσε χτες ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Τράπεζας Πίστεως. (σελίδα 26)

ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ δύσκολη θέση βρίσκονται οι 150 απολυμένοι φύλακες της «GROUP 4», καθώς η εταιρία αρνείται για περισσότερο από ένα χρόνο την επαναπρόσληψή τους, όπως είναι υποχρεωμένη ύστερα από δικαστική απόφαση, η οποία εκδόθηκε μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων. (σελίδα 27)

ΜΕΤΑ ΤΙΣ... ΕΚΛΟΓΕΣ παραπέμπει, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, την αντιμετώπιση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης του συνδικαλιστή Γ. Παπανικολάου, γενικού γραμματέα του Σωματείου Χειριστών Μηχανημάτων Θριασίου Πεδίου, από την αποθήκη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ» στη Μάνδρα. (σελίδα 27)

ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ τους «παρών» καλούνται να δώσουν αύριο Πέμπτη, στις 10 το πρωί, οι μηχανικοί στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ, την πρώτη μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες, για να καθορίσουν το επόμενο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ενωσής τους. (σελίδα 27)

ΧΩΡΙΣ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επίλυση των προβλημάτων της παιδείας και των εκπαιδευτικών, έληξε και η χτεσινή συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο. (σελίδα 29)

ΗΜΕΡΙΔΑ για την αποκατάσταση του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου στην ιδρυτική τετράδα της «Φιλικής Εταιρείας» διοργάνωσαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών (23/3) η Πανηλειακή Συνομοσπονδία και ο Δήμος Ανδρίτσαινας. (σελίδα 31)

Η 5η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στην Πρίστινα, αλλά και σπίτια σε χωριά. Οι επιθέσεις εντείνονται, με στόχους το Πάντσεβο, αλλά και στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο Βελιγράδι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν για πρώτη φορά τα βομβαρδιστικά Β-1. Οι μάχες του γιουγκοσλαβικού στρατού με τον «UCK» στο Κόσσοβο συνεχίζονται και η σερβική τηλεόραση ανακοινώνει ότι 13 αντάρτες σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν από την Αλβανία στο Κοσσυφοπέδιο.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 29 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1461. Ο «Πόλεμος των δύο ρόδων» στην Αγγλία βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Ο Εδουάρδος ο Δ΄ της Υόρκης νικά στη μάχη του Τάουτον και αναγορεύεται βασιλιάς της Αγγλίας, παράλληλα με τον Ερρίκο του Λάνκαστερ.

1849. Η επαρχία Παντζάμπ των Ινδιών προσαρτάται στη Βρετανική Αυτοκρατορία μετά την ήττα των Σιχ απ' τα «στρατεύματα του στέμματος».

1864. Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί στην Ελλάδα τα Επτάνησα «ως προίκα στο νέο βασιλιά, Γεώργιο τον Α΄».

1901. Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές στην ιστορία της Αυστραλίας για την ανάδειξη ενιαίου Κοινοβουλίου. Ψήφισαν οι κάτοικοι από τις πολιτείες: Τασμανία, Νέα Νότιος Ουαλία, Βικτόρια και Δυτική Αυστραλία.

1920. Συνέρχεται το 9ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκων), που ψηφίζει το ονομαστό σχέδιο του Λένιν (ΓΚΟΕΛΡΟ).

1960. Στη Διάσκεψη για το Ναυτικό Δίκαιο ο Ελληνας αντιπρόσωπος Α. Βλάχος δηλώνει ότι «αν και θα ήτο επωφελής για τη χώρα μας η επέκτασις των χωρικών υδάτων, γιατί θα εξησφαλίζετο αποκλειστικά και αναμφισβήτητα εκ μέρους της Ελλάδος έλεγχος του Αιγαίου, σκέψεις γενικής φύσεως ήγαγον την Ελλάδα στο να απορρίψη τα όρια των 12 μιλίων, με την πεποίθηση ότι τα όρια των 6 μιλίων είναι η ορθή λύση».

1974. Το διαστημόπλοιο «Μάρινερ 10» παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες απ' τον πλανήτη Ερμή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ