ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Νέο άλμα 11,6% για τις εισηγμένες!

Σε νέα ύψη εκτοξεύονται και φέτος των κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς, που δημοσιοποίησαν οι 301 εισηγμένες στη Σοφοκλέους, τα κέρδη μετά φόρους και μόνο για το α΄ τρίμηνο του 2007 έφτασαν στα 2,77 δισ. ευρώ (από 2,48 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2006) παίρνοντας αύξηση 11,6%. Το ίδιο ποσοστό ανόδου (11,5%) εμφανίζει και ο τζίρος της περιόδου.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007
Αιμοδότης τα λαϊκά στρώματα

Πάνω 4,9% τα κρατικά έσοδα στο 4μηνο, εξαιτίας και των ανατιμήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «κλαίγεται» για ...«σημαντική υστέρηση» των εσόδων

Στην υπερφορολόγηση των λαϊκών τάξεων, που αυτή τη χρονιά προέρχεται και από τις ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στηρίζεται η «ομαλή» εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα καθαρά έσοδα στο 4μηνο Γενάρης - Απρίλης του 2007 αυξήθηκαν σε ποσοστό 4,9% και αυτό παρά τις νέες μειώσεις στους φορο-συντελεστές των κερδών για τις ισχυρές επιχειρήσεις. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα μέσω της έμμεσης και της άμεσης φορολογίας αναπληρώνουν και με το παραπάνω τις ελαφρύνσεις, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - και παρά τις όποιες λεκτικές πομφόλυγες - στηρίζει την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τομέας οικονομίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού... «κλαίγεται» για τη - σύμφωνα με τους ίδιους - «σημαντική υστέρηση των καθαρών εσόδων και τη σημαντική υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών». Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε λέει ούτε λέξη για τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν και για φέτος στο μεγάλο κεφάλαιο (όπως η μείωση της φορολογίας πάνω στα κέρδη κατά 4 ακόμη μονάδες), όπως επίσης δε λέει και για την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που τροφοδοτούν τα κρατικά έσοδα.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 4μηνο Γενάρης - Απρίλης 2007 εμφανίζει τα παρακάτω:

  • Καθαρά έσοδα: Διογκώθηκαν σε 14 δισ. ευρώ (από 13,36 δισ. στο α` 4μηνο του 2006), εμφανίζοντας αύξηση 4,9%.
  • Δαπάνες: Συνολικά διαμορφώνονται στα 17 δισ. ευρώ (από 16 δισ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 6%. Από το συνολικό κονδύλι, οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώνονται σε 14 δισ. ευρώ (αύξηση 10,7%). Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους (χώρια τα χρεολύσια) έφτασαν σε 3 δισ. ευρώ με μείωση 11,7%, η οποία έχει να κάνει με συγκυριακούς λόγους, καθώς οι μεγάλες πληρωμές για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους θα γίνουν στους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να περικόψει από εγκεκριμένες δαπάνες το ποσό των 430 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα φανεί στην εκτέλεση του προϋπολογισμού των επόμενων μηνών.
  • Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται μειωμένο σε ποσοστό 19,3% και διαμορφώνεται σε 2,2 δισ. ευρώ.
Με συνταγή ΟΟΣΑ

Τα «φώτα» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ζητά η κυβέρνηση στο όνομα της «καλύτερης διαχείρισης των πόρων και για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των κρατικών δράσεων». Για το σκοπό αυτό την επόμενη βδομάδα προγραμματίζουν συνάντηση ανάμεσα σε ανώτατα στελέχη του ΟΟΣΑ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο πλαίσιο της «γραμμής» που μεταφέρει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός στα διάφορα κρατικά όργανα. Είναι απόλυτα φανερό πως η τέτοια «αξιολόγηση» συνεπάγεται την περαιτέρω καρατόμηση κονδυλίων για δαπάνες σε μια σειρά από φορείς.

Η φοροδιαφυγή «καλά κρατεί»

Το έργο της σε ό,τι αφορά την «πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου» προβάλλει με ιδιαίτερη έμφαση το τελευταίο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Η τακτική αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί σαν ο σύγχρονος «Ρομπέν των δασών» κατά της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό και με την επικείμενη - ενόψει εκλογών - κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υφυπουργός Αντ. Μπέζας με ομιλία του στο Συνέδριο των τελωνειακών υπαλλήλων έκανε ειδική αναφορά για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και για τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία θα παραδώσει σχετικό πόρισμα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ορισμένες από αυτές τις προτάσεις θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Σε κάθε περίπτωση - και ανεξάρτητα από τα παχιά λόγια των κυβερνώντων - η φοροδιαφυγή είναι σύμφυτη και συστατικό στοιχείο του μηχανισμού της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς», την οποία υπηρετεί πιστά και η κυβέρνηση της ΝΔ. Το γεγονός αυτό αποδείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τα οποία 6.274 μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 15 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται πλέον οριστικά χαμένα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο καθένας από αυτούς τους επιτήδειους κατά μέσον όρο χρωστά από 2,4 εκατ. ευρώ.

  • Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), σύμφωνα με ανακοίνωσή της, την τελευταία εβδομάδα προχώρησε σε ελέγχους επιχειρήσεων εμπορίας πετρελαιοειδών. Εντοπίστηκαν τρεις μεγαλοπαραβάτες, οι οποίοι χωρίς παραστατικά διακινούσαν 1,3 εκατ. λίτρα πετρελαίου, τα οποία κατασχέθηκαν, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2,17 εκατ. ευρώ.
ΟΓΚΟΣ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Αυξάνεται αλλά μόνο για τους μεγάλους

Ανοδικά κινήθηκαν και το Μάρτη οι λιανικές πωλήσεις τόσο στο δωδεκάμηνο (σύγκριση Μάρτη 2007 με Μάρτη 2006) όσο και σε μέσα επίπεδα (σύγκριση περιόδου Απρίλη 2006 - 2007 με την αντίστοιχη περίοδο των ετών 2005 - 2006), με τη μερίδα του λέοντος να καρπώνονται τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και τα πολυκαταστήματα. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης του όγκου λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε 3,5% και σε μέσα επίπεδα 4,4%. Η αύξηση αυτή προήλθε αποκλειστικά από τις πωλήσεις των καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής (7,7% και 9,2%), καθώς ο όγκος των πωλήσεων στα καταστήματα διατροφής εμφάνισε μείωση 0,9% στο δωδεκάμηνο και 0,6% σε μέσα επίπεδα.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι η αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων (σε μέσα επίπεδα) προήλθε αποκλειστικά από τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και τα πολυκαταστήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι πωλήσεις (σε σταθερές αποπληθωρισμένες τιμές) σε μέσα επίπεδα αυξήθηκαν 0,2% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και 2,5% στα πολυκαταστήματα.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
«Οδηγός» η Λισαβόνα

Με λίγα και απλά λόγια ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για την Ερευνα και Τεχνολογία, Γ. Ποτότσνικ, ο οποίος χτες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και συζήτησαν για τα σχετικά θέματα, ξεκαθάρισε τους στόχους της ΕΕ. Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι η πολιτική για την έρευνα και τεχνολογία στην ΕΕ βασίζεται στους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας και οι σχετικοί πόροι θα διατεθούν στη βάση της ανταγωνιστικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι 55 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπονται για την υλοποίηση του 7ου Προγράμματος - Πλαισίου που ήδη υλοποιείται θα διατεθούν προς όφελος των ερευνητικών σχεδιασμών των μεγάλων επιχειρήσεων για μεγαλύτερα κέρδη και μια ανάπτυξη από την οποία οι εργαζόμενοι αποκομίζουν μονάχα τη δυνατότητα να δανείζονται περισσότερα από τις τράπεζες για να αγοράζουν τα τεχνολογικά προϊόντα. Ο Δ. Σιούφας ήταν πιο κατηγορηματικός στις δικές του δηλώσεις όσον αφορά το... συνολικό κέρδος, εκφράζοντας την εξής αλληλουχία: ενίσχυση της Ελλάδας στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας - βελτίωση της ανταγωνιστικότητας - περισσότεροι καρποί για τους πολίτες - συνολική ανάπτυξη της χώρας.

Για το πώς ο στόχος της στρατηγικής της Λισαβόνας για την «οικονομία της γνώσης» θα οδηγήσει σε κοινωνική ευημερία με... μεσάζοντες τις επιχειρήσεις, θα μιλήσει αύριο ο Κοινοτικός επίτροπος παρουσιάζοντας το 7ο Πρόγραμμα - Πλαίσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ