ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται επιδρομές και έρευνες για τους μισθοφόρους

Πολύνεκρες επιθέσεις σε στόχους της ιρακινής αστυνομίας σε Φαλούτζα - Ραμάντι

Μεξικανή μετανάστρια, που ο άντρας της έγινε «κρέας» στα ιμπεριαλιστικά κανόνια, στη χτεσινή μέρα μνήμης για τους πάνω από 3.500 στρατιώτες των ΗΠΑ σκοτωμένους στο Ιράκ

Associated Press

Μεξικανή μετανάστρια, που ο άντρας της έγινε «κρέας» στα ιμπεριαλιστικά κανόνια, στη χτεσινή μέρα μνήμης για τους πάνω από 3.500 στρατιώτες των ΗΠΑ σκοτωμένους στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με έρευνες από σπίτι σε σπίτι και επιλεκτικές επιδρομές συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των κατοχικών δυνάμεων για τον εντοπισμό των 5 Βρετανών υπηκόων (4 μισθοφόρων ασφαλείας και 1 ειδικού πληροφορικής) που απήχθησαν την Τρίτη από το υπουργείο Οικονομικών. Επίκεντρο των ερευνών παραμένει η σιιτική παραγκούπολη Σαντρ Σίτι, καθώς κύριος ύποπτος για την απαγωγή, παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις, παραμένει ο «στρατός του Μεχντί», ένοπλο σκέλος της οργάνωσης του σιίτη ακραίου ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Κάτοικοι του Σαντρ Σίτι υποστήριζαν ότι πραγματοποιήθηκε και επιδρομή από ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 πολίτες, είδηση που δεν επιβεβαιώνουν οι κατοχικοί.

Την ίδια ώρα, καμικάζι εκρηγνυόταν σε κέντρο στρατολόγησης της αστυνομίας στη Φαλούτζα σκοτώνοντας 25 ανθρώπους (οι 10 αστυνομικοί) και τραυματίζοντας περισσότερους από 50. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε κέντρο επικοινωνιών της αστυνομίας στο Ραμάντι, σκοτώνοντας 3 αστυνομικούς και 3 πολίτες και τραυματίζοντας 15 ακόμη άτομα.

Επίσης, στη δυτική Βαγδάτη, στη σουνιτική συνοικία Αμαρίγια, κατοχικές δυνάμεις, και από αέρος, συγκρούστηκαν αρκετές ώρες με μαχητές που φέρονται να σχετίζονται με την «αλ Κάιντα». Δε δόθηκαν πληροφορίες για απώλειες, όμως οι κάτοικοι της περιοχής δήλωναν ενοχλημένοι από την παρουσία και των κατοχικών και των ισλαμιστών. Τέλος, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος άλλων 3 Αμερικανών στρατιωτών, ενώ διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων επιβεβαίωναν ότι έχει δοθεί εντολή για συνομιλίες με επικεφαλής ανταρτικών ομάδων, φυλάρχους και άλλους εκπροσώπους, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες εκεχειρίας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται επιδρομές και προκλήσεις

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με μια ακόμη αεροπορική επιδρομή με στόχο εκτοξευτήρες ρουκετών στη βόρεια Γάζα, από την οποία τραυματίστηκαν 2 Παλαιστίνιοι, άρχισε και η χθεσινή μέρα για τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, επικεφαλής του εθνικιστικού ρωσόφωνου «Ισραελ Μπεϊτάνου», υποστήριξε ότι «η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να απομονωθεί πλήρως από το Ισραήλ. Αφού η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα εκεί τεκταινόμενα, ας πράξει το ίδιο το Ισραήλ».

Ο Λίμπερμαν τάχθηκε υπέρ της μετακύλησης της ευθύνης της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και της παροχής καυσίμων στη Γάζα στην Αίγυπτο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα πρέπει να τερματιστεί η παροχή τροφίμων μέσω Ισραήλ προς την περιοχή και να διακοπούν όλες οι επαφές με τον Πρόεδρο Αμπάς. Οι δηλώσεις Λίμπερμαν δε σχολιάστηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση, της οποίας άλλοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αποδέσμευσης των φόρων που το Ισραήλ παρακρατά από την Παλαιστινιακή Αρχή. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Ολμέρτ θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 19 Ιούνη.

Από την πλευρά του, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, επέμεινε, χθες, ότι η «εκτόξευση ρουκετών είναι αυτοάμυνα απέναντι σε μια κατοχική δύναμη, τις πράξεις της οποίας ουδείς καταδικάζει». Στην τρέχουσα κρίση αναφέρθηκε και η αιγυπτιακή ηγεσία, τονίζοντας ότι η απροθυμία του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου να καταδικάσει τις ισραηλινές επιδρομές θέτει υπό αμφισβήτηση την «ουδετερότητά» του.

Τέλος, την έντονη ισραηλινή αντίδραση έχει προκαλέσει η πρόταση της Ενωσης Βρετανών Ακαδημαϊκών να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών ινστιτούτων.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ
Μία από τα ίδια

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Χωρίς κάποιο συγκεκριμένο βήμα προόδου φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε και η χθεσινή συνάντηση του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν και αρμόδιου διαπραγματευτή για το πυρηνικό του πρόγραμμα, Αλί Λαριτζάνι, με τον εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στη Μαδρίτη και αρκέστηκαν, μετά το πέρας της συζήτησής τους, να μιλήσουν για «εποικοδομητική επαφή».

Νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε, πάλι, ασκήσει πιέσεις στην Τεχεράνη, προειδοποιώντας την ότι «πρέπει να αλλάξει άμεσα τακτική και να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου γιατί η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη και ενωμένη στο συγκεκριμένο θέμα». Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και την επόμενη Σύνοδο της G8.

Παρέμβαση, όμως, έκανε, χθες, και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ). Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ χαρακτήρισε «επικίνδυνους τρελούς» όσους υποστηρίζουν μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, γιατί «φαίνεται ότι δεν έμαθαν τίποτε από την τραγική κατάσταση στο Ιράκ».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολεμικό κλίμα

ΑΓΚΥΡΑ.-- Συνεχίζεται η καλλιέργεια «πολεμικού» κλίματος από μέρους της τουρκικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας σε ό,τι αφορά το βόρειο Ιράκ. Για άλλη μια φορά, ο «ισλαμοδημοκράτης» πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε από τις ΗΠΑ και τη δοσιλογική κυβέρνηση του Ιράκ να «καταστρέψουν» τις βάσεις των Κούρδων ανταρτών στον κουρδικό θύλακα, κλιμακώνοντας την πίεση που έχει ήδη αυξήσει, απειλώντας με γενικευμένη εισβολή στο βόρειο Ιράκ. «Στόχος είναι να επιτύχουμε αποτελέσματα. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Θα κάνουμε τα αναγκαία βήματα όταν χρειαστεί», είπε ο Ερντογάν, ενώ ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μπουγιούκανιτ επαναλάμβανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι «έτοιμος» να εισβάλει και διερωτήθηκε «τι περιμένουν, γραπτή αίτηση;», αναφερόμενος στην κυβερνητική παράταξη.

Στο μεταξύ, στα ενδοτουρκικά, η Βουλή ενέκρινε με απόλυτη πλειοψηφία (367 ψήφοι) τη συνταγματική μεταρρύθμιση για την άμεση εκλογή προέδρου, και απομένει μόνον ακόμη μια ψηφοφορία πριν το «μπαλάκι» των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε το ΑΚ βρεθεί και πάλι στο «γήπεδο» του (υπηρεσιακού) προέδρου Αχμεντ Νετζντέτ Σεζέρ. Ενώ, στο Στρασβούργο, υπήρξε άλλη μια καταδίκη για βασανισμούς κρατουμένων από την τουρκική αστυνομία, που αποκτά εκ νέου (υπερ)εξουσίες για το φόβο των «επιθέσεων», που περιέργως προανήγγειλε μετά τη βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα την περασμένη βδομάδα ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο θάνατος δεν κάνει διακρίσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Αλληλοαντικρουόμενες πληροφορίες έδιναν χθες στη δημοσιότητα οι δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν, σχετικά με τη συντριβή ενός μεταγωγικού ελικοπτέρου τύπου Chinook στο νότιο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, το βράδυ της Τετάρτης. Η μεν δύναμη κατοχής του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για επτά νεκρούς -- εκ των οποίων 5 Αμερικανοί, μέλη του πληρώματος, και ένας Βρετανός -- κι έναν Αφγανό τραυματία, ενώ, αντίθετα, οι Ταλιμπάν για τουλάχιστον 35 θύματα από την «κατάρριψη» του γιγαντιαίου μεταγωγικού ελικοπτέρου. Σε άλλες εξελίξεις από τα πεδία των μαχών: Ενέδρα των Ταλιμπάν σε πομπή τριών οχημάτων της (δοσιλογικής) αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα 16 αστυνομικοί να βρουν το θάνατο και έξι να τραυματιστούν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, που έκανε λόγο για απώλειες και από πλευράς των επιτιθεμένων χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. Ενώ, από την πλευρά τους, οι δυνάμεις κατοχής και οι Αφγανοί συνεργάτες τους ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν και τραυμάτισαν 20 Ταλιμπάν σε διάφορες μάχες, μεταξύ αυτών και με χρήση αεροσκαφών.

Στο βορρά, οι διαδηλώσεις οπαδών του Ουζμπέκου πολέμαρχου Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ εναντίον του κυβερνήτη συνεχίζονταν, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με τουλάχιστον 13 θύματα. Ομοίως, συνεχίζονταν οι αντιδράσεις σε πολλές αφγανικές πόλεις για τις σφαγές αμάχων από τις δυνάμεις κατοχής.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Διχασμένες αντιδράσεις για το διεθνές δικαστήριο

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την καταδίκη της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προχωρήσει σε σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τη δολοφονία του πρώην Λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005. Η οργάνωση μίλησε για «ωμή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και ανάμειξη στα εσωτερικά της. Ο Λίβανος τίθεται υπό διεθνή κηδεμονία, και δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο διεθνώς».

Αρνητικά αντέδρασε και η Δαμασκός, εκτιμώντας ότι η απόφαση 1757 παραβιάζει τη λιβανική εθνική κυριαρχία και εντείνει την αστάθεια. Τουλάχιστον 5 Σύροι αξιωματούχοι εμπλέκονται, σύμφωνα με τις έρευνες του ΟΗΕ, στη δολοφονία Χαρίρι και η συριακή ηγεσία έχει ζητήσει να κριθούν από τη συριακή Δικαιοσύνη.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Λιβανέζος Πρόεδρος Λαχούντ, αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο το δικαστήριο μπορεί να φτάσει στους πραγματικούς ενόχους. Αντίθετα, ικανοποιημένοι δήλωσαν ο πρωθυπουργός Σινιόρα και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κυβερνητικού σουνιτικού κόμματος, Σάαντ Χαρίρι, μιλώντας για «θρίαμβο της Δικαιοσύνης».

Η λιβανική Βουλή, της οποίας ο σιίτης Πρόεδρος («Αμάλ») και σύμμαχος της «Χεζμπολάχ» Ναμπίχ Μπέρι έχει αποφύγει να συνεδριάσει για το θέμα, έχει 10 ημέρες περιθώριο να εγκρίνει το δικαστήριο και την ονομαστική του σύσταση, αλλιώς θα το πράξει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η απόφαση λήφθηκε με 10 ψήφους υπέρ και 5 αποχές - Ρωσία, Κίνα, Κατάρ, Ινδονησία, Νότια Αφρική.

Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν η πολιορκία του καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ, όπου από πυρά μαχητή της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ» σκοτώθηκε άλλος 1 Λιβανέζος στρατιώτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ