ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

«Απευθυνόμαστε τόσο σε μετανάστες, όσο και σε Ελληνες εργάτες και τους στέλνουμε το μήνυμα, ότι παλεύοντας μέσα από το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να δημιουργηθούν και καλύτεροι όροι διεκδίκησης για τους μετανάστες εργάτες».

Αυτό το μήνυμα θα μεταδίδεται και φέτος από το πάρκο του ΦΙΞ (Πατησίων 308), όπου από τις 29 Ιούνη μέχρι και την 1η Ιούλη θα πραγματοποιηθεί το 7ο Τριήμερο Πολιτικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του ΚΚΕ για τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Μέσα από τις συζητήσεις, τις ομιλίες, τα περίπτερα και το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, εργαζόμενοι από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, ντόπιοι και μετανάστες, θα απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα σε όσους «ταλαντεύονται», διστάζουν ή απογοητεύονται.

«Οταν για να πας στο γιατρό, για να μορφωθεί το παιδί σου πρέπει να πληρώσεις, όταν παίρνεις σύνταξη "μετά το θάνατο", όταν οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί κοκ, ατομική λύση δεν υπάρχει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, την Κυριακή σε σύσκεψη που έγινε με μαζικούς φορείς των μεταναστών, αναδεικνύοντας ότι κανένας εργαζόμενος δεν εξαιρείται από την αντιλαϊκή πολιτική, γι' αυτό και η απάντηση πρέπει να είναι συλλογική κι οργανωμένη.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν εκπρόσωποι κοινοτήτων και φορέων των μεταναστών, δηλώνοντας πως μπορεί ο καθένας να συμβάλει στη διαμόρφωση του προγράμματος του φεστιβάλ και στην προπαγάνδισή του. Φέτος αναμένεται να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις πάνω από 25 μεταναστευτικές κοινότητες. Στο χώρο θα υπάρχουν 2 εξέδρες και παιδότοπος.

Για τη διάδοση του τριημέρου των πολιτιστικών εκδηλώσεων, θα υπάρχει όλο τον Ιούνη πλούσια και πολύμορφη «προφεστιβαλική» δραστηριότητα, με εκδηλώσεις σε συνοικίες της Αθήνας. Την Κυριακή 3 Ιούνη στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ομιλία για τα ιδιαίτερα προβλήματα των μεταναστών και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τις κοινότητες του Μπαγκλαντές, της Βουλγαρίας, του Αφγανιστάν και των Κούρδων.


ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκδηλώσεις για το περιβάλλον

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας, η Διεύθυνση Πρασίνου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Συγκεκριμένα:

Στις 4 Ιούνη από τις 10 π.μ. - 13 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν θεατρικά παιχνίδια για τους μαθητές των τριών πρώτων τάξεων των δημοτικών σχολείων της πόλης από την ομάδα τέχνης «Πάροδος».

Στις 5 Ιούνη και ώρα 10 π.μ. - 13 μ.μ. οι ζωγράφοι του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας, Τζούλια Αθανασάκη και Γιόλα Αθανασίου, θα φιλοτεχνήσουν τα δικά τους έργα ζωγραφικής με τα παιδιά των δημοτικών σχολείων της πόλης έχοντας ως θέμα το «Περιβάλλον». Η βιβλιοθηκονόμος Κωνσταντίνα Κεσσέ και οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα παίξουν με τα παιδιά το «κυνήγι των υλικών ανακύκλωσης». Ακόμη θα υπάρχει έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Μεσόγειος».

Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245).

Στις 5 Ιούνη στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη, ενώ σε διάφορα σημεία της Νίκαιας θα γίνουν κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και των καμερών παρακολούθησης από την πόλη.

Στις 6 Ιούνη από τις 10 π.μ.- 13 μ.μ.στην αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Δημαρχείου (Π. Τσαλδάρη 10) η ομάδα Τέχνης «Πάροδος» και η συγγραφέας εικονογράφος Βάσω Ψαράκη θα παρουσιάσουν το βιβλίο «Το μικρό λεύκωμα της φύσης» με εικόνες του θεάτρου για παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων των δημοτικών σχολείων της πόλης. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίων της συγγραφέα.

Την ίδια μέρα στο χώρο του Γ' Νεκροταφείου στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί αγωνιστική συγκέντρωση για την απομάκρυνση του νεκροταφείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ