ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυταρχικός κατήφορος και προεκλογικά

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη δίωξη του προέδρου της ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Την αλληλεγγύη στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, που ελέγχεται για τη συνδικαλιστική του δράση, εκφράζει η ΟΛΜΕ που καταγγέλλει για μια ακόμα φορά τον αυταρχισμό. Ο Ν. Μεταλληνός πέρσι είχε βρεθεί στο χώρο του 2ου ΤΕΕ για συνδικαλιστική ενημέρωση των συναδέλφων του και ο διευθυντής του σχολείου έκανε αναφορά εναντίον του προς τον αρμόδιο προϊστάμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Το γεγονός δεν είναι τυχαίο και δεν μπορεί να το θεωρήσει κανένας λάθος», δηλώνει στο «Ρ» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας. «Το άνοιγμα το ΠΑΣΟΚ στον Κοντογιαννόπουλο, τα "μαθητοδικεία", οι διώξεις συνδικαλιστών είναι μια σαφής καταγραφή βούλησης από κυβερνητικής πλευράς ότι είναι διατεθειμένη ακόμα και με καταπάτηση στοιχειωδών νομικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων να επιβάλει ευταξία στο χώρο της εκπαίδευσης. Κλείνει το μάτι η κυβέρνηση στα πλέον συντηρητικά κοινωνικά στρώματα αγνοώντας τις ανάγκες και τα μέγιστα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της στο χώρο της εκπαίδευσης. Απομένει στο δημοκράτη λαό να καταδικάσει αυτή την αντίληψη και να ενισχύσει εκείνες τις δυνάμεις που με συνέπεια υπερασπίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα», τονίζει ο Ν. Μεταλληνός.

«Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, αναφέρει η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, ελέγχεται γιατί επισκέφθηκε σχολεία μετά από καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά του δ/ντή και για συνδικαλιστική ενημέρωση των συναδέλφων. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Β`βάθμιας εκπαίδευσης Κέρκυρας απέφυγε να πάρει θέση, αλλά το υπουργείο έκρινε πως πρέπει να διατάξει προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του προέδρου».

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θεωρεί πως «στόχοι αυτής της ενέργειας είναι η τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών και η αμφισβήτηση του δικαιώματος συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους εργασίας. Εκπληξη προκαλεί ο συνεχιζόμενος αντιεκπαιδευτικός και αυταρχικός κατήφορος του υπουργείου ακόμη και λίγες μέρες πριν τις εκλογές», τονίζει η ΟΛΜΕ και καλεί το υπουργείο Παιδείας να σταματήσει αμέσως τη διαδικασία της δίωξης.

  • Με τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί την Παρασκευή, 31 Μάρτη, το ΔΣ της ΟΛΜΕ στο πλαίσιο των επαφών που ξεκίνησε με τα πολιτικά κόμματα για την προβολή και ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης. Χτες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, ενώ θα γίνουν συναντήσεις και με τα υπόλοιπα κόμματα.
ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ
«Οι μαθητές δεν είναι αποθηκεύσιμο είδος»

Ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, που προωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, τάσσεται με ανακοίνωσή του το ΔΣ

Υπό τον τίτλο«Επιτροπή Αναδιάρθρωσης Γυμνασίων - Λυκείων - ΤΕΕ», προσπάθησε να καμουφλάρει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας την επιτροπή που αποφάσισε να φτιάξει, για να «φροντίσει» για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων. Αυτή την κατεύθυνση, που προωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας και αναρωτιέται «με βάση ποια παιδαγωγική μελέτη ο αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας έκανε σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο».

«Μήπως ο εισηγητής δεν κατάλαβε ότι οι διαμαρτυρίες, που επικαλείται, και ο αγώνας των μαθητών ήταν για την κατάργηση των Νόμων 2525 και 2640 και όχι για την κατάργηση σχολείων;», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ, σχετικά με την ανησυχία που εξέφρασαν οι διευθυντές των Λυκείων και την οποία επικαλέστηκε ο αντιδήμαρχος στην εισήγησή του για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Επίσης, επικαλέστηκε την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», που απαιτεί πολυδύναμα σχολεία, ξεχνώντας και πάλι ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού.

«Επικαλείται ο εισηγητής άδειες αίθουσες σχολείων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σχολείο με άδειες αίθουσες», τονίζει το ΔΣ της ΕΛΜΕ. Αντίθετα, «οι υπάρχουσες αίθουσες δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες και γι' αυτό χρησιμοποιούνται για "αίθουσες" διάδρομοι και πρώην τουαλέτες». Παράλληλα υπενθυμίζει ότι πάγιο και πρωταρχικό αίτημα των εκπαιδευτικών φορέων ήταν οι 25 μαθητές ανά τμήμα κι όχι οι 35 που προσπαθεί να επιβάλει το υπουργείο Παιδείας παράλληλα με τις συγχωνεύσεις.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καταγγέλλει, επίσης, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθεί να κάνει τους διευθυντές των σχολείων συνένοχους σ' αυτή την πολιτική, παρακάμπτοντας την προϊστάμενη αρχή των εκπαιδευτικών. «Σας κάνουμε γνωστό, ότι ο υπουργός Παιδείας σε πρόσφατη συνάντησή του με το ΔΣ της ΟΛΜΕ ένα από τα ελάχιστα θέματα που έθεσε σε συζήτηση, προσπαθώντας να δημιουργήσει συνενόχους, ήταν το θέμα της κατάργησης και συνένωσης σχολείων», υπογραμμίζει, απευθυνόμενο προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας και συμπεραίνει πως «δεν πρόκειται για φαινόμενο τοπικό, αλλά πανελλαδικής εμβέλειας. Απώτερος στόχος η παραπέρα μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση».

Τέλος, καταλήγει ότι«ο κλάδος των καθηγητών δεκαετίες ολόκληρες αγωνίζεται για πρωινά σχολεία. Απαιτεί όμως γι' αυτό να κατασκευαστούν νέα κτίρια, σύγχρονα, και όχι αυτό να γίνει με τη συγχώνευση και κατάργηση των υπαρχόντων σχολείων. Δεν είναι δυνατόν τους μαθητές να τους αντιμετωπίζουμε σαν αποθηκεύσιμο είδος», τονίζει και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσει τη θέση του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΗΛΠΑΠ
Δεν υποχωρούν αν δε δικαιωθούν

Στο δεύτερο μήνα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων «βαδίζουν» με τη σημερινή στάση εργασίας 1 - 5 μ.μ. οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, οι οποίοι τέσσερις και πλέον μήνες τώρα, καλούν μάταια την κυβέρνηση σε διάλογο για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που προκάλεσε στον κλάδο, αλλά και στο επιβατικό κοινό.

Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση των ΗΛΠΑΠ, αντί για διάλογο, έχουν επιλέξει το δρόμο της συκοφάντησης («κομματικά υποκινούμενες απεργίες») και της τρομοκρατίας (προσφυγή στα δικαστήρια και απειλές απόλυσης) των εργαζομένων, με σκοπό να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα. Κάτι, βέβαια, που έχει φέρει ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα στην τελευταία τους γενική συνέλευση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Κατά τη σημερινή στάση εργασίας, θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση του κλάδου, ενώ οι εκπρόσωποι της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, καλούν για πολλοστή φορά τους αρμόδιους σε διάλογο ουσίας, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αναστάτωση στη συγκοινωνία.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, αντιδρούν στην καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την εφαρμογή διακεκομμένου ωραρίου που υποχρεώνει τους οδηγούς να είναι στο πόδι περισσότερες από 15 ώρες τη μέρα, τη μείωση των ετήσιων αναπαύσεων, τη χειροτέρευση της παρεχόμενης συγκοινωνίας με την καθιέρωση των νέων δρομολογίων που σχεδιάστηκαν στο πόδι, καθώς και την υποβάθμιση της περίθαλψής τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Σταδιακή προκήρυξη» του διαγωνισμού

Σε διαγωνισμούς επί διαγωνισμών για πρόσληψη των εκπαιδευτικών προχωρά το υπουργείο Παιδείας, που έχει ήδη ανακοινώσει από προχτές προς τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ ότι μέσα στον Ιούλη θα γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον, από τη θεσμοθέτησή του καταδικασμένο στις συνειδήσεις, «διαγωνισμό της ντροπής».

Το υπουργείο Παιδείας χτες - λίγες μέρες πριν τις εκλογές - ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις για όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών που αφορούν τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, τους καθηγητές Μουσικής, καθώς και προκηρύξεις για νέες ειδικότητες, όπως θεατρολόγοι κλπ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «η διαδικασία της σταδιακής προκήρυξης έχει επιλεγεί για την αρτιότερη οργάνωση και τεχνική υποστήριξη των διαγωνισμών».

Στο μεταξύ, για «επιχείρηση βίας και τρομοκρατίας» εναντίον των αδιόριστων εκπαιδευτικών, που έκαναν προχτές το βράδυ κινητοποίηση ενάντια στη «μεταρρύθμιση», με αιχμή την κατάργηση του διαγωνισμού και μαζικούς διορισμούς μόνο από την επετηρίδα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ
Πρώτα η ασφάλεια και όχι το κέρδος

Καμπάνια ενημέρωσης του επιβατικού κοινού ξεκινάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, συμμετέχοντας στο γιορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Σιδηροδρομικών που οργανώθηκε χτες 29 του Μάρτη, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μεταφορών. Με το σύνθημα «Πρώτα η ασφάλεια και όχι το κέρδος», η ΠΟΣ σε συνεργασία με τις άλλες διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις επιμένει σε έναν σιδηρόδρομο που θα κινείται με ασφάλεια, θα στηρίζεται στη συνεργασία και όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και θα έχει δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα.

Οπως τονίζεται στο ενημερωτικό υλικό που θα μοιραστεί στους επιβάτες στους μεγάλους σταθμούς της χώρας, όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις προσπαθούν ν' αφαιρέσουν από τα δίκτυα της χώρας τους την ευθύνη λειτουργίας του σιδηροδρόμου, υποστηρίζοντας ότι οι ιδιωτικές εταιρίες μπορούν να αντεπεξέλθουν καλύτερα. Ομως η ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου βρίσκει αντίθετους τους σιδηροδρομικούς, που θεωρούν ότι ο εκσυγχρονισμός του, πρέπει να μην αποσυνθέτει ή να διαμελίζει το σύστημα, εξασφαλίζοντας στους πολίτες το δικαίωμα της πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την καθιέρωση δύο νέων λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο Περιστέρι και στη Λεωφ. Μεσογείων, ανακοίνωσαν χτες τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών - Επικοινωνιών, χωρίς να προσδιορίζουν την έναρξη λειτουργίας τους.

Η πρώτη λωρίδα στο Περιστέρι καθορίζεται στο τμήμα της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, από την οδό Γούναρη μέχρι τη Λεωφ. Κηφισού και η δεύτερη λωρίδα στη Λεωφ. Μεσογείων, από την οδό Σαλαμίνος στην Αγ. Παρασκευή (ΕΡΤ) μέχρι την οδό Ξενοπούλου στο Νέο Ψυχικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ