ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλύπτει την αστυνομική βία
  • «Μεμονωμένο φαινόμενο» (!) το νέο κρούσμα βαρβαρότητας στο ΑΤ Ομόνοιας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
  • Φραστική και υποκριτική η αποδοκιμασία από τον Κ. Καραμανλή, που στηρίζει τον Β. Πολύδωρα

Πλήρη κάλυψη στην αστυνομική βία και καταστολή προσφέρει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό προσπάθησε να εμφανίσει και το νέο κρούσμα βαρβαρότητας και βασανιστηρίων στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας ως μεμονωμένο περιστατικό, αποδίδοντάς το σε μεμονωμένους επίορκους αστυνομικούς, μη αποδεχόμενη ούτε την ύπαρξη προβλήματος ούτε βέβαια οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη!

Παρά τις φραστικές αποδοκιμασίες του νέου περιστατικού βασανιστηρίων - για πρώτη φορά από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή - και τις υποκριτικές διακηρύξεις περί σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών, η κυβέρνηση στην πραγματικότητα προσπαθεί να «κλείσει» το θέμα, «καθαρίζοντας» με ορισμένες αστείες ποινές στους υπαίτιους. Ενδεικτικό της κυβερνητικής βούλησης είναι ότι ακόμα και όταν άρχισε η προβολή του βίντεο της ντροπής στα κανάλια, προσπάθησε με κάθε τρόπο να το υποβαθμίσει, υιοθετώντας μάλιστα τους ισχυρισμούς των αστυνομικών - βασανιστών! Παράλληλα, στηρίζει τον Β. Πολύδωρα, που συνεχίζει να προκαλεί αξιώνοντας να γίνουν «συνειρμοί» για το χρόνο που βγήκε το βίντεο στον αέρα!

Οταν το πράγμα έδειχνε να «ξεφεύγει» αναγκάστηκε ο Κ. Καραμανλής να κάνει δήλωση στις κάμερες. Ο πρωθυπουργός αποδοκίμασε την κατάχρηση του νόμου, δείχνοντας αγωνία για ...την «εικόνα» της χώρας μας διεθνώς. «Ολοι οι Ελληνες συγκλονισμένοι μάθαμε σήμερα ένα απαράδεκτο για τα δημοκρατικά μας ήθη περιστατικό. Ενα περιστατικό που προσβάλλει την ελληνική πολιτεία. Ουδείς έχει δικαίωμα να κάνει κατάχρηση του νόμου. Και σε κανέναν δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να σπιλώνει τον Πολιτισμό της Χώρας μας, να αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδας», είπε επί λέξει από την Κρήτη όπου βρισκόταν το περασμένο Σάββατο.

Χτες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δε δέχτηκε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τα αναρίθμητα κρούσματα αστυνομικής βίας. «Δεν είναι θέμα κυβερνήσεων ότι υπάρχουν άνθρωποι, μεμονωμένοι, που παραβαίνουν το καθήκον τους», ήταν το «αφοπλιστικό» επιχείρημα του Ευ. Αντώναρου. Παράλληλα, προσπάθησε να σταματήσει την κριτική που ασκείται λέγοντας ότι «δε θα έπρεπε μεμονωμένα περιστατικά να οδηγούν σε μια προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής Αστυνομίας»(!).

Παράλληλα, υποστήριξε ψευδόμενος ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία στην πράξη ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από μεμονωμένα όργανα της τάξης, όχι μόνο καταδικάζονται απερίφραστα, αλλά γίνονται και αντικείμενο ιδιαίτερα αυστηρής και ενδελεχούς έρευνας με παράλληλη παραπομπή στη Δικαιοσύνη». Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση σταθερά και με συνέπεια καλύπτει όλα τα «κρούσματα» αστυνομικής βίας και καταστολής λαϊκών κινητοποιήσεων.

Οπως είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, ο Β. Πολύδωρας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ενώ υπερασπίστηκε και τις επιθέσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης σε βάρος του ΣΥΝ (τον χαρακτήρισε κόμμα «φωλιά της βίας»). «Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις του κ. Πολύδωρα δεν είναι τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από μια ανοιχτή και πολλάκις διατυπωμένη πρόσκληση - πρόκληση προς όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις του τόπου, να καταδικάσουν ρητά και χωρίς περιφράσεις τη βία και να απομονώσουν τους εκφραστές της, απ' όπου και αν αυτοί προέρχονται», υποστήριξε ο Ευ. Αντώναρος.

Παράλληλα, επικαλέστηκε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2002, προκειμένου να επισημάνει ότι αυτά τα φαινόμενα δεν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά «επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης».

Καταθέσεις για τον εξευτελισμό

Στους αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων κατέθεσε χτες ένας από τους δύο νεαρούς που έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας στο Τμήμα Ομονοίας. Σύμφωνα με το δικηγόρο του νεαρού, που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, στο βίντεο φαίνεται μόνο ένα μέρος από τα βασανιστήρια που υπέστη μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Στην ίδια υπηρεσία κατέθεσε και η γυναίκα που είχε πέσει θύμα απόπειρας ληστείας από τους δύο νεαρούς. Οι τρεις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, αλλά και ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας επανέλαβε στην κατάθεσή του όσα υποστήριζε από την πρώτη στιγμή. Οτι δε γνώριζε την ύπαρξη του βίντεο και ότι δεν ήταν παρών στο τμήμα τη χρονική περίοδο που συνέβη το περιστατικό της κακοποίησης. Πρόσθεσε δε πως δεν είχε ενημερωθεί για το συμβάν το οποίο είχε γίνει τον Ιούνη του 2006. Οι δυο συνοριοφύλακες που είχαν συλλάβει τους δύο νεαρούς θα δώσουν αύριο κατάθεση στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία έχει αναλάβει τη σύνταξη της σχετικής ποινικής δικογραφίας, ενώ ο αρχιφύλακας θα υποβάλει υπόμνημα. Το άλλο θύμα αναζητείται από τις αρχές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αστυνομικός που πρωταγωνιστεί στην κακοποίηση των νεαρών αποδίδει το περιστατικό στον εκνευρισμό του. «Εκνευρίστηκα όταν μας έφεραν τους δύο νεαρούς και μας είπαν ότι προσπάθησαν να αρπάξουν την τσάντα μιας ανυπεράσπιστης γυναίκας κοντά στη στάση του λεωφορείου. Δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα νεύρα μου». Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ισχυρίστηκε πως «δεν τους χτυπούσα γιατί είχα κάποιο λόγο, αλλά γιατί ήθελα να κάνουμε λίγη πλάκα». Η ...πλάκα του αστυνομικού ήταν να αριθμήσει τον ένα κρατούμενο με τον αριθμό 1 και τον άλλο με τον αριθμό 2. Οπως έχει καταγγείλει ένα από τα θύματά του, με τη βία ο δράστης υποχρέωνε τους κρατούμενους να χτυπιούνται μεταξύ τους. «Μας ζητούσαν να χτυπάμε ο ένας τον άλλον», έχει δηλώσει σε ΜΜΕ. «Ελεγε ο αρχιφύλακας να χτυπήσει το 1 πέντε φορές το 2. Αν δε χτυπιόμασταν δυνατά χτυπούσε αυτός. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί γελούσαν». Οι αστυνομικοί φρόντισαν να διαδώσουν το βίντεο ανάμεσα στους συναδέλφους τους, το οποίο κατέληξε στο διαδίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δελτίο Τύπου της ΓΑΔΑ, για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ανέφερε το Σάββατο πως το θύμα των δυο νεαρών ήταν ηλικιωμένη και ανήμπορη γυναίκα, για να παρουσιαστεί αργότερα η ίδια και να προκύψει πως ήταν νεότερη. Επίσης, στην αρχή ο διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Ομόνοιας μετακινήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα στο Παγκράτι. Αργότερα, όμως, μετά την έκταση που πήρε το θέμα, τέθηκε κι αυτός σε διαθεσιμότητα.

Χαρακτηριστικό είναι πως χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, προσπαθώντας να σώσει το «κύρος» των κατασταλτικών μηχανισμών, έδωσε ...κατεύθυνση «αυτό το αποτρόπαιο περιστατικό και οι συναφείς διαλέξεις πάνω σε αυτό να στρέφονται προς την κατεύθυνση της αρωγής στην προσπάθειά μας για την καλύτερη Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και όχι προς την κατεύθυνση της αποδόμησης της Αστυνομίας. Η κοινωνία χρειάζεται αστυνόμευση», για να είναι ...επιτυχής «η δράση στη μονομαχία με το κακό»!

Να σημειώσουμε πως σε σχετική ανακοίνωση που έχει εκδώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων κάνει λόγο για «ένστολους βρικόλακες»...

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ο λαός να αντιπαλέψει τον αυταρχισμό

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ για το νέο αποτρόπαιο κρούσμα αστυνομικής βίας, που εκδηλώθηκε με το βασανισμό των δύο νεαρών μεταναστών, κρατούμενων για μικροκλοπές στο γνωστό και από παλαιότερα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το περιστατικό αυτό, όσο κι αν προκαλεί, δεν είναι μεμονωμένο, ούτε σημερινό φαινόμενο. Οτι η κρατική βία δεν περιορίζεται στους μετανάστες, αλλά εκδηλώνεται και ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Εχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία και τους μηχανισμούς που διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την ΕΕ.

ΠΑΣΟΚ
Ξέχασε τους νόμους που το ίδιο ψήφισε...

Για «αυθαιρεσία της εξουσίας» και «διάλυση της αστυνομίας» έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή το περιστατικό του βασανισμού στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας.

Ο Γ. Παπανδρέου ξεχνώντας προφανώς ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν πλήθος νόμων που ενίσχυσαν την κρατική αστυνομική βία και έπληξαν τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, τους οποίους σήμερα αξιοποιεί και η ΝΔ, ανέφερε ότι «ο αυταρχισμός, το κομματικό κράτος, η ατιμωρησία καλλιεργούν την αντίληψη ότι "το κράτος είμαστε εμείς"». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως αυτή «η αντίληψη ότι, ο ισχυρός έχει δίκιο και όχι η εξυπηρέτηση της αξίας που λέει ότι, νόμος μας είναι η ισχύς του δικαίου, υπονομεύει τη δημοκρατία». Βέβαια, ξέχασε να αναφέρει ότι το «νόμο του ισχυρού» έχουν αξιοποιήσει και οι δυο εταίροι του δικομματισμού, για να επιβάλλουν τις αντιλαϊκές τους πολιτικές.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε επίσης για μια κυβέρνηση που «λειτουργεί αυταρχικά» με «ΜΑΤ που παρεμβαίνουν βίαια, περιορίζοντας ανθρώπινα δικαιώματα» και απέδωσε ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Οτι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως και σήμερα η ΝΔ χρησιμοποίησαν τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν λαϊκές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις προφανώς για το Γ. Παπανδρέου που ήταν υπουργός τότε οι «παρεμβάσεις» των ΜΑΤ δεν έπλητταν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Βαθιά πολιτικό και όχι μεμονωμένο περιστατικό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το βασανισμό των δύο αλλοδαπών:

«Το περιστατικό με το βασανισμό από την Ασφάλεια των δύο αλλοδαπών, που ήρθε στην επιφάνεια, δε φτάνει να προκαλεί αισθήματα οργής και αγανάκτησης, ούτε ξεπλένεται με τις όποιες τιμωρίες των βασανιστών.

Το θέμα είναι βαθύτερο και βαθιά πολιτικό και δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Δείχνει το καθεστώς που επικρατεί στα Σώματα Ασφαλείας και τη διαπαιδαγώγηση των μελών τους, άρα αναδείχνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων και της σημερινής της ΝΔ.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει το απαράδεκτο γεγονός και καλεί το λαό να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ