ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ανετη πλειοψηφία για τον Σαρκοζί

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε αντίθεση με τις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα καθώς και με τον α΄ γύρο των βουλευτικών, στην τελική αναμέτρηση για το γαλλικό Κοινοβούλιο, οι δημοσκόποι δεν επιβεβαιώθηκαν επακριβώς. Το κυβερνών UMP του Νικολά Σαρκοζί εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά με μείωση εδρών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, το UMP συγκεντρώνει 313 έδρες (έναντι 357 που κατείχε με βάση τις εκλογές του 2002). Οι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν 186 έδρες (έναντι 149), το ΚΚ Γαλλίας 15 (έναντι 21), οι Πράσινοι 4 (έναντι 3), τα κόμματα της λεγόμενης άκρας αριστεράς διατηρούν 7 έδρες, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο μένει εκτός Βουλής, και το Δημοκρατικό Κίνημα (Φιλελεύθεροι) του Μπαϊρού εξασφαλίζει μόλις 3 έδρες (έναντι 29). Υπενθυμίζεται ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του εκλογικού συστήματος των βουλευτικών στη Γαλλία (που δίνει τη δυνατότητα να έχουν δύο κόμματα το ίδιο ποσοστό αλλά να εκλέγουν εντελώς διαφορετικό αριθμό βουλευτών), ακόμη και το υπουργείο Εσωτερικών δε δημοσιεύει συνολικά εκλογικά ποσοστά.

Ο Σαρκοζί αρκέστηκε να μιλήσει για «επικύρωση» της πολιτικής του πρότασης και συγκατάβαση του γαλλικού λαού στην απόφασή του για «ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Ως προτεραιότητες έχει θέσει νέα νομοσχέδια για τον έλεγχο της μετανάστευσης, την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, την υιοθέτηση νέων εργασιακών νόμων (περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων) και αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Πρόεδρος έδωσε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, καθώς υπέβαλε, ήδη, παραίτηση ο υπερυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλέν Ζιπέ, που δεν πέτυχε να επανεκλεγεί βουλευτής.

Εξαιρετικά ικανοποιημένη εμφανίστηκε, από την άλλη, η ηγεσία των Σοσιαλιστών, που εκτίμησε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα μήνυμα προς τον Σαρκοζί πως δεν έχει λευκή επιταγή να κάνει ό,τι θέλει και θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τις συντηρητικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί». Ο γαλλικός Τύπος αλλά και αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αλλαγή κλίματος που καταγράφηκε μεταξύ του α΄ και του β΄ γύρου οφείλεται, πιθανότατα, κυρίως στην εξαγγελία της κυβέρνησης Φιγιόν περί σημαντικής αύξησης του ΦΠΑ για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές δαπάνες, γεγονός που, όπως συνέχιζαν, αποδεικνύει ότι «ο Πρόεδρος θα βρει μπροστά του, πολλές φορές, αντιδράσεις και κινητοποιήσεις». Την ίδια ώρα ο Τύπος στη χώρα ασχολείται, εμφανώς δυσανάλογα, με το χωρισμό της Σεγκολέν Ρουαγιάλ με τον Φρανσουά Ολάντ, Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βέτο Σεζέρ για το Σύνταγμα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Βέτο άσκησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέν Σεζέρ, μπλοκάροντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όσον αφορά την ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών και δημοψηφίσματος για τροποποίηση του Συντάγματος. Μία κίνηση που εντάσσεται στην απόφαση της αντιπολίτευσης, των στρατηγών αλλά και του Τούρκου προέδρου, να αντιταχθούν σε όποιες αλλαγές επιχειρήσει το κυβερνών κόμμα...

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο στις 22 Ιούλη, παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές θα ήταν δυνατή η διενέργεια δημοψηφίσματος προς τροποποίηση του Συντάγματος σχετικά με την άμεση εκλογή του Προέδρου της χώρας από το λαό. Το επίμαχο κείμενο μείωνε σε 45 ημέρες την προθεσμία για την οργάνωση δημοψηφίσματος, αντί για 120, που ισχύει σήμερα και θα επέτρεπε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές.

Στον αντίποδα των πολέμιων του Ερντογάν βρίσκονται χρηματιστηριακές εταιρείες και τραπεζικοί κύκλοι, οι οποίοι και υποστηρίζουν επανεκλογή του σημερινού πρωθυπουργού και σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αφού θεωρούν ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Δημοσκόπηση της εταιρείας «ΚΟΝΤΑ» κατ' εντολή της χρηματιστηριακής «Raymond James», προβλέπει νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις επικείμενες εκλογές, και φέρεται να καταλαμβάνει 307 από τις 550 έδρες του Κοινοβουλίου και να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ η ίδια έρευνα υποστηρίζει ότι μία θέση στο τουρκικό Κοινοβούλιο κερδίζουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το υπερεθνικιστικό κόμμα της χώρας. Ενα αποτέλεσμα «φιλικό στις αγορές», όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η χρηματιστηριακή για την οποία διενεργήθηκε η έρευνα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο 83χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, είναι από χτες Πρόεδρος του Ισραήλ, μετά την εκλογή του με 86 ψήφους (120μελή Βουλή), στο β' γύρο της διαδικασίας, αφού αποσύρθηκαν οι δύο αντίπαλοί του από Λικούντ και Εργατικό Κόμμα. Στο προσκήνιο επανήλθε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην στρατιωτικός, Εχούντ Μπαράκ, που κέρδισε το 51,2% της προτίμησης των μελών του Εργατικού Κόμματος, επανερχόμενος, έτσι, στην ηγεσία του. Ο Μπαράκ επικράτησε του Αμί Αγιαλόν (47,7%), πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας.

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.-- Συμφωνία για την κοινωνική επανένταξη παιδιών που είχαν στρατολογηθεί από ένοπλες ομάδες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υπέγραψαν χτες εκπρόσωποι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, της κεντροαφρικανικής κυβέρνησης και της ανταρτικής οργάνωσης «Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Χιλιάδες Νιγηριανοί εργαζόμενοι αναμένεται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του «Νιγηριανού Εργατικού Κογκρέσου» για εθνική απεργία επ' αόριστον την ερχόμενη Τετάρτη ενάντια στις νέες αυξήσεις 15% που επέβαλε στα καύσιμα η κυβέρνηση του νέου προέδρου Ουμάρου Γιαρ Αντουα. Παράλληλα, χτες στο Δέλτα του Νίγηρα εκατοντάδες χωρικοί εκδίωξαν εργαζόμενους από τις εγκαταστάσεις μεταφοράς πετρελαίου θυγατρικής της πετρελαϊκής «Agip» απαιτώντας την καταβολή αποζημιώσεων που τους είχε υποσχεθεί η εταιρεία. Τέλος, ένοπλοι αντάρτες απήγαγαν στο νιγηριανό Νότο πάνω από 20 Νιγηριανούς εργαζόμενους και φρουρούς ασφαλείας.

ΑΚΡΑ.-- Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία «Τάλοου Οϊλ» ανακοίνωσε χτες πως ανακάλυψε πετρελαϊκά αποθέματα περίπου 600.000.000 βαρελιών ανοιχτά των ακτών της Γκάνας, γεγονός που σχολιάστηκε με ικανοποίηση από τον πρόεδρο της δυτικοαφρικανικής χώρας, Τζον Κουφουόρ.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Αυστραλία και ΗΠΑ ξεκίνησαν χτες τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια «Τάλισμαν Σάμπρε» με τη συμμετοχή αεροπλανοφόρου, 30 πολεμικών πλοίων, 125 στρατιωτικών αεροσκαφών, 20.000 Αμερικανών και 7.000 Αυστραλών στρατιωτών. Αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 2 Ιούλη.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Οι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων της Βοσνίας, Χάρις Σιλάιτζιτς και των Κροατών Ζέλικο Κόμσιτς στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης κάλεσαν χτες τον ΓΓ του ΟΗΕ να σταματήσει τη διαιώνιση της διαίρεσης της χώρας σε σερβοβοσνιακή δημοκρατική οντότητα και κροατομουσουλμανική ομοσπονδία, με το σκεπτικό ότι η διαίρεση της χώρας είναι αποτέλεσμα «άμεσης γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ρουάντα και Μπουρούντι εντάχθηκαν χτες και επίσημα στην «Ανατολικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα» (EAC) με στόχο την κατάργηση δασμών σε δεκάδες προϊόντα. Τα άλλα τρία μέλη της «ΕΑC» είναι η Κένυα, η Ουγκάντα και η Τανζανία και ο οργανισμός θεωρείται ότι καλύπτει μια αγορά 115 εκατ. Ανατολικοαφρικανών.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό πήραν μέρος χτες στη δεύτερη κατά «λευκή διαδήλωση» ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Τόνι Σάκα, δηλαδή ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

ΜΙΛΑΝΟ.-- Αναβλήθηκε χτες για τις 24 Οκτώβρη η δίκη των 26 πρακτόρων της CIA σχετικά με την απαγωγή του πρώην ιμάμη Αμπού Ομάρ και τους ισχυρισμούς του για βασανισμούς.

ΣΕΡΒΟΙ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Απορρίπτουν προκαθορισμένες συνομιλίες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Μορφή άσκησης κατάφωρης βίας» χαρακτήρισε χτες σύμβουλος του Σέρβου πρωθυπουργού, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, την πρόσφατη πρόταση του Αμερικανού απεσταλμένου στο Κοσσυφοπέδιο, Φρανκ Ουίσνερ, για την επανέναρξη «ελεγχόμενων συνομιλιών για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου με προκαθορισμένο αποτέλεσμα την ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου.

Ο Σόραν Σούριτς σημείωσε ότι η πρόταση Ουίσνερ (έμπνευσης Σαρκοζί, κατά την πρόσφατη σύνοδο του G-8 στη Γερμανία) απορρίπτεται καθώς συνιστά, εκτός των άλλων, «προσβολή στην κοινή λογική, που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπρέπεια κάθε ανεξάρτητης χώρας». Επανέλαβε έτσι ότι η Σερβία προτείνει πραγματικές διαπραγματεύσεις με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς στο πλαίσιο σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της Χάρτας του ΟΗΕ και του σερβικού Συντάγματος.

Το ίδιο 24ωρο εφημερίδες της Πρίστινας σχολίαζαν πως η διαπραγματευτική ομάδα των Κοσσοβάρων Αλβανών δεν αντιτίθεται σε «συνομιλίες προκαθορισμένου αποτελέσματος», μολονότι θεωρούν πως δε θα βοηθήσουν στην επίλυση του ζητήματος του καθεστώτος της επαρχίας. Στο μεταξύ, ο Δανός υπουργός Αμυνας, Σόρεν Γκάντε, συνέστησε «ψυχραιμία και ηρεμία» στους Κοσσοβάρους Αλβανούς καταλήγοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση μίας καλής κατάστασης ασφαλείας» στην περιοχή.

ΣΕΡΒΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις και «συνεργασία»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Η σύλληψη του Σέρβου πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικών και των αρχών δημόσιας ασφάλειας Βλάστιμιρ Ντζόρντζεβιτς προχτές στο Μαυροβούνιο προκάλεσε νέα ικανοποίηση στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συναντήθηκαν χτες στο Λουξεμβούργο. Χαιρέτισαν έτσι - εκτός από τη νέα σύλληψη κατηγορουμένου για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο - την επανέναρξη των συνομιλιών Σερβίας - ΕΕ που πραγματοποιήθηκαν μετά τη σύλληψη του πρώην υψηλόβαθμου Σερβοβόσνιου αξιωματούχου Ζντράβκο Τόλιμιρ την 1η Ιούνη. Απαίτησαν τέλος, την επίσπευση «μεταρρυθμίσεων» και την «πλήρη συνεργασία» των σερβικών αρχών με το ΔΠΔ της Χάγης.

Στο μεταξύ, ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε πως η Σερβία απορρίπτει κατηγορηματικά οιεσδήποτε νέες απαιτήσεις για συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να συλληφθεί ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς, θεωρώντας ότι «δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις πως (σ.σ. ο Κάρατζιτς) έχει θεαθεί στο σερβικό έδαφος». Αφορμή για τη δήλωση Τάντιτς έδωσε η πρότερη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη για τα εγκλήματα πολέμου Κλιντ Γουίλιαμσον, πως «υπάρχουν ενδείξεις» ότι οι Σερβόβοσνιοι Ράτκο Μλάντιτς και Ρ. Κάρατζιτς «κρύβονται στη Σερβία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ