ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ζητούμενο η νεκρανάσταση του «ευρωσυντάγματος»

Να επιτύχουν ένα συμβιβασμό που από τη μια να διατηρεί ακέραιη την αντιδραστική ουσία του «ευρωσυντάγματος» και από την άλλη να «διευθετεί» τις μεταξύ τους αντιθέσεις για τη μοιρασιά της εξουσίας στην ΕΕ, θα επιχειρήσουν οι ηγέτες των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά στην «ουσία» του «ευρωσυντάγματος», που έχει να κάνει με την προστασία των «δικαιωμάτων» του κεφαλαίου και την κατεδάφιση των δικαιωμάτων των λαών, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ, αφού την ίδια στιγμή έχουν κάνει πράξη πολλές από τις διατάξεις της συνταγματικής συνθήκης η οποία έχει απορριφθεί από τους λαούς όταν έγιναν δημοψηφίσματα.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις απορρέουν από τις διαφορετικές προσεγγίσεις και συμφέροντα τόσο για το ρόλο της ΕΕ σε σχέση κυρίως με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αλλά και για την ηγεμονία και τη μοιρασιά της λείας εντός της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Οι υπουργοί Εξωτερικών στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες δεν κατάφεραν ωστόσο να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις και το όλο «πακέτο» παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 του μήνα. Η πρόταση της γερμανικής προεδρίας, που επιδιώκει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση για τη νέα συνταγματική συνθήκη και το χρονοδιάγραμμα επικύρωσής της από τα κράτη - μέλη, δεν έγινε αποδεκτή απ' όλες τις κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Πολωνία όπως και η Βρετανία επιμένουν στις θέσεις τους: Η πρώτη συνεχίζει να ζητεί μια αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των ψήφων με ενισχυμένη πλειοψηφία και η δεύτερη αρνείται να «προστεθεί» στο «ευρωσύνταγμα» ο λεγόμενος Χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Βέβαια, οι διαφορές είναι βαθύτερες και τα παζάρια θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αντίθετα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ φέρεται να συμφώνησαν στη νομική μορφή του κειμένου, δηλαδή σε μια συνθήκη που θα τροποποιεί τις προηγούμενες ευρωπαϊκές συνθήκες και δε θα τις αντικαθιστά, διευκολύνοντας έτσι τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Βρετανία να αποφύγουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την επικύρωσή της. Επίσης, το κείμενο προβλέπει την εγκατάλειψη των συμβόλων που προβλέπονταν από το «ευρωσύνταγμα», όπως η ευρωπαϊκή σημαία και ο ευρωπαϊκός ύμνος, που παρέπεμπαν σε μια «ομοσπονδιακή δομή» της ΕΕ.

Το κλίμα που επικρατεί απέδωσε με τις δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προειδοποιώντας πως όλοι θα χάσουν σε περίπτωση αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής. «Στο τέλος της εβδομάδας δε θα υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι. Αν δεν υπάρξει συμφωνία όλοι θα έχουν χάσει, η ΕΕ και καθένα από τα κράτη - μέλη», δήλωσε χτες στο Λουξεμβούργο ο Σταϊνμάιερ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ. «Είμαστε στην τελική ευθεία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «ένας συμβιβασμός είναι δυνατός».

Σε δηλώσεις της η Ντ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» και ότι «η (προ)χθεσινή συζήτηση, που διήρκεσε τέσσερις ώρες, προσπάθησε να ανταποκριθεί στις προτάσεις της γερμανικής προεδρίας για ένα συμβιβασμό μεταξύ των κρατών - μελών σχετικά με μια μεταρρυθμιστική Συνθήκη - η οποία δε θα είναι Σύνταγμα - αλλά θα μπορέσει να συμβιβάσει τις διαφορετικές απόψεις των κρατών - μελών».

Σύμφωνα με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ, η προχτεσινή συζήτηση έδειξε ότι «ενώ οι περισσότερες χώρες προσήλθαν με εξαιρετικά εποικοδομητικό πνεύμα και ανταποκρίθηκαν θετικά στις προτάσεις της γερμανικής προεδρίας, υπήρξαν χώρες οι οποίες κράτησαν πιο απόλυτες θέσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να καταφέρουμε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να έχουμε κάποια αποτελέσματα». H Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε στη συνέχεια την ελπίδα ότι αυτό θα καταστεί δυνατό, αλλά δε θέλησε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων.

  • Η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών, Γάλλων, Γερμανών, Ιταλών και Ισπανών επιθυμούν οι κυβερνήσεις τους να προκηρύξουν δημοψηφίσματα για την απλοποιημένη ευρωπαϊκή συνθήκη, όπως προκύπτει από σφυγμομέτρηση, που δημοσιεύεται στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Το 75% στην Ισπανία, το 71% στη Γερμανία, το 69% στη Βρετανία, το 68% στην Ιταλία και το 64% στη Γαλλία εκτιμά, στην έρευνα της εταιρείας «Harris», πως η νέα συνθήκη, η οποία θα εξεταστεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής αυτή τη βδομάδα, θα πρέπει να υποβληθεί στη λαϊκή ετυμηγορία. Επίσης, η διεύρυνση της ΕΕ δεν αντιμετωπίζεται θετικά από τους ερωτηθέντες. Η πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας απορρίπτεται από το 71% των Γάλλων και το 66% των Γερμανών.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υπέρ της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

Ενθερμος υποστηρικτής της πρότασης της γερμανικής Προεδρίας προκειμένου να προχωρήσει η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, «απειλώντας» μάλιστα με «Ευρώπη δύο ταχυτήτων» στην περίπτωση που ναυαγήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Μιλώντας χτες σε προσυνεδριακή εκδήλωση της ΝΔ στο Ναύπλιο, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε «σοβαρό έλλειμμα σ' ό,τι αφορά τη διαμόρφωση ενιαίας στρατηγικής, ενιαίας φωνής, ενιαίας δράσης στα μεγάλα και τα σπουδαία, που αφορούν όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς», ενώ αγανάκτησε γιατί «η κοινοτική αλληλεγγύη δεν μπορεί να πλεονάζει σ' ό,τι αφορά τα προϊόντα και να απουσιάζει σε ζητήματα ασφάλειας των ίδιων των πολιτών».

Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης είπε ότι «θέλουμε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Θέλουμε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή εμβάθυνση», προκειμένου «να συμβάλλει ακόμα πιο ενεργά στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και ειρήνης, όχι μόνο στην ευρύτερη γειτονιά μας, αλλά και σ' ολόκληρο τον Κόσμο». Να μετέχει, διευκρίνισε, «ενεργότερα στις διεθνείς εξελίξεις, αναπτύσσοντας μόνιμη και διακριτή παρουσία».

Η κυβέρνηση θέλει στην πορεία αυτή η ΕΕ να προχωρήσει με όλα τα μέλη της, αλλά προειδοποίησε ότι «υπάρχει, όμως - όπου και όταν χρειάζεται - και ο δρόμος των «ενισχυμένων συνεργασιών», επικαλούμενος το παράδειγμα της ΟΝΕ ως «ισχυρό πρότυπο».

Τάχθηκε υπέρ του να δοθεί, «το ταχύτερο δυνατό, λύση στην εκκρεμότητα της Συνταγματικής Συνθήκης», επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του στο κείμενο της γερμανικής Προεδρίας και τις προσπάθειες που αναπτύσσονται για να βρεθεί και να εφαρμοστεί η επιδιωκόμενη λύση πριν τις επόμενες ευρωεκλογές. «Είναι η ώρα που χρειάζεται να βρεθούμε όλοι, στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε, ώστε «να ξαναβρεί η Ευρώπη το βηματισμό της και να προχωρήσει πιο πέρα, στην πολιτική ενοποίηση, στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας».

Ο Κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στρατηγική της Λισαβόνας που «επιτρέπει στην Ευρώπη να εξασφαλίζει το μέγιστο οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα, να προοδεύει, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την κοινωνική συνοχή της».

Στο Γαλάτσι σήμερα η Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Γαλάτσι σήμερα Τρίτη. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

-- 18.30: Συνάντηση με τα αθλητικά σωματεία «ΑΣ Κορωνίδα», «ΠΑΣ Γαλάτσι», «ΑΟ Γαλάτσι», πολιτιστικούς συλλόγους και την Ενωση Γονέων της περιοχής. Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του αθλητικού συλλόγου «ΑΣ Κορωνίδα» (Ανδριτσάννης 73).

-- 19.30: Συνάντηση με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου, με εργαζομένους στην ΤΑ και με οικοδόμους. Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του Παραρτήματος Οικοδόμων (Αρτέμιδος 8).

-- 20.00: Συνάντηση με δημότες στο καφενείο «Λέσβος» (Βαρδουσίων 3 - Καραγιαννέικα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ