ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί το ΚΚΕ αποτελεί βασικό και αξιόμαχο αντίπαλό τους

Απαντώντας στο «γιατί το ΚΚΕ αποτελεί βασικό και αξιόμαχο αντίπαλο των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και της δικομματικής εναλλαγής», η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Αρκούν ως απόδειξη και μόνο τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατά του ΚΚΕ, επιχειρήματα που δυστυχώς αναμασούν και τα άλλα μικρότερα κόμματα. Οτι, δηλαδή, η πρόταση του ΚΚΕ που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι συντηρητική, και οπισθοδρομική, και δογματική. Αποφεύγουν να μας αντιμετωπίσουν στα ίσια, γιατί τότε θα φανεί η απέχθειά τους, η αντίρρησή τους σε ό,τι βελτιώνει τη θέση των εργαζομένων και πλήττει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

1. Το ΚΚΕ παλεύει σταθερά για να υπάρξει αποτελεσματικότητα στους αγώνες, να αποδυναμωθούν και να παραμεριστούν οι αυταπάτες ότι υπάρχουν λύσεις που συμφέρουν όλους, και τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Οι σημερινές δυσκολίες, που συναντούν τα λαϊκά στρώματα στην πάλη τους, συνδέονται και με τη χαμηλή εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ.

Τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης που ανακουφίζουν τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα και τα οποία διεκδικεί το ΚΚΕ δεν υλοποιούνται, γιατί στην κυβέρνηση, στο κοινοβούλιο, στο κίνημα, ο συσχετισμός είναι σε βάρος του λαού, γιατί δε θέλουν να θίξουν ούτε μια τρίχα από την κεφαλή της αστικής τάξης, δε θέλουν να αθετήσουν τις υπογραφές που έβαλαν στα όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γιατί δε θέλουν να θίξουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αλλοι δε θέλουν και άλλοι δεν έχουν τα κότσια να τους υποστηρίξουν ή να προτείνουν ανάλογους στόχους που κινούνται ενάντια στη λογική της διαχείρισης. Αυτό που χαρακτηρίζει το ριζοσπαστισμό και τον προοδευτισμό μιας πρότασης είναι όχι μόνο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και στο ρόλο τους στην παραγωγή του πλούτου, αλλά και να ανοίγει δρόμο προς τα εμπρός, να μην είναι ευάλωτη στην πολιτική ενσωμάτωσης.

2. Το ΚΚΕ δεν παζαρεύει, δε συναλλάσσεται πίσω από τις πλάτες του λαού, δεν επιλέγει κανένα από τα δύο κόμματα της δικομματικής εναλλαγής, για να συνεργαστεί μαζί του με αντίτιμο τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συντηρητική, αντιλαϊκή, στη διαχείρισή της.

Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες από την πολιτική της ΕΕ, για τους τοπικούς πολέμους και την αλλαγή των συνόρων που σε αγαστή συνεργασία, παρά τις επιμέρους αντιθέσεις, προώθησαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Γιατί έχει συνολική εναλλακτική πολιτική προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

3. Το ΚΚΕ είναι δοκιμασμένο και έμπειρο κόμμα στις δυσκολίες, στις ανηφόρες και κατηφόρες. Ξέρει να αμύνεται, όταν η επίθεση είναι σφοδρή, γιατί διαθέτει λύσεις και έχει προτάσεις εφικτές να κατακτηθούν από ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα. Να διεκδικεί και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Πιστεύει στη δύναμη και στην πρωτοβουλία του λαού, γιατί πιστεύει ότι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων θα είναι ο λαός.

4. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι επεξεργασμένη πάνω στην αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας και πιο ειδικά αναδεικνύει ως γραμμή συσπείρωσης την ανάγκη της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας και πάλης, πίσω από την οποία δεν υπάρχει καμιά προοπτική αποτελεσματικής αντίστασης και διεκδίκησης.

Κάθε άλλη αντίθεση όπως μεγάλα - μικρά κόμματα, νεοφιλελεύθερη - σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, κεντροδεξιά - κεντροαριστερά αφοπλίζει και ενσωματώνει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στις διαθέσεις, στους εκβιασμούς και τους παραπλανητικούς ελιγμούς της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Οδηγεί στην παραίτηση για ένα καλύτερο μέλλον.

Η πολιτική μας πρόταση επιβεβαιώνεται και από τις εξελίξεις στην ΕΕ και ιδιαίτερα σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και αλλού. Δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται η συγκυβέρνηση σοσιαλδημοκρατίας -κομμουνιστών και πρασίνων ως κεντροαριστερά στη Γαλλία και την Ιταλία. Η σημερινή κεντροαριστεροδεξιά εκδοχή της στην Ιταλία, η κεντροδεξιά, ως και η συγκυβέρνηση των δύο συντηρητικών κομμάτων στη Γερμανία.

5. Οι στόχοι και τα αιτήματα πάλης που τίθενται σήμερα ως πλαίσιο αγώνα, οικοδομούνται στη βάση της ασυμφιλίωτης αντίθεσης και των αντιδιαμετρικών συμφερόντων ανάμεσα στο μονοπωλιακό κεφάλαιο και τους εργαζόμενους, ανάμεσα στην πλουτοκρατία και το λαό. Ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ και το λαό.

Σημαία μας είναι ότι κάθε λαός έχει το δικαίωμα να επιλέγει το δικό του δρόμο ανάπτυξης σε αντίθεση με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις των ιμπεριαλιστών. Καμιά αλλαγή στα σύνορα, ούτε ένας στρατιώτης ή αξιωματικός έξω από την Ελλάδα ως δύναμη συμμετοχής σε στρατό κατοχής ή σε δύναμη ιμπεριαλιστικής επιβολής. Καμία πειθαρχία και υπακοή στο σύστημα των τρομονόμων, αγώνας κατά των μηχανισμών της βίας και της καταστολής.

Σ' αυτά τα πλαίσια έχουμε διατυπώσει προτάσεις για περιφερειακή προσαρμογή και εξειδίκευση. Δίχως κεντρική φιλολαϊκή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξουν φιλολαϊκές νησίδες κλαδικές ή τοπικές.

Αντιπαλεύουμε τις προτάσεις και την πρακτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ως παροχές τα επιλεκτικά επιδόματα στη λογική της διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, είτε δήθεν παροχές στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων. Μέτρα που αντιμετωπίζουν τάχα την ανεργία και τα άλλα οξυμένα προβλήματα, στην πραγματικότητα όμως στρώνουν το δρόμο νέων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, στην κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στα ειδικά προγράμματα για τις νέες ηλικίες και τις γυναίκες, που χρησιμοποιούνται ως υποζύγια για την ολική ανατροπή των κατακτήσεων, για βάρβαρες εργασιακές σχέσεις, για την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Το ΚΚΕ απορρίπτει κάθε θέση που λέει ότι σε εθνικό επίπεδο ο λαός δεν μπορεί να έχει ουσιαστικές κατακτήσεις, δεν μπορεί να ανατρέψει το συσχετισμό των δυνάμεων, δεν έχει δικαίωμα να προσανατολίζεται σε μια νέα οργάνωση της κοινωνίας. Η διεθνιστική δράση πρέπει να τροφοδοτείται από τη δράση και τις αλλαγές σε εθνικό επίπεδο, και αντίστροφα να αξιοποιούνται οι θετικές εξελίξεις σε μια ή περισσότερες χώρες στο εθνικό επίπεδο. Καταδικαστέος ο εθνικισμός όσο και ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου. Ο εθνικισμός αξιοποιείται από τους εχθρούς των λαών, αλλά και ο κοσμοπολιτισμός εξίσου.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Παιδεία και Υγεία - Πρόνοια. Απορρίπτουμε τα ιδεολογήματα και την ουσία της λεγόμενης ελεύθερης οικονομίας και αγοράς, περί ανταγωνιστικότητας, τη στρατηγική της λεγόμενης νέας τάξης και της στρατηγικής του προληπτικού χτυπήματος κ.λπ.

Απορρίπτουμε τα ιδεολογήματα και τεχνάσματα ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διεκδικούν γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, στις συντάξεις, δωρεάν Παιδεία και Υγεία - Πρόνοια, γιατί δήθεν η εθνική οικονομία δεν αντέχει, γιατί δεν πρέπει να είμαστε ανυπάκουοι και απείθαρχοι στις ενώσεις των μονοπωλίων, όπως είναι η ΕΕ. Απορρίπτουμε τα συνθήματα της ανταγωνιστικότητας, γιατί στοχεύουν σε ένα και μόνο σκοπό, να πέσει στον κατώτατο βαθμό η τιμή της εργατικής δύναμης, να γίνει πιο φθηνή, πιο υποταγμένη, ώστε να προσπορίσει όλο και μεγαλύτερα κέρδη στα επιχειρηματικά μεγαθήρια.

Απορρίπτουμε όλα τα προσχήματα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με βάση τα οποία πραγματοποιούνται τοπικοί ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, στρατιωτικοί και οικονομικοί εκβιασμοί».

6. Το ΚΚΕ δεν περιορίζεται στο ΑΝΤΙ, ΣΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΣΤΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ. ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΜΕ ΑΜΕΣΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ, ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Συνδυάζει αρμονικά τη διεκδίκηση άμεσων αιτημάτων των εργαζομένων με την πρόταση εξουσίας που μπορεί να ενώσει την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολουμένους, τη φτωχή αγροτιά, όλους εκείνους που έχουν συμφέρον να φύγουν από τη μέγκενη των αστικών κομμάτων, που θέλουν λαϊκή εξουσία, ανεξάρτητα αν συμφωνούν στο ζήτημα του σοσιαλισμού με το ΚΚΕ. Η λαϊκή ενότητα και συνεργασία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ο δρόμος για τη χειραφέτηση από την πολιτική και τα κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο.

Δίχως εναλλακτική πρόταση εξουσίας δεν μπορεί σήμερα το κίνημα να έχει κατακτήσεις, να επιβάλλει παραχωρήσεις.

Η λαϊκή εξουσία που εμείς στοχεύουμε ως προοπτική θα είναι μια εντελώς διαφορετική εξουσία, θα εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Θα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό. Θα έχει χαρακτηριστικό της τη δημιουργία της λαϊκής οικονομίας, την κοινωνική ιδιοκτησία, τον εργατικό κοινωνικό έλεγχο. Θα προωθεί πολιτική ανεξάρτητη από τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ